rive boligblokker i Groruddalen

frp vil i følge dagbladet rive de store blokkene på ammerud for å gjøre området mer atraktivt for etnist norske. selv sitter jeg igjen med litt sjokk. kansje ikke blokkene er de vakreste å se på fra utsiden. men min erfaring fra blokkene er at de er greit, har fine leiligheter i forskjellig størelse og at de gir mulighet til mere felleskap.

Nå er det ganske mange år siden mamma var liten og familien hennes flyttet inn på ammerud og jeg vet ting har forandret seg. men jeg har sett på videofilmer av familier som holder egene klubber i kjelleren, felles treff utenfor blokkene og mange barn som leker på lekeplassene.

Mine minner fra da jeg vokste opp og var på besøk hos besteforeldrene mine er mange lekeplasser og store leke område uten biler, jeg tenkte ikke på hvor folk kom fra da jeg lekte med barn. jeg så alltid på ammerud som et idyllisk sted like ved skogen, ikke langt å gå til badevannene og blokkene var egentlig mest morsomme.

å rive blokkene er nok å rive mange minner for veldig mange……

men så kommer man selvfølgelig til det praktiske og politiske. først må man spørre seg om det er blokkene som er grunnen til at det bor få etnisk norske i grorudalen? jeg har aldri sett tegn på at blokkene har noe dårligere kvalitet en andre blokker. Jeg tror heller det er følelsen av felleskap hos de som bor der som gjør Grorudalen mer tiltalende for “innvandrere” enn for etnisk norske. grorudalen har blitt et område hvor en kan tro og oppføre seg i følge sin kultur uten å bli sett ned på.desverre følger disse samlingene til at enkelte etniske norske velger å flytte vek, som igjen øker veksten av “innvandrere” til det er et miljø hvor etniske norske ikke vil bo. rett og slett fordi nå er det de som følger norsk kultur som blir sett rart på.

et annet tema er jo hva man skal gjøre med alle de som bor i disse blokkene, jeg tviler sterkt på at frp planlegger å bygge rekkehus eller småblokker og tilby alle leiligheter her. de sier det er helt utenkelig å kaste ut folk, men her er det snakk om veldig mange som sikkert liker hvor de bor. skal de tvangsspre menneskene utover oslo? skal de kjøpe folk ut? slike kjøpe ut planer pleier ikke å gå så bra for beboerne som ofte får mindre en det de kunne ha fått på et marked + at grunnet beliggenheten går leilighetene her billigere en resten av oslo, noe som gjør det vanskeligere for beboerne å finne nye like bra leiligheter et annet sted.

jeg sitter å tenker på de eldre som har bod i leilighetene sine siden blokkene ble bygd, som har alle minnene sine der. de som kansje ikke orker å flytte, eller kansje bare har minnene som holder dem oppe.

jeg tenker på de som liker felleskapet ved å bo ved folk som kommer fra samme land, eller har samme relgion. de som alltid vil trekke sammen samme hva politikerne vil.

jeg tenker på de som vil ut, men som kansje ikke har råd til det, eller ikke er gamle nok.

jeg tenker på de som kommer til et fremed land og finner trygghet i mengden av folk.

folk som kommer fra andre land vil alltid slå seg sammen, enten det er det ene stedet eller det andre. den store oppgaven er ikke hvordan man skal få etnisk norske inn, men hvordan vi kan heve livsstandaren og livsgleden til de som bor der. vi så det sist oslo prøvde å fjerne denne tedensen. det flytter seg bare til et annet sted.

det hjelper nok heller ikke at media ofte henviser til grorudalen som oslos slum område….

og for de som lurer, gjengaktiviteten og kriminaliteten i grorudalen kom ikke med innvandrerne og ikke med disse blokkene. det er ikke mengden etniske norske som er problemet, men vår holdning til området.

det å pusse opp i grorudalen er ikke så dårlig ide, men om noen starter ber jeg dem tenke nøye igjennom hva de starter på og hvordan de skal gjøre det uten å tråkke folk og kulturer på tærene. å si det er for å få inn flere etniske norske er et stort steg i feil retning.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg