den varme vinden

Været blir ofte sett på som samtale evnet man tyr til når man ikke har noe annet å prate om, noe jeg synes er trist da dette faktisk er ganske fascinerende. Det er noen år siden jeg faktisk startet å tenke på hvordan vi merker vær litt mer enn vanlig. Jeg vet at trykk og tordenvær nesten driver meg til senga, og er jeg så påvirkelig av ett type vær, burde jeg da kunne føle andre også?

Jeg bestemte meg for å åpne sansene mine litt ekstra når jeg var ute og jeg oppdaget fort at det var veldig mye jeg kunne lære av dette. Jeg har vært i telefonsamtaler hvor jeg har fortalt at jeg løper fra regnet under skyfri himmel. Hvordan? Jo jeg følte regnet på vinden som kom fra andre siden av skogholtet. Da jeg var nesten hjemme tok regnet meg igjen og jeg bare lo, godt å vite at man hadde rett selv om man ble våt.

Hvis man tenker litt logisk på det, vil vinden alltid komme før regnet. For skyene og derfor også regnet vil følge vinden. Selvfølgelig teller ikke dette om man kjører 100 km i timen bortover motorveien, men igjen da føler man heller ikke vinden på samme måte. Selv om du kjører motorsykkel er du så godt dekket til.

Men kort fortalt, du kan kjenne regnet ved at vinden plutselig får en litt kjøligere kvalitet. Det behøver ikke være mye, men det er en forskjell.

På en eller annen merkelig grunn kan man både lukte og smake at snøen er på vei. Nå snakker jeg ikke om et plutselig snøvær midt på vinteren, men den første snøen. Ofte føler jeg også at luften blir litt tørrere før de kraftige snøfallene på vinteren. Men den metalliske smaken og lukten av første snø er ikke til å ta feil av. Den dukker somregel opp dagen i forveien om man ikke har et kraftig værskifte.

Våren merkes ikke bare på sola, men også veldig på vinden. De sterke iskalde kastene blir ikke lengre like kalde. Innimellom oppleves det også som om den er varm. En føn vind som stryker over deg og minner deg om alt godt og varmt.

Det var akkurat ut i en slik føn vind jeg gikk ut i, i går natt. Hadde vært ute med Lykke ved 10 turen og hatt en iskald runde rundt blokka. Da vi gikk ut ved 12 tiden gispet jeg etter luft når jeg kom ut, varmen som slo mot meg rett og slett sjokkerte meg slik. Det regnet og det var som å gå inn i ett damprom på lav temperatur. For det var ikke varmt. Det var klamt og en forsiktig fønvind som forvirret sansene totalt.

Man skulle tro temperaturen gikk ned i løpet av natten, men den gjorde ikke det her i går. Den gikk kraftig opp. Føltes nesten ut som 2-3 grader.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg