“jeg lot ikke sykdommen ta kontroll over livet mitt”

Når kjendiser blir syke er dette strofen som dukker opp i media når de har blitt bedre, jeg vet ikke og de faktisk sier det eller om det er en strofe som er skapt av media. Det jeg vet er at det er en strofe som setter mange syke folk i dårlig lys og/eller kan innvirke på selvtilliten dems.

Har du hvert virkelig syk vet du at det ikke går Ann å ta kontroll på sykdommen, jeg sier ikke med dette at de som har brukt denne strofen ikke har hvert virkelige syke, men kanskje de har sluppet litt billigere unna en andre.

Har du noen gang ligget sendeliggende og ute av stand til å kunne stå opp, vet du også at det ikke er noe som heter å ta kontrollen tilbake. Sykdommen har kontrollen, den holder deg lenket til sengen. Om du har en sykdom som gjør at du faller om offentlig, så kan du ikke gå videre å leke som ingen ting, du må ta forhåndsregler og ved dette tar sykdommen kontroll over livet ditt.

At en sykdom tar en del kontroll eller i verste fall totalt kontroll, er noe som er naturlig og normalt. Vi har våre begrensninger og når disse blir nådd er det bare å akseptere det.

Det vi har er en viljestyrke til å kunne ta kontrollen tilbake, og ved hjelp av denne finne styrken.

Men det blir et hardt slag i ansiktet når det står i media om den og den kjendisen som bare tok kontroll over sykdommen sin og slapp så billig unna, og du ligger der fast i senga og sliter med å bevege fingrene dine, for det er vel ikke bare å ta kontroll? Hadde det hvert det hadde du vel ikke ligget der? Kanskje er det du som er svak? Kanskje du ikke prøver nok?

Det er ikke bare selvbildet til barn og unge media knuser, det er mange andre som også blir trampet ned i farten.

jeg er i live – altså er jeg en vinner
jeg klarer å gå – altså er jeg en vinner
jeg klarer å bevege på meg – altså er jeg en vinner
jeg klarer å snakke – altså er jeg en vinner 
samme hvilken kamp du må igjennom, hvert eneste skritt du gjør betyr at du er en vinner, og husk at det ofte er et skritt frem og flere skritt bak når man kjemper mot en sykdom. det gjør ikke det ene lille skrittet noe mindre hvert.

 

  1. Ta Kontroll i sykdommen er ikke vanskelig.
   Alt sitter som oftes i hodet.
   For en oppnå følelsen AV Å mestre sykdommen må man jobbe med den
   Pasienter som lærer å mestre egen sykdom og funksjonshemning, får mindre smerter og lavere forbruk av legetjenester. Et amerikansk kursopplegg med oppsiktsvekkende resultater, blir nå prøvd ut i Østfold.. Bør prøves..
   Du kan hjelpe kontrollere sykdommen ved å ta kontroll over kostholdet ditt. Et par enkle endringer kan hjelpe deg å unngå smerte.
   Godt å høre at du er en vinner som mesterer det meste.
   Ønsker deg en fin kveld.

  2. Bibi: det er stor forskjell mellom å ta litt kontroll i sykdommen og ta full kontroll over den. og jo sterkere sykdommen er jo mindre kontroll er det å hente. jeg ville heller bruke ordet å kjempe. dette var ikke en ide som bare plutselig falt inn i hodet mitt, det var noe jeg lå å tenkte over en gang jeg hadde anfall og lå hjelpeløs i gangen min, samme hvor mye jeg prøvde kunne jeg ikke ta kontrollen, jeg kunne ikke bevege meg.

   og det finnes sykdommer man nesten ikke har noen kontroll i, fatige, me, ms, parkinson, als, eplepsi, alzaimers osv… man kan kjempe, men man har ikke lengre kontrollen, og jo sykere man blir jo mindre kontroll har man.

   det er selve strofen i overskriften jeg ikke liker, den har dukket opp alt for ofte og antyder at det i mange tilfeller er et valg man kan ta. Men selv den som kjemper sterkest, kan oppleve å bli totalt sengeliggende av kreft, og det er da nedlatende og lite inspirerende å hinte om at de ikke har tatt kontrollen, at de har hatt noe valg.

   ja jeg kjemper og kanskje jeg ikke mestrer det meste, men jeg har lært meg mye om sykdommen min og hvordan jeg skal mestre den, men kontrollen har jeg ikke, jeg kan like lite stoppe et anfall nå som før, men jeg er ikke redd dem mer og vet hva jeg skal gjøre for å ta minst skade av dem.

  3. Er langt ifra all sykdom man kan ta kontroll over nei, samme hva folk mener. Min mor døde av hjertefeil… det er en sykdom ikke sant? Vel… et dårlig hjerte er vel ikke akkurat noe du kan velge å ta kontrollen over er det?
   Så er enig med deg her ja…

  4. Nettopp… og det er jo også bare ET eksempel… ergo…man kan ikke si at alle kan ta kontroll over all tpe sykdom. Det er som du sier… umulig.

  5. Ja jeg vet… min samboer har ledgikt og psoriasis(aner ikke om jeg stavet det der rett). Har han på seg korte armer synes jo så klart psoriasisen men ikke når han har på seg lange armer, og ledgikta synes jo så klart ikke. Nå har han endelig fått uføretrygden og vi er ferdige med den kampen, men det har jammen ikke vært lett. Når det ikke synes, så tror ikke folk på at det faktisk er virkelighet…

  6. cattzys: der er en diagnose viktig, både i forhold til staten og for å forklare folk. leddgikt himler de med øynene over men sier dere at psoriasisen har gått på leddene kanskje de grøsser litt mer ( vet ikke hvordan det staves jeg heller, men Google sin ordbok godkjente ihvertfall denne stavemåten)

   men det er dessverre slik for de fleste med autoimune sykdommer, det er vanskelig å bli trodd.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg