møt vår nye venn Tulla

hva tror du er på vei ut på verandaen nå? 

noe som er litt skummelt…

men virker som er mer redd oss enn vi er den….

Tulla er veldig glad i katter, men har erfart at de kan frese og være skumle, greit å utforske stedet først.

men den som venter på noe godt venter ikke forgjeves 

men jeg er ikke helt klar til å møtes enda

redd humla

en av de første tegnene på vår for meg er når humla sniker seg inn på verandaen min eller flyr ved siden av meg mens jeg går å ser på blomstene som prøver å komme frem.  mest av alt har jeg lyst til å fange en å gi den en stor klem, men jeg vet dette er en dårlig ide og gjør det aldri. for meg er humler flyvende små kosebamser man kan sette seg ned i en blomstereng og følge med på. mange frykter humla fordi den lager lignende lyd som veps og har de samme fargene, men i motsetning til vepsen eksisterer ikke humla aggressiv. du kan trygt ha en humle spasere på kroppen din når du soler deg og surre rundt deg, om du holder deg rolig bryr den seg ikke om deg. 
den vil heller ikke gå til angrep om du kolliderer med den ute i naturen, men den kan stikke om du fanger den, tråkker på den eller truer bolet deres. den vil ikke som vepsen følge etter deg, stakk den deg ikke når den traff deg ( noe den antageligvis ikke gjorde fordi det gikk så fort) vil den ikke snu å komme tilbake.

humlene er som regel sosiale og bor i små bol. der er det dronningen som har overvintret og etterhvert får hun unger som utvikler seg til arbeidere (kvinner) , nye dronninger (kvinner) eller droner (menn). dronene kan ikke stikke da de ikke har brodd. de bor bare i bolet et år av gangen og de nye dronningene finner seg nye hjem neste vår.

det som er trist er at denne søte lille tingen holder på å dø ut. forurensning, landbruk og skogbruk er alle ting som ødelegger hjemmene deres eller gjør dem sterile. vi trenger insektene våre for å holde liv i plantene rundt oss, de er en viktig del av naturen. og selv om vi burde ta vare på alle og ikke bare de “snille”, er det greit å bli minnet på at bare fordi de summer er de ikke farlige å ha rundt seg. det er så enkelt å hjelpe humlene. plant en blomst de liker eller sett opp et lite bol et sted hvor de kan føle seg trygge. ikke jag dem ut av hagen din, men inviter dem inn.

her er eksempler på planter humlene liker godt ( utdrag fra moseplassen.com) :

Stauder og løkblomster:

 • Snøklokke. Små hvite blomster, lav løk. Bilde.
 • Vinterblom. Gule blomster. Lav staude, knoll. H5.
 • Julerose. (Helleborus niger) Hvite blomster og vintergrønne blader, 30 cm høy. H5. Bilde.
 • Krokus. Hvite, gule, rosa, lilla, blå blomster. Lav, løk. Bilde.
 • Perleblomst. Blå, lilla eller hvite blomster. Lav, løk. Bilde (til venstre).
 • Vårlyng. Hvit, rosa og lilla blomster, vintergrønn. Lav busk, 20-30 cm høy. H5
 • Vårvortemelk. Gule blomster, staude 30-50 cm høy. H7
 • Bekkeblom. Gule blomster mest vanlig, finnes og i hvit. Vokser vilt. Staude, 15-50 cm. H6

Busker og trær:

 • Blodrips. Busk 1,5-3 meter. Røde (rosa) blomster og blå frukter.  H3. Bilde.
 • Vårkornell. Busk 3-5 meter høy (i Norge). Små gule blomster på bar kvist.  H4.
 • Prydkirsebær. Tre. Lyserosa eller hvite blomster. Herdighet varierer på trær, men det finnes vel sorter opp til H4. Bilde
 • Prydeple. Tre. Hvite blomster.
 • Frukttrær: Plomme, kirsebær, eple.  Bilde.
 • Selje. Tre, vokser vilt og er vel ikke egentlig en prydplante, men har du plass så ta gjerne vare på selja, blomstene dens er regnet som humlens viktigste matfat på våren.
 • Spisslønn. (Vanlig lønn). Ikke noe du velger å plante i en liten villahage, de blir enorme. Men har du allerede en lønn i hagen så prøv å spare den. Den har  verdi for dyrelivet, både med pollen til insektene og som matkilde for fugl og ekorn. Bilde.

Det finnes mange busker og blomster utover året humlene vil sette stor pris på, ta en titt på http://moseplassen.com/tag/humleplanter/ for flere ideer. 

dette innlegget er en del av moseplassen sin humlestafett, her oppfordrer de folk om å blogge om humla og gir ut premier til tilfeldige bloggere. premien er selvfølgelig frø til blomster humlen liker godt. jeg utfordrer alle lesere som har en egen blogg om å hjelpe til med å gjøre folk oppmerksomme på dette lille insektet vi kan risikere å miste. og om dere virkelig ikke liker humler er jeg sikker på at det finnes mange andre insekter og krypdyr der ute som trenger en stemme, som trenger å bli sett å tatt vare på. men for meg vil humlen alltid være en favoritt.

 

 

bok: wintersmith (discworld 35) – Terry Pratchett

Wintersmith.JPG

 Tiffany Aching bok 3

Tiffany er hjemme igjen etter sin første runde med opplæring. Hun har allerede klart å gjøre noe med holdningen til hekser i bygda si. De er fortsatt skeptiske til hekser, men hvordan kan de være skeptisk til jenta de har kjent siden hun ble født. Boken starter en stund frem i tid, Tiffany må hjelpe bøndene å redde sauene fra den tunge snøen og selv om hun er sliten stiller hun opp.

