hits

litratur

bok: War and Peace - Leo Tolstoy

656
(bilde fra goodreads)

Det tok meg 6 måneder å komme meg igjennom boka. Vel jeg hørte ikke på noe i desember siden jeg var så opptatt med julekalendere, men uansett et stort prosjekt. Jeg hadde egentlig planlagt å høre ferdig lydboka innen 2017, noe jeg også gjorde, bare for å finne ut at det var del 1 av 2? så på nyåret var det bare å starte på neste del og til sammen ble det 61 timer og 43 minutter.

Jeg følte at dette var en blanding av en historie og forklaring av hans filosofiske syn på verden. Mesteparten av tiden følger vi noen adelsfamilier i Russland i starten av 1800 tallet. Napoleon krigen starter og vi følger dem igjennom krig og fred. Fred periodene handler mye om adelens hverdag, giftemål, livssyn og sosial status. Flere av mennene i familien er en del av militæret og når krigen begynner følger vi dem i kampene, samtidig som vi blir kjent med flere generaler og andre store skikkelser. Etter som krigen vandrer innover i Russland blir skillene mellom krig og fred delen mindre, da vi får se hvordan krigen påvirker de forskjellige både ute i kamp og hjemme.

Boka er delt inn i bøker og kapitler. Hver bok starter med et kapittel hvor forfatteren forklarer sitt syn på den delen av historien vi går inn i. hvordan og hvem som brant Moskva, hvordan en soldat tenker før kamp, hva som fører til krig osv. selv om disse kapitlene kunne være til dels tunge innimellom elsket jeg måten han tenker på.

Flere ganger sa jeg til moren min at jeg leste en såpeopera fra starten av 1800 tallet, for detaljene, intrigene og mengden karakterer som dukker opp er bare ekstremt. Og selv om filosofi delene kan være tunge, er mesteparten av historien bare et eventyr å leve igjennom.

Han avslutter boka med to epiloger, en hvor han oppsummerer hovedpersonene sitt liv og ett 3 timers foredrag om historie, makt, religion og deres innvirkninger på alt. Vi er også innom frivilje og vår rettferdighetssans. Det kommer ganske klart frem flere steder i boka at han er veldig religiøs. 

Minner

Jeg sitter med så mange minner.
Store, mørke, dystre og tunge minner.
Minner som tar over natten.
Ett sinn som blir slukt av minner.

Derfor var det så godt å ha en kveld med deg.

En kveld med gode minner.
Lysende, spennende, gledelige og trygge minner.
Minnene som havner i skyggen,
men som burde være i lyset.

For de  er der også, de krever bare litt mer leting å finne frem til.

 

Bok: A Christmas Carol - Charles Dickens

A Christmas Carol
(bilde fra goodreads)

Jeg skulle avslutte året 2016 og min utfordring på 30 bøker, så hva passet vel bedre enn den klassiske julefortellingen. Selv om jeg som de fleste andre kan historien, hadde jeg aldri lest boka. Første halvdel i november og siste halvdel siste uka i året. Ikke noe tid til å lese i adventstiden.

Egentlig var jeg overasket over hvor kort og lettlest den egentlig var. Etter å ha vært igjennom flere av hans bøker tidligere på året og fått med meg detaljer og personer så det nesten surret i hodet mitt. Var denne rett frem og klar. En perfekt bok å ha på den stressende siste del av året.

For de som ikke vet det, handler en julefortelling ( det norske navnet) om en gretten og gjerrig forretningsmann, som får besøk av 3 gjenferd for å hjelpe han med å redde sjelen sin, og igjen finne gleden med jula.

Bok: A Wrinkle in Time (Time Quintet 1) - Madeleine L'Engle

A Wrinkle in Time (A Wrinkle in Time Quintet, #1)

I introen I boka blir vi fortalt hvor vanskelig det var å få publisert denne, de fra forlaget ikke trodde barn ville forstå den. Men at barn er mer åpne for andre ideer enn det voksne er. Egentlig veldig mye av det samme som introen til the little prince. Men at når boka kom ut ble den elsket av barn, noe jeg tror på da den er på min liste over 100 bøker du må lese før du dør. Mitt problem med boka var ikke at jeg ikke forsto eller klarte å henge med i all fantasien, Fantasy er jo min favoritt sjanger. Det var heller det at jeg kjedet meg i hjel. Jeg brukte mer tid og krefter på å komme igjennom denne boka enn både greven av monte cristo og de 3 musketere til sammen.

Meg er en sutrende og vanskelig liten jente. Jeg velger å bruke uttrykket sutrende da det var et slikt bilde jeg fikk av henne etter at hun pratet med rektoren og læreren. For meg fremsto hun som en jente som ikke gidder. Hun er frustrert over ryktene i byen om at faren har forsvunnet, for hun vet at han kommer tilbake. Hun vil ikke gjøre leksene på skolen og lære seg å sette opp regnestykker, fordi hun kan svarene i hodet med en gang. Hvorfor gå de lange veiene rundt?

Livet forandrer seg under en storm da en fremmed kvinne dukker opp på døren hennes. Kvinnen er vist en venn av lillebroren og hun sier og oppfører seg rart. Etter hvert viser det seg at hun er en av flere fallene stjerner som skal ta dem med på et eventyr for å redde faren deres fra ondskapen som prøver å ta over universet. Ved å bøye tid og rom hopper de fra planet til planet for å finne faren, møte ondskapen og få han hjem igjen.

Dette er første bok i en serie på 4, jeg har valgt å ikke lese flere i serien.

Bok: Charlotte's Web - E.B. White

Charlotte's Web

Wilbur er den minste grisungen I flokken og bonden vil avlive han. Men datteren i huset nekter og adopterer grisen som sin egen. Så lenge den er liten er det ikke noe problem og han blir bestevenn med jenta. Dessverre vokser han seg stor og hun blir tvunget til å selge han til nabogården.

Det tar ikke lang tid før de andre dyrene på gården forteller han hva slags skjebne han har i møte. Han prøver å få venner der nederst i stallen, men han lukter vondt og de andre dyrene synes nok han er litt masete. Men en natt hører han en stemme, det er en som vil bli hans venn og hun heter Charlotte. 

Det blir en sommer med masse besøk av jenta hans, og en edderkopp som er villig til å gjøre alt for å redde livet til vennen sin.

En herlig barnebok om dyr, vennskap og liv og død. Du kan kose deg selv om du er voksen.

Bok: Rainbow Valley (Anne of Green Gables 7) - L.M. Montgomery

Rainbow Valley (Anne of Green Gables, #7)

 Nok en gang hopper historien ett stykke fremover. Her er det også lagt inn en bok til senere,  men jeg har valgt å lese dem som de originalt kom ut. Også litt fordi jeg har hatt  vanskeligheter med å finne de to siste bøkene som lydbok.

 I denne boken følger vi ikke Anne, men barna i nabohuset. Anne har fått mange barn selv og  disse er mye mer aktuell i bøkene enn det Anne selv er.

 Det flytter inn en ny prest i nabohuset til Anne. Han har med seg barna sine og en eldre tante  han tar vare på. Selv er han drømmete og har problemer med å se virkeligheten foran seg.  Det er opp til tanten å ta seg av barna, men hun er så gammel at hun sliter. Hun vil ikke  innrømme dette selv, så barna blir for det meste overlatt til seg selv. Tanten synes det er  viktigere å mate katten enn barna.

 De finner en dag en jente sovende på en forlatt låve. De tar henne med seg hjem og selv  denne jenta er overasket over hvor dårlig oppdratt de er, og hvordan ting ser ut i huset. Det  tar lang tid før noen voksne finner ut om jenta som har flyttet inn og starten av boka tar for seg hennes skjebne.

De voksne i bygda er bekymret for barna, men er redde for å gripe inn. Det er jo presten sine barn og de kan ikke virke kritiske til han? Selv innser barna sakte men sikkert at alle problemene de roter seg borti gir faren deres et dårlig rykte og de prøver å oppdra hverandre. Men det virker som at samme hva de prøver på så går det feil.

Selv om dette på mange måter er en humoristisk dramafortelling om barn som kommer i de mest utrolige situasjoner, er det en sort underhengene tråd i historien som klart viser at forfatteren hadde andre ting å tenke på. De første gangene trådene om første verdenskrig dukket opp reagerte jeg ikke, men etter hvert ble det en litt påtrengende kvalmende følelse. Det er bare en setning her og en bok der, men du lurer på hva den har i historien å gjøre. Krigen har ikke kommet i tidsperspektivet boken handler om. Boka er også mye tyngre enn de andre bøkene hun har skrevet. Det er innimellom hardt å tygge seg igjennom historien. Kjedelig.

Men slutten på boka rystet meg så mye. Det er klart hva neste bok skal handle om. Krigen kommer, og vi alle skal gå inn i den, mange skal dø. Ikke helt den avslutningen man er vant til i disse lyse og koselige bøkene. Jeg kommer ikke til å fortsette med siste bok.

Bok: Anne's House of Dreams (Anne of Green Gables 5) - L.M. Montgomery

Anne's House of Dreams (Anne of Green Gables, #5)
bilde fra goodreads

Endelig en bok som fikk meg til å føle meg som originalen. Jeg føler et stort hull i historien da jeg hoppet over en bok, men som er skrevet senere.

Boken starter med Anne og Gilbert sitt bryllup. De har ventet med å gifte seg til Gilbert var ferdig utdannet og fant et fint sted å bo. Det lille huset de har fått leie i den nye byen de skal flytte til er som tatt ut av Anne sin beskrivelse av drømmehjemmet sitt. Enda bedre bil det da hun lærer historien til huset.

Gilbert bruker mesteparten av tiden sin som lege og Anne blir kjent med naboene. Her i nabolaget har de også en frittalende kvinne, hun hater menn. Mannen som styrer fyret heter kaptein Jim og han har utallige historier fra sine reiser på sjøen. Disse håper han å få skrevet ned som bok engang.
Nærmeste nabo er Leslie Moore, en utrolig vakker kvinne som ser ut som hun er mye yngre enn hun er. Alderen er ganske lik Anne, men det er ikke grenser på tragedier denne unge kvinnen har opplevd. Hun blir Anne sin nye bestevenn, selv om vennskapet ofte er blandet mellom fryd og hat.

De første årene på nytt område og i deres første hus, er fylt med kjærlighet og sorg. Vi skal prøve å fullføre drømmer, løse opp i Leslie sin forferdelige situasjon, ha litt kjærlighetshistorier, mye humor og litt god gammeldags krangel mellom mann og kone.

Men selv om det er noen mørke deler i boken, er de tonet ned slik at du fortsatt sitter med en god og rolig følelse mens du fortsetter videre inn i Anne sin verden.

2016 - 30 bøker

Jeg fullførte min 30 books challange på goodreads i 2016, med disse bøkene:

The Ocean at the End of the Lane - Neil Gaiman - Jan 14, 2016

Ruins (Partials Sequence 3) - Dan Wells - Jan 20, 2016

the help - Kathryn Stockett - Jan 23, 2016

the book thief - Markus Zusak Feb 06, 2016

Fade to Black (Rojan Dizon 1) - Francis Knight Feb 22, 2016

The Stand - Stephen King Mar 18, 2016

the little prince - Antoine de Saint-Exupéry Mar 21, 2016

Pines (Wayward Pines 1) - Blake Crouch Mar 27, 2016

The Time Traveler's Wife - Audrey Niffenegger Apr 06, 2016

Wuthering Heights- Emily Brontë Apr 19, 2016

Nation - Terry Pratchett Apr 28, 2016

Little Dorrit - Charles Dickens May 17, 2016

Industrial Magic (Otherworld - 4) - Kelley Armstrong May 21, 2016

Haunted (Otherworld - 5) - Kelley Armstrong Jun 2016

Catch-22 - Joseph Heller Jun 16, 2016

broken (Otherworld 6) - Kelley Armstrong Jun 22, 2016

No Humans Involved (Otherworld 7) - Kelley Armstrong Jun 28, 2016

The Young Elites (The Young Elites -1) - Marie Lu Jul 05, 2016

The last ever after (The School for Good and Evil 3) - Soman Chainani Aug 2016

The Three Musketeers (The D'Artagnan Romances 1) - Alexandre Dumas Sep 14, 2016

night (The Night Trilogy 1) - Elie Wiesel Sep 15, 2016

Anne of Green Gables (Anne of Green Gables 1) - L.M. Montgomery Sep 21, 2016

Anne of Avonlea (Anne of Green Gables 2) - L.M. Montgomery Sep 30, 2016

Anne of the island (Anne of Green Gables -3)- L.M. Montgomery Oct 03, 2016

the Count of Monte Cristo - Alexandre Dumas Oct 22, 2016

Anne's House of Dreams (Anne of Green Gables 5) - L.M. Montgomery Nov 2016

Rainbow Valley (Anne of Green Gables 7) - L.M. Montgomery Nov 11, 2016

Charlotte's Web - E.B. White Nov 12, 2016

A Wrinkle in Time (A Wrinkle in Time Quintet, #1) - Madeleine L'Engle Nov 21, 2016

A Christmas Carol - Charles Dickens Dec 26, 2016

Bok: the Count of Monte Cristo - Alexandre Dumas

The Count of Monte Cristo
bilde fra goodreads

Når jeg først start på denne boken, sluttet jeg fort igjen. Jeg kunne se den var på vei inn i et mørke jeg var alt for sårbar for akkurat der og da. Mitt nye bokvalg var ikke mye bedre, men det har jeg skrevet om før. Jeg ventet til jeg var i et mer stabilt og positivt humør og kastet meg ut i boken som aldri endte, men jeg heller aldri skulle ønske sluttet.

I første del av boka møter vi unge Edmond Dantès som akkurat kommer inn med skipet sitt. Vel det er ikke akkurat hans, men kapteinen døde på veien og han tok over ledelsen av båten. På land venter eieren av båten klar til å gjøre han til kaptein og en ung kvinne som han elsker over alt på jord. Han rekker nesten bare å sette bena på land før han er forlovet og fått to farlige fiender. For når en ung, smart og dyktig mann trer frem i livet, er det alltid noen sjalu men som ønsker å ødelegge han. De lager en dristig plan og bare timen før han skal gifte seg, blir Edmond fengslet som en forræder.

Han sitter lenge i mørket, nede i kjelleren. Helt alene år etter år. Først lever han på håp, senere på hat. Men det er først da den gale presten i neste celle klarer å grave en tunell inn til han at ting forandrer seg. Mens de jobber med planer for å flykte, lærer presten han opp i alt han kan. Han nevner ikke pengene som er gjemt unna en eneste gang. Vel ikke før han får et anfall og det er klart at han ikke kan rømme med sin unge venn. Han gir den unge vennen instruksjoner til hvor han kan finne skatten. Den er gjemt på øya Monte Cristo.

Når presten omsider dør, rømmer Edmond og oppsøker øya. Her finner han en enorm skatt som han kan bruke på å belønne de som hjalp han, og straffe de som handlet imot han.

I andre del av boka følger vi greven av Monte Cristo. En ekstremt rik mann som strør rundt seg med penger. Han har betenkelige bekjentskap mens han jobber seg mot paris og 3 familier der. For den mann som er smart har tatt seg tid til å forberede seg på alle mulige utfall av handlingene, mens man går for å hevne seg.

Egentlig trodde jeg at jeg skulle like hevne delen bedre, men det er alltid familien til skipseieren som kommer til minne når jeg tenker på boka. En mann med så mye hat i seg, kan elske en familie så mye. Ellers er jeg jo ganske svak for avsløringer, så disse blir jo selvfølgelig høydepunkter i boka. Selv om det var en fin slutt, syntes jeg den tok alt for lang tid. Dag 1: hvordan ligger du an i boka? ? jo den avsluttes nå. Dag 2: er boka ferdig? ? nei den avsluttes enda. Dag 3: så hva synes du om boka? ? den slutter jo aldri. Dag 4: jeg tror jeg er ferdig med boka om to timers tid!!!

Men ser du bort i fra den aldri sluttende slutten, elsket jeg boka.

bok: Anne of the island (Anne of Green Gables -3)- L.M. Montgomery

Anne of the Island (Anne of Green Gables, #3)

Dette er første bok i serien hvor jeg føler at vi går inn i de voksnes rekker. Vi følger Anne igjennom årene hun går på college, de nye vennene hennes og kjærligheten. Hun vokser med sine nye venninner mens hun først leier hos noen og senere leier hus sammen med vennene sine. Vi får oppleve hennes overraskelse når menn begynner og fri til henne og øyeblikket da hun møter mannen fra drømmene sine. Men hvorfor blir hun sjalu på jenta som går med Gilbert Blythe når hun endelig har funnet drømme prinsen sin?

Vi får selvfølgelig også oppdateringer om de som har blitt igjen hjemme. Både ved hjelp av besøk i jule og sommer ferie og brev fra forskjellige folk i avonlea.

Boken var fortsatt en fin reise i tid, men denne gangen følte jeg at noe manglet. Jeg klarte aldri helt å sette fingeren på det, men noe fikk meg til å føle at jeg hadde svevd forbi på en sky. Hvor var komplikasjonene? Vanskelighetene? Føler kanskje at historien begynner å tynne ut. Den barnslige magien blir lengre og lengre borte, mens Anne fortsatt ikke er klar til å bli voksen.

bok: Anne of Avonlea (Anne of Green Gables 2) - L.M. Montgomery

Anne of Avonlea (Anne of Green Gables, #2)
bilde fra goodreads

Anne har nesten blitt voksen, i hvert fall voksen nok til å starte jobben som lærer på skolen i Avonlea. Det er litt skummelt med tanke på at hun har gått på skole med mange av barna hun nå skal ha kontroll over, og noen av dem er bare året yngre enn henne.
På gården dukker det opp to nye barn som Anne må hjelpe til å passe på, tvillinger som skal bo der etter at moren deres døde, til onkelen deres kan hente dem. Dessverre dør onkelen etter hvert også og barna får bli boende på gården.

Anne får en ganske stor rolle i det lille samfunnet Avonlea er. Hun blander seg inn i gamle kjærlighets historier, prøver å gjøre område vakrere og finner flotte forlatte steder. Hun og Gilbert studerer sammen for å gjøre seg klar til høyere utdanning, og kanskje det ligger noe mer i lufta der også?

Nok en koselig bok om foreldreløse Anne, som nå har fått seg et stort hjem. Den viser styrket en ung kvinne kan ha både til seg selv og i troen på andre. En riktig feel good bok.

bok: Anne of Green Gables (Anne of Green Gables 1) - L.M. Montgomery

Anne of Green Gables (Anne of Green Gables, #1)

De eldre søsknene på Green Gables ( bjørkely) ,Marilla og Matthew Cuthbert bestemmer seg for å adoptere en ung gutt fra et barnehjem, til å hjelpe dem på gården. De sender beskjeden med en venn og på veien skjer det en feil blir det sendt en 11 år gammel jente i stedet. Selv om de først vil sende henne tilbake, vekker Ann følelsene og sympatien deres og får bli.

Hennes første ønske er å bli kalt ved et annet navn, men fornuftige Marilla nekter henne dette og da ber hun pent om at de skal skrive navnet hennes med en E på slutten, noe de går med på.

Anne er en fantasifull jente som ofte drømmer seg bort i sin egen verden og derfor kommer i mange merkelige situasjoner. For selv om du ønsker å være god er det vanskelig å holde konsentrasjonen på nål og tråd når solen skinner ute og det er mange opplevelser å ha der. Marilla er rolig, fornuftig og gammeldags mens Mathew er mer villig til å se Anne sin side av saker, men han har lovet å holde seg unna oppdragelsen av den unge jenta.

Jeg elsket boka. Den herlige fantasien og beskrivelsen av verden rundt henne får deg til å forsvinne helt i boka. De utrolige situasjonene fantasien hennes klarer å få henne og vennene hennes inn i. det er også fascinerende å lese om hvordan ting var på slutten av 1800 og begynnelsen av 1900 tallet. En liten kjærlighetshistorie i bakgrunnen.

Koste meg veldig med boken

bok: night (The Night Trilogy 1) - Elie Wiesel

Night

I sammenligning til mange andre bøker er denne liten. Du kan få inntrykket om en kort og liten bok om et tema vi har hørt mye om og ikke liker, men når boka er over er du ganske glad for at den ikke er lengre. Nå som jeg skulle skrive om den så jeg at det var første bok i en serie og jeg tenkte bare nei takk, dette klarer jeg ikke mer av. Og det er ikke fordi boka er dårlig, derimot det stikk motsatte, en bok som vrir følelsene inni deg til du egentlig kunne ønske at du ikke hadde lest den, for det er jo sant. Det er lettere å lese om jødene under 2. verdenskrig når det ikke er skrevet av han det handler om.

Siden han skriver boken om sin tid i konsentrasjonsleir, er det klart at han overlevde, men det er en mager trøst. Ingen burde gå igjennom slike ting.

Boken er skrevet av Elie Wiesel og starter når han er 16 år gammel og krigen kommer og banker på døren deres for fult. Vi følger han fra de små forandringene i samfunnet rundt han, til isolasjon av jødene og tilslutt konsentrasjonsleirene. Da han ble slippet fri av amerikanske soldater våren 45 var han 16 år gammel.

Historiene om denne tiden er viktige og burde ikke gjemmes bort fordi de er tunge å lese, men man burde lese dem i små doser av gangen. Night er akkurat passe stor.  

The Three Musketeers (The D'Artagnan Romances 1) - Alexandre Dumas

The Three Musketeers

Noen forfattere klarer å skrive bøker som virkelig transporterer deg til en annen verden. Du glemmer tid og dager og er i stor fare for å gå rett ut i trafikken, rett og slett fordi det ikke fantes biler i den tiden du er i.
selv om man har sett filmen mange ganger når man er yngre, er det ingenting mot en bok som dette.

Unge d'Artagnan reiser inn til hovedstaden for å følge faren sitt ønske om å bli en del av kongens livvakt. Han har lovet å følge lederen av musketererne og kardinalen lojalt, men innser fort at dette er umulig da de er på hver sin side av en krangel om makt over kongen. Allerede første dag i Paris klarer han å irritere på seg tre av livvaktene og skal ut i duell med alle tre, det han ikke vet er at de er u-adskillige venner og møter opp sammen, uten å vite at de alle skal sloss mot same mann. Kampene blir derimot avbrutt av fire soldater for kardinalen og uten å være klar over det velger d'Artagnan side og får 3 venner for livet.

d'Artagnan sin trofasthet og kjærlighet sender han ut i et livsfarlig politisk territorium, hvor hans største fiende snart viser seg å være mylady. En spion for kardinalen, han klarer å gjøre rasende ved å lure henne til å ha sex med han. Kan våre fire helter beskytte dronningen, overleve krigen og seire over utspekulerte kvinner?

bok: The last ever after (The School for Good and Evil 3) - Soman Chainani

The Last Ever After (The School for Good and Evil, #3)<
(bilde fra goodreads)

En barnebok behøver ikke å være kjedelig for voksne, og selv har jeg vært ganske fasinert av denne serien om skolen for de onde og de gode. Dessverre føler jeg at kvaliteten på bøkene har sunket mye siden den første boken, den som sluttet perfekt. Noen ganger kan en serie ødelegge det som ville ha vært en genial bok alene.

Det er ingen lykkelig slutt for Aghata og Tedros. Plutselig finner de seg i en situasjon hvor den eneste løsningen er å reise tilbake til skogen. Her har verden blitt ond og de må få Sophie til å forandre mening for å redde eventyrverden før den ender for godt. På veien får de hjelp av gamle helter som har blitt godt voksne. Samtidig må Aghata finne en måte å leve med at hun enten må bli dronning, eller slippe Tedros.

Den siste boken i serien tar det jeg ville ha sett på som idiotiske løsninger. Mange geniale løsninger ligger foran, men forfatteren velger å gå for noe som krever mer sloss, mye mer forvirring og du sitter der og lurer på hvorfor legge hele den grunnmuren av en historie og ledetråder for å ignorere det til slutt?

bok: The Young Elites (The Young Elites -1) - Marie Lu

Jeg startet egentlig på The Count of Monte Cristo, men noen kapitler inn forsto jeg at jeg var på vei inn i en svart historie. Siden jeg var deprimert for tiden, bestemte jeg meg for å utsette den til jeg var bedre.

Jeg valgte en tilfeldig fantasy bok på listen min og fant en som var like dyster?

The young elites handler om en gruppe ungdommer som har overlevd en forferdelig sykdom. Sykdommen har tatt livet av mange og lagt landet i kaos. De som overlevde har synlige merker etter sykdommen, noen har fått spesielle krefter.

Adelina er en av de overlevende, men har ikke vist noen krefter. Faren prøver å gifte henne bort, men med merkene hennes blir dette umulig. Det er først da faren selger henne for å slippe unna og at hun rømmer at kreftene hennes viser seg. Dessverre gjør de at faren hennes dør og hun blir dømt til døden for å være det hun er. Hun har en lillesøster som har vært faren sin favoritt. Sosial, pen og umerket er hun virkelig populær blant guttene. Selv om det er konflikt mellom søstrene, elsker de hverandre.

Rett før hun skal henrettes blir hun reddet av en gruppe merkede barn som blir kalt the young elites. De tar henne med til der de bor og gir henne muligheten til å bli en del av dem. Men bare om hun klarer å kontrollere de nye kreftene sine. Om hun ikke klarer det vil de ta livet av henne, hun vet for mye.

Jeg var ikke klar over at dette var først bok i en serie da jeg startet den, men ble veldig overbevist da jeg kom på slutten av den. Den etterlot ikke mange åpne tråder, men åpnet derimot mange nye dører og muligheter.

The Young Elites (The Young Elites, #1)
bilde fra goodreads

bok: No Humans Involved (Otherworld 7) - Kelley Armstrong

Jeg hadde egentlig ikke troen på at jeg kom til å like enda en avspinner av original historien om Elena, men jeg ble overasket. Utenom den første boka, var dette kanskje den jeg har likt best. Utspekulerte programledere, ekte og falske mediumer, spøkelsesbarn som ikke burde være der, mennesker som prøver å bli hekser ved å ofre barn og vår nye favoritt engel.

Den store spenningen var ikke i hva som hadde skjedd, da dette kommer frem veldig tidlig i boka. Men hvordan de kom frem til det du allerede viste. Hvordan trådene passet sammen og hvordan det skulle enda.

Synes det er trist boka er over, jeg har ikke så veldig lyst å starte på neste.

No Humans Involved (Women of the Otherworld, #7)
bilde fra goodreads

bok: broken (Otherworld 6) - Kelley Armstrong

Elena er gravid og livredd for hva varulv delen av henne gjør med barnet. Siden ingen vet hva som er forventet vil alle at hun skal sitte stille og ta vare på seg selv. Dette strider mot alle instinkter og Elena klarer tilslutt å overtale mennene rundt seg til å la henne bli med på et lite oppdrag. De skal bare hente et papir som et vanlig menneske ønsker for å forske på Jack the Ripper, men en bloddråpe setter tidligere morder og zombier løs.

Varulvene føler de ikke kan dra før de har ryddet opp etter seg, det hjelper heller ikke at zombiene ser ut til å jakte på Elena.

Brevet var en portal, men hvem gjemte seg inni, hvorfor ble det laget, hva vet han som originalt hadde brevet? Og hvordan kan man rette opp feilen samtidig som man skal holde en ufødt baby trygg.

Jeg koser meg med disse bøkene.

Broken (Women of the Otherworld, #6)
( bilde fra goodreads)

bok: Catch-22 - Joseph Heller

Jeg vet ikke helt hvordan jeg kan skrive om denne boken.  Catch-22 beskriver seg selv tidlig i boken om regelen om hvordan kan kommer seg ut av å fly jagerfly i 2. verdenskrig. Om du ikke oppsøker legen for å slippe å fly er du gal. Oppsøker du legen for å informere om at du er for gal til å fly, innrømmer du at du er klar nok i hodet til å ikke ville fly og derfor ikke gal.

Boken følger en bomber utplassert i Italia under andre verdens krig. Hans eneste ønske er å slippe å fly flere runder mens han fortsatt er i live. Han prøver alle muligheter samtidig som en general som er manisk opptatt av å få navnet sitt i avisen øker og øker mengden turer de må fly.

Hele kompaniet er fult opp av gale personer som ikke har noe i en krig å gjøre. Min eneste tanke etter å ha kommet under halvveis i den var at det eneste som kunne ha reddet denne boka for min del var at alle egentlig var på et psykisk sykehus. Noe jeg visste ikke kom til å skje.

Humor er virkelig ikke noe jeg liker lett. Jeg blir sliten, kvalm og svimmel av alt som skjer i boka og sammenlignet den for meg selv som da jeg prøvde å lese haikerens guide til universet. Jeg måtte gi opp den boka grunnet de rare drømmene mine. Jeg fullførte catch ? 22 og er glad jeg aldri må lese den igjen.

Vet at mange setter denne boka veldig høyt, jeg vet jeg misliker den fordi jeg ikke forstår/ setter pris på humoren. Men slik er da jeg. Humor jeg liker er vanskelig å finne.

Catch-22

bok: Haunted (Otherworld - 5) - Kelley Armstrong

I denne boka følger vi moren til Savannah ? Eve.

I forrige bok reddet Eve livet til Paige og Lucas ved å lage en avtale med skjebnene. Nå kaller de inn tjenesten hun skylder dem. En demi demon har sluppet løs og de klarer ikke å fange den inn igjen. De som har prøvd har møtt skjebner verre enn døden.

Sammen med kjæresten sin Kristof og engelen Trsiel legger hun ut på jakten. Selv for en heks som har dykket dypt inn i den sorte magien, blir det hardt å få med seg alle drapene denne semi demonen har hjulpet til med.

Jakten øker i intensitet da demonen setter sitt sinne mot Savannah.

Trsiel mener hele oppgaven er Eve sin store test for å få bli en engel, noe Eve ikke vil bli. Hun har endelig startet å finne seg til ro i den neste verden og ønsker ikke å klatre videre.

Jeg ble ganske overasket over hvor mye jeg likte denne boka. Jeg hadde trodd at en bok om spøkelser som jaktet på andre spøkelser ville være litt utenfor min interesse. Men selvfølgelig hjelper det at andre kjente figurer blir dratt inn. Og jeg får vel bare innse at jeg er interessert i spøkelser. Men følte boka ble litt dratt ut innimellom.

HauntedUK.jpg

bok: Industrial Magic (Otherworld - 4) - Kelley Armstrong

Jeg liker å slappe av med en enkel fantasy bok etter en lengre og tung bok. Men det var med blandede følelser jeg startet på denne boken om magi. Jeg hadde kommet meg igjennom bok 3 i serien, men likte den ikke i det hele tatt. Men jeg gledet meg litt til bok 6 i serien og tenkte jeg burde prøve å komme meg igjennom. Heldigvis ble jeg positivt overasket.

Denne boken er satt noen måneder etter forrige. Paige, Lucas og Savannah har endelig slått seg ned et nytt sted når faren til Lucas tar kontakt. Nå noen tar livet av barna til cabal medlemmer og siden familiene ikke er høyt nok oppe i rangstigen til å sette i gang en etterforskning igjennom dem, ønsker han å ansette Paige og Lucas.

En cabal er som en mafia familie, hvor trollmenn familier holder sammen for å beskytte seg selv og sine interesser. Lucas er arvingen til Cortez cabalen, men har dedikert livet sitt for å hjelpe de som går imot dem. I denne boka lærer man mye om familien hans og konfliktene der.

Samtidig skal en drapsgåte løses og vampyrer og nekromaner (ikke helt sikker på riktig oversettelse av necromancers) blir dratt inn i søket.

Akkurat passe blanding av komisk, spenning og drama og jeg er dratt inn i serien igjen.

IndustrialMagicUK.jpg

bok: Little Dorrit - Charles Dickens

Boken er delt inn i to deler/bøker. Fattig og rik.

del 1 - fattig

I den første delen møter vi Arthur Clennam som akkurat har kommet hjem fra kina etter å ha jobbet der i mange år. Når faren hans død ga han opp sin del av bedriften og reiste hjem. Man kan trygt si at det ikke var en varm velkomst han fikk hos moren sin.

Arthur blir fasinert av kvinnen som syr for moren og prøver å finne ut mer om henne. Han finner fort ut at faren sitter i gjeldsfengsel og at Little Dorrit var født der inne. Nå prøver han alt han kan for å finne en måte å hjelpe henne og familien. Samtidig er det egne tråder fra livet han forlot for 20 år siden, bekjente fra turen hjem og karantene tiden og livet videre som må ordnes i.

Del 2 ? rik

Familien til Little Dorrit er ikke fattige lengre og nå starter de et liv som for det meste går ut på å benekte deres tidligere situasjon for seg selv. Little Dorrit sliter med tilpasningen og familien er ikke sene med å påvise hvor mye hun skammer dem med sin omtanke og snillhet. De reiser rundt i europeiske storbyer og krysser vei med mange fra tidligere i historien.

Samtidig hjemme kaster alle seg på en stor bølge av sikker investeringer. Pengene vokser og vokser og alt ser lovende ut. Vi lærer mer om Clennam familien og deres hemmeligheter også.

Mine tanker:

På mange måter fasinerte historien veldig og jeg hang med igjennom hele boka. Jeg slet litt mens de holdt på inne i Clennam familien sitt hus. Alle «drømmene» føltes mest forvirrende og ikke som en del av historien, selv om det helt klart var det. Jeg var alltid så skuffet når vi kom over til de delene.

Først kunne jeg ikke forstå behovet for å dra så veldig mange folk inn i historien, det blir vanskelig å holde kontroll på hvem som er hvem når det blir for mange. Men alle har en rolle og spille senere og derfor må introduseres.

Spenningen om de endte opp sammen var aldri der, men jeg lurte veldig på hvordan boka skulle komme dit.

En god bok kan på mange måter dømmes etter hva den gjør med følelsene dine, og jeg virkelig hatet Little Dorrit sin familie.

Selvfølgelig var det en del holdninger som også irriterte meg, men da var det bare å minne seg selv over når den var satt i tid.

Gleder meg til å lese flere av bøkene hans

Little Dorrit
bilde fra goodreads

bok: Nation - Terry Pratchett

Denne boka er satt i en fiktiv verden, veldig lik vår egen.

En gutt er sendt av stammen sin til øya for gutter for å se om han klarer testen om å bli mann. Her skal han leve alene og bygge seg en kano slik at han kan komme tilbake til stammen sin. Han klarer oppgaven, men dagen han skal reise hjem kommer det en kjempe bølge og ødelegger øya. Heldigvis var han allerede i kanoen da dette skjedde og overlever.

Men sorgen blir stor da han kommer hjem til øya si og ser at bølgen har vasket over stranda hvor alle sto og ventet på han og tok livet av alle. Først tror han at han er alene på øya, men oppdager fort at det ikke er slik da han våkner til mat plassert foran seg og fotavtrykk i sanden av noen uten tær.

Det tar ikke lang tid før han oppdager at det er en av de hvite jentene som er på øya hans. Han lærer henne å kjenne samtidig som overlevende fra flere øysamfunn har sett ilden hans og samler seg på øya. Forfedrene plager han og vil at han skal ta opp igjen tradisjonene, mens han er mest opptatt av å overleve, og det faktum at han ikke har lært mange av de voksne tradisjonene enda.

Han er leder på øya som opplever kannibal angrep, de britiske med flaggene sine, mysteriet i hula til forfedrene og andre kriser som oppstår når det er mangel på folk, utstyr og kunnskap.

Jeg som elsker overlevings historier elsket selvfølgelig denne også. En veldig god slutt på en historie mange kunne ha strevet med å få til.

Nation
(bilde fra goodreads)

bok: Wuthering Heights- Emily Brontë

Den store kjærlighetsboken om hat, sinne og hevn.

Etter så mange referanser til denne boka i filmer, serier og andre bøker følte jeg at jeg bare måtte lese den. Jeg angrer ikke. Den kunne være tung innimellom, spesielt når det var lange perioder med den gale religiøse tjeneren, men ellers var den virkelig en tankevekker.

Boken handler om heatcliff, en gutt som blir tatt med til denne rike familien når han er ung. Han blir ikke tatt like godt imot av begge barna. Når faren i huset oppdager at gutten han tok med seg hjem ikke blir behandlet godt av sønnen, blir han overbeskyttende og enda mer kjær i denne unge gutten.

Gategutten får vokse opp som en søsken i familien og får like muligheter som de andre i teorien. Men det hatet, frykten og sjalusien rettet mot han gjør virkeligheten helt annerledes. Allerede på starten viste han at han var viljesterk og stolt. Han blir bestevenn med datteren i huset og som de vokser opp forelsker de seg, men grunnet omstendighetene finner de ikke ut av det før det er for sent.

For når faren i huset tilslutt dør, sender han gutten ut av huset og i stallen. Stoltheten hans blir såret og han og Cathrine blir slengt mot to forskjellige verdener. Ting går greit nok frem til Cathrine bestemmer seg for å gifte seg med nabogutten. Heatcliff får med seg dette, men ikke resten om at hun gjør dette for å sikre han et godt liv, for det er ingen tvil om hvem hun elsker.

Han hører ikke det siste og rømmer med ett løfte for seg selv at han skal komme tilbake og ta hevn. Og hevnen han tar vil følge ned til deres barn. For den eneste måten å virkelig såre noen er å gå etter pengene og barna.

Boka får deg virkelig til å tenke på ondskap og om man er født slik, eller om man utvikler det. Hvor er det kjærlighet, eller er det ingen tegn til det? Hvem gjorde hva rett og galt? Og hvorfor? Og du kommer til å trekke tilbake til disse spørsmålene ofte etter at du leser den.

Wuthering Heights
( bilde fra goodreads)

bok: The Time Traveler's Wife - Audrey Niffenegger

Tenk å leve hele livet ved at du tilfeldig hopper rundt om i tidslinjen din. Helt tilfeldig er det ikke da, du hopper ofte frem og tilbake til punkter i livet som har stor innvirkning på deg. Dagen da moren din døde, da kona di vokste opp, datteren din lenge etter du er død osv.

Å hoppe slik i tiden er ikke bare problematisk for livet ditt i den virkelige tidslinjen, det er farlig. Siden du kan dukke opp når som helt og hvor som helst uten klær, er det viktig å kunne løpe og å stjele.

Man kan tro at det ville være vanskelig å få og ha en kjæreste når man forsvinner for plutselig og kan være borte flere dager. Men det hjelper at du har hoppet inn og ut av livet hennes siden hun var 5. Innen hun er 18 vet hun at hun vil bli din kone og er frustrert over å ikke få vite hva dere sliter med i hennes fremtid.

Så var det dette med å holde jobber, venner, møte opp til bryllup osv? ja livet som en tidsreiser virker ikke som noe man burde satse på, men du har god informasjon om aksje markedet da.

Jeg rett og slett elsket denne boka og er veldig lei meg for at den er over. Å lese samme bok på nytt vil ikke ha samme spenning og glede. Mamma spurte meg om den var humoristisk og jeg ble litt usikker på hva jeg skulle svare. Det er jo bare å innse at det oppstår humoristiske situasjoner, men mest av alt er det drama ( som det ville ha hett på film).

The Time Traveler's Wife
( bilde fra goodreads)

bok: Pines (Wayward Pines 1) - Blake Crouch

 Secret service agenten Ethan Ethan Burke våkner opp ved ett elveleie I nærheten av Wayward Pines. Han kan ikke huske hvem han er eller hvor han er og går forslått inn i den lille byen. Her møter han merkelige folk som ikke oppfører seg helt som de skal, uten at han helt kan sette fingeren på problemet. Han finner et navn og prøver å finne han, men besvimer på dørterskelen med minnene om en lastebil som kolliderer med bilen hans.

Nå våkner han på et sykehus hvor ting heller ikke virker å være som det skal. Han husker nå hvem han er og hvorfor han kom til byen. Sykepleieren sier at politiet har eiendelene hans og han bestemmer seg for å rømme sykehuset. Fortsatt er ikke ting som de skal rundt han, men han klarer å overtale en kvinne i en bar til å gi han mat og en kvinne på hotellet å la han få sove der.

Kvinnen på baren hadde gitt han en adresse han kunne oppsøke om han trengte noe, og siden han ble kastet brått ut av hotellrommet sitt bestemmer han seg for å oppsøke henne så han kan få kommet seg litt før han kontakter politiet.

Adressen er et hus i utkanten og her finner han ikke kvinnen, men ett lik. Dette er en av de to agentene han ble sendt etter for å finne. Han innser nå at han må kontakte politiet. Møtet med politiet gikk ikke så veldig bra og nå er han ute på gaten igjen. Nå treffer han på den andre agenten han er sendt for å finne, men hun har blitt gammel.

Han er nå sikker på at noe er galt og når han prøver å forlate byen, innser han at den er gjerdet inn med elektriske gjerder. Hva slags sted er dette? Hvorfor er han her? Han trenger svar, men det blir fort klart at de som spør, blir drept.

Jeg syntes ikke boken falt helt i smak, selv om den på mange områder dekker det jeg er mest fasinert av. Jeg blir bare så irritert over hull som virkelig ikke gir mening. Men det var spenning og undring og jeg klarte ikke å se svaret.

Pines (Wayward Pines, #1)

 

bok: the little prince - Antoine de Saint-Exupéry

En ting er klart, jeg er voksen.

Det meste med denne boken klarte jeg å henge med i. gutten fra den lille planeten og moralene han møtte på når han besøkte de forskjellige planetene. Jeg kan både tro på han, at stjernene synger og at rosen hans har det bra. Jeg klarer bare ikke å se for meg hvordan et fly skal lette fra ørkenen uten rullebane. Er det ett sand fly som kan bevege seg på sanden?

Utenom den lille detaljen synes jeg det var en veldig søt bok jeg kan forstå at barn elsker.

The Little Prince

nattfolket

Når sola har gått ned og alle menneskene har lagt seg, kommer nattfolket frem. De sky og stille skyggene som passerer vinduene som kaster ut sitt mørke. Hus etter hus ser tomt og forlatt ut mens skyggene rolig siger nedover gaten. Det er nesten ingen vibrasjoner i luften og smaken av morgningen som er på vei føles på tungespissen.

Sporene som følger etter en mens man går i gresset hvor duggen har lagt seg og den kjølige brisen som smyger seg rundt kroppen som et beskyttende sjal. Den totale stillheten av mangel på liv griper om hjertet og roer pulsen ned. stjernene på himmelen leder dem hjem. Og når fuglene starter å varsle en ny dag, kryper de også i seng.

bok: The Stand - Stephen King

Du vet en forfatter er god til å skrive, når han har deg hektet fra intro nummer 1 til boken. Denne boken starter med to introer, en til før du kjøper den og en til etter d har kjøpt den. Disse handler mest om hvordan dette ikke er en ny bok og om de sidene med historie som er lagt inn.

Selve boka er delt inn i 3 bøker, så litt trist den bare blir regnet som 1 på min Challenge for 2016.

Bok 1 tar for seg hvordan sykdommen som utrydder verden oppstår og sprer seg. Du blir kjent med de fleste av karakterene og for historiene deres. Helt perfekt for meg.

Bok 2 tar for seg når folkene samles og hvordan de finner hverandre. Drømmene som får dem til å velge side og selvfølgelig lange reiser igjennom en apokalyptisk verden. Fortsatt perfekt for meg.

Bok 3 tar for seg kampen i mellom det gode og det onde. Selv om gud og djevelen er nevnt i de tidligere bøkene, er det klart her at det er de som styrer spillet som kalles jorden. Denne delen ble litt i det kjedeligste laget for meg og da kampen var over og det var fortsatt 3 timer igjen av lydboken tenkte jeg hva i huleste kan de gjøre nå da.

45 timer lang lydbok kan fort bli litt i det meste laget, og jeg følte lite spenning i den siste delen. Den var en avslutning av de to andre bøkene som var veldig lang.

The Stand
bilde fra goodreads

bok: Fade to Black (Rojan Dizon 1) - Francis Knight

En bok jeg har hatt liggende lenge og ventet på å lese, men så dukket den endelig opp som lydbok og da kunne jeg høre den i stedet. Jeg gledet meg så mye til å lese den at jeg faktisk kjøpte den som bok, men jeg ble dessverre skuffet.

Jeg hadde gjort den dumme tingen å lese hva andre sa om den, og dette fikk meg til å hele tiden vurdere deres kommentarer opp mot min opplevelse. Men når man gjør dette igjennom en hel bok, så sier det seg selv at du ikke virkelig liker den, du kjeder deg litt.

Jeg kan ikke si at plotet var helt åpenbart, bare halvt. Men all dramaen rundt var så klassisk at jeg bare tenkte, kom til poenget da, kom til poenget. Og endelig kom de til poenget og endelig var boken over. Den er mørk og er lagt til en fremtid by. Mange beskriver det som en apokalypse by, men jeg så ingen tegn i historien til dette. Ja de hadde hatt en krise hvor mange døde og ting måtte forandres, men det er ikke apokalypse, det er realistisk.

Historien foregår i en by som er bygd oppover. Energien i byen pleide å bli levert av magikere, men de ble for mektige, gale og det oppsto uhell. En gruppe tok over og fant opp noe annet som kunne gi dem energi, men dette viste seg å være veldig giftig. Nå går byen på noe som heter glow, ingen vet helt hva det er.

Hovedpersonen vår er en smerte magiker (en som kan gjøre magi ved å kjenne smerte) noe han holder skult da dette er forbudt å være. Han bor midt i byen, men høyt nok oppe til at han kan reise opp og se dagslys innimellom. Jobben hans er å finne personer, enten de har rømt hjemme fra eller fra politiet. Alt forandrer seg en dag da broren hans kontakter han og trenger hjelp til å finne datteren sin. Plutselig må han ut av sin usynlige tilværelse og gjøre noen ofre på jakten etter niesen og de som tok henne.  Han går bokstaveligtalt inn i en helt ny verden.

Fade to Black (Rojan Dizon, #1)
bilde fra goodreads

bok: the book thief - Markus Zusak

En nydelig bok som følger en ung jente i fire år under andre verdenskrig i Tyskland.

Vi møter Liesel først på toget på vei til fosterhjemmet sitt. På dette toget mister hun broren sin, en hendelse som vil føre til hennes første bok og mange mareritt.
Hun kjemper for harde livet når hun kommer til foster foreldrene sine, men lærer seg fort å bli veldig glad i dem. De er ikke en rik familie og fattigere skal de bli da faren ikke er medlem av nazi partiet.

Liesel er ikke tilhenger av Hitler, og det er ikke faren heller. Men han gjør det klart at slik må man ikke vise utendørs. Et råd han kanskje burde ha fulgt selv?
Men hennes store lidenskap er bøker, og når de er så fattige er det nesten bare en måte å skaffe seg dem på, de må stjeles. Den første stjal hun på gravplassen til broren, en av de ansatte hadde mistet den. Den andre stjal hun brennende ut av ett bokbål.

Det er en nydelig historie som virkelig vekker følelser i deg, men den var ikke skrevet helt i min stil. Mamma advarte meg før jeg startet å lese den om at det var døden som forteller historien hennes, men det er ikke problemet mitt, problemet mitt var måten alle handlinger ble avklart på starten. Så det var aldri noe spenning om hva som kom til å skje.

The Book Thief
( bilde fra goodreads)

bok: the help - Kathryn Stockett

Jeg har sett filmen, og det var ikke så mange overraskelser i boka. Eller det var ikke mange overraskelser når jeg ser bort ifra hver gang de nevnte noe teknologisk og jeg nokk en gang innså hvor nært i tid dette egentlig var. Da gikk det frysninger ned ryggen på meg og jeg valgte fort å glemme hvilket århundre jeg leste fra mens jeg fortsatte.

Boken handler om en hvit kvinne på 60 tallet i Mississippi som kommer hjem etter å ha fått seg utdannelse. Mens moren og vennene hennes bare ser ut til å tenke på ekteskap, åpner hun øynene sine for raseforskjellene. Hun starter å intervjue de mørkhudede hjemmehjelpene for å få et innblikk i deres liv.

Selv om boka handler om at denne boka blir skrevet, får vi ett innblikk i verden rundt kvinnene og ikke bare historiene som ville ha endt opp i den fiktive boka. De svartes kamp om likestilling og hvor hard og farlig denne var. Samtidig får vi innblikk i flere 60 talls hjem og familiene deres.

Det er en veldig fin bok, men ønsker du ikke å vite slutten før du kommer dit, ikke se filmen.

The Help
( bilde av cover fra goodreads)

 

bok: Ruins (Partials Sequence 3) - Dan Wells

En god avslutning av trilogien om Kira.

Kira innser at hun verken er kuren for å redde menneskene eller delmenneskene. Selv om hun innser hva kuren er virker det håpløst, for hvordan skal man få menneskene og del menneskene til å slutte og krige og bo sammen i fred? Hun gir ikke opp håpet og går på jakt etter de del menneskene som ikke er en del av kampen for å se om noen av dem vil høre på henne.

På øya til menneskene er det full krig etter okkupasjonen. En av lederne har fått tak i et atomvåpen og har tenkt å rydde ut delmenneskene en gang for alle. Det har også dukket opp et nytt virus som rammer del menneskene som har okkupert øya. De tror det er et biologisk våpen og får forfrisket hatet mot menneskene. Samtidig flykter en gruppe kvinner igjennom øya for å nå en forskningsstasjon for å redde babyen som er født med en mystisk sykdom.

Det er nesten ikke mennesker eller del mennesker igjen, hvordan skal man stoppe dem fra å ta livet av det som er igjen.

Liker bøker jeg ikke vil legge fra meg.

Ruins (Partials Sequence, #3)

bok: The Ocean at the End of the Lane - Neil Gaiman

Det er ting barn vet, som de voksne aldri vil tro på, og som de glemmer når de vokser opp.

En middelaldrende mann har kommet til hjembygda grunnet en begravelse. Han blir trukket mot sitt gamle hus og videre ned veien til andedammen der. Her bodde det engang en 11 år gammel jente han var venn med og som kalte dette sjøen sin.
Han hilser på moren hennes som har blitt gammel og setter seg på benken ved dammen og da kommer alle minnene om en 7 år gammel gutt som møter verden utenfor vår verden.
En av leieboerne deres tar livet av seg nederst i gata og åpner veien til en skikkelse vi ikke har sett før. Først prøver hun å gi menneskene det de ønsker seg, penger. Men når hun innser at hun liker verdenen bruker hun gutten som inngang og tar over familien hans.

Den 11 år gamle jenta og familien hennes eier gården som grenser mellom denne og de andre verdenene og er skapninger vi vet lite om. Men de kan manipulere tid og hendelser. Noe som kommer til nytte når man skal bekjempe slike udyr som har kommet.

En søt historie om to barn som blir venner, noe ondskap og selvfølgelig det å ofre alt for noe.

Selv om historien var søt, var det flere ting i historien som jeg reagerte på. Ting som egentlig ikke ga noe mening. Så ikke en favoritt.

The Ocean at the End of the Lane

bok: Making Money (Discworld 36) - Terry Pratchett

Bok nummer 30 i 2015 og jeg klarte utfordringen min.

Moist von Lipwig kjeder seg i jobben som postsjef, men han lever på egne utfordringer og tanken på at han kan jo bare flykte om han vil det. Han er ikke forberedt på et utspekulert spill om makt som skal sette han som sjef for banken.

Mens han prøver å sjonglere på kanten av loven, bryter han flere. Han får nye fiender og blir truet med å bli avslørt som svindleren han er.

Samtidig skal han redde en bank som har mistet alt gullet sitt og hvor det koster mer penger å få dem laget enn de er verdt.

Legg til mysterier med noen gull golem, en gal professor i kjelleren og en Igor så har du en ny humor pakke.

Men det som er totalt kaos for oss, er helt normalt i denne byen.

Making Money (Discworld, #36; Moist Von Lipwig, #2)

bok: (Discworld 34) - Terry Pratchett

Det er snart hundreårs jubileum for det store slaget mellom trollene og dvergene. Det slaget dvergene mener trollene startet og de vant og trollene mener dvergene startet og at de vant. Selvfølgelig før alt regnet bort.

En stor dag for begge raser og en stor krangel på vei til å starte i byen. Sam Vimes står foran en utfordring da mordet på en dverg nede i mørket skal løses. Og har mordet en sammenheng med bildet av slaget som ble stjålet fra museet.

Jo mer han graver jo mer mystisk blir det hele og tilslutt er det bare en eneste løsning. Reise til stedet slaget var og prøve å finne både spørsmålet og svaret han trenger.

Ingenting stopper en politimann. Og i hvert fall ikke Sam Vimes.

Jeg elsker disse bøkene.

Thud! (Discworld, #34; City Watch #7)

bok: Going Postal (Discworld 33) - Terry Pratchett

Noen ganger trenger jeg bare å slappe av og le, da passer discworld bøkene perfekt.

Denne gangen møter vi på en ny hovedperson, Moist Van Lipwig. Han sitter dømt for svindel og skal henges neste morgen, da han endelig klarer å grave en tunnel som viser seg å være bortkastet. Vaktene innrømmer at de oppmuntrer fangene til å prøve å rømme så de har noe å holde på med mens de venter.

Han blir Hengt og våkner opp igjen forvirret. Han har fått sjansen på et nytt liv som postsjef på det utdaterte og gamle postkontoret. De tre før han som prøvde døde og bygningen holder mange skulte hemmeligheter. Hvem skulle tro at hans evner som svindler var perfekt for å drive et postkontor?

En herlig ny hovedperson som ikke er redd for å bite over alt for store utfordringer, bare for å vinne det umulige.

Going Postal (Discworld, #33; Moist von Lipwig, #1)

bok: shadow scale (Seraphina 2) - Rachel Hartman

Shadow Scale (Seraphina, #2)

En bok jeg har ventet lenge på, og når den endelig kom turte jeg ikke å starte på den i tilfelle den sviktet. Egentlig er jeg ganske god på å huske detaljer fra bøker, det er derfor jeg kan vente litt med å skrive om dem. Unntaket var vist Seraphina for selv om jeg husket hva den handlet om og at jeg elsket den, var oppsummeringen så ukjent at jeg måtte google og se om jeg ikke hadde gått glipp av en bok i mellom.  Så bra boka startet med en god oppsummering av bok 1.

Seraphina er halt drage, noe som gjør henne uvelkommen i både menneskene og dragene sin verden. Hun er bestevennen til Prinsessen i landet og forelsket i prinsessen forlovende og fetter. Etter forrige bok sine hendelser må prinsessen styre landet mot det som virker som kan bli en krig mot Dragene. For å bli sterkere sender hun Seraphina ut i verden for å finne de andre halv dragene slik at d kan hjelpe til med å forsvare byen.

På reisen oppdager hun mye om seg og halvdrager, om mennesker sitt syn på halvdragene og etter hvert en fiende hun trodde hun var blitt kvitt. En fiende som viser seg å dukke opp på flere sider og har sitt eget ønske om å samle halv dragene.

Jeg liker virkelig disse bøkene

 

Bok: Dime store magic (Women of the Otherworld 3) - Kelley Armstrong

125926

Denne boken følger heksen Paige som i forrige bok både mistet moren sin, fikk ansvaret for en tenåring og ledelsen over heksene. Det er ikke lett å være så ung og skulle lede mye eldre hekser som står på sitt. En av tingene de står på er at de ikke liker tenåringen hun har i huset. Når halvdemonen fra forrige bok kommer og snur livet til Paige opp ned ved å kreve omsorgen for tenåringen blir det en kamp mot hekser, trollmenn, halvdemoner, advokater og media. Det er ingen tvil om at noen er ute etter å ødelegge livet hennes.

Jeg savnet Elena i boka og jeg var ganske lettet når den var over og det tar nok litt tid før jeg fortsetter med serien (om jeg gjør det)

bok:stolen (Women of the Otherworld 2) Kelley Armstrong

11922

En gruppe mennesker har funnet ut om overnaturlige vesener og fanger dem et sted for å forske på dem. I fronten står millionæren Tyrone Winsloe og under han forskere og psykologer som alle har sin egen agenda. De har allerede en Heks, en trollmann, en halv demon men sjamanen deres rømte og ble jaktet ned og drept. Nå ønsker Tyrone Winsloe noe mer skremmende og lurer på om det ikke kan finnes varulver eller vampyrer ?

Mens de overnaturlige samler seg for å finne ut av hvem som stjeler dem, blir de jaktet på. Og høyest på listen ligger selvfølgelig den eneste kvinnelige varulven Elena. Spørsmålet er om de har tatt seg vann over hodet med å gå etter de sterke rasene. Og hva skjer når ønskene til alle de forskjellige involvert starter å kollidere.

Etter en bok om varulver, blir vi nå introdusert til resten av de magiske rasene. Alle med sine egne styrker og ulemper og alle med ett eneste ønske, om å holde seg skjult fra mennesker.

Jeg var nok ikke like glad i denne boka som den forrige. Jeg liker Elena men synes ting fort blir forutsigbart og ensformig. Den undertonen rundt sex ødelegger mye for meg, det er ikke lett å skulle skrive flere seksuelle skildringer og ikke bare ødelegge historien. Ja voksne mennesker har sex skriv de gikk ut i skogen og hadde sex og bli ferdig med det, jeg bryr meg rent lite om detaljene.

bok: Bitten (Women of the Otherworld -1) - Kelley Armstrong

 Bitten (Women of the Otherworld #1)

Elena Michaels er verdens eneste kvinnelige varulv. Bitt av sin tidligere elsker Clay. Forholdet deres har vært veldig ustabilt etter at han bet henne og nå har hun forlatt flokken for å leve et normalt liv i hjembyen. Ting ser ut til å gå greit, med en koselig samboer, stabil jobb og nesten kontroll på denne ulvedelen.

Men så får hun et telefon fra flokken sin leder, hun blir kalt tilbake fordi det er funnet et lik ved tomten deres og politiet er involvert. Det er helt klart en varulv som står bak og de trenger hennes hjelp til å finne den.

Mens flokken konsentrerer seg om en morder, dør flere og det viser seg at noen bevist forandrer seriemordere om til varulver og sender dem etter flokken. Hvorfor?

Vil de finne ut av hvem og hvorfor før de blir avslørt som varulver av menneskene og vil flokken overleve lenge nok?

Jeg likte boka godt og fortsetter med serien. Elena er en sterk kvinne som kan gå for det hun ønsker seg, noe som ofte mangler i historier. Men selv om hun er en sterk kvinnelig karakter faller hun som alle andre inn i rollen som en som bare ikke kan ta kontroll over seg selv når det kommer til sex. Dette er et synspunkt som dukker opp ofte i bøker, både fra menn og kvinner sitt synspunkt og jeg rett og slett forstår det ikke og himler med øynene. Slike sener kan fort ødelegge en hel historie for meg.

bok: Night Watch - (Discworld 29) - Terry Pratchett

la oss hoppe tilbake i tid og se hvordan ting var før Carrot dukket opp med sine moraler. 

grunnet en magisk storm ender Vimes opp i fortiden sammen med en seriemorder ha jaktet på. det er tid for revolusjon og han selv har akkurat startet som vakt mann. problemet er at seriemorderen har tatt livet av mentoren til unge vimes og nå må han ta plassen og trene opp seg selv og holde ro i en by hvor det er opprør. 

Han prøver å ikke blande seg inn, bare holde ro i byen, og dette gjør selvfølgelig han til et midtpunkt i opprøret. Nå får vi vite mye om bakgrunnen til mange av personene i byen og hvordan de havnet der de er.

hva kan jeg si, jeg elsker disse bøkene. 

833428

bok: hunted (Spirit Animals 2) - Maggie Stiefvater

Jeg er egentlig ikke så stor fan av disse seriene med forskjellige forfattere siden jeg føler jeg blir tatt ut av den ene historien og plassert i en helt annen. Skrivestil og hva man prioriterer i historien blir jo helt annerledes. Fordelen er jo at om du virkelig ikke likte stilen i den ene boka, kan du like neste. 

Jeg kommer nok ikke til å lese resten av bøkene i denne serien, men jeg likte denne boka, bare ikke slutten. 

bøker om magiske dyr er jo herlig, men forfatter byttet blir et problem for meg, jeg får ikke roen i meg. 

i denne boken er alle barna plutselig på samme side, men fienden skaper sin egen hær med barn. nå jakter de videre på de gigantiske dyrene for å få mest mulig krefter i kampen som kommer.

egentlig lurer jeg på om jeg kanskje er for lest eller for gammel for serien, jeg ser så langt frem. 

17282619

bok: the return of the king (The Lord of the Rings 3) - J.R.R. Tolkien

Nå kom jeg meg jo igjennom de første 2 (4) bøkene, så da skulle jeg klare denne også. Jeg tror mamma ble veldig oppgitt når jeg hadde kommet igjennom bok 1 av 2 og sa at jeg ikke syntes den var bra skrevet. Eller rettere sagt sa jeg at om jeg må lese om enda en som dør og ikke dør allikevel nå kaster jeg boken i peisen, noe som hadde kostet meg dyrt siden det var lydbok på mobilen. Når Frodo "døde" igjen hadde jeg egentlig allerede bare gitt opp boka og nå hørte på bare for å si at jeg hadde kommet meg igjennom den. Men tro det eller ei, jeg likte den bedre enn nummer 1 av trilogien.

om du åpnet dette innlegget for å vite hva boka handlet om er du enten veldig ung eller hvert i koma de siste 30 årene.

endte opp med masse bringebær da, siden jeg plukket dette mens jeg hørte på. 

15298

bok: The Two Towers (The Lord of the Rings - 2) J.R.R. Tolkien

15241

Jeg var ikke så veldig imponert over bok 1, så det tok lang tid før jeg startet på bok 2. akkurat som første boka er denne delt opp i to bøker igjen. den første følger de fleste av karakterene fra bok 1 igjennom krig. jeg likte denne delen veldig godt og figurene i serien elsker man jo bare. andre bok følger frodo og sam og denne delen syntes jeg var kjedelig og følte jeg led meg igjennom. vet ikke helt hvorfor jeg startet rett på bok 3, jeg er så lei av serien nå at jeg nesten gir den opp. 

 

bok: The Bell Witch: An American Haunting - Brent Monahan

123502

Det er ikke mange som forstår at jeg bruker skrekkfilmer til å dempe marerittene mine, egentlig tror jeg bare det  var bestefar som forsto denne merkelige vanen min. Men jeg hadde aldri trodd at jeg kom til å skrive en takk til en skrekk bok forfatter for å få meg til å sove så mye bedre om nettene. Jeg har hvert i litt anti film humør i det siste så når marerittene ble for sterke bestemte jeg meg for å gå for en bok i stedet. Jeg har sett filmen så jeg viste plottet, men jeg virkelig elsket boka.

Boka skal være basert på et gammelt manuskript som er funnet på et loft, selve historien er ganske kjent. Selv er jeg litt skeptisk til historier de sier er sanne, men om jeg virkelig klarer å overbevise meg om at denne er sann roer jeg meg ned.

En familie får livet sitt snudd på hodet da noe plager dem. de vet ikke hva eller hvorfor, men hele nabolaget blir dratt inn i dramaet. Denne tingen slår og mishandler den ene jenta og hater faren i huset. den har forskjellige reaksjoner på forskjellige folk og etter en stund starter den å prate. samtidig som den torturerer denne familien ønsker den å bli likt av de andre og hjelper ofte til med værmeldinger og rykter om hva som skjer. og i 90% av tilfellene prater hun sant. 

flere såkalte spøkelses jeger kommer å prøver seg mot henne og dette gir boken en humoristisk del i det som egentlig er ganske tungt. Teorien om hvorfor hun kom og hva hun var blir avslørt helt i slutten av boka. 

bok: Shame on You - (Fool Me Once -1)Tara Sivec

Shame on You (Fool Me Once, #1)

3 sterke kvinner oppretter detektiv byrået Fool me once etter at de alle opplevde svik av ektemennene sine. de har alle sine styrker. en er advokat og god på ting med retten å gjøre, en er modell og ekspert på å avsløre ektemenn som er utro og Kennedy er x militær og fanger kriminelle som ikke møter opp i retten. 

Kennedy som er hovedpersonen i boken får i oppgave å finne en mann som har gjort innbrudd og stjålet en hund. Men hun blir satt sammen med sin hete x bestevenn. Hun kan ikke tilgi han for å ikke ha fortalt at mannen hennes var utro og han vil gjøre alt for å forklare sin side av saken. 

tiltrekning, idioter og skumle kriminelle kompliserer ting. 

Egentlig ble jeg ganske skuffet over boka, da jeg ikke har sansen for mye sex skildringer. det er også en grense på hvor idiotiske folk egentlig er. jeg endte opp med teorien om at hele dusør jakten var satt opp av bygden for å føre dem sammen og at alle var meg på det, for ingen ting annet ga mening.

bok: The First Fifteen Lives of Harry August - Claire North

The First Fifteen Lives of Harry August

Først vil jeg bare si at å starte en bok med å skrive den som om du skriver til en annen, kan være litt avslørende. Du sitter ikke akkurat i spenning og lurer på om hovedpersonen kommer ut av ting i live, for de må jo være i live senere for å skrive dette. Men allikevel må jeg advare om at en ting også er like sikkert i denne boken, hovedpersonen dør 14 ganger, for hvordan ellers kan han ha levd 15 liv? hva jeg mener med den første settingen må du nesten bare lese deg frem til, for det er forskjell på død og død og død...

Harry August blir født på en tog perrong etter at moren har blitt voldtatt og fra vist arbeidsplassen sin. hans tante både grunnes sympati og familiens omdømme får et ektepar som jobber med å stelle landskapet til å adoptere han og oppdra han som sin egen. Harry lever et relativt vanlig britisk liv og bygger opp erfaringer igjennom jobb og militæret. Han dør av en sykdom når han blir gammel og blir født igjen på den samme perrongen på samme tid som sist gang. 

Han skriver historien i slutten av sitt 15 liv, men den starter i hans 11 og vi hopper frem og tilbake i livene hans mens han forteller om hvordan det var å finne ut av hva han var, å finne de andre som han og leve etter reglene deres. du skal ikke forandre store historiske øyeblikk som gjør at de som lever om og om igjen etter deg får forandret livet sitt.

rett før han dør 11 gang dukker en ung jente opp på sengekanten hans og forteller han at verden ender og at det skjer fortere og fortere, denne beskjeden har gått fra døende til barn til døende bakover i generasjoner for det er klart at det er en av dem som står bak det.

hvordan skal han stoppe det som skjer før han blir født, og hindre noe i å skje etter at han er død?

bok: Wild Born (Spirit Animals -1) Brandon Mull

Denne boka foregår i en verden som er mye mindre teknologisk enn vår, men det er kanskje fordi de har magi. Eller noen har en form for Magi, sjelen deres knytter seg opp mot sjelen til et dyr og de deler ferdigheter. Men ikke alle får et sjeledyr, det er bare noen og det følger ikke rang eller slekt, selv om det til tider kan virke slik.

Etter den store krigen fikk menneskene et serum av de fire tapte kjempene, dette serumet skal gjøre at mennesker som kan knytte seg til dyr gjør det under kontrollerte omstendigheter når de er 11 år. å knytte seg til et vilt dyr kan være skadelig. Du kan bli knyttet til hvilket som helst dyr, uten om kjempene. derfor blir det stor oppstandelse når fire 11 åringer på forskjellige steder i verden knytter seg til, ikke bare dyrene som de falne kjempene, men dem i seg selv.

betyr det at krigen kommer tilbake? barna må lære seg selv, dyrene og verden de bor i å kjenne fort.

Det var ikke verdens beste bok, men jeg liker slike historier og skal nok lese bok 2 også. 

Wild Born (Spirit Animals, #1)

bok: Dust (Silo 3) - Hugh Howey

Er sannheten virkelig alltid hvert å søke etter? Og hvor mange liv må gå tapt for å nå den? 2 forskjellige siloer, i begge sitter det noen som vender hver stein for å finne ut av sannheten om hvorfor de er der. En har vært med fra starten og innser at alt som har blitt fortalt har hvert løgner, den andre er født under jorden og sett med egne øyne at det er mange løgner.

Mens Jules graver mister hun fort den støtten hun hadde på starten. Det er innebygd i overlevelses instinktet til menneskene at man ikke skal spørre spørsmål og la ting være som de er. Vil hun hjelpe dem, eller ta livet av dem?

Donald våkner opp og finner fort ut at de tror han er en av sjefene. Dette gir han en unik mulighet til å finne ut av hva som egentlig er planene og å ta hevn over de som har såret han. Men er svarene han finner tilfredsstillende, og hva skal han gjøre med dem?

En spennende avslutning av silo serien

 

Bok: Shift (Silo 2) - Hugh Howey

Etter at vi har blitt kjent med silo 18 i boka wool, er det greit å få med seg historien om hvordan det hele startet.

Første del av boka følger Donald som akkurat har blitt valgt inn som kongressmann og hans merkelige oppgave om å designe en nød bygning som går nedover i jorda, istedenfor oppover. Samtidig hopper vi frem i tid og møter han igjen når han vekkes opp av is dvalen og skal gjennomføre sitt første skift på Silo 1. Vi lærer litt om hvordan de har tenkt at Silo 1 skal fungere og undergangen av silo 12.

I andre del av boka blir Donald vekket opp etter 100 år. Det er krise i silo 18 og de trenger hjelp til å forstå hvorfor. Mysteriet om hvorfor han husker når andre ikke gjør det blir også tatt opp. Dette er opprøret som var 150 år før den historien vi møtte i bok 1.

I tredde del av boka har det gått 150 år og han blir vekket fordi en av renserne fra silo 18 har forsvunnet ut av rekkevidde. Donald blir kastet inn i en uventet rolle og lærer seg skremmende ting om den verdenen han har skapt. Samtidig føller vi fallet av Silo 17 og Jimmy (Solo) sin historie frem til han blir oppdaget i bok 1.

 

På en måte er det trist at dette er stor bøker, for jeg sliter med å komme meg i seng. Men på en annen måte er det trist at de ikke er lengre fordi de slutter. Men jeg har en bok til i serien jeg gleder meg til å starte på og det er skrevet flere bøker av andre forfattere som har fått lov å bruke denne settingen og de gjenværende siloene. 

17306293

bilde fra goodreads

Bok: Survival (Alpha Force 1) - Chris Ryan

Hva kan jeg si, jeg elsker bøker som handler om å overleve på øde øyer. Dette er første bok i en serie for barn som skal følge tenåringene vi møter i denne boka. Jeg tror nok ikke at jeg vil lese resten av serien, men jeg koste meg med denne lille fortellingen.
for kort var den, litt over to timers lydbok.
En gruppe ungdommer som ikke klarer å samarbeide havner på en øde øy for å lære de andre sine styrker og svakheter. Naturlige trusler og moderne pirater gjør det å overleve ekstra vanskelig, men om de klarer å jobbe sammen vil de klare seg.
jeg får ønske heltene i boka lykke til videre i deres oppgave om å redde verden fra seg selv og takke for overlevningstips på tropiske øyer (noe jeg trenger her i Norge) 

984133

Bok: Wool - Hugh Howey

Det er egentlig ganske forfriskende å lese en apokalypse bok uten zombier eller vampyrer. Menneskene er helt klart i stand til å ødelegge verden helt alene.
Jeg er ikke helt sikker på hvor lenge det er siden at jorden ble u bolig, men det er noe alle vet, at luften utenfor veggene er giftig og at verden er øde og forlatt.
For de inne i siloen er dette deres verden, litt over 150 etasjer under bakken, men befolkningskontroll og en stor skrekk for å nevne verden utenfor, for ønsker du deg ut, ja da får du komme ut.

Boken består av 5 fortellinger som henger sammen. Det er 150 år siden siste krangel om makta. Og 150 år er vel alt for lenge for mennesker å leve i fred?

 

Jeg likte boken fra starten av, men ble mer og mer hektet etter som historiene fortsatte. Gleder meg til fortsettelsen, må bare lese starten først.

13453029
bilde fra goodreads

Bok: A World Without Princes (The School for Good and Evil 2) - Soman Chainani

Det største problemet med å skrive en veldig god bok, er å møte forventningene til en eventuell oppfølger. Og en oppfølger blir det når man skriver en trilogi.

 

Livet tilbake i bygda møter ingen av jentene sine forventninger og de begge har ønsker. Ønsker kan være farlige i en magisk verden og før jentene vet ordet av det er porten til eventyr riket åpnet igjen, avslutningen i eventyret deres blitt slettet og de må skrive ny slutt.
Men Agatha sitt valg om å velge en jente istedenfor prinsen sin har hatt stor kraft i eventyr riket og skolene er nå blitt delt inn i gutter og jenter i stedet for godt og ondt.
Guttene blir ledet av Agatha sin prins som har lagt ut dusør på Sophie sitt hode. Skolen for jenter blir styrt av en ny dame som ønsker å gjøre alle gutter til slaver.
Nok en gang må jentene møte farer og gåter for å få sin lykkelige slutt og forhåpentligvis skape fred samtidig.

18172465

bilde fra goodreads

Bok: The School for Good and Evil (The School for Good and Evil -1) - Soman Chainani

Sophie er bygda sin vakreste jente, det er ingen tvil om det. Hun bruker all sin tid på å sørge for at hun ser perfekt ut for i år er det året forbannelsen trer i kraft. Hvert 4. år, den 11. dagen i den 11. måneden blir to barn kidnappet fra bygda. Den snilleste og vakreste og den styggeste og slemmeste og selv om bygda aldri treffer dem igjen vet de at de blir plassert i skolen for de gode og de onde og innimellom dukker opp i eventyrbøkene i bygda. 

Sophie vet at hun er for vakker og perfekt til å leve i den stille bygda og gleder seg til skolemesteren kommer for å hente henne. Mens de andre barna gjør rampestreker eller gjør seg stygge, fjerner hun plankene foran vinduene sine slik at kidnappingen skal gå lettere. Selvfølgelig er hun nervøs for at han skal velge en av de andre jentene i bygda, en av de som lager mat for faren sin, mater de fattige eller steller med dyr, men ingen av dem er så vakker som henne og hun har jo gjort sine gode gjerninger også. Hun gir faren kanskje ikke det han ønsker seg til mat, men det hun spiser så han kan holde seg tynn og vakker som henne. Hun bevist unngår å gi mat til dama som tigger på torget fordi hun er feit og trenger mindre å spise, men sist og ikke minst, hun er venn med heksa.
Det å være sammen med Agatha som bor på kirkegården og ikke har noen venner er hun sikker på at vil være den avgjørende faktoren.

Når jentene går sammen bortover veien sammen er de fleste sikker på at det er de to som vil bli tatt. Vakre Sophie til skolen for de gode for å bli prinsesse og stygge og ustelte Agatha som bare går i svart til skolen for de onde. Den natten kommer skolemesteren å henter Sophie, men tar ikke med seg Agatha. Agatha kan ikke forestille seg et liv uten venninnen sin og jager etter han for å redde Sophie. Det gikk som bygda trodde og begge jentene blir slengt inn i en magisk verden hvor prinsesser, hekser, magi og monstre er ekte. Problemet er bare at Agatha ble plassert i skolen for de gode og Sophie i skolen for de onde. Mens Agatha jobber for å få dem hjem, prøver Sophie å overbevise alle om at de har blitt byttet om så hun kommer inn på sin skole.

 

Dette er en barnebok, men som mange andre gode barnebøker er det ingen hinder. Denne boka tar tak i alle fordommer og tanker om snill og god. Den sender oss inn i en historie i en historie i en historie og du virkelig lurer på hvordan det skal ende til slutt. For mens boka fortsetter innser du at det finnes ingen «riktig» avslutning. Du heier på alle og støtter alle, du vet rett og slett ikke hvem som er gode og hvem som er onde til slutt. Jeg rett og slett elsket den. 

16248113
bilde fra goodreads

Bok: Sanctum (Asylum 2) - Madeleine Roux

Hvis du har vært på et nedlagt psykiatrisk sykehus og nesten blitt drept av spøkelser, hva er da mer logisk enn å dra tilbake?
på mange måter likte jeg denne boken bedre enn den forrige, men det virker som forfatteren har startet en vei og ombestemt seg og tatt historien en annen vei. Selv om begge bøkene har spøkelser, og er innenfor grøsser temaet er selve historien veldig forskjellig.

Den første boken er en ren spøkelseshistorie, mens denne er en historie om konspirasjonsteorier hvor det dukker opp spøkelser for å gi hint innimellom. Det er satt opp hindre som skal få deg til å lure litt mer på hva som skjer og hvordan det skal ende, men hovedsakelig får de meg bare til å tenke hvor idiotisk går det egentlig ann å bli.

Det jeg likte best med boken er vel det som kanskje passet dårligst inn. Alle nerde referansene. Ja det er geniale og kjente referanser fra harry potter og doctor who, men dette er ikke en fantasy eller si-fi bok, så det føles litt malplassert. Ja hovedpersonen er en nerd og tydeligvis vennene også, men da hadde han vel klart bedre enn det der?

 

Det jeg innser i ettertid og med litt skuffelse er at dette er bildebøker. Bøker basert på bilder som skal skremme livet ut av deg. Kanskje jeg hadde likt historien bedre om jeg ikke hørte den på lydbok, men kunne se bildene. Men de små irritasjonsmomentene hadde nok vært der allikevel.

18812716
bilde fra goodreads

Døden har tatt sin beste promotør

I nesten alle bøkene i discwold serien har en figur vi har lært oss å elske dukket opp. Han kan ta seg nye jobber, bli oppgitt over trollmenn som ikke dør, få seg læregutt, adoptere en jente og prøve å være humoristisk. Når han dukker opp i bøkene kan du ikke la være å le eller riste oppgitt på hodet. Han kommer for alle en gang og denne gangen kom han for Terry Pratchett. Det å endre ryktet hans fra en skummel fyr du frykter til en elskverdig figur du elsker er tydeligvis ikke grunn nok til å få slippe unna. Selvfølgelig kan han ha gjort en avtale, men jeg tviler på det.

 

Terry Pratchett har i lengre tid vært syk, men har allikevel kommet med nye bøker i serien sin. Det er trist å tenke på at det ikke blir flere historier om heltene våre i Ankh-Morpork og den flate verdenen byen ligger på. 

10.12.12TerryPratchettByLuigiNovi1.jpg The Colour of Magic (cover art).jpg

 - Noli Timere Messorem 

Bok: Asylum ( asylum 1) - Madeleine Roux

16 år gamle Dan gleder seg til ett 5 ukers opphold på universitetet sitt sommer program. Endelig skal han få tilbringe tid sammen med andre ungdommer som tar studiene sine på alvor. Siden de originale soveplassene på skolen er under opp pussing skal ungdommene som kommer overnatte på det nedlagte mentalsykehuset. Når drosjen kjører opp mot bygningen forstår han fort hvorfor de ikke hadde lagt ut bilde av bygningen på siden deres, det så akkurat ut som et hjemsøkt mentalsykehus skal se ut.

 Sykehuset har en ond historie og mens han og vennene hans dypper dypere ned i historien, finner de sammenheng i mellom de tidligere pasientene og ansatte og seg selv. Det er ingen tilfeldighet at de endte opp på akkurat dette programmet denne sommeren, noe vil ha dem der og en bygning har en tragisk historie å fortelle.

 

Dette er det jeg vil kalle ungdomsskrekk. Det er ikke så skummelt at du sitter og biter negler eller ikke har lyst å legge deg. For meg var det mest spennende å se hvordan forfatteren hadde tenkt å tvinne alle trådene sammen for å komme frem til løsningen jeg så allerede i starten av boka. Dessverre ble ikke alle tråder satt sammen, men dette er nok fordi det er første bok i en serie og noen av trådende skal gå igjennom flere bøker. 

13597728

bilde fra goodreads

Bok: The Fellowship of the Ring (the lord of the rings 1) - J. R. R. Tolkien

Første bok i trilogien (som er 1 bok og 6 bøker) om hobbiten Frodo og ringen han har arvet. Den virker uskyldig nok og kan gjøre folk (og hobbiter) usynlige, men den har en skjult mørk kraft i seg og nå vil den tilbake til sin originale eier. Faller den i den mørke sine hender vil den gi han mektige krefter og vil bli umulig å bekjempe. Ringen gjør sitt for å komme til eieren sin og det er umulig å gjemme den eller bruke den for gode ting. Kun en løsning den må ødelegges og det blir Frodo sin oppgave å gjøre dette.

I denne boken reiser han sammen med tre venner fra hobbitene sitt område for å beskytte dem, bare for å finne ut av hvor stor fare han og vennene hans egentlig er i. Mens han reiser får han nye venner og følgesvenner og vi følger dem til veien deres splittes. Igjennom mørke huler og ned skumme elver. Igjennom skogen til alvene og opp det sinte fjellet.

 

Jeg likte boka, men merket jeg sonet litt ut under alle sangene og diktene som var innimellom.
tar litt tid før jeg kommer i gang med bok 2, da jeg har en annen bokutfordring jeg holder på med akkurat nå. 

FellowshipOfTheRing.JPG

bilde fra wikipedia

storytel utfordring

Da jeg skulle skrive om muligheten for å få prøve storytel igjennom likenshare for andre gang, valgte jeg å bare gjøre det igjennom facebook. Setningen var ikke lang ? spørsmålet er ikke hva jeg skal lese, men hvor mye jeg klarer å lese på 30 dager.

Jeg ble ganske overasket da jeg ble plukket ut til å prøve denne gangen og jeg holder meg tro til mine ord. Hvor mange bøker klarer jeg å komme igjennom på 30 dager. Først måtte jeg høre ferdig boken jeg hadde startet på, første bok i ringenes herre trilogien. Men i dag ble jeg ferdig og jeg satte meg ned med storytel siden og plukket ut 10 bøker jeg vil lese.

 

Først gikk jeg igjennom goodreads listen min og lette frem de bøkene jeg har hatt vanskeligheter med å finne andre steder. Så satt jeg å lette frem bøker på siden deres. Jeg har mange bøker jeg har kjøpt eller har tilgang til andre steder som egentlig sto før på leselisten min, men som nå har blitt satt bakover i rekken enn så lenge. Jeg valgte disse 10 bøkene på forhånd så jeg skal slippe å lete frem bøker når jeg har startet. Starter medlemskapet mitt i morgen. 

MADELEINE ROUX
- Asylum (Asylum, #1)
Sanctum (Asylum, #2)

SOMAN CHAINANI
The School for Good and Evil
A World Without Princes

Hugh Howey
Wool
Shift
Dust

MELISSA MARR ? Graveminder

CHRIS RYAN - Survival

 

ROBIN HOBB - Dragon Keeper

bok: One False Note (The 39 Clues #2) - Gordon Korman

Dan og Amy har funnet det første hintet og er nå på jakt etter det andre. I denne boken setter vi oss dypere inn i historien om Mosart og familien, samtidig som vi håper på at Amy og Dan ikke blir drept i jakten.

 

Selv er jeg mest nysgjerrig på hvordan en nesten voksen barnepasser og 2 barn kan reise fritt rundt i verden uten å vekke mistanke. Fra usa til Frankrike ? Italia og nå til Japan.

3552023

Bok: The Maze of Bones (The 39 Clues #1) Rick Riordan

Amy og Dan er foreldreløse etter at begge foreldrene døde I en brann. Det er en grandtante som har ansvaret for dem, men hun bryr seg ikke så veldig mye. De bor med barnevakter som blir byttet ut annen hver uke og det eneste lyspunktet i den grå hverdagen deres er helga hvor de får besøke bestemoren sin.

De forstår ikke helt hvorfor bestemoren deres ikke tok dem inn, men det er klart at hun er rik og at de har en veldig stor familie.  Når bestemoren dør, etterlater hun familien 1 million hver eller muligheten til å bli den mektigste personen på jorden. For det sistnevnte må de klare en utfordring på 39 hint.

Amy og Dan er ikke de eneste som velger å gå for utfordringen, og motstanderne deres er verken snille, ærlige eller hjelpsomme. Dette er en konkurranse med mange farer og problemer.

 

Dette er første bok i en serie på 10 bøker, da jeg så serienavnet var jeg veldig redd for at det skulle være 39 bøker. Serien er en davinci coden for barn og den første boka omhandler Benjamin Franklin og kan være ganske lærerik om du klarer å skille fakta fra fiksjon. Ikke verdens beste serie, men den fyller da tiden. 

2921082

Bok: Jo's Boys (Little Women #3/4) - Louisa May Alcott

Den første boka var vidunderlig, den andre var ikke helt oppe med den første. Den tredje falt mer tilbake til den første igjen og nå den fjerde. Det står bok 3/ 4 fordi i mange land er de første to bøkene slått sammen som en, mens i andre er de to frittstående bøker.

De små mennene på Jo sin skole holder på å bli voksne og møter verden. Men alt i verden er ikke like enkelt og greit. Det er fristelser og synder selv den beste kan gå i, men det er greit å vite at de har en kvinne som elsker og passer på dem.
Den lille skolen har nå fått en stor ordentlig skole vedsiden av seg og den er tidlig ute med å slippe inn kvinner. Selv om boken skal handle om mennene, kommer det veldig fort frem at kvinnene sine rettigheter og denne kampen er viktig for forfatterne og ingen av Jo sine menn kommer til å gå imot deres ønske.

Det kommer også ganske klart frem at hun til tider er veldig lei av å være kjent forfatter og at denne boken er skrevet frem etter mange ønsker. Jeg hadde nok satt pris på om hun ikke skrev den. Den mangler nesten alt av den uskyldige lekenheten som lysner opp de andre bøkene hennes. Virkeligheten er hard og selvfølgelig kan det ikke gå bra med alle, men i min fantasi kunne det ha gjort det.

Selvfølgelig er det positive historier, teater, kjærlighet og barn med i historien. Men jeg følte hennes politiske meninger og slitenhet av maset om denne familien kom igjennom litt for mange ganger. Ja det var viktige politiske meninger og det var imponerende av henne å skrive om det, men skal jeg lese serien på nytt stopper jeg nok på bok 3 little men.

 

Boka var ok

372319

Bok: Little men (little women 2/3)

Bok to I USA og bok 3 i Engeland.

 

Oppfølging av historien om de fire March søstrene. Alle de tre gjenlevende har giftet seg og vi starter sirka der boken avsluttet, et hopp frem i tid. Jo har skolen sin og den er full av barn. 2 egne sønner 2 jenter og 12 gutter. Noen sendt ditt av familiene sine og andre plukket opp fra gata. Selv om vi følger historielinja til Jo er det guttene barna på skolen denne boka handler om. Vi følger dem i 6 måneder fra de 2 siste kom. Fra vår til vinter. Det er ikke grense på hva disse barna klarer å finne på av rampestreker. Jo velger bevist å fjerne litt skillen mellom gutter og jenter ved å ha to kvinnelige elever på skolen. Du har samme koselige følelse når du leser denne boka som de før. 

78950

Bok: Little women/ good wives - Louisa May Alcott

En eller to bøker (etter som hvor I verden du er) som følger fire søstre I møte med verden og forventningene til å være voksen. I den første delen av boka følger vi de igjennom et år når de er tenåringer.  Alle har forskjellige personligheter og forskjellige drømmer, men familiebåndet er sterkt og holder dem sammen. De bor i en middelklasse verden, mens faren er ute i krigen. Hjemme venter de fire søsknene, mor og hushjelpen samtidig som de møter daglige utfordringer, ekte fattigdom og rike folk.

Selv om jentene ser på seg selv som fattig forstår du fort at de er langt fra så dårlig stilt som de tror. De bor i en middelklasse bolig med en tjeneste pike og selv om de ikke kan få alle de pene tingene de ønsker seg, mangler de ikke noe. Perspektivet deres kommer nok fra at de bor i et område med mange rike. Naboen deres er en snill gammel mann med et barnebarn som søstrene «adopterer» inn i familien sin.

Hovedpersonen er guttejenta Jo. Hun liker ikke å måtte passe på klær og sitte og sy, men vil heller løpe rundt å prate med guttene. Når faren forlot dem for krigen ble hun «mannen» i huset. De to eldste jentene jobber mens de to yngste blir lært opp hjemme. Yngste gikk på skole, men sluttet etter at læreren slo henne.

Den første boken, eller første delen av boken er fullstendig fantastisk. Du forelsker deg helt i karakterene om føler med dem mens de prøver å jobbe med «feilene» sine.

Bok/ del 2 good wives starter opp tre år etter at den forrige sluttet.  Der den første handlet om jentene og deres jobb med å møte en verden som forventet mye av dem. Handler denne mest om hvordan jentene finner mennene sine og hvordan dette går. Hovedpersonen er fortsatt Jo, men vi hopper litt rundt med hvem vi følger. Det er ingen store overraskelser i bøkene og de gir et fint innblikk i hvordan livet var i usa for middelklassen den gang.

Jeg likte ikke bok/ del 2 like mye som den første, men fortsatt en nydelig fortelling om kjærlighet, tro og familie.

 

anbefalles

mitt brev til julenissen

Kjære julenisse

I år har jeg sørget for at barn og voksne i min familie får gaver. Ikke bare jeg men resten av familien er med på dette prosjektet vi kaller gavebytting. Vi har holdt på med det i noen år og har nå kommet frem til at det fungerer bra, spesielt for barna som føler de får mye ut av denne ordningen.

Derfor tenkte jeg at du kanskje i år kunne hoppe over oss og bruke tiden din på å finne noen virkelige fine gaver til noen som er alene, har lite penger eller bare ikke har det godt. Vi setter veldig pris på den jobben du gjør og føler derfor at det er viktig å informere deg over at her er ting under kontroll.

 

God jul

Bok: the last hero ( discworld 27) Terry Pratchett

 

Cohen the barbarian liker ikke å bli gammel, så han bestemmer seg for å ta med seg mennene sine på et siste eventyr. De skal reise opp på fjellet til gudene og betale tilbake det menneskene stjal fra dem for lenge siden, med renter.

Lord vetinari blir spurt om han kan finne en måte å stoppe de gamle heltene, for om de virkelig klarer å sprenge opp fjellet til gudene vil de ødelegge all magi og verden vil ikke kunne eksistere lengre. Han får hjelp av den smarte/idiotiske oppfinneren Leonard of Quirm. Han lager et slags fly som skal slenges over verdens ende og reise under verden for å så havne på den andre siden av verdenen slik at de kan stoppe heltene. Men han må ha noen til å reise med seg og de (u)heldige blir captein carrot og trollmannen Rincewind.


34503

bok: Unsouled( unwind 3) ? Neal Shusterman

 

Conor og lev er på flukt etter av kirkegården ble tatt over av ungdomspolitiet. Men de har et mål, de må finne sonja og lære seg hva som egentlig skjedde under borgerkrigen og hvorfor mannen hennes er slettet fra verden. Etter en bilulykke skal Connor inn til en liten by for å finne ny bil og velger å gå inn å handle litt mat, han blir kjent igjen av mannen bak kassen og kidnappet av han. Mannen bak kassen har ingen planer om å overgi han til politiet, men er en syk fan som tror han kan vinne Connor over ved å holde han fanget i kjelleren. Idiotisk nok tar han et bilde av seg selv med Connor og legger det ut på nettet.

