en sang for hva?

jeg skal helt ærlig innrømme at jeg var skeptisk til å være med på allsangen i går, jeg leste om det bare en time før det startet ( jeg har sensurert ut mesteparten av rettsaken) og havnet rett inn på en artikkel om hvorfor man ikke skulle møte opp.
å lese den ga meg mange blandede følelser og jeg måtte tenke godt igjennom hvilket valg jeg skulle ta.

nå leser jeg igjen artikler om folk som ser på allsangen som noe dårlig, noe vi ikke burde ha gjort. Men mine grunner til å møte opp var ingen av de som blir nevnt der. egentlig hadde dette veldig lite med Brevik å gjøre i det hele tatt. dette handlet om ofrene, og å vise dem at vi fortsatt støtter dem. for samme hvor tilregnlig Brevik er, har det hvert like hardt for ofrene. det er liten trøst i at han var psykotisk.
Jeg la meg for natta stolt av landet mitt, stolt at vi kan kontrollere følelsene våre med roser og sang. stolt at vi kan holde rundt de som har blitt påvirket og trøste hverandre selv om vi ikke aner hvem de andre er. stolt at vi møter opp på fred fylte samlinger bare for å synge vennlige sanger og være venner.

å kalle allsangen en offentlig gapestokk er å overdrive, jeg skal ikke benekte at enkelte som dukket opp kanskje hadde hat eller hevn som motiv. og jeg hadde litt lyst å gå hjem da de under talene beskrev vår medfølelse som hevn, en positiv hevn. men historien om hvordan de sang sangen da de besøkte øya igjen, og hva den betydde for dem overbeviste meg til å bli.

den offentlige gapestokken er og står her hele tiden, den blir ledet av tre landsdekkede aviser som følger Brevik sin eneste lille muskelbevegelse. som må tolke og analysere hvert ord som blir sagt og som graver langt bak i fortiden hans. Det er forresten ingen tvil om mannen er syk, det er om han var tilregnlig som er spørsmålet. og om man tror at man klarer å skape et humanisk bilde av han om han ikke var tilregnelig, tror jeg man tar fryktelig feil. man kan tilgi og velge å ikke holde det i mot noen, men følelsen av empati mister man når man overfører sin smerte over på andre, samme hvor sterk smerten er. jeg tror ikke han er psykotisk.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg