Bok: Rainbow Valley (Anne of Green Gables 7) – L.M. Montgomery

Rainbow Valley (Anne of Green Gables, #7)

 Nok en gang hopper historien ett stykke fremover. Her er det også lagt inn en bok til senere,  men jeg har valgt å lese dem som de originalt kom ut. Også litt fordi jeg har hatt  vanskeligheter med å finne de to siste bøkene som lydbok.

 I denne boken følger vi ikke Anne, men barna i nabohuset. Anne har fått mange barn selv og  disse er mye mer aktuell i bøkene enn det Anne selv er.

 Det flytter inn en ny prest i nabohuset til Anne. Han har med seg barna sine og en eldre tante  han tar vare på. Selv er han drømmete og har problemer med å se virkeligheten foran seg.  Det er opp til tanten å ta seg av barna, men hun er så gammel at hun sliter. Hun vil ikke  innrømme dette selv, så barna blir for det meste overlatt til seg selv. Tanten synes det er  viktigere å mate katten enn barna.

 De finner en dag en jente sovende på en forlatt låve. De tar henne med seg hjem og selv  denne jenta er overasket over hvor dårlig oppdratt de er, og hvordan ting ser ut i huset. Det  tar lang tid før noen voksne finner ut om jenta som har flyttet inn og starten av boka tar for seg hennes skjebne.

De voksne i bygda er bekymret for barna, men er redde for å gripe inn. Det er jo presten sine barn og de kan ikke virke kritiske til han? Selv innser barna sakte men sikkert at alle problemene de roter seg borti gir faren deres et dårlig rykte og de prøver å oppdra hverandre. Men det virker som at samme hva de prøver på så går det feil.

Selv om dette på mange måter er en humoristisk dramafortelling om barn som kommer i de mest utrolige situasjoner, er det en sort underhengene tråd i historien som klart viser at forfatteren hadde andre ting å tenke på. De første gangene trådene om første verdenskrig dukket opp reagerte jeg ikke, men etter hvert ble det en litt påtrengende kvalmende følelse. Det er bare en setning her og en bok der, men du lurer på hva den har i historien å gjøre. Krigen har ikke kommet i tidsperspektivet boken handler om. Boka er også mye tyngre enn de andre bøkene hun har skrevet. Det er innimellom hardt å tygge seg igjennom historien. Kjedelig.

Men slutten på boka rystet meg så mye. Det er klart hva neste bok skal handle om. Krigen kommer, og vi alle skal gå inn i den, mange skal dø. Ikke helt den avslutningen man er vant til i disse lyse og koselige bøkene. Jeg kommer ikke til å fortsette med siste bok.

Bok: Anne’s House of Dreams (Anne of Green Gables 5) – L.M. Montgomery

Anne's House of Dreams (Anne of Green Gables, #5)
bilde fra goodreads

Endelig en bok som fikk meg til å føle meg som originalen. Jeg føler et stort hull i historien da jeg hoppet over en bok, men som er skrevet senere.

Boken starter med Anne og Gilbert sitt bryllup. De har ventet med å gifte seg til Gilbert var ferdig utdannet og fant et fint sted å bo. Det lille huset de har fått leie i den nye byen de skal flytte til er som tatt ut av Anne sin beskrivelse av drømmehjemmet sitt. Enda bedre bil det da hun lærer historien til huset.

Gilbert bruker mesteparten av tiden sin som lege og Anne blir kjent med naboene. Her i nabolaget har de også en frittalende kvinne, hun hater menn. Mannen som styrer fyret heter kaptein Jim og han har utallige historier fra sine reiser på sjøen. Disse håper han å få skrevet ned som bok engang.
Nærmeste nabo er Leslie Moore, en utrolig vakker kvinne som ser ut som hun er mye yngre enn hun er. Alderen er ganske lik Anne, men det er ikke grenser på tragedier denne unge kvinnen har opplevd. Hun blir Anne sin nye bestevenn, selv om vennskapet ofte er blandet mellom fryd og hat.

De første årene på nytt område og i deres første hus, er fylt med kjærlighet og sorg. Vi skal prøve å fullføre drømmer, løse opp i Leslie sin forferdelige situasjon, ha litt kjærlighetshistorier, mye humor og litt god gammeldags krangel mellom mann og kone.

Men selv om det er noen mørke deler i boken, er de tonet ned slik at du fortsatt sitter med en god og rolig følelse mens du fortsetter videre inn i Anne sin verden.