tøffe, tøffe, tøffe, tøffe, tøffe pus

Det sjarmerer meg like mye hver gang Luna tar et skritt nærmere å være en 100% trygg katt. selv om jeg nå ser på henne som trygg og kjælen viser hun fortsatt skritt mot å bli tryggere og tryggere. de små redslene som jeg ser på som normale forsvinner sakte men sikkert og hun tar nok et skritt mot å bli den kosekatten hun egentlig er.

i går gjorde hun to store skritt, begge to overrasket meg like mye siden jeg hadde aldri forventet det av henne.

første var når jeg sto opp på morgningen, jeg satt med bena utenfor sengekanten, men siden jeg bare er 158 lang så rekker jeg ikke helt ned med føttene ( om jeg ikke setter meg helt på kanten da) når jeg sitter slik å prøver å finne ut om jeg er for svimmel til å stå opp eller ikke pleier alltid sirius å komme og kose med føttene mine, men luna er livredd føtter, de tråkker på henne…. men i går var det hun og ikke sirius som kom og markerte føttene mine som sine, vel og merke skvetten og litt usikker, men hun turte.

senere på dagen hilste hun på hjemmehjelpen min, de som kjenner Luna ville nok ha sagt at griser ville fly før dette skjedde, jeg bare måpte…

men langt har man kommet fra den lille pelsdotten som lå over senga å så på meg å sirius kose mens hun pep av misunnelse, men ikke turte å komme ned. hun er å blir en tøffing.

(redigert 30.09.16)

film: the hungergames

jeg er imponert over hvordan filmen har klart å rive seg så vekk i fra battle royale, likhets stempelet kommer nok alltid til å være der, med det går ikke an å kalle denne filmen ett plagiat.
I motsetning til boka får vi her med oss litt mer hva som skjer rundt spillet og hva folkene utenfor arenaen tenker. for de som har lest bøkene er lite av dette overraskende fordi det dukker opp i bok to, men med disse små hintene bygger filmen klare broer til bok 2, noe som boka manglet.
filmen er ikke spesielt skummel, det var en sene folk skvatt av, og da ristet hele stol raden. det var mest de som hadde lest boka som skvatt fordi vi hadde forventet oss noe helt annet.  filmen var bra og det var aldri et tidspunkt hvor du sjekket klokka for å se hvor mye av filmen som var igjen.
men som de fleste filmatiseringen av bøker følte jeg at det manglet en del ting, ingen sener, men følelsene boka skaper. du får aldri helt fatt i følelsene Katniss har for Rue og grunnet dette blir opprørene litt overraskende. poengene med fuglen, tre finger hilsningen og kjærligheten som får denne jenta til å bli elsket er vanskelig å få med seg. de er med, men ganske redusert.
men som jeg sa, filmen var god og jeg satt ikke igjen med følelsen av kopier, slik jeg gjorde etter den første boka.

(redigert 27.09.16)

 

bok: dødslekene (hunger games) – Suzanne Collins

denne anmeldelsen handler om første bok, ikke hele serien!!!

USA eksisterer ikke lengre, og i nærheten av rockymountan har det dukket opp ett land. dette landet kalles Panem og består av en hovedstad og 12 distrikter. menneskene i hovedstaden er de som bestemmer, distriktene er underlagt dem og lever i fattigdom og med hardt arbeid. distriktene sin eneste oppgave er å levere mat og råstoffer til hovedstaden.

for ca. 80 år siden hadde det hvert ett opprør fra distriktene, og da hovedstaden vant ødela de og drepte distrikt 13 og innførte the hunger games. the hunger games er et realety program hvor hvert distrikt må sende en gutt og en jente, disse blir plukket ut igjennom en loddtrekning, og meningen med programmet er at barna skal drepe hverandre slik at bare en står igjen.

Katniss er 16 år og lever i distrikt 12 , dette distriktet sin oppgave er å skaffe kull fra gruvene. Hun kommer fra den fattigste delen av distriktet, her lever hun med sin lillesøster primrose og mor. faren døde 4 år tidligere i en gruveulykke og det har hvert katniss sin oppgave å ta vare på familien siden. hun skaffer familien mat ved å snike seg under det “elektriske” gjerdet som er skapt for å holde villdyrene ute ( og menneskene inne) hun vet straffen for jakten er døden, men ingen av de som bor i distriktet bryr seg, fordi alle setter stor pris på den matten som kommer. Katniss har også en jakt venn som hun har jaktet med i flere år, han heter gale og er 18 år.

vi møter katniss og gale for første gang den dagen deltagerne til the hunger games blir trukket ut. vi får vite litt om forskjellen mellom de rike og de fattige og hvor mye større sjanse det var at de fattige barna ble trukket i motsetning til de rike. de har begge mange muligheter til å bli trukket og de ser ikke frem til trekningen. primrose, katniss sin lillesøster er 12 år og skal være med på uttrekningen for første gang, det er en stor overraskelse når hennes navn blir trukket ut og en generell sorg i hele distriktet, de hater når 12 åringer blir trukket.

grunnet sin kjærlighet til lillesøsteren sin melder katniss seg som frivillig til å ta hennes plass og resten av boka følger vi henne og gutten som ble plukket ut igjennom møtet med hovedstaden, forberedelsene og selvfølgelig igjennom de dødelige lekene.

***************************************************************************************************************************

etter å ha lest boka sitter jeg igjen med følelsen av en blanding av battleroyal og en klassiker vi ikke nevner navnet på , bare lite versjonen. det er helt klart at battle royale er mer i fokus på selve dødsfallene, mens her er det mer fokus på følelser og dødsfallene blir på en måte dempet ned av dette. selv om historien klarer å holde seg i boka faller den en del ned ved å være så forutsigbar. det dukker ikke opp noen uventede plott eller noe plutselig spenning. en jevn strøm av ord som skaper en historie.

jeg skal ikke gå inn i alle tankene jeg har om enkelte deler av boka, med redsel for å avsløre for mye. men jeg sitter ikke igjen med en god følelse når den er ferdig, føler jeg har lest en kopi av andre bøker. derimot er jeg villig til å gi bok to en sjanse også, men mest for å se hvordan hun planlegger å bygge historien videre. det er de neste to bøkene som avgjør hvor mye kopi man føler det er.

( hun har ikke brukt battle royale som inspirasjon til bøkene, og jeg innser at det er vanskelig å skrive en slik bok uten å bli koblet opp mot de,. men slik er det ofte når et tema har hvert oppe før)

sirius sine tre ønsker

det er mye rart man kan ligge å tenke på når man ikke får sove, i går lå jeg å tenkte på hva sirius ville ha ønsket seg av en ånd i en flaske.

1. kos, jeg vet ikke helt hvordan han ville ha ønsket seg mer kos, men jeg tror sterkt på at han ønsket at jeg hadde flere hender å kose med.  selvfølgelig kunne han ha ønsket seg datamaskiner og slik vekk, men tviler på at det hadde kommet over ønsket over at jeg hadde flere hender. for han bryr seg rent lite om hva jeg holder på med så lenge han kan ligge på minst den ene armen min…

2. beste mat og drikke tilgjengelig når han skulle ønske det.

3. uendelig mengde med ting å leke med og utforske.

helt ærlig tror jeg ikke livet hans ville ha blitt så veldig andelenes. han skvatt en halvmeter opp i været da han trodde jeg hadde fått en ekstra hånd. men han lærte jo også at besøk kan også kose med han, så de er ikke helt bortkastede. beste mat og drikke står allerede tilgjengelig og jeg tror han ville ha blitt skuffet over det resultatet. den eneste store forandringen hadde vel blitt at han hadde fått være ute, for det er svaret på det tredje ønsket. dessverre kan jeg ikke slippe han ut fordi borettslaget forbyr det….