bok: true grit – Charles Portis

 

For et hopp, fra en helt annen fantasi verden til 1800 tallets Amerika. I true grit møter vi 14 år gamle Mattie som eldste barn i familien må reise inn til storbyen for å ordne opp saker etter at faren har blitt drept av en ansatt på gården. Mattie er en jente med rask munn og skarp hjerne som vet hva hun vil, at hun er ung og jente setter ingen hindringer. Hun vil ha hevn over faren sin død og leier inn en marshall og planlegger å bli med han ut på jakt etter morderen. Hun ønsker en mann med true grit, en som skyter først og spør spørsmål senere.
ting blir mer komplisert når en ranger fra Texas dukker opp og er på jakt etter samme mann. Han vil ta med morderen til Texas og Mattie vil ha han hengt her de er, for her vet hun at dommerne vil gjøre jobben sin. Mattie er ikke en jente som gir seg fort og tilslutt må mannfolkene innse at deres lille jaktgruppe er på tre personer og ikke 2. Mattie får et hardt møte med natur og banditter på denne reisen.

bok: And Eternity (Incarnations of Immortality 7) – Piers Anthony

And Eternity cover.jpg

I denne boka følger vi spøkelses kona til satan ? Jolie, datteren til Orb som spøkelse ? Orlene og den 15 år gamle jenta Vera som har havnet i problemer.

Boken starter med at Jolie merker at Orlene dør og drar til henne for å se hva som har skjedd. Orlene har tatt livet av seg fordi babyen hennes døde og hun har bestemt seg for å følge han videre. Det største problemet er at hun er god og trekkes mot himmelen, mens sønnen var i balanse og er sendt til inkarnasjonenes verden. Jolie har dårlig samvittighet fordi de var hennes oppgave å passe på kvinnen og bestemmer seg for å hjelpe henne i jakten på sønnen. Det som kunne ha blitt bare litt mer enn en rutinemessig oppgave blir veldig komplisert når de finner ut at Nox, inkarnasjonen av natt har tatt babyen hennes. Det er nå opp til Orlene å overbevise Nox om å gi babyen tilbake. Nox viser Orlene skadene på sønnen sjel og sier at det bare finnes en måte å helbrede han, hun må skaffe en ting av hver inkarnasjon.

Orlene som nå er deprimert ønsker å synke ned til helvete og Jolie oppsøker Luna for å få råd til hvordan hun kan holde Orlene oppe. Luna trenger hjelp med en person og forteller at Jolie kan ta med Orlene inn i denne kroppen og ankre henne, men hvis de gjør dette må de hjelpe kvinnen. Jolie takker ja og døden bringer dem til den 15 år gamle jenta Vera som ligger dopet ned på gulvet innelåst. Vera har rømt hjemmefra og startet å selge kroppen sin for penger, hun blir holdt fanget av haliken sin frem til hun er helt hektet på det narkotiske stoffet forsterket H. jenta som er helt nedbrutt lag gjerne spøkelsene ta over kroppen hennes og sammen klarer de å flykte, få seg arrestert og få hjelp fra en snill dommer som kjenner Luna.

Mens Vera er på bedringens vei tar spøkelsene henne med på jakt etter disse verdifulle tingene Orlene må få fra inkarnasjonene. Hvert møte med en inkarnasjon setter Orlene på prøve og hun innser hvor tøff jobbene deres kan være. De alle tre lærer om synd, hva som er synd og hva som burde være synd. Den store kampen mellom gud og satan er like ved enden og verden holder på å bryte i 3. verdenskrig. Mens luna forbereder det viktige valget hvor hun er skjebne til å gi den avgjørende stemmen, lærer kvinnene seg hvordan ting ikke fungerer som det skal. Men det er først når de skal hente den siste tingen, en velsignelse fra gud, at problemet blir klart. Inkarnasjonen av godhet har blitt opptatt av sin perfektet og bryr seg ikke om verden. På verden blir det nå avgjort om de skal erklære posten som tom og ansette en ny til å ta plassen. Det er under dette valget luna sin stemme er viktig, for om valget kommer frem til Nei, faller verden i satan sine hender.

Avtalen engelen Gabriel lagde med satan holder på å bli avgjort. Men om gud skal bli erstattet er det opp til inkarnasjonene å avgjøre hvem. Det må være enstemmig og derfor kan det ikke være en helt god person, for da vil ikke satan stemme ja og den må være god nok til at de andre sier ja. Jolie lærer seg at alle de personene hun har hjulpet til med å observere de siste årene er alle kandidater til å bli den nye gud.

 

For meg ender denne serien med denne boka, det er skrevet en siste bok om inkarnasjonen av natt, som kom ut 17 år etter denne, men den har fått så dårlige omtaler og jeg føler at det er dumt å lese den når det er så fin avslutning og jeg er blitt så glad i serien.

bok: For Love of Evil (6 Incarnations of Immortality) – Piers Anthony

For Love of Evil cover.jpg

Har du lest de 5 tidligere bøkene, vet du når du starter hva som venter deg. Denne personen du følger ender opp med å få en av stillingene som inkarnasjon, denne gangen handler det om inkarnasjonen av ondskap ? satan.

Perry er sønnen til magikeren i byen, han kan sin egen historie om hvordan han ble kjøpt som baby for å bli brukt til ofring, men at presten i bygda lurte trollmannen til å adoptere han. I lys av denne ordningen har han fått den beste opplæringen innenfor kunnskap og magi noen kan tenke seg. Han har invitert en av de unge jentene fra bygda opp til huset sitt, hun hadde ikke noe valg fordi faren hennes skylte faren hans penger. Hun tror hun har blitt sendt der for å tilfredsstille gutten, men han har andre planer. Han vet han kan få hvilken som helst kvinne i bygda, men han vil at kvinnen skal elske han. Han klarer å overtale henne til å komme til å han å få opplæring og mat mens hun blir kjent med han, det fungerer og de gifter seg.

Det har vært uro blant de kristne og flere forsøker å trekke seg vekk fra kirken. Dette reagerer kirken på siden de ikke vil miste makten sin og de starter et korstog. De første som blir angrepet når korstoget kommer til en bygd er magikerne siden de utgjør den største trussel og selv om familien har en plan, fungerer den ikke og både faren og kona til Perry blir drept. Når døden kommer for å plukke opp kona til Perry, blir han overasket siden kona alltid har vært snill og ordentlig. Døden innrømmer at hun har en utrolig godhet i seg, men at det er forbundet en stor ondskap med hennes død og derfor er hun i balanse. Hun kan ikke gå noen steder før denne ondskapen viser seg og Perry bestemmer seg for å feste henne til seg med en blod flekk.

Han flykter fortsatt fra soldatene og det ser ut til at de alltid vet hvor han gjemmer seg og tar livet av de som hjelper han, det er bare tilfeldigheter som har hindret han fra å bli drept enda. Tilslutt forstår han at noen sporer han når han bruker magi og derfor må legge dette vekk. Han møter en gruppe munker som synger for å få inn penger. Han har et medfødt magisk talent som sanger og blir fort tatt inn i denne gruppa. Hans magiske musikk blir ikke sporet opp da det er en annen type magi.
han klatrer i rang og siden han er sint på djevelen som har klart å legge ondskap på kona sin sjel, gjør han alt han kan for å motvirke ondskap. Han spiller i kulissene og har hjelp fra kona, så djevelen oppdager ikke at det er en person som står bak alle fallene hans. Eller oppdaget det ikke før Perry klarer å sette sperre for hans største plan om ondskap. På denne turen hvor de stopper djevelen fra å ødelegge Europa tar spøkelses kona hans over en kropp og de har sex. Dette er en stor synd siden han er en munk og blir enda større da han ikke tørr å innrømme dette ovenfor de han bor med.

En stor synd er alt som skal til for å gi djevelen en hånd over han. Selvfølgelig kan han snu seg vekk, men finner fort ut at han ikke er sterk nok til å motstå fristelsen djevelen tilbyr. Kona hans forsvinner og han ødelegger alt det gode han har bygd opp. Det gjør han vont og han skammer seg, men han kommer seg ikke ut av fella djevelen har satt opp for han. Det er meningen at han skal vite at han kunne ha kommet unna og han hadde vært sterk nok, dette er hans straff. Demonen som er sendt til han blir betatt av han og derfor starter å hjelpe han. Når han holder på å dø og djevelen kommer for han forteller hun ikke djevelen om den gode flekken med blod på armen hans og han ender med å ta livet av djevelen. Med bare sekunder igjen av livet sitt oppfordrer demonen han å ta stillingen som inkarnasjonen av ondskap.

Det er ikke bare å ta over en verden av demoner, han må bevise at han kan håndtere dem og har en måned på å klare dette. Perry er en veldig god mann som nå har kontoret som ondskapen. Han prøver å få hjelp fra de andre inkarnasjonene, men de vil ikke prate med han og ydmyker han. Bare inkarnasjonen av tid er villig til å prate med han. Han klarer å ta makta og gjør en god jobb som satan og når inkarnasjonen av moder natur skifter bestemmer han seg for å ta hevn over inkarnasjonene. Ved å flytte på et menneske bringer han ut den sorte pest på verden. Han ser på at inkarnasjonene jobber livet av seg for å ordne opp i rotet som oppstår på jorden og innser ikke smertene han har påført menneskene før en ung kvinne ofrer sjelen sin for å få en samtale med han, men det er ingen ting han kan gjøre for å stoppe pesten nå.

Han prøver å prate med gud om grensene på godt og ond. Han synes det er alt for mange gode sjeler som havner i helvete, men gud er bare opptatt av hvor perfekt han er og satan lager en avtale med engelen Gabriel om at han skal få den største makten om ham klarer å få overtalt en av kvinnene i tre generasjoner om å bli på hans side. Han får bare vite navnet og blir sjokkert når han finner ut at det er flere århundrer til denne kvinnen blir født.

Vi hopper frem i tid og tar opp igjen historien vi nå har sett fra de andre inkarnasjonene sin side. En god satan som bare vil det beste for menneskene, men som blir motarbeidet av inkarnasjoner som har sterk tro på sin gud. Historien fortsetter litt lengere enn der bok 5 sluttet.

film: Divergent

På fredag var jeg og kusina mi på festpremiere på Divergent. Vi koste oss, selv om jeg var ganske irritert før filmen startet siden de viste en musikkvideo som egentlig viste hele filmen.
Filmen var underholdende og vi kjedet oss ikke, noen ganger lo vi og andre ganger måtte jeg smile over publikum sin reaksjon over sener de viste straks kom. Det er virkelig en spesiell følelse å se filmen med fans som puster, skriker og klapper i takt.

Filmen er ganske tro mot boka. Vi møter 16 år gamle Beatrice i et fem delt samfunn. Etter en stor krig ble de overlevende enige om å dele seg inn i fem grupper, disse faksjonene vil bestemme hvordan de skal leve resten av livet. De fryktløse, de intelligente, de ærlige, de harmoniske og de selvofrende. Når de er 16 år skal de ta en test som forteller dem hvor de hører hjemme og dagen etter velge hvor de vil bo. Selv om testen sier hvor de passer inn, er det opp til enhver å velge.

Under testen får Beatrice vite at hun passer inn i tre grupper, dette er veldig uvanlig og kalles divergent, ingen må få vite hva hun er for da vil de drepe henne. Hun står nå med valget om å bli hos de selvofrende og foreldrene sine, de fryktløse som hun alltid har beundret og de intelligente som faren hater. Hun velger de fryktløse og kommer inn i en hverdag helt motsatt en den hun har vokst opp i. her er det vanlig å sette seg selv først mens man sloss, utfordrer skjebnen og klatrer opp i systemet. Ikke alle de som valgte fryktløs får bli en del av gruppen, bare de beste, de som ikke er gode nok blir kastet ut på gata og blir fraksjon løs.

Beatrice eller Tris som hun nå kaller seg må jobbe fra å være på bunnen til å kunne bli, men hun er ikke flink til å holde munnen igjen og havner fort i problemer med den ene læreren deres. Den and re finner ut av hva hun er og vil hjelpe henne. Når prøvetiden nærmer seg slutten oppdager Tris et plot mot hennes tidligere fraksjon og familie.

 

hardt arbeid

Det er under to uker til desucon fantasy og det er på tide å sette opp farten på arbeidet. I dag har jeg festet lenker på fanget snitch. Ordnet lærsnorer til harry potter ikonene og jobbet med et prosjekt på perleveven.

fanget snitch

dødstalismanene fra harry potter 

 

perlevev prosjekt

bok: Being a Green Mother (5) – Piers Anthony

Piers Anthony - Being a Green Mother.jpg

Historien om Orb

Vi møter Orb for første gang når hun er fire år og våkner av en fantastisk lyd, hun løper ut for å prøve å finne den, men den forsvinner. I stedet møter hun noen vann nymfer som hun blir venner med, men mens hun er ute i vannet og leker med dem blir hun tatt av strømmen og ført ned mot det dårlige vannet og de syke vann nymfene som vil skade henne. Heldigvis blir hun reddet av faren sin og han er så glad over at hun har funnet den magiske musikken at han ikke er sint på henne for å sette seg selv i fare.

Orb vokser opp sammen med Luna og begge har hvert sitt magiske talent. Luna kan male og Orb synge. De får hjelp av tre nymfen som var så glad i faren til Luna. Første gang de er på besøk hos tre nymfen prøver noen sigøynere å stjele dem. Da sigøynerne innser hvem de er må de gi dem en gave for å stoppe tre nymfen fra å sladre til den store magikeren (faren til Luna) først prøver de å gi dem en gratis lesing av fremtiden, men begge jentene er sperret for dette, men de hadde snakket om en sang og Orb ville vite alt de viste om denne sangen, the Llano. Fra nå av er Orb sin store drøm å finne denne mektige sangen.

Når Luna og faren flytter til USA, legger Orb ut på sin jakt etter sangen. Ved hjelp av å være smart, vakker og ha et utrolig sang talent reiser hun verden rundt i jakt på sigøynerne sin opprinnelse, ryktet skal ha det til at hun kan finne sangen her. Hun har mange opplevelser på turene sine, blant annet forelsker hun seg i den indiske prinsen Mym og får hans barn. Når faren hennes dør må hun forlate barnet til en venninne som skal finne en fin adoptiv familie til datteren og reise hjem.

Hun hører at faren til Luna også er død og reiser over til USA for å besøke henne. Her finner hun ut at luna har forelsket seg i døden og lever opp til sin del av spådommen. Det er tydeligvis hun som kanskje gifter seg med ondskap. Luna og døden hjelper henne med å opprette et band og finne venner som også leter etter denne magiske sangen. De reiser USA rundt på turne samtidig som de leter etter denne sangen. Sakte men sikkert lærer Orb flere og flere deler av the Llano og gjør mirakler rundt seg.

 

En dag kommer moren hennes på besøk som en del av skjebnen og advarer henne om at satan har planer i gang og at moder natur vil hjelpe henne å sloss mot planen hans. Hun lærer seg en del av Llano som skal hjelpe henne, men det er en duett og hun er avhengig av at en annen svarer på hennes rop om hjelp. Når Natasa svarer og synger for henne forelsker hun seg, men flere inkarnasjoner oppsøker henne og varsler henne om at satan ikke er ferdig og de tester Natasa om og om igjen. Kreftene hennes øker og det er nå klart at hun er på kanten til å ta over som den grønne moderen, men ved å gjøre dette gir hun opp livet med Natasa og muligheten til en familie. Valgene som nå står foran henne vil ikke bare påvirke henne, men hele verden.

bok: Wielding a Red Sword (4) – Piers Anthony

Wielding A Red Sword by Piers Anthony.jpg

Mym sniker seg rundt i bakgatene med ansiktet dekket til med bandasjer, han er ikke skadd, han må bare ikke bli kjent igjen. Han stopper ved et omreisende sirkus og når en kvinne med magisk stemme synger bestemmer han seg for at dette er noen han kan stole på. Han banker på døra til Orb og etter å ha forklart at han stammer blir invitert inn. Han ønsker å forlate landet og trenger hjelp, han er villig til å jobbe for å reise med dem. Orb forsikrer seg om at han ikke er en kriminell på rømmen og Mym får jobb med å stelle dyrene, i stedet for bandasjer får han en klovnemaske å skjule seg bak, sirkuset spør ikke spørsmål. Etter en liten stund forteller han at han kan opptre og etter en genial opptreden for sjefen blir han forfremmet til å bli en del av showet, de gir han navnet Mym. Mym kommer godt overens med resten av det omreisende sirkuset og han oppdager fort at dette er et folk som står opp for sine egne, og han har blitt en del av dem.

Mym forelsker seg i sangeren Orb og dette er ganske klart for resten av sirkuset. En dag da Orb vil ut å handle i en stor by tilbyr han å passe på henne, de møter på en gjeng ranere og Mym tar liv av dem alle sammen, Orb er gjemt i et hjørne og ser ingenting. Men hans kamp egenskaper sier mer om han en det han ønsker og sjefen for sirkuset sier at han må fortelle Orb sannheten, han er en prins som har rømt hjemme fra. Familien hans har holdt han skjult grunnet at han stammer og har en storebror som vil ta over kongeriket, men selv om han har vært gjemt fra folk har han hatt en prins sin opplæring. Han liker livet sitt her hvor han føler han har funnet en familie som godtar han som han er. Han og Orb blir sammen og har det fint frem til noen soldater kommer og henter han, de har vist hvor han var hele tiden. Broren hans er død og han må komme tilbake til slottet for å gifte seg og ta over kongeriket.

Han har ikke noe annet valg enn å forlate de nye vennene sine, men lover seg selv at han aldri skal elske noen andre enn Orb. Tilbake på slottet blir han låst inne i en av luksus boligene frem til han aksepterer å gifte seg med prinsessen som er plukket ut for han. Han nekter og faren sender damer for å underholde han i denne perioden, først avviser han dem, men når han innser at faren kutter av hodet på hver kvinne han avviser innser han at den kampen er over. Tilslutt sier faren at han skal få slippe unna giftemålet om han aksepterer å først tilbringe en måned med prinsessen på et slott for nygifte, Mym tror han har vunnet og sier ja.

Dette slottet er magisk og gjør at alle der kan høre de andres tanker, derfor er det viktig at det ikke er noen andre til stede. Prinsessen og prinsen tror de skal klare å motstå hverandre, men det er lagt in mange triks for å få dem til sammen og til slutt innser Mym at hun trenger han og han forelsker seg i henne. Kongene er fornøyde og nå må Mym lære seg hvordan han skal styre landet og ekteskapet blir satt litt på vent. Både Mym og Rapture gjør det bra og i et møte med en felles nabo sier kongen der at han ønsker å gifte bort sine to barn med dem og lage en union mellom alle tre landene. Selvfølgelig nekter begge og landene til Mym og Rapture holder på å gå i krig. Det har vært en liten pause uten konflikt på jorden og derfor ble plassen som mars ? inkarnasjonen av krig ledig. Når det ikke er en til å velge ut den nye Mars går det røde sverdet til den i krigen som er sintest, som i dette tilfellet er Mym. Med litt hjelp fra moder natur får han to personer til å ta over som han og Rapture og de reiser til sammen til Myms nye slott.

 

Selvfølgelig står satan klar til å ta imot den nye inkarnasjonen og som de før han må han lære seg hvordan han skal håndtere både ondskapen og den nye jobben sin.