noen har oppdaget at måker er aggressive…..

… og havner i avisen.

hvis man skal tolke dagbladet rett, har folk i Trondheim akkurat oppdaget at måker med egg eller unger er aggressive.  De kan fortelle om borettslag og kafeer som sliter med måker som prøver å overleve. men noen nyhet er det vel ikke?

her på Lambertseter har vi alltid hvert plaget av måkene, spesielt etter at ungene har startet å tusle rundt i området, uten hensyn til hvor det bor mennesker. vi har fort lært oss å kjenne igjen skrikene som sier nå går du mot, nærmere, nærmere, siste advarsel, stup mot hodet. som jeg pleier å si, flyr de langt nok nede til at jeg treffer dem med min ds når jeg veiver den over hodet, får de skylde seg selv. de har aldri flydd så lavt.

her har det hvert drastiske tiltak som å sette pigger på alle hustak og lyktestolper, ta liv av ungene, fjerne egg og ødelegge reir.  hva som er lov av dette er selvfølgelig ikke noe å tenke på, vi må jo beskytte disse stakkars folkene som ikke tør å forlate leilighetene sine. jeg har aldri hørt at en måke egentlig har skadet, eller truffet noen før.

Jeg hater måker, jeg har vokst opp med sommerne på sjøen og har sett måkene fra sin verste side. mitt hat går så langt som til å himle oppgitt med øynene til folk som mater dem. ( og selvfølgelig bok eller ds i hånda når jeg går ut). men for to år siden havnet jeg på måkene sin side i denne krigen om nabolaget, og samme hvor mye borettslagene oppfordrer oss til å fortelle om måkereir slik at de kan fjerne dem, holder jeg munn og smiler lurt til måke parene når jeg passerer dem.

forandringen skjedde etter at jeg lå  i senga mi en dag og prøvde å sove, det var ikke lett fordi det var en måkeunge rett utenfor sovevinduet mitt og litt lengre bak står det en blokk. hver gang noen gikk inn eller ut av den blokka begynte måkene å skrike, fort etterfulgt av enten kvinner som skrek eller menn som bannet. etter noen timer med dette hørte jeg et pang og en skjærende skriking av måkene før det ble helt stille. kvalmen spredde seg i meg mens jeg lå å håpet på at det var de voksne som var blitt skutt og ikke ungen, tilslutt måtte jeg ut å se. der satt foreldrene helt stille på hustakket, men ungen var borte.

tanken på at noen bare gikk ut og skøyt en forsvarsløs liten unge med luftgevær har plaget meg siden. og samme hvem det var, jeg har ikke tilgitt dem.  for måker har like stor rett til å passe på ungene sine som andre dyr, og de er ikke farlige ( bare litt ubehaglige) og luftgevær er uansett ikke måten å avlive dyr på.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg