bok: the book thief – Markus Zusak

En nydelig bok som følger en ung jente i fire år under andre verdenskrig i Tyskland.

Vi møter Liesel først på toget på vei til fosterhjemmet sitt. På dette toget mister hun broren sin, en hendelse som vil føre til hennes første bok og mange mareritt.
Hun kjemper for harde livet når hun kommer til foster foreldrene sine, men lærer seg fort å bli veldig glad i dem. De er ikke en rik familie og fattigere skal de bli da faren ikke er medlem av nazi partiet.

Liesel er ikke tilhenger av Hitler, og det er ikke faren heller. Men han gjør det klart at slik må man ikke vise utendørs. Et råd han kanskje burde ha fulgt selv?
Men hennes store lidenskap er bøker, og når de er så fattige er det nesten bare en måte å skaffe seg dem på, de må stjeles. Den første stjal hun på gravplassen til broren, en av de ansatte hadde mistet den. Den andre stjal hun brennende ut av ett bokbål.

Det er en nydelig historie som virkelig vekker følelser i deg, men den var ikke skrevet helt i min stil. Mamma advarte meg før jeg startet å lese den om at det var døden som forteller historien hennes, men det er ikke problemet mitt, problemet mitt var måten alle handlinger ble avklart på starten. Så det var aldri noe spenning om hva som kom til å skje.

The Book Thief
( bilde fra goodreads)

bok: the help – Kathryn Stockett

Jeg har sett filmen, og det var ikke så mange overraskelser i boka. Eller det var ikke mange overraskelser når jeg ser bort ifra hver gang de nevnte noe teknologisk og jeg nokk en gang innså hvor nært i tid dette egentlig var. Da gikk det frysninger ned ryggen på meg og jeg valgte fort å glemme hvilket århundre jeg leste fra mens jeg fortsatte.

Boken handler om en hvit kvinne på 60 tallet i Mississippi som kommer hjem etter å ha fått seg utdannelse. Mens moren og vennene hennes bare ser ut til å tenke på ekteskap, åpner hun øynene sine for raseforskjellene. Hun starter å intervjue de mørkhudede hjemmehjelpene for å få et innblikk i deres liv.

Selv om boka handler om at denne boka blir skrevet, får vi ett innblikk i verden rundt kvinnene og ikke bare historiene som ville ha endt opp i den fiktive boka. De svartes kamp om likestilling og hvor hard og farlig denne var. Samtidig får vi innblikk i flere 60 talls hjem og familiene deres.

Det er en veldig fin bok, men ønsker du ikke å vite slutten før du kommer dit, ikke se filmen.

The Help
( bilde av cover fra goodreads)