hits

mat

Min kjærlighet for å dyrke planter tvinger meg til å spise sunt

Da har jeg hvert i parsellen igjen og høstet inn litt. Ikke like mye som sist gang, og det er fortsatt mye igjen. Men det jeg tar med hjem må spises og her er det bare å sette i gang fantasien.

Til middag laget jeg kylling salat. Det er bare salaten som er selvdyrket da jeg ikke har fått noen agurker i år, squashen er ikke ferdig, jeg satte ikke neper.

Og tomatene er grønne enda. Vurderer å gå å hente meg ett eple eller to til å ha i da.

Til snaks i kveld blir det grønnsaker og dipp, de minste gulerøttene er satt i glass til å bli gnaskerøtter. Bruker også resten av neper og agurk til dippen, igjen innser jeg at jeg mangler epler.

plutselig var kjøleskapet mitt fult av sunn mat.

første innhøsting fra parsellen

Jeg har hvert i parsellen. Planen var egentlig bare å tynne litt ut blant gulerøttene, men jeg kom derfra med nesten en hel grønnsakssuppe.  

Jeg plukket en fin bukett gulerøtter, men har fortsatt mye å ta av i løpet av høsten. 

Jeg så at jeg burde tynne litt ut i salatbedet også, og plukket med meg salat til hele familien. 

tomatplantene som har stått ute i år, har virkelig ikke likt seg, så jeg bestemte meg for å ta inn det som var modent før sneglene tok det. var bare to, resten i skåla er fra campingplassen hvor jeg tok inn grunnet samme trussel. 

På veien ut møtte jeg noen jeg kjente og vi ble stående å prate, jeg pratet om ting som var godt i supper og plutselig hadde han gitt meg både jordskokk og vårløk. vi smakte også på noen Jostabær, de var veldig gode.

på vei hjem kjøpte jeg inn poteter, neper og epler. de to siste for å sa sammen med gulerøttene til dip, potetene til potet og jordskokk suppe jeg skal lage i morgen. Så når du åpner kjøleskapet mitt nå, lukter det friskt og grønt. 

 

glasserte epler - noe av det beste jeg vet

Det er ikke ofte jeg unner meg dette, men nå i førjulstiden må man vel kunne unne seg noe ekstra godt.

Jeg pleier å si at de var smartere i gamledager, skule noe sunt under sukkeret.

250g sukker
1,5 dl vann
1/2 ts eddik
4 epler 

glasserte epler

250 g sukker

1,5 desiliter vann

1 ts sukker

4 røde epler

Jeg valgte å ha kokos på, nydelig.var bare plass til 3 i glasset

( fant oppskriften på nett ett sted, men husker bare den og ikke hvor)

italiensk marengs

Siden jeg har store planer for 17.mai baking, tenkte jeg at jeg skulle få orden på marengsen min. den kommer til å være viktig del av kaken og jeg har problemer med å få til marengsen når jeg tilsetter farge eller andre ting. Så etter å ha googlet litt rundt fant jeg en liste over forskjellige måter å lage marengs på, og jeg bestemte meg for å mestre den italienske måten. Med oppvarming av sukkeret og tilsetting i delvis pisket eggedosis.

Det var en veldig stor oppskrift på siden, så jeg tok den litt ut av hodet og prøvde meg frem til dette nydelige resultatet. Å sprøyte ut på plata var så morsomt fordi det så ut som små porselensfigurer.

før de ble stekt

etter de var stekt 

når man går tom for fornuftig mat å teste

 Jeg satt her en dag å leste overskrifter på nettavisen da jeg til min ikke så veldig store overraskelse kunne lese at kokos/sjokoladeboller fikk så lite som terningkast 1 på sunnhets skala. Etter å ha stoppet blikket mitt for å lese overskriften igjen kunne jeg konstatere at jo de hadde testet hvor sunne disse var.

Er det virkelig så folk som er klar over at kokosboller bare er sukker. Det har aldri falt meg inn at dette kan være en «sunnere» snack. Jeg åpnet artikkelen nå for å se grunnen, og tydeligvis tror folk det er sunnere fordi de inneholder mye luft. Konsentrert eller spredd sukker, er du ute etter noe sundt hold deg lang unna kokos/sjokoboller.

Jeg har lagt merke til at fler og fler ting nå testes opp mot hverandre etter hvor bra og sunt det er. Nå snakker jeg ikke om tester etter skjulte ting, men store artikler om at det er usunt å spise det ene godteriet etter det andre (etter hva som står på pakken)

 Hvor er interessen for de virkelige alternativene? Hva med å sammenligne dem mot et eple eller en brødskive. La dem som er så opptatt av helse at en slik statistikk avgjør hvilken bolle de skal kose seg med, se hva de egentlig spiser. Har du først bestemt deg for å ta en kokosbolle har det veldig lite å si hvilken du tar, og er du nervøs for kaloriene er det sikkert mye bedre alternativer for deg.

Hvis du har et så avslappet forhold til kalorier at du ikke skjemmes av å ta en kokosbolle en gang innimellom, fokuser på den du liker og ikke kaloriene. For det er jo tilslutt det som er grunnen, noe å kose seg med.

 

Bollefest

Og jeg prøver hardt å ikke tenke på hva bolle betyr på dansk?

 

Jeg har snudd døgnrytmen min og er nå våken mens folk flest sover. Ingen tar hensyn til oss som sover på dagen, så i går (natt til i dag) to jeg hevn med å spre lukter så de fikk drømmer om bakeri og bursdagsfeiringer.
vel egentlig bakte jeg bollene fordi det er fastelavn på søndag og er man oppe om natta må man gjøre slike ting om natta. De ble veldig gode, Sirius har testet dem ut og godkjent dem. 


eplekake

Uten gluten og sukker

 

Ferdig pakke fra funksjonell mat, har tilsatt epler og kanel selv. 

marengs del 2

Den ferdigblandingen var en stor skuffelse og jeg har lovet meg selv at de neste jeg spiste skulle jeg lage selv. Så i dag tok jeg å lette igjennom kokebøkene mine til jeg fant en oppskrift og lagde marengs fra bunn av. De ble både gode og har riktig konsistens, litt mye stekt, men ikke så mye at det har påvirkning. Nå er problemet å ikke spise dem opp.  


mine første marengs

Jeg kjøpte en slik ferdigpakke på panduro. Mix og utstyr som var på tilbud grunnet dato. Siden det var ferdig mix og bare å tilsette vann var ikke den delen en stor utfordring. Det var mere spenning om jeg hadde pisket det riktig og om jeg stekte dem riktig. Men ser man bort i fra den forferdelige smaken på blandingen ble resultatet ganske bra.
sukkertøy fabrikk

Rakk ikke å lage før jul, men ble noen før nyttår.