Vi hopper så tilbake i tid til rett før hun forlater hjemmet sitt på høsten for andre runde med opplæring i fjellet. Denne gangen skal hun bo og få opplæring av miss treason, en heks med så skummelt rykte at de fleste jentene flykter derfra innen de første 48 timene. Tidlig i oppholdet skal de være vitner til den mørke dansen for sesongene, men tiffany blir påvirket av rytmene og kaster seg selv inn i dansen. Hun danser nå med vinteren og hun har blandet seg inn i historien om vinteren og sommeren. Vinteren tror hun er sommeren og forelsker seg i henne, han gjør alt han kan for å vinne henne, ting som bare vinteren kan, som å lage snøfnugg og isfjell formet som henne.

Samtidig som hun lærer om vinteren sin interesse for henne, tar hun del av det daglige hekse arbeidet i området hun nå bor i. Hun lærer seg mye om løgner og bruk av effekter for å overbevise folk om kreftene deres. Men ting forandrer seg fort da miss treason forteller henne at hun skal dø om to dager. Hun reiser rundt i bygda for å ordne ting og det blir holdt en begravelse før heksa er død. En av de store samtalene i begravelsen er hvem som skal ta over hytta hennes. Tiffany blir oppgitt over at annagramma som er den eldste får den, hun synes synd på annagramma som absolutt ikke er forberedt på hva å være en heks egentlig går ut på, her får hun helt rett.

Jo lengre vinteren jakter på henne, jo mer krefter fra sommeren får hun. Hun kan ikke lengre gå med bare føtter på tregulv fordi plankene starter å vokse. Og rett etter at solen snur får hun hornet med alt i. Det positive med dette hornet er at ingen i området behøver å sulte denne lange og kalde vinteren, men det er litt oppstart problemer og de ender opp med høner nok til hele bygda.

Men når våren skal komme, er vinteren enda sterk og den forfølger Tiffany. Hun reiser hjem hvor hun er sterkest og her under forsøket på å redde sauene blir hun stjelt av vinterkongen. Det er bygd et nydelig palass til henne, men hun har ingen planer om å bli her og la verden bli liggende under is og snø

Nac Mac feegel folket er også opptatt med sitt eget prosjekt som heksene har gitt dem. De må finne og trene opp en helt som kan gå inn i under riket og hente den ekte sommeren.

Enda en bok om en ung heks og hennes venner, de slåssglade blå mennene som kaller seg the wee free men. Det var hele tiden geniale sitater jeg hadde lyst å skrive fra denne boka. Jeg koste meg og stolte på at alt ville gå bra til slutt.

bok: a hat full of sky – (discworld 32) – Terry Pratchett

.A Hat Full of Sky Cover.jpg

 Tiffany Aching bok 2

Tiffany skal endelig reise ut og få opplæring til å bli en ordentlig heks. Hun forlater familien sin og flytter inn til miss level. Misslevel har ikke hatt mange hekser til opplæring fordi de fleste synes hun er for rar. Hun er ett menneske som deler to kropper. Tiffany takler dette greit og starter opplæringen sin og innser fort at å være heks handler mer om å vaske gamle folk og skifte bandasjer enn spennende magiske triks.

Det Tiffany ikke vet er at ett vesen like gammelt som universet forfølger henne og ønsker å besette henne. Vesenet er livredd og søker tilflukt i mektige skikkelser, men den ender alltid opp å ta livet av skikkelsen den bor i. Nac mac feegle ( the wee free men) klanen sender ut en gruppe til å passe på henne ved å lage et fugleskremsel og leke som om de er menneske.

Tiffany møter andre hekse lærlinger i en liten gruppe som ledes av Annagramma. Annagramma blir lært opp av en heks som er gift med en trollmann og derfor tror mer på krystaller, sirkler og annen moderne heksekraft.

Vesenet som blir kalt the hiver, klarer å ta over kroppen til tiffany, men hun er ikke en heks som gir opp uten kamp og med litt hjelp fra sine små blå venner klarer hun å kaste den ut av hodet sitt, men problemet er at den fortsatt forfølger henne og venter på et svakt punkt fra henne for å komme tilbake.

 

Det er opp til tiffany å takle denne utfordringen. Hvordan vinner man over noe som er udødelig? Boka er ikke like god som den første, men underholdende og morsom. Du ønsker virkelig å følge denne viljesterke unge jenta.  

bok: the wee Free Men (discworld 30) – Terry Pratchett

Nac Mac Feegle.jpg

 Tiffany Aching bok 1.

Tiffany er en jente på 9 år som ønsker å bli en heks. Det er to grunner til at hun vil bli heks. Den første er at i eventyrboka hun har lest er det bare blonde vakre jenter som blir prinsesser og den brunhårde jenta er alltid tjenestepiken eller heksa. Den andre grunnen er bestemoren sine ord om at noen må snakke for de som ikke kan, og etter at en eldre dame døde fordi landsbygda mente hun var en heks og brant huset hennes og lot henne være ute i kulda bestemte Tiffany seg for at det aldri skulle skje igjen.

Når bestemoren til Tiffany døde etterlot hun et ubeskyttet område og heksa fra drømmene sitt rike prøver å komme inn i vår verden. Først dukker et uhyre opp fra elva og ved å bruke broren som lokkemat tar hun livet av det med en stekepanne. Men når heksa kidnapper lillebroren hennes blir hun rasende og ved hjelp av et lite folk som kaller seg wee free men ,tar hun stekepannen og reiser etter broren inn i drømmenes verden.

Kan en 9 år gammel jente ta plassen etter en mektig kvinne og beskytte hjemmeplassen sin fra alle verdens mareritt? En kjempe fin bok som får deg til å le og lete litt ekstra i krokene etter små blå menn.