En pilot sitt vanskelige valg

Det er to dager siden jeg leste overskriften om at et fly ble holdt igjen på en flyplass I Norge grunnet ebola smitte. Jeg leste det rett før jeg la meg og tenkte for et hysteri.

i går startet jeg dagen md å lese hele artikkelen om flyet og valget som ble gjort, jeg leste også noen kommentarer om hvor idiotisk dette var.

Men i løpet av natta hadde jeg forandret mening. Det kan virke som hysteri og dårlige valg, men hva om det hadde vært en ebola smittet. Hadde vi ikke hvert sinte om vi fant ut at mistanken var der og det ikke ble gjort noe?

Først må vi se på det faktum at en smittet inn i landet ved et fly har liten risiko for resten av oss. Dette er ikke en luftspredende sykdom og det skal mye til for oss å bli smittet av en enkelt person. Det er en ekkel sykdom siden det ikke finnes medisiner mot den, men standard hygiene er en veldig god måte å redusere smittefaren.

Men når dette nå er sagt, hvordan ville det være å sitte på et fly med en syk person i en periode hvor det er en sykdom hysteri. Ville du tenkt det er sikkert bare en forkjølelse ikke noe å bry seg om. Eller ville du være litt nervøs for at naboen din ville gi deg en sykdom det ikke finnes behandling for.
Jeg tar det om en selvfølge at noen har tatt opp sykdommen og at piloten ikke vandret tilfeldig igjennom flyet og så en som nøys. Om det var en flyvert eller en annen passasjer har ikke stor betydning, informasjonen blir sendt til piloten og det blir hans avgjørelse om hva som skal skje videre. Det eneste vi vet om samtalen mellom pilot og tårn er at ordet ebola ble brukt. Det sies ikke i hvilken sammenheng og det er mer en stor sjanse for at det ble brukt i en setning lignende denne: de er redd for at det er ebola.

Om ikke ansvaret med å holde et fly i luften er nok, har piloten ansvar for alle inne på flyet. Og hva gjør man når det dukker opp situasjoner man ikke har kunnskap eller mulighet til å håndtere selv. Dropper man det å håper på det beste, siden dette er mest sannsynlig. Eller tar man ansvar og kommer i kontakt med noen som kan hjelpe deg med å finne svaret.
ser man på det på den måten vil svaret være åpenbart for de fleste, det er viktigere at de som er mulig smittet får hjelp så fort det går an. Og om flyet blir noen timer forsinket er dette en liten pris å betale.

Hadde det ikke vært en liten mistanke, ville ikke smittevern og leger dukket opp. Og det er lett å si i ettertid at ja, men han hadde ikke vært i landene som er smittet. Men viste de på flyet det? Viste de om han ikke hadde familie som akkurat hadde kommet hjem derfra?

 

 Bedre føre var enn etter snar

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg