hits

februar 2018

melmøll = vårrengjøring

Ingenting er så ille at det ikke er godt for noe. Fredag 5 februar oppdaget jeg en blomsterflue på gangen min. For å forstå hvordan en blomsterflue kunne føre til at jeg gikk i tørr skapet mitt og gikk igjennom alt, må man vite at bare noen dager tidligere hadde en venninne av meg funnet mel møl på kjøkkenet sitt.

Siden tanken alt var i hodet mitt, klatret jeg opp på en stol og gikk igjennom alt mel. Larvene var et faktum. Både fluen og venninnen min sitt problem var helt tilfeldig og hadde ikke noe med larvene hos meg, men slik fungerer da tankeprosessen. Jeg kunne ikke finne noen biller i melet og i ettertid har jeg funnet 3 døde møll, så jeg tok det nok veldig fort.

Nå startet en uke med intenst arbeid, for etter at jeg hadde tømt all maten i tørr skapet, bestemte jeg meg for å ta hele kjøkkenet. Jeg tømte alle skap og hyller og satte tingene ut på verandaen i kullegrader. Tanta mi var så snill og kom og hjalp meg i helgen til å vaske ned alle skap og hyller og på mandagen kom assistenten min og vasket oppe på kjøkkenskapene.

Selv flyttet jeg alt ut og vasket alt på vei inn igjen. Og når ting først var ute, var det greit å revurdere plasseringer av ting. Det tok en hel uke, men på fredag var alt inne igjen og på sine nye eller gamle plasser. Plutselig var kjøkkenet mitt så ryddig at jeg kunne ha visning.

bok: War and Peace - Leo Tolstoy

656
(bilde fra goodreads)

Det tok meg 6 måneder å komme meg igjennom boka. Vel jeg hørte ikke på noe i desember siden jeg var så opptatt med julekalendere, men uansett et stort prosjekt. Jeg hadde egentlig planlagt å høre ferdig lydboka innen 2017, noe jeg også gjorde, bare for å finne ut at det var del 1 av 2? så på nyåret var det bare å starte på neste del og til sammen ble det 61 timer og 43 minutter.

Jeg følte at dette var en blanding av en historie og forklaring av hans filosofiske syn på verden. Mesteparten av tiden følger vi noen adelsfamilier i Russland i starten av 1800 tallet. Napoleon krigen starter og vi følger dem igjennom krig og fred. Fred periodene handler mye om adelens hverdag, giftemål, livssyn og sosial status. Flere av mennene i familien er en del av militæret og når krigen begynner følger vi dem i kampene, samtidig som vi blir kjent med flere generaler og andre store skikkelser. Etter som krigen vandrer innover i Russland blir skillene mellom krig og fred delen mindre, da vi får se hvordan krigen påvirker de forskjellige både ute i kamp og hjemme.

Boka er delt inn i bøker og kapitler. Hver bok starter med et kapittel hvor forfatteren forklarer sitt syn på den delen av historien vi går inn i. hvordan og hvem som brant Moskva, hvordan en soldat tenker før kamp, hva som fører til krig osv. selv om disse kapitlene kunne være til dels tunge innimellom elsket jeg måten han tenker på.

Flere ganger sa jeg til moren min at jeg leste en såpeopera fra starten av 1800 tallet, for detaljene, intrigene og mengden karakterer som dukker opp er bare ekstremt. Og selv om filosofi delene kan være tunge, er mesteparten av historien bare et eventyr å leve igjennom.

Han avslutter boka med to epiloger, en hvor han oppsummerer hovedpersonene sitt liv og ett 3 timers foredrag om historie, makt, religion og deres innvirkninger på alt. Vi er også innom frivilje og vår rettferdighetssans. Det kommer ganske klart frem flere steder i boka at han er veldig religiøs. 

Mammografi, biopsi og svar

I godt over ett år nå har jeg hatt smerter og hevelse i det venstre brystet. Siden hevelsene så ut til å øke og minske og smertene kom og gikk tenkte jeg at det bare var en betennelse. Siden jeg får kroniske betennelser rundt om i kroppen rett som det er, var jeg ikke veldig bekymret. Men da smertene og hevelsene hadde vart i over ett år, tok jeg det opp med legen min og vi ble enige om at revmatologen min skulle se på det. Hun var enig i mine tanker om at det var en betennelse i brystmuskelen og kunne ikke skjenne noen klumper. Hos revmatologen min fikk jeg en krem jeg skulle bruke i tillegg til medisinene jeg allerede gikk på.

Da det hadde gått enda noen måneder og kremen ikke virket pratet jeg med mamma og vi ble enige om at det kanskje var en god ide å få sjekket det ut ordentlig. Da jeg kom til revmatologen igjen ble vi enige om at jeg skulle starte på ny medisin, og han syntes det var en god ide å sjekke ut dette sikkert før jeg startet på denne, så jeg fikk en henvisning.

Her lærte jeg en viktig ting, aldri dra til legen og vær rolig fordi du tror det er noe uskyldig, men vil være sikker. Jeg burde ha hatt panikk og nesten ropt kreft? Kreft? Kreft? For da hadde kanskje det offentlige dekket mammografien. Tydeligvis dekker de dette bare om det er symptomer på kreft.

Jeg møtte opp på til time og måtte dra rett hjem igjen, bommet med en uke.

Neste uke prøvde jeg meg igjen og denne gangen fikk jeg brystene mine godt klemt i maskin før jeg skulle ta videre ultralyd. Egentlig synes jeg de brukte ganske lang tid på å se over bildene, men legen smilte når hun kom inn og sa de ikke så noe mistenkelig på bildene. Nå skulle de bare ta en sikkerhetssjekk med ultralyd. Begge deler sto på innkallingen så det var helt normalt.

Det var en koselig skravlende dame som så på brystene mine og hun kunne fort fortelle meg at det var en bindevevsknute, jeg spurte hva dette var og hun sa hun skulle fortelle meg så fort hun var ferdig. Litt mere overasket virket hun på knute to og tre. Hun fortalte meg hva dette var, men at det kunne være litt vanskelig å være sikker uten å ta biopsi. Hun ville bare ta av den store da denne sytes på mammografien og hadde lit rar form!!! De små møtte følges opp med nye bilder for å se at de ikke vokste.

Det sved i lommeboken, men jeg gikk med på å ta biopsien der og da. Jeg fikk ikke starte på de nye medisinene før svaret fra prøven var i orden og hvem vil gå rundt å lure på slikt i lengre tid. Knutene var i høyre og ikke venstre bryst, som vi hadde vært så opptatt av. Venstre bryst var helt fint.

Det tok 8 dager fra prøvene var tatt til jeg fikk svar, de var helt fine. Ingen kreft. Men jeg må fortsatt følge opp de to små med nye bilder, har bedt om å bli henvist til det offentlige for det.

Så nå har jeg startet på min nye medisin som ironisk nok er svak dose med cellegift ?

Star wars R2-D2 Gift box set

1. Januar I år var jeg, tanta mi og søskenbarnet mitt på den nye star wars filmen på Colosseum kino. Det var litt surr med gratis billetter og slik, men vi endte opp med billettene våre og gikk i kiosken nederst for å handle godteri. Dette er nok mer rutine da det nå er to store kiosker og ikke en stor og en liten, men gamle vaner ?

Inne i kiosken kjøpte jeg litt godteri og en dele popcorn meny. Jeg kjøper nesten alltid det samme når jeg skal inn på kino og jeg spiser sjeldent opp alt. Det er ett logisk system bak det hele og noen himler litt med øynene, men jeg bryter ikke systemet. Da vi kom til kassen så jeg skrapeloddene ligge der, men jeg regnet med at hvis jeg kvalifiserte meg til lodd ville de gi meg det, der tok jeg feil.

Det var først når vi hadde hvert på toalettet at jeg så plakaten som sa kjøp en delemeny og få ett skrapelodd. Jeg hoppet rett bort til den siste kassen for der var det ingen kunder og sa med et stort smil at jeg ønsket lodd. Han smilte litt forvirret tilbake til meg men tok det med et smil. Da jeg forklarte og kunne vise popkornet og de to brusene og forklarte at jeg ikke hadde fått lodd da jeg kjøpte dem, fikk jeg selvfølgelig.

Jeg tenkte ikke så mye mer på skrapeloddet. Jeg regnet med at det var et slik hvor man kan vinne en popkornmeny eller en kino billett så jeg tenkte jeg skulle skrape det hjemme og eventuelt hente ut premien neste gang jeg var på kino, eller på kinoen her oppe på Lambertseter. Men filmen sluttet 10 minutter før grunnet at det ikke var reklame først og vi hadde bestilt drosje. Vi tenkte vi tok en toalett tur mens vi ventet. Siden det var kø til toalettet, valgte jeg å skrape loddet der og da.

Det dukket opp tre rare tegn og nederst sto det «the force is whit you» « you are a winner» Jeg snudde på loddet for å se hva jeg hadde vunnet, men så ingenting. Søskenbarnet mitt vandret litt rundt da hen ikke skulle på toalettet så da hen passerte meg ga jeg loddet og spurte om hen kunne ordne det. Tror nok hen var litt sjokkert over å få et ferdig skrapet lodd slik uten videre, men så fort at det var premie og smilte når hen gikk for å hente premien.

Jeg og tanta mi gikk på toalettet og søskenbarnet mitt var borte. Tanta mi hadde rukket å se at de i kassen hadde tatt hen med seg og etter hvert kom det en tekstmelding om at hen var ved hovedinngangen. Vi gikk og møtte hen og der kom hen med en boks under armen. Det var en star wars gavepakke og ting hadde tatt tid da ingen hadde vunnet på loddene før, så alle viste ikke hvor premien lå og slik.

Vi tok ikke en ordentlig titt på premien før vi kom opp til mamma. En gavepakke med øreplugger, headsett, iphone lader, minnepinne og bil lader i R2-D2 stil.  Jeg tok headsettet og iphone laderen, søskenbarnet mitt fikk øreplugger og minnepinne og billaderen havner i bilen til mamma.

Fordi jeg elsker henne

Hun er så stille av seg, men hun er langt fra glemt. Kjære lille søte Luna, nå er det din tur å sette Lykke i skyggen.

 

kontorstolen til mamma, her liker jeg å ligge om natten. mamma og lykke ligger i senga rett bak og jeg føler meg nære dem, uten å forstyrre Lykke. 

i dag velger jeg å være ett par sko

Lykke la meg sove i fred!

se hva jeg fikk i julegave av mormor. den er fylt med catnip... 

denne stolen er min!!!

Mamma? ser du meg mamma? 

-10 ute og varmekabler inne

Drosjeturer til skrekk og gru

Ikke alle drosjeturer får deg til å føle at du blir kjørt trygt hjem. Her er noen av mine verste opplevelser i drosje.

Første gang jeg forsto at det ikke alltid var helt trygt å kjøre drosje, var jeg 20 år og på vei hjem. Jeg og sjåføren satt og skravlet da han plutselig spurte meg om jeg var på vei hjem. Jeg tenkte ikke så mye på spørsmålet da det var ganske normalt og vi skravlet og bekreftet dette. Derimot ble jeg litt skeptisk når han spurte meg om jeg hadde kjæreste eller samboer, jeg synes det var ganske personlig, men ærlig som jeg er svarte jeg at jeg hadde samboer. Når han så spurte om samboeren min var hjemme og ventet på meg fikk jeg litt panikk. Jeg kunne ikke se noen grunn til at en fremmed mann lurte på om det var noen hjemme å ventet på meg, så jeg løy og sa ja. I tillegg ringte jeg samboeren min på jobb og fortalte at jeg var hjemme om 5 minutter. Han ble litt forvirret først, men forsto fort at jeg følte meg utrygg og lekte at han satt hjemme og ventet. Jeg fikk streng beskjed om å ringe tilbake så fort jeg var hjemme. Selvfølgelig kan det bare ha hvert en som ikke forsto hvor feil spørsmålene ble, men redselen satte seg i meg og jeg begynte å sende melding om drosjenummerne jeg satte meg inn i alltid. I hvert fall en god stund fremover ?

En annen gang kjørte jeg med en sjåfør som ikke hadde helt kontroll på fartsgrenser eller bil. Etter tredde gang over veilinjene satt jeg og bet tennene sammen. Det var ikke moro

Jeg og mamma kjørte engang med en drosje hvor sjåføren ikke pratet norsk, men litt engelsk. Han slet veldig med å forstå stans forbudt og enveiskjørt og ble ganske irritert da vi for tredde gang ropte nei i baksetet i det han var på vei inn i en enveiskjørt gate feil vei. Tilslutt satte han oss bare av ved et kjøpesenter da han ikke orket å forholde seg til Oslo gatene lengere.

Rett etter at oslotaxi fikk appen sin, slet de veldig med gps systemet. Jeg bestilte drosje igjennom appen til der jeg sto, da jeg var på et kjøpesenter og ikke viste akkurat adresse. Det tok litt tid før sjåføren ringte meg opp og lurte på hvor jeg var, da jeg sa senteret ble han rasende, han sto vist vedsiden av nabohuset. Han kunne selvfølgelig ha ringt 10 minutter før og spurt, men det gadd han ikke. Når jeg satte meg inn i drosjen tok han tt kortet mitt, begynte å kjøre og kjefte meg ut for alle tingene jeg ikke hadde sagt på bestillingen. Jeg prøvde noen ganger å fortelle at jeg bestilte igjennom appen og at det ikke gikk an å legge inn slik informasjon der (det gjør det nå). Men han ble bare sintere og sintere og veivet slik med hendende i raseri at jeg ikke så noen annen løsning en til å ringe sentralen og kreve at de var på linjen resten av turen, de lovet også å legge inn at han ikke skulle få turer hos meg mer.

En gang brukte jeg tt kortet mitt ned til byen. Sjåføren og jeg hadde hatt en hyggelig tone på veien ned, men da jeg skulle betale forandret den seg. Jeg hadde bare en 200 lapp og han hadde ikke vekslepenger. Eller det var det han sa. Først lagde han ett hysteri om hvor grådig jeg var, og han som trodde jeg var så snill jente. Han skrek truende til meg om hvordan slike som meg stjal fra han. Da jeg ikke sa at han bare kunne beholde 200 lappen, ville han ha bankkortet mitt, som jeg allerede hadde sagt jeg ikke kunne betale med. jeg tror han satt der med tt kortet og pengene mine og truet og kjeftet for enten å få de 200 eller bankkortet mitt før han ga seg. Det viste seg at han manglet kronestykker og derfor måtte runde opp til nærmeste 5 kroning, han tapte 2 kroner. (hadde han sagt dette tidligere, i stedet for å si at han ikke hadde noe under 200, hadde jeg selvfølgelig rundet opp)
Denne gangen klaget jeg også inn, og fikk et gavekort til unnskyldning, som ledet til neste historie.

For det var bare to turer senere at jeg skulle bruke gavekortet mitt og jeg fikk en sjåfør som nektet å bruke det. Han kastet meg av midt på vinteren etter å ha kjørt et stykke, selv om det var tt tur og derfor klart at jeg ikke kunne gå hjem. Heldigvis har jeg mobil og jeg ringte ny drosje som kom og hentet meg og ringte inn til sentralen og fortale hva som hadde skjedd. Ikke skummelt, men veldig ubehagelig.

Har hatt mange småubehagelige opplevelser om det å betale kontant i drosjer. De har ikke vekslepenger og mange blir da truende og sinte i stedet for å innrømme at de har gjort en feil og se rolig om vi kan komme til en løsning. Oslo taxi har en garanti (eller hadde) om at de alltid kan gi veksel på 200 kr. Ikke alle turene jeg har skrevet om var med oslotaxi.

Grunnen til at jeg følte for å skrive dette innlegget var en ubehagelig tur jeg hadde på onsdag. Den var ikke truende, men et godt eksempel på at du setter deg inn i et privat rom når du setter deg inn i en drosje, og du er helt avhengig av drosjesjåføren sitt humør.

På denne turen hadde jeg hvert nede i byen og derfor hadde jeg med stokken min. etter at vi hadde begynt å kjøre starter sjåføren å klage over alle oss med pigger på stokkene våre nå om vinteren. Først prøver jeg å dytte det bort med en kommentar om hvor farlig det er å ha ett tredde ben uten pigger på isen, men han gir seg ikke. Det var en gang en dame som ødela bilsete hans med en slik stokk. Jeg prøver å påpeke at min stokk ikke ødela noen ting da piggene var dratt opp og den sto plassert vedsiden av føttene mine og ikke var i setet. Allikevel gjentok han at så mange bare la den i setet og en kvinne hadde ødelagt setet hans og han måtte betale for det. Jeg tror han nevnte det opp til ti ganger før han innså at jeg hadde sluttet å gi respons og så hardt ut av vinduet. Han små hisset seg opp underveis for jeg ga vist ikke riktig respons, men jeg ante ikke hva han ønsket av meg. Unnskyldning for at jeg bruker stokk og love å ikke gjøre det mer? Si at pigger på stokk er en uting? Unnskylde på vegne av denne kvinnen jeg ikke vet mer om enn at hun nektet å betale for setet? Det ble en veldig stille tur på slutten, men jeg følte meg ikke truet, bare veldig kvalm og sliten og oppgitt over at jeg er redd for å sette meg inn i en drosje, når jeg er så avhengig av dem.

Norske blogger
CURRENT MOON
bloglovin