VG gransker fornøyelsesparkene: Hundrevis av feil

først må jeg bare si, hva hadde de ventet? ingen feil?

vi lever i en verden der vi liker å tro vi er 100% trygge,  men selv gjerne vil ta den raskeste veien frem til målet. siden de fleste tenker slik kan man regne med at det ikke er noe som er 100% sikkert.
noen vil si jeg er en pesemist, men for mange år siden satte jeg meg ned å tenkte over dette med karuseller og ulykker. konklusjonen min var at det er nesten garantert en feil på karusellen en gang. og det er garantert at ulykker skjer. det man da må tenke etter når man setter seg i en karusell er hvor stor sjanse er det for at det skjer meg, og er det verdt sjansen. i 99% av tilfellene kommer man frem til ja.

jeg har tatt karuseller i andre land og har opplevd små uhell og uforsiktighet, det er kansje det som fikk meg til å sette meg ned å ta denne vurderingen.

første gang jeg opplevde “feil” på en karusell var jeg veldig liten. dette var en barnekarusell som gikk rundt. du satt i noen klovnestoler godt festet mens karusellen gikk, elelr du skulle være godt festet. han som tok bilettene og festet selene hadde ikke sett meg og startet karusellen uten at jeg ble sikret. jeg fikk en gratis tur siden han heller ikke tok biletten, men det var nok mer spenning enn jeg ønsket.dette var på momarken…

andre uhell var også på momarken, jeg var blitt litt eldre men var fortsatt ganke ung. jeg og vennene mine kjørte radiobiler og jeg hadde festet selen feil. ja man kan argumentere med at det var min feil at jeg satte selen feil, men jeg var allt for ung til å forstå konsekvensen. her går de også igjennom og henter biletter og sjekker seler. min feil ble ikke oppdaget før jeg koliderte med noen og fikk belte rundt halsen. de var mild sagt sjokerte over synet som møtte dem da vi fikk stoppet, ikke bare hadde jeg fått problemer med å puste, men jeg hadde langt brannmerke over halsen. det tok meg mange år får jeg satte meg i radiobilene igjen, fortsatt ikke min favoritt.

3. uhell, eller nesten uhell, men alikevel det skumleste jeg har hvert med på. gjett hvor, momarken. dette var en karusell som minnet litt om blekspruten, den gikk fort rundt og skrå opp i luften. siden jeg og vennene mine hadde tatt karusellene på 1000 fryd så mange ganger tenkte vi lite over å sette oss i denne, vi var tre stykker, jeg satt i midten.
tyngdekraften i denne karusellen var slik at alle ble presset ned på den ene som satt først. hun syntes dette var ekstremt ubehagelig så jeg og den andre venninnen min prøvde å holde oss oppe. for veninnen min gikk det greit, hun klamret seg fast med armer og ben på toppen, værre var det for meg. jeg holdt meg fast på toppen jeg også, men siden jeg var så liten sklei jeg ut av sikringen og det endte med at jeg lå oppå den mens jeg klamret meg fast.
jeg kan ikke ha tippet helt over sperra, men jeg var såppas at de tilslutt stoppet karusellen. jeg hadde kjørt mer en lenge nok.

4. litt tilbake i tid igjen, men ett annet sted. sommerland i bø. mamma sa en gang til mormoren min i syden at jeg ikke kom til å være den første til å drukne, jeg finnes ikke redd for vann. dette fikk jeg bekreftet mange år tidligere da jeg kom i en sitvasjon som kunne blitt veldig ille. uhellet skjedde i strømbassenget som var ganske nytt, du kan ligge på ringer å flyte rundt i strømmen og innimellom kommer det store bølger. da må alle som ikke har ring opp av vannet.
jeg hadde hvert i dette bassenget mange ganger og så fort bølgealarmen gikk fant jeg noen å henge med på.
det tok lang tid før bølgene startet og vi forsto at noe var feil, men ikke hva. pluttselig ble strømmen mye sterkere og alle ringene folk fløyt på ble presset sammen på ett pungt. det var fler enn meg som falt av ringene, problemet her var at det ikke fantes noen vei opp igjen. siden strømmen holdt alle ringene og menneskene sammen var det som et tak av plast over deg. jeg svømte som bare det og tilslutt slapp strømmen, jeg var helt utmattet da den ene mannen jeg hadde hengt på ringen til plukket meg opp på andre siden av sirkelen. uten panikk, men veldig anpusten holdt jeg meg fast i ringen til de fikk løftet meg på land. jeg var ikke den eneste livredderne satt med der. heldigvis fikk jeg fort igjen pusten og fikk gå igjen ( siden ingen foreldre hentet meg når de ble ropt opp) var vel mellom 7-9 år gammel.

5. tusenfryd, her var uhellet så enkelt grunnet at jeg var for liten. jeg tok lupen med familien min og da vi gikk i skrua slo sela over halsen min. nok en gang ble jeg bare anpusten, men et var klart at jeg var allt for lav til å ta lupen. dette har gjort at jeg ikke er spess glad i den karusellen på 1000 fryd.

6. lisseberg. jeg og kusina mi var der sammen med komfirmasjonsgruppa hennes, selve karusellen var grei men da vi skulle ut slå sikringen seg vrang. i stedet for å slippe strammet sela seg sakte men sikkert. han som jobbet der klarte å få ut de to andre som sela ikke gikk opp på, men slet med min. den hadde presset seg så hardt rundt brystet at jeg slet med å puste. han slet med å få meg ut, den nektet rett og slett å slippe meg. tilslutt klarte han det og jeg svimlet avgårde med kusina mi, og jeg så på med sjok at han fyllte opp setet mitt med noen andre. kansje det var her ting gikk opp for meg at man må ta ansvaret selv.

jeg må innrømme at jeg fortsatt tar mye karuseller, men jeg har lært meg opp til å se etter hva som kan gå galt og hva man burde gjøre i såfall. selvfølgelig ikke jeg kan forutse allt eller gjøre noe med det, men liker å være forbredt.

jeg hadde tenkt å kommentere noen av de hendelsene som sto i artikkelen også, men innlegget ble langt nok som det var. konklusjon, det er alltid ditt ansvar når du setter deg i en karusell, ingen kan garantert være trygge, det er et valg du tar…

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg