ikke fristet…

.. men litt kvalm.

jeg må innrømme at jeg forstår konseptet, det er ikke så veldig langt fra mulvarpen eller fangene på fortet. møt fryktene dine og bli utfordret for å etterhvert få muligheten til å vinne penger.
men man skulle tro at tv folkene hadde lært noe av The Game of Death.

en av Milgram eksperiment versjonene som har hvert i senere tid har tatt for seg akkurat dette. hvor langt er folk villig til å gå for å vinne ett tv show.
prosjektet var å betale folk for å være med på en pilot utgave av et reality program, dette var en spørre konkuranse hvor deltagerne var på lag. den ene skulle svare på spørsmål den andre stilte. om han fikk feil skulle den andre gi den første elektriske støt som ble sterkere og sterkere. de som var med i prosjektet viste ikke at det var en skuespiller som var den som fikk støt. og hver gang personen ville trekke seg fikk de besked om at den andre ville takke dem senere om de fullførte, publikum heiet dem vidrer og programlederen oppfordret til å fortsette. bare 16 av 80 valgte å trekke seg før de drepte den andre.

presset disse unge folkene er under i denne tv serien går litt ut på det samme. de vil ikke skuffe laget sitt, de vil ikke si nei for da kan de bli stemt ut av programmet. de blir satt opp mot utfordringer som vil påvirke dem eller være med dem resten av livet. begge to som tatoerte seg i første episode sa at de orginalt hadde satt grensen der. og allerede i første episode brøyt de den.
det å bli stillt ovenfor valg som påvirker de utenfor spillet også gjør allt mer onskapsfullt, når man er inne i et slikt spill tenker man mer på spillet en på neste mnd, eller kansje de man bryr seg om.Hjernen klarer rett og slett ikke å kobble ut allt presset som ligger der for å vinne.

det jeg synes er ekstremt ille med denne konkuransen er at alle skal måtte gjøre ting som de må leve med, men bare en vinner. det er ikke noe oppreisning for de andre, som da må leve med valgene ed har gjort resten av livet. konsekvensene for dem kan bli virkelig store, men konsekvensene for tv3 blir bare litt mindre penger. selvfølgelig sier tv3 at alle deltagerne får psykisk hjelp etterpå, men hvor er de da man får seg en ny kjæreste og navnet til x`n din står på rumpa. eller neste gang du står å ser på din syke mor som ikke fikk hjelp.

jeg sitter med en ekkel følelse av at personene fort blir hengt ut for valgene sine av folk som ikke kan se hvilken påvirkning de har hvert under. og selv om jeg vil beskytte dem og unskylde dem var det de som tok valgene. tv programmet er sikkert ferdig filmet inn og en vinner kåret, det er for sent å stoppe det. men vi kan sette ned foten til lignende program og si at dette er feil. dette er utnytting av folk på et nivå som kan ødelegge livene dems. vi må sette grensene ett sted.

 

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg