den lange parti kjørerunden

Jeg kjører nedover fra stortinget, egentlig er jeg på vei til rådhusplassen, men etter at jeg må stoppe rullestolen min og vente en stund for å passere Fremskrittspartiet sin valg bod fikk jeg ideen om å kjøre innom alle bodene. Spørsmålet jeg stilte meg selv var, om jeg skulle stemme etter hvordan jeg som rullestolbruker kunne få informasjon, kontakt, gratis ting og passere bodene, hvilket parti burde jeg ha stemt. Med andre ord en veldig løs test om hvilke partier som tar hensyn, bryr seg og er hjelpsomme mot rullestolbrukere.

Fremskrittspartiet (FrP) fremskrittspartiet 

Det at jeg klarte å klekke ut hele denne planen mens jeg sto og ventet på en stor nok åpning til å passere Fremskrittspartiet sin valg bod sier litt om ventetiden, men etter noen minutter kom det en dame og spurte om jeg ville ha brosjyre og sa i fra til alle de som skravlet at de måtte gjøre litt plass, en annen rullestolbruker kom motsatt vei av meg og fikk også glede av den lille åpningen. Fremskrittspartiet var de som var mest til stede fordi di hadde konsert og et stort område på baksiden, når jeg kom dit var jeg usynlig og mens jeg satt foran det ene bordet kom det noen å ryddet bort alle brosjyrene, en dame gikk rundt meg og tok ørepropper og fikk beskjed om at hun kunne ta alle, noen barn fikk godteri og så pakket de vekk det også. Det kom ett kraftig hei fra meg da, jeg må innrømme at jeg var litt irritert, men jeg fikk ta så mye godteri jeg bare ville.

Det Norske Arbeiderparti (DnA) Arbeiderpartiet 

Inn til boden kunne jeg ikke kjøre, det er ikke lett å navigere stolen blant mange mennesker spesielt ikke når det er trangt. De er det eneste partiet jeg ikke har fått med meg hjem noen brosjyre fra, men kanskje jeg ikke ga dem nok tid. Det var åpent nok og jeg kom meg forbi og mitt minutt på å sitte å se og søke oppmerksomhet ble nok ikke oppfattet.

Sosialistisk Venstreparti (SV) SV

Husker jeg tenkte stille for meg selv, nei ikke sv mens jeg satt og ventet. Men jeg satt ikke alt for lenge før jeg fikk noen papirer å lese på. Uten om den tankegangen kan jeg ikke huske mye om standen, og ventetiden var ingenting mot det jeg skulle komme til å oppleve senere.

Venstre (V) Venstre

Her gikk det fort, lett å få kontakt og lett å komme forbi. Lurer på om det var her jeg innrømmet at jeg allerede har stemt. Aftenposten mener forresten at jeg burde stemme venstre, det har de alltid ment.

Senterpartiet (SP) SP

Mer enn en person hadde nok hvert greit, men jeg så han så meg og han kunne jo ikke noe for mannen som pratet og pratet. Jeg fikk min første gratis ting i løpet av dagen, en pose med gulerøtter ? disse reddet meg litt senere på dagen når sulten grep tak i meg.

Høyre (H) Høyere

Denne standen var veldig lett å kjøre inntil, det sto små runde bord på utsiden med lapper og jeg navigerte greit rundt dem. Holdt på å stikke av med en gigantisk blekke av et program, men en ung gutt spurte om jeg ville ha en enkel oversikt også og jeg byttet lettet ut. ( jeg har skumlest igjennom brosjyrene og så ikke frem til den kjempen)

Kristelig Folkeparti (KrF) Krf

De tok rådet til osloby (aftenposten) og stekte vafler? hadde jeg brukt like mye tid på de andre valg bodene som jeg gjorde her ville jeg nok ha fått kontakt med dem, her fikk jeg derimot ikke kontakt i det hele tatt. Jeg stilte meg mellom vaflene og bordet hvor det sto en mann, litt avstand til begge, men ikke mye. Avstanden var nødvendig for at jeg skulle kunne komme meg ut igjen senere. Det var to som sto å skulle ha vafler og bare en foran bordet. Men det gikk ikke lang tid før folk la merke til at jeg sto i veien for køen og flyttet den til innsiden av meg og valgboden, det falt dem ikke inn at jeg sto i kø og ingen av de som jobbet der så meg så jeg fikk ikke sagt i fra.  Først satt jeg bare og prøvde å få øyekontakt med han bak bordet, jeg så han fylle på tyggegummi og så folk tømme dem igjen. Så kom det et lite barn i vaffel køen som hadde fått et ballongsverd, satt å lekte litt med han mens moren hans (som var ukrainsk) gikk forover og forover i køen, det var nå jeg forsto at køen hadde blitt flyttet rundt meg. Jeg så det var konsert borte ved en sene og ville se hva som skjedde der, men de rakk å bli ferdig og tømme området før jeg kom meg videre. Jeg hadde nok bare kjørt videre, slik som hos ap hadde det ikke hvert for to faktorer, jeg ville ha vaffel og jeg ville være med i konkurransen deres, jeg er naturlig tiltrukket til begge deler.  Tilslutt var det en mann i vaffel kø som oppdaget at jeg satt der og spurte om jeg ville ha noe, han fikset vaffel, brosjyrer, konkurranse, tyggegummi og en annen i køen kaffe om jeg ville ha. ( jeg tror alle de som hadde passert meg fikk dårlig samvittighet når de hørte han ene mannen spørre og jeg si at jeg satt og ventet, men samme hvorfor så var de veldig snille og de hjalp meg med et av spørsmålene også) men så var det å levere konkurranseseddelen da, like håpløst som før, han bak det bordet må ha hvert blind og dum. Tilslutt ble jeg lei av å vente og kjørte forsiktig opp mot en av de mange som sto ute og pratet med folk, men som ikke hadde klart å se meg før når de var alene. Jeg kjørte sakte og møtte blikket hans og jeg så litt irritasjon der da han forsto at jeg kom til å ville avbryte samtalen hans. Men før han rakk å si noe ga jeg han pennen deres og konkurranseseddelen og sa kan du legge bort disse jeg kommer ikke frem og han skvatt til, kom med et smil og sa selvfølgelig skulle han det ? så fikk han prate videre.  Men for barn var valgstanden til krf veldig fin, de hadde lekebord og en klovn som lagde ballonger.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) Miljøpartiet de grønne

Trist for dem at de var etter krf, men jeg hadde ihvertfall fått opp blodsukkeret med vaffelen jeg endelig fikk tak i. De sto plassert i den avstengte veien og jeg syntes plassen var genial. Dette var valgboden jeg var mest spent på fordi dette er mitt parti, og det var en mann her for 6 år siden som åpnet øynene mine for partiet. Selv om det var fint og fint plassert var det en ikke så genial person som hadde parkert en elbil forran standen. Det så flott ut, men siden jeg ikke kunne kjøre rett ned fra fortauet men måtte helt bort på enden å kjøre ned, sperret den av for meg. Det var nok teoretisk plass til at jeg kunne ha kjørt i mellom fortauskanten og bilen, men akkurat som ved krf prøver jeg å holde litt avstand, jeg kommer nok aldri til å glemme at jeg veltet pølseboden på norwaycup fordi jeg prøvde å komme litt nærmere så jeg ble sett. Men det sto en dame på utsiden av bilen og jeg fikk en brosjyre, jeg prøve å fortelle henne at bilen sto i veien, men først prøvde hun å overbevise meg om at det ikke var noe problem fordi den veien var sperret av, ikke før jeg pekte ned på stolen og sa slike som meg forsto hun hva jeg mente, hun skulle prøve å finne eieren av bilen og få den flyttet, men når jeg hadde gått valg runden ferdig og kjørte inn fra baksiden sto den der enda. Satt en stund på fortauskanten vedsiden av en av trillene deres mens to av de på «vakt» sto og pratet med hverandre, men de så meg ikke og jeg fikk ikke hengt opp grønn lapp.

Demokratene i Norge (DIN)Piratpartiet ()PensjonistPartiet () er p.t. ikke på Twitter...De Kristne ()Kystpartiet (K) er p.t. ikke på Twitter...Det Liberale Folkepartiet ()Rødt (R)Norges Kommunistiske Parti (NKP)Norgespartiet () er p.t. ikke på Twitter...

 

Resten av partiene gikk kjempe lett og selv om jeg ikke pratet med alle hadde jeg øyekontakt og kunne lett kjøre inntil valgbodene. Partiet rødt syntes det var fint å høre at dagbladet mente jeg burde stemme dem. Men som jeg sa de hadde bare vist tegnet deres så jeg var veldig nysgjerrig på hvilket parti det var. ikke alle partiene hadde valgbod her.

Noen kan argumentere at dette var en urettferdig vurdering fordi det selvfølgelig er lettere å hjelpe noen om du har lite folk rundt deg, eller at det skal bli holdt mot dem at de har mange folk. Men det er akkurat her vi i rullestol faller utenfor, når vi blir en del av mengden. Jeg ønsket aldri å komme foran i køen eller få mer oppmerksomhet, jeg ville bare få det samme som de andre, få ta del i fellesskapet og selvfølgelig komme frem etter hvert. Om jeg brukte mindre en 2 minutter på å passere en bod så jeg ikke på det som ett problem. 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg