melmøll = vårrengjøring

Ingenting er så ille at det ikke er godt for noe. Fredag 5 februar oppdaget jeg en blomsterflue på gangen min. For å forstå hvordan en blomsterflue kunne føre til at jeg gikk i tørr skapet mitt og gikk igjennom alt, må man vite at bare noen dager tidligere hadde en venninne av meg funnet mel møl på kjøkkenet sitt.

Siden tanken alt var i hodet mitt, klatret jeg opp på en stol og gikk igjennom alt mel. Larvene var et faktum. Både fluen og venninnen min sitt problem var helt tilfeldig og hadde ikke noe med larvene hos meg, men slik fungerer da tankeprosessen. Jeg kunne ikke finne noen biller i melet og i ettertid har jeg funnet 3 døde møll, så jeg tok det nok veldig fort.

Nå startet en uke med intenst arbeid, for etter at jeg hadde tømt all maten i tørr skapet, bestemte jeg meg for å ta hele kjøkkenet. Jeg tømte alle skap og hyller og satte tingene ut på verandaen i kullegrader. Tanta mi var så snill og kom og hjalp meg i helgen til å vaske ned alle skap og hyller og på mandagen kom assistenten min og vasket oppe på kjøkkenskapene.

Selv flyttet jeg alt ut og vasket alt på vei inn igjen. Og når ting først var ute, var det greit å revurdere plasseringer av ting. Det tok en hel uke, men på fredag var alt inne igjen og på sine nye eller gamle plasser. Plutselig var kjøkkenet mitt så ryddig at jeg kunne ha visning.

bok: War and Peace – Leo Tolstoy

656
(bilde fra goodreads)

Det tok meg 6 måneder å komme meg igjennom boka. Vel jeg hørte ikke på noe i desember siden jeg var så opptatt med julekalendere, men uansett et stort prosjekt. Jeg hadde egentlig planlagt å høre ferdig lydboka innen 2017, noe jeg også gjorde, bare for å finne ut at det var del 1 av 2? så på nyåret var det bare å starte på neste del og til sammen ble det 61 timer og 43 minutter.

Jeg følte at dette var en blanding av en historie og forklaring av hans filosofiske syn på verden. Mesteparten av tiden følger vi noen adelsfamilier i Russland i starten av 1800 tallet. Napoleon krigen starter og vi følger dem igjennom krig og fred. Fred periodene handler mye om adelens hverdag, giftemål, livssyn og sosial status. Flere av mennene i familien er en del av militæret og når krigen begynner følger vi dem i kampene, samtidig som vi blir kjent med flere generaler og andre store skikkelser. Etter som krigen vandrer innover i Russland blir skillene mellom krig og fred delen mindre, da vi får se hvordan krigen påvirker de forskjellige både ute i kamp og hjemme.

Boka er delt inn i bøker og kapitler. Hver bok starter med et kapittel hvor forfatteren forklarer sitt syn på den delen av historien vi går inn i. hvordan og hvem som brant Moskva, hvordan en soldat tenker før kamp, hva som fører til krig osv. selv om disse kapitlene kunne være til dels tunge innimellom elsket jeg måten han tenker på.

Flere ganger sa jeg til moren min at jeg leste en såpeopera fra starten av 1800 tallet, for detaljene, intrigene og mengden karakterer som dukker opp er bare ekstremt. Og selv om filosofi delene kan være tunge, er mesteparten av historien bare et eventyr å leve igjennom.

Han avslutter boka med to epiloger, en hvor han oppsummerer hovedpersonene sitt liv og ett 3 timers foredrag om historie, makt, religion og deres innvirkninger på alt. Vi er også innom frivilje og vår rettferdighetssans. Det kommer ganske klart frem flere steder i boka at han er veldig religiøs.