Sommerfugl ? blanke i pose med tutifruttismak.

Hjertekjærlighet med bringebær smak (og litt brent sukker)

 

Drops og kjærligheter med fløtekaramellsmak
Det store softis prosjektet

 

Jeg klarte å kjøpe meg en softismaskin på netthandelen.no og etter å ha vurdert en liten stund tenkte jeg at det var jo greit nok. Ikke det at jeg liker soft is uten strø, men om jeg skaffet meg strø ville det vel gå greit?

strøet kostet meg 70 kr

så jeg kjøpte meg en slik vedsiden av, litt billigere i drift

Før jeg inviterer barna på softis må jeg lære meg å bruke denne maskinen, så i dag tok vi en prøverunde.

Ingredienser:


dette ser da bra ut, bare å vente 10-15 minutter

 

Noe ble det, men ikke sikker på om det kan kalles soft is. Når jeg så ned i beholderen tenkte jeg at det så ut som is som var utsatt for vann. Jeg tenkte det ikke gjorde noe og prøvde å få iskremen ut der den skulle, det virket ikke.

Jeg koblet fra maskinen og da smakte jeg på isen som hadde festet seg på lokket. Det var sykt godt. Så jeg tok isen med skje og antok at jeg hadde latt den stå for lenge og at den var for hard til at maskinen tok den.
Første runde var den litt suppete så jeg hadde ikke latt den stå for lenge, heller for kort. Hva var det da som hadde gått galt. Det var ikke overaskende at den smakte godt, hvis de hadde brukt ekte fløte og ekte vanilje i di vi kjøper om sommeren hadde de også vert sykt gode. andre runde hadde stått lengere i holderen og var fast.

Jeg tenkte at noe kunne ha gått galt med gelatinen, jeg har aldri brukt det før og det finnes sikkert mange måter å rote til det på. Som å følge instruksen på pakningen og blande den ut med vann (det forklarte det mysteriet)

Skal nok prøve igjen en annen dag, kanskje jeg får det til da. Så lenge det er godt å spise har ikke konsistensen så mye å si.
Min lille tomatplante

 

Det er mange måneder siden jeg kjøpte en liten tomatplante og satte den i hjørnet på verandaen min. dagen den første snøen falt flyttet jeg den inn i stuen hvor den nå står og gir meg mange grønne (etter hvert røde) tomater. Hvis den fortsetter å trives så mye kan det hende at jeg pynter ett tomat tre istedenfor juletre i år.

ps: den prøver å snike seg ut av stua og ut i gangen.
selvdyrket er bestDen ene tok jeg til lunsj og den andre ga jeg til mamma. Ser ut til at det blir mange fler før denne sommeren er over. De er ikke så store, men veldig tykke og gode.

 

selvdyrket aggurk

Middagen i dag ble veldig lik den i går, men noen små forandringer. Jeg var tom for stikkelsbær, men hadde en agurk på verandaen som var klar til å spises.


frukt og grønt

Måltidene mine i dag har i hvert fall ikke hatt mangel på frukt og grønt. Selv om nepene er hvite redder de meg fra å bare si frukt.

Middag: sommerkotelett, nepe, eple, druer, stikkelsbær

 

Kveldsmat: selvplukket bringebær, druer og plummer
bake pai

I går kveld bakte jeg to paier, en med rips og en med bringebær.

Oppskrift:
300 g sukker
300 g mel
300 g smør
500 g bær

Det er en ca. oppskrift og den skal stekes i ovnen til den blir gyllen på toppen. Jeg valgte å steke dem på nederste rille ved ca. 225 g. satt og fulgte meg og tok ikke tiden.

 

Det ble litt mye for den minste formen med 300 og ikke 200 så da ble det tre mini paier som skal fryses ned vedsiden av. 

bringebær

rips

mini rips
godtesyk? løs problemet selv

Tuttifrutti smak, måtte lage kjærligheter av halvparten, siden det ble for fort kaldt.

se sommerfugl dropsene, de er jeg stolte av

men det er dette jeg skal få kose meg med i dag

kandisert pink lady

rester

berlinerkranser

Mellom kalenderliste 1 og 2 handlet jeg inn det jeg trengte og mellom liste 2 og 3 satte jeg deigen. Dette skulle bli en utfordring da jeg hadde mistet oppskriften, men heldigvis blogger jeg jo alt og et raskt Google søk på berlinerkranser og jiiji sendte meg rett til mitt eget innlegg med oppskriften. Gikk igjennom google siden det ville være raskere en å lete det opp i arkivet.


 Mens jeg tok kalender liste 3 og fire sto deigen å kjølte seg i kjøleskapet og når jeg var ferdig med alle spørsmålene var det bare å sette i gang. Det ble tre brett med favoritt julekakene mine og jeg må innrømme at jeg har spist 3 stykker til kveldsmat.

 
gresskar pai

 

 Paibunn

1 Ha alle ingrediensene til paibunnen i en foodprosessor og kjør til en fast deig. La paideigen ligge i kjøleskapet i ca 30 minutter før du kjevler den ut.
2  
Finn fram en paiform og forvarm stekeovnen til 200 °C.

Fyll til gresskarpai

3 Mens paideigen ligger kaldt, damper du gresskarkjøttet til det blir mørt. Bruk en dampkjele eller kok det i vann i 15-20 minutter. Sil av overflødig vann og sett kjøttet til avkjøling. Mos deretter kjøttet for hånd eller i en foodprosessor, slik at det blir til en fin gresskarpuré

Steke paibunnen 

4. Kjevle eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Forstek paiskallet i ca. 10 minutter (hvis du bruker Nå Paibunn trenger du ikke forsteke deigen). Sett ned varmen til 180 °C.


Videre om paifyllet

5. Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat. Pisk sammen egg, sukker og smør. Tilsett gresskarpuré, kaffefløte og vanilje. Ha fyllet i paiskallet og stek gresskarpaien i ca 30 minutter eller til fyllet kjennes fast.


6. Server paien lun eller avkjølt med vispet krem til.oppskrift fra tine.no

#oppskrift #gresskarpai #pumpkinpie #halloween 

candy making

 I dag startet jeg et sølete, rotete, klissete men kjempe godt prosjekt. Planen var å lage peppermynte drops og fløtekaramelldrops, men det ble ikke mange peppermynte drops før sukkeret sved seg og ble brunt. Resten ble da brukt til fløtekaramell drops og vi slapp og farge det.

Det ble gjort mange rare feil, det ble ekstra søl og noen brannsår ( ikke på meg denne gangen) og jeg føler at jeg har lært nok til å prøve meg igjen senere.

Begge godte prosjektene i dag var i samarbeid med Stine.


kandiserte epleroppskrift fra frukt.no

Ingredienser

  • 8 stk eple
  • 270 g sukker (3 dl)
  • 1 ½ dl vann
  • 1 ss glukose (kjøpes på apoteket)
  • 8 stk trepinne

Fremgangsmåte

Vask eplene og fjern stilken. Stikk trepinnene igjennom eplene.

 Sukker, vann og glukosen has over i en kjele som varmes langsomt opp ved svak varme. Rør til sukkeret er oppløst og la det deretter få et godt oppkok. Test om kandislaken er ferdig ved å stikke en pinne ned i laken, hold denne under kaldt vann. Om det stivner og blir hardt og klart, så er laken ferdig. Om ikke laken stivner, må den kokes litt lenger.

 Eplene dyppes i den varme kandislaken. Drei eplene hele tiden til de ikke drypper mer. Sett eplene på et oljepenslet bakepapir til alt er kaldt og har stivnet.


#oppskrift 

sunn snacks/ nøtteblanding

Snacks eller mellom måltid, frukt og nøtter er en god og energi skapende blanding.I denne runden med min nøttblanding har jeg puttet i: peanøtter og cashew nøtter

av tørket frukt: ananas, papaya, drue (rosiner), jordbær og cantaloupe melon.

#oppskrift

paien ble spisbar

Jeg fikk ikke tatt bilder av paien ferdig og urørt, jeg kom meg opp til mamma og kollapset helt. Jeg er vist syk :-(

 

men selv om jeg måtte forte meg hjem etter middagen og legge meg, kom mamma ned med restene av paien og jeg fikk tatt bilde da. Snilt av henne
smuldre pai under arbeid

1. fyll en form med bær ( i mitt tilfelle selvkokt ripssyltetøy)2. i mitt tilfelle fyll på med hele rips


3. smuldre sammen 200 g sukker, 200 g smør og 200 g mel å strø over paien
( for grisete til å ta bilde)

4. steke på midterste rille 200 g i 20-30 minutter

ikke vær redd for å lage små paier isteden for eller ved siden av

#oppskrift

nydelig middag

takk til min kusine og tante som lagde så fin middag i dag

fransk løksuppe

og pannekaker
rips syltetøy/ gele og en erfaring rikere

erfaringen er: sjekk om syltetøyglasset er tett, før du heller i kokende syltetøy.

slik ser syltetøyglass ut når de er tette, prøvde meg med to av glassene som syltetøyog ett geleslik ser et syltetøyglass som ikke er tett ut, ikke at det er store forskjellen.og i dette fryserbegeret er det jeg klarte å redde ut av glassetkjøkkenet mitt er også fullt av rips, men den oppryddingen får man ta etter man har hvilt litt. 

man kan gjøre fjordland mat mer delikat

Ta en pakke Byggrynsgrøt og tilbered den som det står på pakningen.  Mens grøten gjør seg klar skraper du et halvt eple med en skje og så fort den er ferdig tilsetter du eplet, litt kanel og tilslutt pynter med friske bær på toppen. Var det ferdigmat sa du? Ser ikke slik ut!Om du tar grøten ut av plastikken ser den sikkert enda bedre ut, men jeg ville ikke lage ekstra oppvask. 

nøttemix til å erstatte godteri

Jeg trøstespiser, jeg spiser for å holde anfallene unna og jeg sliter med å huske å spise før jeg er så sliten at jeg ikke orker å lage mat. Alle disse er grunner til at jeg spiser så mye godteri jeg ikke liker. Merkelig er det mest salt jeg føler for og ikke søtt når jeg trenger å trøstespise og det er mye bedre å ta en neve nøtter en sjokolade for å få opp blodsukkeret nok til å orke å lage mat. Det at miksen står fremme på benken hele tiden gjør det også enklere enn å finne frem en sjokoladebit. Jeg må legge lokk over miksen da, for ellers får jeg ikke ha den i fred, Sirius er veldig glad i nøtter og begge katene elsker å slikke på salte ting.

 

Jeg lagde miksen selv for da er jeg sikker på at jeg får en jeg liker og som dekker behovet mitt for både søtt og salt.

jeg la fruktbitene og rosinene i skåla først og helte de salte nøttene over, dette for å få litt ekstra salt på frukten. Så rørte jeg rundt med en gaffel for å få det godt blandet. Det beste ville vel hvert å putte det i en pose eller boks og ristet det sammen, men gjorde ikke det denne gangen.

innhold:

#sunnsnaks #nøtter #nøtteblanding 

 

eplekake

noen ganger må man bare.

Stine hadde originalt ideen om å bake i kveld, men jeg sa nei. August har hvert en bursdagsmåned og jeg trenger virkelig å venne meg av alt sukkeret igjen. Men neste søndag skal det feires enda to bursdager og jeg har meldt meg frivillig til å bake for begge to, kan dessverre bare gå på ett av dem, men siden det ene er et barneselskap, tror jeg det går greit om ikke jeg kommer.

Og når man først skal fortsette å bake, og man liker å bake, ja da er det bare å bake.

 

Vi bestemte oss for eplekake og jeg valgte oppskrift og handlet inn i går. I dag ryddet jeg klart kjøkkenet så alt var klart når Stine kom. Kaken ble kjempe god og jeg har fryst ned noen biter til senere. Oppskriften vi tok var fra skole boken fra boller til buritos.

 

kveite green curry - kokkekurs hos taste of oslo

20 g green curry paste

½ dl solsikkeolje
20 g brunt sucker
3 dl skalldyrkraft (kan fint bruke grønnsakkraft også, det gjorde vi)
1 dl blåskjell- eller hjerteskjell kraft (kan fint bruke grønnsakkraft også, det gjorde vi)
2 dl kokosmelk tykk
1 dl kremfløte

Sauter curry pasten i oljen til den slipper aroma og begynner å olje seg. Tilsett kraftene og reduser. Tilsett kokosmelk og fløte og la det trekke i 10 minutter. Juster konsistensenog smaken så den får en lett kremaktig konsistens og er akkurat så sterk som du vil ha den. Smak til med fiskesaus og lime.1 stk vårløk finsnittet
6 stk sukkererter i strimler
10 stk aspargesbønner i 1 cm biter
1 stk bok choy i strimler
220 g kveite i terningerTilsett grønnsakene i basen, gi det et lite oppkok, tilsett fisken og la den trekke i 5 min. tilsett 1 neve grovhakket koriander ved servering.Serveres med basmatirisoppskrift fra chef`s secrets på taste of oslo

#fisk #middag #fiskemiddag #kveite #greencurry #tasteofoslo 


rips dag

I går dukket det opp en melding på facebooken min, en kvinne jeg hadde kontaktet for en uke siden angående rips i hagen hadde endelig sett meldingen min. selv trodde jeg hun ikke svarte fordi hun hadde gitt dem bort til noen andre, men nei da hun hadde fortsatt rips jeg kunne plukke. Nesten rett etter at jeg sto opp, satte jeg meg i stolen min og kjørte ned til huset hun bor i, ja jeg er glad for gps på mobil.

Jeg hadde kjøpt med noe og drikke og spise på da jeg passerte rema 1000, noe jeg satte pris på siden den lille bærturen viste seg å bli stor. Det var ikke en rips busk, men flere store busker fulle av bær. Jeg plukket to bøtter fulle og den ene plukkekoppen min, men enda var det mye igjen, jeg kunne bare ikke ta det med meg.Når jeg kom hjem igjen var det en liten spisepause som varte en sailor moon episode og så var det å starte rensing, skylling og frysing. Det ble jeg ferdig med nå.Men jeg kommer til å få mye fin rips saft og rips gele i høst. Siden jeg har gått tom for syltetøyglass er resten av syltingen satt på vent til loppemarked tiden er ordentlig i gang, da skal jeg finne noen norgesglass. 

 

lagd bringebær syltetøy

I dag har jeg hatt en del energi og jeg tenkte jeg skulle bruke den til å få tømt fryseren min for noen av bæra jeg har hamstret opp der inne. Det ble ca 1 kg bær som i dag ble gjort om til syltetøy (eller gele) jeg er fortsatt ganske ny på dette så ikke sikker på hvor mye tykkelse jeg egentlig brukte?.Men samme hvor tykt det ble, så ble det veldig godt. Jeg fikk nok til tre syltetøyglass fulle og to små smakbegre, den ene kjørte jeg opp til mamma og den andre beholdt jeg selv.Siden syltetøyet fortsatt var varmt, fikk jeg ikke prøvd ut tykkelsen.

 

frisk og sunn middag

Halve middagen I dag var dyrket selv, og bedre kan det ve ikke bli?

 

Sommerkotelett, eple, selvdyrket neper og agurk.

 

Dette er forresten den 3. agurken fra verandaen min, og alle fra samme plante. Håper de andre plantene viser like stor fruktbarhet.

gårsdagens fangst

kom akkurat på at jeg glemte å dele dette i går. var i parsellen min i 90 minutter og kom ut igjen med ca 600 g bringebær, noe markjordbær og neper. dette er første året jeg har fått til neper så jeg er veldig stolt.


ut i skauen for å plukke bær

Jeg pakket med meg litt mat, mye drikke og mye å plukke i og kjørte inn i skogen. Tiden går alt for fort når du delvis er i din egen verden, delvis hører på musikk og delvis plukker bær. Ja faktisk mange timer bare forsvant mens jeg koste meg der ute, dro vel ved 2 tiden og kom hjem ved 8 tiden.Med meg hjem hadde jeg nesten en kilo bringebær 972 g for å være nøyaktig. Markjordbæra og blåbæra hadde jeg gitt til mamma, så tør trygt å påstå at jeg plukket over 1 kg bær i dag.

 

 

Etter at jeg kom hjem var det å rense, skylle og veie bærene, men først måtte jeg ha middag.


nok en agurk

Dette er den andre agurken fra verandaen min. Den ble slukt på samme måte som den første. Det er noe spesielt med hjemme dyrket grønnsaker.

Tomatplanten har forresten fått to blomster, gresskarene nydelige gule blomster og masse oransje agurk blomster. Skal nok kose meg denne høsten.
melkefri cupcake topping

(jeg har også tillsatt litt blå og gul farge)

Ca. 2 spiseskjeer alpro soya (kremfløte erstatter)

150 g smørost erstatter 

100 g melkefritt smør

noen dråper vanilje ( 1 ts eller smakes til)

250 g melisbakemester Nettie

i går var jeg byggemester, i dag var jeg bakemester. 

dette var kun første av 3 runder i ovnen.

i morgen blir det å lage topping uten melk i for første gang

selvdyrket kveldsmat

Noen vil kanskje si at en agurk ikke er mye til kveldsmat, men det er slik jeg liker dem best, hele. Og jeg tror ikke jeg hadde orket mye mer mat uansett.  

den var veldig god og jeg har hvert flink til å vanne fordi den var saftig. valgte å ta den nå å ikke vente til den ble større slik at de 12 andre agurkene på planta kan få vokse litt.

mitt første forsøk på å koke syltetøy

De som kjenner meg vet at jeg har flere års erfaring med å lage saft og rørt syltetøy, men dette er første forsøk på å koke syltetøy. Klarte å brenne sukkeret litt, men det gjorde ikke noe. Stikkelsbær syltetøyet ble kjempe godt. Ble nok til et stort syltetøyglass og litt på siden til å smake på.jeg hadde 600 g bær og brukte 2 dl vann ( litt mye) en pakke certo, 300 g hvitt sukker og ca 100 g brunt sukker.


600 g stikkelsbær

så var det å veie og rense solbæra, ripsen og bringebæra. men kost meg ute i flere timer i dag.

så fort oppvaskmaskinen er ferdig blir det å koke syltetøy og rense solbæra.

(ps: plastboksen veier ca 40 g så 600 var ikke en avrunding)

isbaren åpnet

I dag har isbaren på senteret endelig åpnet?

Jeg måtte prøve en og kjøpte en is med jordbærsmak. De har jordbær, vanilje, original og sjokolade. Isen som skal være yoghurt is skal inneholde 0 % fett, men det kommer jo litt an på hva du velger å putte på.

Isen selges som løsvekt, så du tar en kopp og fyller is i den. Du velger selv hvilken is du vil ha og kan blande fritt. Så går du langs disken og plukker ut hva du vil ha til og på isen. Her er det alt fra kiwi til tuttifrutti strø, så setter du isen på en vekt og betaler for akkurat det du har i skåla.

Min is var med kiwi, daim kuler, nøttekrokan og mørk sjokolade.

Litt usikker på hva jeg syntes om isen, den hadde litt konsistens som sorbe is, det var ikke det at jeg ikke likte den, men at det var noe nytt og jeg trenger tid til å venne meg til nye ting.
grilling igjen

det er koselig å grille ute I sola. Denne gangen gikk jeg for grillspyd med marinert kylling, marinaden var sweet chili. Vedsiden av hadde jeg kuttet opp eple, nepe og gulrot. Til dessert hadde jeg kjøpt inn bringebær og mager vanilje kesam, plukket noen ekstra bær mens jeg ventet på at grillen skulle bli varm.
selvplukket er best

og denne gangen beholdt jeg alt selv....kombinasjon av markjordbær og parsell jordbær

jeg fant også en liten busk med modne bringebær, det beste jeg vet, de holdt ikke turen hjem.

rød desertNorske jordbær fra Lier
bringebær (tvilsomt at de er norske)
røde steinfrie druer
mager vanilje kesam 

kjøkkenet fult av mat

I dag har jeg hatt brukerstyrt assistent på besøk, og etter at det vanligste husarbeidet var ferdig, startet vi med et kjempe mat prosjekt.

Fiskesuppe, lapskaus og chili pizza

Selvfølgelig lagde vi alt samtidig og om hverandre.

 

Det høres sikkert ut som et fullstendig kaos, men vi hadde kontroll. Og som resultat har jeg god og ordentlig mat langt frem i tid.
og noen gratis produkter jeg fikk med hjem fra matfestivalen

Noen steder delte de ut prøver du kunne ta med deg hjem, enten små prøver eller hele produkter. Jeg kom for smaksprøvene og for å få være med på noe moro, men takket ikke nei. Dessverre var det en del kyniske folk der med store poser de fylte fullt av prøver og dette skapte litt dårlig stemning rundt bodene når noen gjorde noe feil. Ikke alltid lett å forstå at du bare får te en type, ikke den andre, eller at du ikke får ta med til datteren din, men etter du har møtt på en eller to med posene fulle forstår du godt hvorfor.

lærte fort å spørre, og fikknoen rare blikk da jeg purte om det var greit å ta av begge prøvene, men heller høfflig en frekk.

barilla ferdig mat, så de delte ut os spurte forsiktig etter en med bolognese, fikk dete og var veldig fornøyd. satt i stolen akkurat da og slet med å komme i kontakt med folkene bak disken.

kims og cafe cookies standen. til mitt forsvar - de to små fikk jeg av noen som gikk rundt og delte ut av bagger, dette var en av stedene hvor krigen om en enkelt vare var hard. jeg valgte natur chips og fikk som sagt de andre to senere ute i markedet. sjokolade terapi esken sang jeg meg til ( syng sangen fredagskos og få et valgfritt produkt) ostepoppen fikk jeg senere grunnet at jeg hadde benyttet meg av tilbudet 3 for 30 inne i butikken, tok du med kviteringen ut og viste at du hadde kjøpt tre kims produkter fikk du et valgfritt gratis.

det gikk en dame rund og delte ut disse, jeg fikk to.

ellers forskjellige småting jeg fikk med meg, knorr produkt, comfort tøymykner, sunlight håndsåpe, honning magnet til kjøleskapet, singelen vask hånden fra lano og kuponger til butikken. glemte selvfølgelig å se på kupongene før jeg handlet.
masse smaksprøver på bryn mat festival del 1 ( masse bilder)

det ble litt tørt med bare cupcaken og ingen topping, litt gjerrige der synes jeg.

havreboller, smakte ikke siden jeg var så tørr i munnen etter cupcaken

laksekarbonader, kjempe godt

små kake smaksprøver daim kake og almondy premium - gode

det var ikke mangel på fruktjuice i dag

kongekrabbe, gjett vekten og vinn den. gjettet. var smaksprøver her også men jeg holdt meg unna, tåler ikke.

alkoholfritt øl igjen, smakte ikke på noen av dem.

freia og cafe cookies har stand sammen, smaksprøver, syng å vinn osv.

her sto det stor lapp om at det var tomt for prøver, men en liten kake sto på bordet, det var vist den siste. mokka kake, god.

honning, her delt ut med frokostblanding og gresk joghurt.

forskjellig type spekemat

smakte ikke, turte ikke

tok med meg en freia kjeks og bar på rundt hele, var det siste jeg spiste her.

philadelfia ost, flere typer å smake på, likte hvitløken best.

andebryst

og kylling pølser

valgfri is prøve, jeg valgte bringebær, var kjempe god

snilt av dem å tenke på de som ikke tåler melk, helios frokostblanding med enten vanlig melk eller soya melk.

sprett joghurt, smakte på bringebæ, men bare den da jeg ikke er så glad i konsistensen. her var det tegne oppgave for barna.

milkshake - men litt usikker på hva slags smak, skogsbær? grei nok.

gu ostekake med sitron, veldig god

salma laks

her skulle smaksprøven være potetsalaten, men jeg spiste bare pølsa.

nydelige

skummelt gode, og skummelt å starte her ( hvis vi ser bort i fra den mini knekkebrød bitenjeg smakte da)

min første smaksprøve denne dagen, tok en mini mini bit, smakte godt,men er for tørt for meg.

 

masse smaksprøver på bryn mat festival del 2 ( masse bilder)

vaffler med valgfritt syltetøy , smaksprøven var på syltetøy og jeg valgte bringebær og eple

jippi for barn, her var det også ansiktsmaling og leker for barna, jeg smakte ikke, var blitt kvalm.

ekte limonade, litt surt, sikkert en vanesak

noisy, ikke helt min ting

det var mange ferdig kaker, ikke lett å huske va alle heter. denne var litt deigete i bunnen husker jeg

toro xl omelett, smakte ikke på denne heller

eller på denne pizzaen som sto vedsiden av, var for mye styr rund akkurat da.

superbra, har skrevet om den ene frokostblandingen dems før, denne gangen prøvde jeg en med jordbær, også god.

på andre siden smakte jeg risotto uten ris som het bygotto eller noe slikt. litt rart.

stranda skinke, den elsker jeg, godt å ha noe trygt innimellom

forskjellig type fisk fra Lofoten røkt ørret i lefse, fiskekake og rød fiskekske, den røde fiskekaka var veldig god.

de hadde ikke all isen ute på en gang, jeg fikk smake på en brownies is - grei nok.

enda en av de mange fruktdrikkene der, ikke særlig glad i fruktdrikk med kullsyre.

de selger isbiter, men deler ut forskjellige drikker med is - prøvde ikke da det gikk tregt.

uten - alkoholfri øl ved grillen

kyllinglapskaus av egen oppskrift, var god men manglet noe å spise med.

ost, fikk ikke med meg så mye mer enn det

forskjellige typer dressinger, fikk velge ut hvilken jeg ville smake på. her var det også en konkuranse hvor du skulle gjette hvor mange stangselleri på bordet, jeg deltok men gjettet vilt.

ren juice, likte ikke den røde så godt, men den gule var vanlig appelsin.


mer av disse rare fruktdrikkene

forskjellige typer sauser, fikk ikke smakt siden det hele tiden løp noen i veien.

det var mye mer å smake på og oppleve, men vanskelig å ta bilder med hendene fulle av prøver og folk som hele tiden gikk i veien.

lunsj på verandan

Det er nok ikke verdens største overraskelse, jeg har spist mye lignende mat i det siste. Men det var litt kjølig vind ute i dag og jeg satte pris på den inn glaserte verandaen min. kattene koste seg sammen med meg.
lørdags godteriet i kveld

Jeg innser nå at jeg skulle ha tatt bilde, men der er for sent, det er spist opp.

Lørdags godteriet mitt besto egentlig av en del rester fra uka, blomkål og dipp. Jeg tok frem en stor asjett og la på alt av druer og jordbær jeg hadde, så kjærte jeg opp et eple og en del blomkål, så var det å blande sammen dippmixen og vente i 20 minutter mens den kjølte seg ned.

Det var utrolig godt og jeg spiste nok kanskje litt for mye, startet med jordbærene og druene mens jeg ventet på at dippen skulle bli ferdig.

sommer middag

det tok litt tid å lete frem nepene, men fant dem tilslutt.sommerkottelett, nepe, eple, druer og bringebær

rød lunsj i dag

Nesten det samme som i går, men siden jeg spiste opp druene i går, ble dagens lunsj mye rødere.
middag

Planen for middag var noe ferdig og enkelt, men så dukket det en bpa på døra og etter litt hjelp ble planene forandret.

Istedenfor ferdig mat fra meny, ble det spagetti carbonara alla meg ;-)
dagens lunsjbrødskive med:
banan
jordbær

rundt: resten av bananen, jordbær, druer og bringebær 

17 mai kake - hva jeg brukte

tenkte noen kanskje var nyskjærrig på hvordanjeg laget 17 mai kaka mi som var uten gluten, melk og sukker. siden det var en ferdig mix tenkte jeg at jeg skulle legge det ut.
17 mai kake

vi kommer til å ha så mye kaker og godsaker i morgen at vi kommer til å bli dårlige.

jeg har bakt kake og muffins, men sistnevnte blir ikke pyntet før i morgen.

veldig spent på denne kaken siden den er glutenfri, melkefri og sukkerfri.

 

taco

i dag ble det taco til middag. tusen takk for all hjelpen i leiligheten og med maten Frøydis.
lunsj

rett fra meny

kan ikke forstå hvorfor kattene sirkler rundt meg....

kylling muffinskake

tok den litt tidlig ut av formen grunnet tidsstress og den ble litt ehh krasjet. men den smakte godt og jeg tror alle likte den.
paispinat og løk pai, kjempegod.

tusen takk

 

kakeoveraskelse

I går, mens de fleste andre satt inne på møterommet og fikk opplæring, snek jeg meg inn på pasientkjøkkenet og lagde en kake.

Det var koselig å se at den forsvant fort etter kveldsmaten, fikk reddet en liten bit til meg selv også da.

Glad folk satt pris på den.
dagens middag

Grønnsaksuppe med spekemat til.

Det er ikke ofte jeg lager ordentlig mat, så følte jeg burde dele.

Suppen består bare av poteter, vår løk, gulrot og buljong
berlinekranser

Da har bakermester harepus hvert på besøk igjen, denne gangen gjorde han ferdig gode og søte berlinerkranser

Dette er første gangen jeg har laget berlinerkransene helt alene.

Oppskrift under bildene

oppskrift

200 g smør
ca 200 g mel
50 g sukker
1 eggehvitte
1 eggeplomme
perlesukker

først smuldrer du smørret inn i melet, så tilsetter du sukker og eggeplumme.
sett i kjøleskapet slik at deigen kjøler seg.

når deigen er kald og du begynner å bearbeide den er det en god ide å ta ut litt og litt av gangen, deigen skal ikke bli varm.

elt deigen inn i tynne striper som du så former til kranser, dypp kransene først i eggehvitte og så i perlesukker.

stekes på 175 grader i 5-7 minutter ( tid og varme varierer fra ovn til ovn, stek til de er gyllende)

dette er en familie oppskrift og kakene er ekstremt mye bedre en de du kan finne i butikken, husk jo mer mel du tar i, jo tørrere blir kakene. 

bakemester harepus har hvert på besøk...

... og han har satt endeig, men til hva?

En ting vet man, det er ikke lussekatter.

Den Inneholder smør, sukker, mel og egg og står i kjøleskapet og kjøler seg.oppskrift, bilder av ferdig kaker og løsning kommer når kakene er bakt.

marengs, is og jordbær

På Frognerseteren tidligere i uka kjøpte jeg med meg marengs, farsdags middag i dag var en perfekt situasjon til å servere dem.

Og mamma som sa: du vet det bare er stivnet sukker? vel hun vet bedre nå.
dw12dt

mini lyn pizza

Smaksprøven på meny i dag var bare så god at jeg måtte kjøpe inn å lage en selv. Det er fire bunner i pakkene og de skal steke 5 minutter på nederste rille i ovnen, 250 grader.
banansplitt

De som kjenner meg vet at det ikke blir noen bursdag uten en banansplitt, men jeg må innrømme at jeg tok bursdagsbanansplitten en hel dag fortidig, men den smakte like godt.

1 banan delt i to, legg dem på en tallerken så de skaper en oval i mellom seg. Fyll ovalen med jordbær, vanilje og sjokolade is og krem. Avslutt med jordbær/bringebær saus og sjokolade saus helt sikksakk over alt (i motsatt retning av hverandre)

om du ønsker strø knuste mandler på, eller pynt med kjeks, paraply eller andre ting du kommer over.

cupcake topping

her kommer oppskriften på cupcake toppingen jeg brukte på lørdag.

300 g philadelpia ost 
200 g smør ( mykt)
1 ss vanile essens
2 ss kremfølte
500 g melis

jeg brukte matfarge kjøpt på jernia for farge.

 

blir små planer til stor suksess?

det vil ta litt tid å få stekt alle de små godbitene, brett en er ferdig ig steker brett to er i ovnen nå.

før de er stekt:fargen på formene har ingen ting med fargen på toppingen !!!

middag for en uke

jeg har hatt bpa på besøk og etter en rask gjennomgang av leiligheten brukte vi resten av tiden (og kreftene mine) på å lage middager.

Det ble

biff shops suey ? en porsjon å fryse ned, en jeg spiste til middag i dag.

Lapskaus ? mange porsjoner og fryse ned

Chili suppe ? halvt års forbruk (?)

Lagde chilisuppe i den største kjelen min og det var virkelig på grensen til at det ikke kokte over. Målet med dette er å få i seg litt sunnere mat og litt mer grønnsaker.

Biff shop suey - en pakke biff strimler, en wok pose med frosne grønnsaker, en boil in bag pose med ris og to poser med saus fra blue dragon.

Lapskaus ? biff strimler, frossen lapskaus blanding og brun saus.

 

Chili suppe:

Grunnoppskrift til ca to personer.

 1 løk

 

ett fed hvitløk

Surres i olje i noen minutter.

 

(linser)

Stangselleri

Gulrot

½ paprika

1 potet

kokes

 

5 friske tomater tilsettes når grønnsakene er kokt. Har du valgt bønner i stedet for linser tilsettes de nå.

 

Krydder: kvart buljong

                Timian

                1 ts soyasaus

                pepper

                1 ts knust chili

                2 ts tomatpurre

 

bruker du linser koker du dette sammen med grønsakene, enkelte bønner må legges i vann dagen før.

Bruk en stavmikser og miks alt sammen. For sterkere suppe tilsett mer knust chili.

boller

Jeg skal bake kake til bursdagsfeiringen til mamma i morgen, men siden jeg ikke burde lage den før i morgen gikk jeg rundt med bakelyst. Så jeg smekket sammen noen boller, bare for moro skyld, de ble veldig gode.

Kan man forresten kalle det å bake en kake når den ikke skal stekes? Har ordet bake noe med steking å gjøre? I så fall skal jeg lage kake i morgen.
hjemmelaget pizza

med litt hjelp fra bpa fikk jeg i dag lag min berømte chili pizza igjen. det er mange år siden jeg har kunne spise den og den var bedre enn jeg husket.

nå pizzabunn
2 pakker kyllingkjøttdeig
ett glass tomatpurre
en løk
2-6 t-sjeer knust chilli ( alt etter hvor sterk du vil ha den og hvor sterk chilien er)
2 pakker 4 oster fra tine
pepperoni

mat for en uke... 

mislykket bringebær pai

det er vel egentlig ikke Så mye å si om saken, paien ble mer en suppe en pai og deigen var ikke ordentlig stekt. Tror ikke ovnen min liker paier, ikke klarer den å steke ferdig paier heller, enten blir de rå eller svidd. men min varme bringebærsuppe ble god da, litt magesmerter grunnet pai deigen, men kan bare skylde på meg selv som spiste det.

 

middag

Noen ganger må man kunne unne seg noe godt, ytre file med poteter og bearnessaus gått absolutt under noe godt.

Lagde nok til to middager, så blir nok det samme i morgen.

kongelig kveldsmat

selv om jeg må innrømme at en 10 år gammel prinsesse ville ha blitt skuffet.

hjemmelaget grønnsaksuppe
salt kjøtt ( stranda skinke)
vannmelon 

små bønner, mye smak.

jeg hadde delvis planer for den lille boksen med gelebønner fra The jelly bean factory.  både ideen om å spise noen få om dagen, slik at jeg fikk bedømt smaken ordentlig, og å ta den med opp til familien min slik at vi alle kunne si hva vi mente. men før jeg hadde kommet frem til en slagplan var bønnene spist opp alle sammen.

de forsvant i to puljer, halvparten i går mens jeg lette frem fakta, og halvparten i dag mens jeg klikket på facebook spill. jeg så ned på skrivebordet og var overasket over at det bare var 5 igjen, jaja tenkte jeg og spiste opp de også.

jeg likte alle 36 smakene, uten om en, en brun skummel bønne. spenningen med å ikke hvite hva slags smak som kommer til å eksplodere i munnen din er der hver gang du velger en ny bønne, men du lærer etter hvert at enkelte farger er tryggere enn andre. det kommer jo selvfølgelig helt an på hvilken smak du ikke liker, for meg var det cafe latte. det gikk grøsninger igjennom meg da jeg tygget på den og jeg var så uheldig at jeg hadde tre stykker av den. kan ikke huske at jeg hadde kanel, den kan også gi det sjokk om du ikke er forbredt. 

mine favoritter ble rosa og grønn: strawberry smoothie, tropical punch, candy floss, peachy pie, bubblegum, raspberry jam, granny smith apple, lemon and lime, pear, watermelon og south seas kiwi.

på kvelden i går slo det meg at slike små bønner er genialt kino godt for di som ønsker jeg smak som varer og kanskje ikke så mye godt.  for smaken bønnene gir sitter igjen lenge, nor som også gjør at man burde være forsiktig med å kaste i seg alt for mange forskjellige på en gang, man kan risikere en merkelig smaksblanding og bli kvalm.

pakken med godteri fra the jelly bean factory fikk jeg igjennom likenshare

hvitløkbagetter

synes hvitløkbagetter fra butikken er ganske tamt, så jeg lager hvitløksmør selv. er ikke så mye oppskrift å gi. enten tar man ferdig hakket hvitløk fra et glass og blander med smør, eller så knuser man hvitløken selv og blander selv. uansett et nye bedre resultat når man smører det på nystekte bagetter.


chilisuppe og hvitløksbagetter

i går handlet jeg inn løk, poteter, gulrot, paprika, stangselleri, rødelinser, tomater og chili på tube. hadde knust hvitløk allerede.

så etter en kjapp senter tur kastet jeg allt dette oppi en kjele, lot det koke litt og kjørte stavmixeren oppi, vips så var det chilisuppe ( selvfølgelig var det mer en bare å kaste det oppi, men vi tar den raskeste beskrivelsen nå).

det å handle på rema 1000 er alltid intreasngt, du vet nemlig ikke om de har de samme varene som de hadde uka før. denne gangen måtte jeg prøve ut hakket chili på tube fra toro. når jeg lagde suppa så jeg bare på toro merket og puttet oppi dubbelt, om ikke trippelt av det jeg vanligvis gjør. da jeg leste senere at det var en hissig chili ble jeg usikker, men min vurdering av merket var riktig og suppa ble ikke for sterk.

mens jeg sto å lagde suppa kjente jeg lukten av hvitløken og bestemte meg for at jeg kunne lage bagetter og hvitløksmør vedsiden av. jeg brukte morteren til å blande smørret og hvitløken og satte bagettene i ovnen når kusina mi kom. siden jeg først hadde begynnt å gjøre ting ordentlig, dekket vi på, tente stearinlys og serverte maten på bordet. det ble en kjempe koselig og god middag.

etter maten spillte vi spill

risotto

på fredag kjørte jeg forbi hylla på meny med forskjellige risotto blandinger, reaksjonen var umidelbar, jeg vil ha risotto. siden vi allereda hadde planlagt pizza fra pizza bue den dagen, kjøpte vi det inn til lørdagen.

siden jeg var så sliten i går kjente jeg heller ingen sult følelse, så det var bra jeg hadde besøk som minnet meg på middag. med litt samarbeid, men mest hans arbeid klarte vi å få en pølse og kjøttdeig risotto. det ble laget nok til en hel uke, minst. så jeg frøys ned en del pakker og la noen i kjøleskapet. så nå har jeg mat en stund...

risotto

1 pk kjøttdeig
1 pk kjøttpølser
mye ris
finhakket løk
tomat pure

krydder:
salt
pepper
basilikum
(chili?) 

fårikål

det er en god følelse å våkne til tekstmelding om at det er fårikål hos mamma, bare å komme å spise. jeg er veldig glad i fårekjøtt så årets første fårikål er noe jeg gleder meg til...
får meg bare til å glede meg ekstra til jul og pinnekjøttet *ler*

jeg er fortsatt veldig trøtt og sliten, så da jeg våknet 16.30 ringte jeg mamma å hørte om tilbudet fortsatt gjaldt. hun hadde ikke hatt fellesmiddag så det var bare å komme når jeg var klar.

jeg leste avisene og gikk så opp, det var kjempe god frokost *ler*

 

 

hjemmelaget tortia

kusina mi er i bakehumør for tiden, og når tanta mi da innviterer til taco er det ikke så veldig overaskende at de har bestemt seg for å lage lefsene selv. hun fortalte at hun hadde surfet på nettet en stund for å finne den perfekte oppskriften, og godt var det...

selvfølgelig ble den fyllt med mye annet godt etter at bildet ble tatt.

chili suppe

da har jeg lagd chilisuppe for mange dager fremover.... ( har fryst mesteparten da)


Grunnoppskrift til ca to personer.

1 løk
ett fed hvitløk
Surres i olje i noen minutter.

(linser)
Stangselleri
Gulrot
½ paprika
1 potet
kokes

5 friske tomater tilsettes når grønnsakene er kokt. Har du valgt bønner i stedet for linser tilsettes de nå.

Krydder: kvart buljong
                Timian
                1 ts soyasaus
                pepper
                1 ts knust chili
                2 ts tomatpurre

bruker du linser koker du dette sammen med grønsakene, enkelte bønner må legges i vann dagen før.
Bruk en stavmikser og miks alt sammen. For sterkere suppe tilsett mer knust chili.

rett banan

det var kommet et ønske om bilde av en rett banan......


bare noen minutter til den blir hakket opp og havner i frokostblandingen min ;-)

nystekte boller

etter litt kaos med gjæren og mye kliss kom bollene tilslutt på bordet...av 28 boller ble 5 spist med en gang. fire av dem med krem. tror kusina mi fant ut at å komme å spille pokemon med meg midt på natta var en god ide ;-)

chilli pizza

jeg vurderer virkelig å lage meg min berømte chilipizza i natt, blir litt forvirrende med snud døgnrytme, men kjøpte i hvertfall inn til det i går. så hvis jeg bare finner krefter nok skal jeg lage den, da  har jeg mat til noen dager fremover.

noen reagerer på at jeg bruker ganske mye chilli, men jeg er veldig glad i det. jeg bruker også nå pizzabunn. synes den er god.

1 nå pizzabunn - familie - langpanne
2 pakker kylling kjøttdeig
1 løk
tomatpurre
knust chilli
masse pizza ost fra tine (den som heter fire sorter)
pepperoni

først er det bare å steke kjøttdeig å løk, når dette er ferdig pleier jeg å ta 3-4 ts knust chilli og blande sammen med tomatpurra. jeg smører godt meg tomatpurre over pizzabunnen og tilsetter restene til kjøttdeigen slik at den blir saftigere.

så strør jeg ost over hele pizzan (langt mer en det som ville bli sett på som sunt) og helt tilslutt pepperoni.

pizzan er kjempe god, veldig mettende, men vansklig å slutte å spise. veldig mye mat i den...

Oppskrift på chilisuppe

 

Grunnoppskrift til ca to personer.

 

1 løk

ett fed hvitløk

Surres i olje i noen minutter.

 

(linser)

Stangselleri

Gulrot

½ paprika

1 potet

kokes

 

5 friske tomater tilsettes når grønnsakene er kokt. Har du valgt bønner i stedet for linser tilsettes de nå.

 

Krydder: kvart buljong

Timian

1 ts soyasaus

pepper

1 ts knust chili

2 ts tomatpurre

 

bruker du linser koker du dette sammen med grønsakene, enkelte bønner må legges i vann dagen før.

Bruk en stavmikser og miks alt sammen. For sterkere suppe tilsett mer knust chili.

Norske blogger
CURRENT MOON
bloglovin