film: Grusomme meg

herr gru er en skurk, men kanskje ikke en veldig vellykket skurk, noe familien hans er raske til å minne han på da det viser seg at noen har stjålet en pyramide. Men alt dette skal forandre seg når herr gru sin plan om å stjele månen blir en suksess. Å stjele krymperen som skal hjelpe han er ikke vanskelig, men en annen skurk stjeler den fra han igjen. Denne skurken bor i en festning hvor ingen slipper inn, uten om tre foreldreløse jenter som selger småkaker. Herr gru bestemmer seg for å adoptere jentene for å få tilgangen til fortet. Det er slik med unger at de fort vokser på deg, og da står man der med valget mellom barn og det perfekte kupp.

Jeg ble overasket over hvor godt jeg likte denne filmen, og det er godt å bli positivt overasket innimellom også. Den er nok ikke på nivået med de aller beste animasjonsfilmene du kan se om og om igjen, men jeg overlever nok noen ganger til om barna ønsker å se den med meg en gang.

Allegiant -Veronica Roth ( divirgent trilogi bok3)

Allegiant novel cover.jpg

spoilers !!!!

skal jeg skrive om denne boka og tankene mine om den, må jeg ta med slutten, så tenkte jeg skulle advare om dette på forhånd. Dette står i delen om mine tanker og ikke beskrivelsen av boka.

Tris og vennene hennes er anklaget som foredere og venter på avhør, men four advarer dem om at de kommer til å bli satt under sannhetserumet og at det er opp til Tris å finne på en historie som beviser alle sin uskyld, hun er den eneste som kan lyve under serumet. Det er hardt for four å være ved sin mors siden når han egentlig planlegger å svikte henne og han hopper fort på første mulighet til å forlate byen. De reiser ut for å finne ut av hva som er der ute, men det de finner er langt utenfor deres fantasi. Filmen Tris jobbet så hardt å få ut var delvis løgn, det er en verden der ute, men de var ikke der inne for å hjelpe de utenfor. Mens Tris og vennene oppdager den virkelige verden, sannheten og blir kastet inn i et opprør eller to, fortsetter konfliktene inne i byen og det er på grense til å bli et tredje slag. Noe må gjøres for å stoppe de i byen fra å drepe hverandre og for å stoppe de utenfor med planene deres.

*****

Det er mye kriging, svikt og forvirring i denne boka også, men når vennene møter resten av verden blir det et fascinerende vindu inn i en fremtid vi ikke vil inn i. Mennesker er like dømmende som vanlig, men har gått bort i fra religioner og hudfarge til å skille dem. Nå er det de genetiske rene og de genetiske manipulerte. De «rene» har satt seg over de manipulerte og prøver å fikse dem igjen, men de behandler dem ikke helt som andre mennesker, de er mindre verdt.
Jeg hadde litt lyst til å legge vekk boka da jeg var kommet ca halvveis, jeg så hvor historien ledet og jeg var virkelig ikke sikker på om jeg orket en runde til. Det skal en sterk forfatter til for å ta livet av hovedpersonen og helten, og jeg er glad hun gjorde det, ellers ville det ha ødelagt hele trilogien, men når jeg inn så dette var jeg redd for en ny runde med krangler og svik, men det ble løst ganske fint. Litt oppgitt over Tris sitt møte med moren når hun dør, men forfatteren følte vel at hun måtte ha en slags god slutt for henne også. Jeg elsket ikke serien, den holdt ikke interessen min hele tiden, jeg kommer ikke til å lese den på nytt, men jeg kan vurdere å se første film, men bare vurdere.

Insurgent -Veronica Roth ( divirgent trilogi bok 2)

Insurgent (book).jpeg

Erudite gjorde det utenkelige, de tok over hjernen til alle i dauntless og gikk til krig og prøvde å utslette hele Abnegation. Tris tror de er ute etter makten, men etter å ha overhørt en samtale ute hos Candor, tror hun det kan handle om mere. Candor som er delen for fred vil ikke ta del i konflikten som har oppstått, men tilbyr alle en frisone.

Tris sliter med sorgen over foreldrene sine og av skyldfølelse over å ha drept vennen sin, dette får henne til å ta valg etter valg som setter henne i fare, og ikke før hun innser at hun skal dø, innser hun at hun ikke ønsker å følge dem, men fortsette å kjempe.

Man kan dele boka inn i tre deler

1. de overlevende fra abnegation sin flukt og jakt på et sted å være, forsøk på å samle allierte.
2. devirgent og immunitet til serum
3. krigen mellom de gruppeløse og euudite/ tris sin søk etter sannheten.

Det var veldig greit å få med seg hvordan de arbeidet seg opp til en motstandsdyktig hær, og hvor klar de gruppeløse var for denne konflikten. Men i del 2 blir det mye av tris og four sin krangling, tris som synes hun burde ofre seg og tester av serium, hadde 4-5 forsøk på å komme igjennom denne delen, men så fort de var ute av bygningen tok boka seg opp igjen. Lite overraskelser, vel kanskje utenom hemmeligheten om de utenfor.

bok: Divergent – Veronica Roth

Divergent (book) by Veronica Roth US Hardcover 2011.jpg

Tris lever i en verden hvor mennesker er delt opp i 5 grupper:

abnegation – for de som er selv oppofrende
amity – for de fredfulle
candor – for de ærlige
duntless – for de modige
erudite – for de kunnskapsrike

nå som Tris er 16 år skal hun ta testen som forteller henne hvor hun hører hjemme, dagen etterpå skal alle 16 åringene velge hvor de vil høre til. om de vil bli hos familien eller høre på testen og flytte. Dessverre går ikke testen til Tris som den skal, i stedet for å plassere henne i en gruppe har den plassert henne i tre, hun er divergent. Hun blir tidlig advart mot å fortelle noen om dette siden de som er divergent har en tendens til å bli borte.
Under valg seremonien velger hun å bli del av duntless, og det viser seg fort at her er spillereglene helt anderledes enn hun var vant til hos abnegation. 16 åringene blir satt opp mot hverandre i tre runder, og de som ikke klarer seg ender opp en uten en gruppe å være del av og blir kastet ut på gata. Her må hun lære seg å slåss, bruke våpen og møte fryktene sine, men mest av alt skjule for alle de andre hemmeligheten sin.

Jeg leste boka siden vi fikk den med under førpremieren til catching fire, var bedre enn forventet og jeg var veldig glad for at kjærlighets delen var dempet veldig ned.

#divergent #veronicaroth #BeatricePrior 

the day after tomorrow i virkeligheten.

Ok, kanskje ikke så kraftig som i filmen. Den iskalde syklonen tar ikke livet av deg på sekunder, den kan bare gi deg frostskader på minutter. Du dør ikke om du holder deg inne og fyrer, men du dør om du er dårlig kledd eller sover ute. Ikke så veldig overraskende holder skoler stengt og i enkelte stater er det erklært unntakstilstand.
Tror det er flere enn meg som tenker på denne apokalypse filmen når de hører værvarselet, for selv om det ikke er akkurat likt som i filmen, viser det at filmen var basert på noe.

Mens vi i Norge ikke kan få det kaldt nok til at det snør, vil usa fryse fra New York til Florida.

årets første klo klipp

Jeg var ikke helt rettferdig i dag, luna slapp unna med bare forpotene, mens sirius fikk klippet alle klørne sine. Jeg pleier å vite at det er klo klippe tid når klørne til sirius går igjennom olabuksa mi, han tråkker nemlig når han koser seg og det får meg til å se ut som om jeg har meslinger.

Sirius satt delvis pent mens jeg tok forpotene, men klarte å stikke av når jeg tok bakpotene og jeg måtte fange han inn igjen. Med luna var det mer klynking og fresing, men selv om hun lar deg vite at hun ikke liker det hun blir utsatt for klorer eller biter hun ikke.

Så fort jeg slipper luna løper begge kattene inn på kjøkkenet og setter seg til å vente ved bordet, de vet at der oppe er det godbiter og disse får de alltid etter en kloklipp, så ingenting er så ille at det ikke er godt for noe.

 

silhuetten i mørket

Jeg går igjennom leiligheten og slår på lys, jeg vet de sier at man burde ha lysene av på rommene man ikke er i, men jeg er mørkeredd og trenger at lysene er på. Kanskje ikke full belysning hele tiden, men nok til at jeg ser rommet. Min mørke redsel handler ikke så mye om mørket, men det å ikke ha kontroll, og ikke kunne se, jeg er mer redd tåke en mørket, mørket kan man gjøre noe med.
Akvariene i leiligheten lyser godt opp der jeg går rom til rom, men når jeg kommer til stua, som kun er belyst av en halv død julestjerne, stopper jeg brått. Det er noe i lufta, en kvalmende følelse om at noe er feil sprer seg igjennom kroppen, jeg er ikke redd, dette er asbergeren sin måte å fortelle meg at hjernen har plukket opp en forandring, det kan være alt fra en flyttet stol og veltet vase, og jeg bor med to katter så det er ingen ny opplevelse. Kanskje greit jeg ikke så at jeg hadde sovet med ulåst dør før senere, ellers hadde jeg nok blitt redd.
Helt stille på stuebordet satt det en katt som ikke turte å puste, en som viste han var tatt på fersken i å gjøre noe han ikke fikk lov til og håpet at om han bare satt stille nok ville jeg ikke se han, noe som kunne ha virket om han ikke satt å fulgte intenst med på meg, lysene øyne i mørket er ganske åpenbart. Silhuetten av kroppen fortalte meg fort hvilken katt det var som var den skyldige.

uskyldig til det motsatte er bevist, det betyr tatt på fersken for katter.
( bildet tatt ved en annen anledning)