Mannen har en søster han liker å herse med, hun fremstår som litt tilbakestående, men viser seg å ha en utrolig hjerne for strategi. Connor klarer sakte men sikkert å få henne over på han sin side og ved hjelp av hennes plan klarer de å flykte når ungdomspolitiet dukker opp. Lev som var på vei for å redde Connor prøver å ta igjen bilen de flykter med, men ved en feiltagelse havner i gata rett foran bilen og blir påkjørt. For at Lev skal få den hjelpen han trenger kjører de til et reservat og vi får vite litt mer om Lev sin historie før de må reise videre.

Risa har vært på rømmen igjen og føler seg selvsikker da hun havner i en piratfelle. Hun klarer å ta livet av mannen som kommer for henne, men trenger hjelp til å komme seg løs. Hun ringer Lev sin gamle venn Sci-fi og får et kort opphold på et privat reservat før hun reiser videre. Etter en stund reisende rundt blir hun angrepet i en bakgate av flere gutter, de aner ikke hvem de har med å gjøre. Men selv om hun sparker godt fra seg er det når en dør åpner seg og hun får ta tilflukt i en frisørsalong at hun først er trygg.

Starky har tatt med seg ungene han reddet fra kirkegården og skapt en liten gjeng av terror. Først raner de bensinstasjoner og små butikker langs veien, men starky har større planer og ønsker å ødelegge innhøsting leirene. Han går frem voldelig og henretter folk som han føler for å henrette, han skaper mye frykt og endelig det bildet han ønsket av seg selv i media.

Cam har det ikke lett med sin plan om å ødelegge firmaet som har skapt han. Men ting tar en ny retning da han lærer at han har blitt solgt som en ting til militæret og at han er nektet retten som et menneske. Han flykter og oppsøker Connor og Lev fordi han tror Risa er der, det er hun ikke og han får et umildt møte med forloveden til flere av delene hans.

Alle har samme mål, å få slutt på unwinding. Men alle har forskjellige måter å gå frem på og det ligger andre undertoner å styrer ting også. Min fiende sin fiende er min venn?


UnSouled (Unwind, #3)

bok: Unwholly ( unwind 2) ? Neal Shusterman

 

Etter eksplosjonen som nesten tok livet av han, har nå Connor tatt over driften av kirkegården. De voksne tror det er hans alias som driver plassen og tror han døde. Risa jobber som medic selv om hun nå er lam. Når det oppstår en ulykke på kirkegården bestemmer hun seg for å bli med den skadde gutten til sykehuset. Når han blir avslørt som en unwind tilbyr hun dem å ta henne i stedet, hun er verdt mye mer.

Lev bor hos broren sin og fullfører straffen han fikk. Han og presten går rundt i fengsel og prater med tenåringer som har problemer. Alt forandrer seg derimot når en Klapper kommer hjem til han og sprenger huset hans. Presten dør og broren blir alvorlig skadet. Foreldrene kaster seg over broren og hjelper han, men gjør det helt klart at Lev ikke er ønsket i familien lengre.

Starky er 16 år og en stork. Stork ordningen kom på plass etter at mange kvinner lot uønskede barn ligge for å dø på gata etter et abort ble forbudt. Stork ordningen gir dem rett til å legge babyen på døren til noen og de som finner babyen blir de lovlige foreldrene. Selvfølgelig bare hvis moren klarer å komme seg usett avgårde.  Han har alltid følt at foreldrene ikke bryr seg om han og får dette bekreftet da ungdomspolitiet kommer for å hente han. Men som den magikeren han er klarer han å komme seg løs og ved uhell dreper den ene politimannen. Han må så ta valget om å la seg fange eller ta livet av den andre også. Connor er blitt en legende nå alle tror han er død og starky har han som sitt store forbilde. Han blir derimot skuffet over gutten han møter og bestemmer seg fort for å ta fra han makten. Han samler alle stork barna og oppretter en egen gruppe for dem.

Cam er ikke sikker på hvor gammel det er meningen han skal være. Egentlig forstår han veldig lite når han våkner opp i senga. Han kan huske så mange navn og så mange familier, men ingen minner er fullstendige. Snart lærer han at han er satt sammen helt av andre personer. Skapt for å være det beste av alt mennesker kan å tilby. Han sliter med å lære seg å få kroppen og hodet til å fungere som det skal. Da han ved en feiltagelse ser et bilde av Risa blir han betatt og innser at han ønsker seg henne. Og som den bortskjemte gutten han er, blir det bare spørsmål om tid.


UnWholly (Unwind, #2)

bok: Unwind ( unwind 1) ? Neal Shusterman

 

Den andre borgerkrigen I USA ble kjempet over retten til liv. De to sidene kjempet for og imot retten til abort. For å løse denne konflikten ble loven om unwinding vedtatt. Fra et barn er unfanget og til det er 13 år er det ikke lov å røre det, men om foreldrene skulle angre mens barnet var i mellom 13 og 18 år kunne det bli sendt til resirkulering hvor alle bitene av barna ble høstet inn og delt til andre som trengte dem. På denne måten ville mennesket bli holdt i live hele tiden.

Connor er en 16 år gammel gutt som har utagerende oppførsel, han blir likevel sjokkert når han ved en tilfeldighet har funnet ut at foreldrene hans har skrevet under på papirene om unwinding. Han planlegger flukten med kjæresten sin, men hun trekker seg. Helt alene i en verden som er trent på å jakte på ungdommer som han må han klare seg. Han klarer å få skyss i en lastebil og sovner, men våkner opp til at han er funnet og lastebilsjåføren blir arrestert. Når det eneste foran deg er døden, er det lett å finne gode grunner til å sloss videre. Han løper ut i motorveien og river en gutt ut av bilen som må bråbremse for å ikke kjøre han ned, han bruker gutten som skjold, men innser etter hvert at han vil redde han og tar han med seg.

Lev er en 13 år gammel tithe. En unge som er oppdratt til å bli ofret til det felles gode når han blir 13 år. Hele livet sitt har han vist at han var spesiell og han ser på det som sin plikt og en ære å skulle tjene gud på denne måten. Alt forandrer seg ganske fort når han på vei til innhøstnings leiren blir dratt ut av bilen av en gal tenåring og brukt som skjold. Han klarer å rømme fra kidnapperen, men når han løper mot presten sin blir han bedt om å løpe. Han velger å tro at presten ber han løpe fortere mot seg, men blir skutt av en bedøvelses pil og blir bevistløs. Senere våkner han bunnet fast til et tre inne i skogen, to tenåringer passer på han. Han leker som han er på deres side mens han leter etter den perfekte muligheten til å rømme igjen.

Risa er 15 år og bor på et barnehjem. Hun er en pianospiller, men under den viktigste opptreden i livet hennes gjorde hun noen feil og har derfor blitt sendt til unwinding fordi barnehjemmet ikke har råd til å satse på henne lengre. Bussen som skal kjøre henne til innhøstingsleiren havner i en ulykke på motorveien da en tenåringsgutt løper rett ut i veien. Hun ser at dette er den eneste muligheten hun har til å slippe unna og løper inn i skogen. Rett etter henne kommer gutten som løp ut i veien bærende på en bevistløs gutt. De innser at de må jobbe sammen for å komme seg unna.

Nå starter flukten for fult og de må finne noen voksne som er villig til å hjelpe, men det er andre på flukt også og få av disse er det du vil kalle englebarn.


Unwind (Unwind, #1)

Bok: the truth (discworld 25) ? Terry Pratchett

 

William de Worde sin jobb er å skrive ned ryktene som surrer rundt I byen og sende dem til viktige folk i andre byer. Han lærte seg fort at siden han skal sende samme rykter til forskjellige personer kunne han skrive en mal og få lagd kopier av dem. Han behøver bare å fylle inn navn og ag andre små detaljer på brevene før han sender dem. Siden han allerede hadde denne tankegangen var det ikke lange skrittet å ta da noen dverger flyttet inn i byen med en pressemaskin. Før han vet ordet av det har han startet opp byen sin første avis og løper rundt og samler nyheter, men om du roter bort i ting som skjer får du uvenner og setter livet ditt i fare.

Nok en gang prøver noen å ta makten i Ankh-Morpork. Denne gangen har de funnet en som er ekstremt lik Lord Vetinari og klarer å lure folk til å tro at han har begått et mord, eller mordforsøk siden mannen han skal ha tilstått å ha drept faktisk ikke døde. Den eneste som kan forklare hva som egentlig har skjedd er Vetinari sin hund, den har forsvunnet sporløst.


34498

Bok: the thirteen problems (Miss Marple 2) ? Agatha Christie

 

13 små krimgåter å kose seg med. Nok en gang kan jeg bekrefte at jeg tenker veldig likt forfatteren og det var bare 3 av gåtene jeg ikke klarte. En fordi jeg ikke kan oppskriften, en fordi det egentlig ikke var en krimgåte, den siste husker jeg ikke nå.

Agatha Christie er alltid et trygt valg når det kommer til krim.


31309

Bok: the graveyard book ? Neil Gaiman

 

Jack sin oppgave er enkel, han skal ta livet av hele familien som truer organisasjonen hans. Det er bare fire personer å ta livet av, men problemet oppstår da han skal ta liv av den yngste. Han har klart å klatre ut av krybben sin og forlatt huset. Jack løper etter men etter et merkelig møte på toppen av bakken, bestemmer seg for at gutten har gått nedover og mister sporet. Men han har tid, gutten er ikke farlig før han blir voksen, mange år på å finne han og drepe han.

Gutten som har klatret ut av krybben sin har vandret inn på en gammel kirkegård. Familien hans som er død dukker opp som delvis synlige spøkelser for de som bor på kirkegården og overtaler dem til å beskytte gutten fra morderen. Nobody Owens får fri ferdsel på kirkegården og blir oppdratt bland de som er begravet der. Noen ganger får han korte møter med mennesker, men de har vanskeligheter med å forstå han og han de, de rett og slett lever i forskjellige verdener.

En søt barnebok som tar for seg noe av de skumleste tingene i litraturen og ufarliggjør dem på en kjempe fin måte.


2213661

bok: the da vinci code (Robert langdon 2 )- Dan Brown

 

Oii var dette en bok i en serie, ja da får jeg sette meg ned å lese bok en senere.

Jeg vet ikke helt hva jeg skal si om denne boken, alt er sagt før, mange ganger. En kryptolog blir innblandet i en mordsak og jakten på den hellige gral siden den ene som ble drept hadde skrevet navnet hans på dødsårstedet, sammen med mange andre tegn.
en kvinne fra politiet hjelper han å rømme fra åstedet fordi hun mener navnet var skrevet som beskjed til henne, det var hennes bestefar som hadde blitt drept. Egentlig ganske spennende bok, men det er en fordel å ha tilgang til nattverd maleriet mens du leser, ellers kan beskrivelsene bli ganske mye. Morsomt når du ser hintene de pratet om, men jeg så aldri bokstaven M.


968

bok: the fifth elephant (discworld 24) - Terry Pratchett

 

Dvergene i ankh-Morpork krangler med hverandre og museet til Carrot har blitt brutt inn i og noen har stjålet en kopi av dvergene sin versjon av trone. Vimes blir kalt inn til the Patrician og blir fortalt at i Überwald har det blitt valgt en ny konge av dvergene og at Vimes skal reise ditt som ambassadør for byen og vitne kroningen.
flere av Vimes sine politimenn kommer derfra og han tar med seg disse for å hjelpe han. Dette blir en hard og vanskelig tur da det fort blir klart at de reglene og lovene de er vant til fra byen ikke gjelder her, her er det hovedsakelig de sterkeste sin rett og den som har hånda på noe eier det. Vimes blir kastet inn i et politisk spill hvor tronen til kongen har forsvunnet og alle har hemmeligheter.

Angua skulle egentlig være med Vimes, men hun dukker ikke opp. Carrot forstår at hun har stukket avgårde på egenhånd og tar opp jakten. Det er ikke verdens beste ide å kaste seg ut i villmarken uten å tenke over mat, vann, klær osv?

Med både Vimes og Carrot borte etterlater de the watch til Colon som klarer å lage fullstendig kaos.

Som jeg har sagt før så virkelig koser jeg meg med discworld bøkene i mellom andre bøker. Denne likte jeg godt siden vi fikk bedre bekjentskap med dvergene, vampyrene og varulvene.


The-fifth-elephant-1.jpg

bok: The Death Cure (The Maze Runner #3) - James Dashner

(Spoilers)

Etter en siste test rømmer Thomas fra WICKED og møter verden. Den er ikke lett å forholde seg til og hva er egentlig riktig og galt i en verden der alle holder på å dø?

Etter å ha blitt ferdig med bok to og kommet frem til at det var det mest idiotiske og kvinnenedlatende jeg hadde lest på lenge, tok jeg meg en lang pause og leste en annen bok før jeg turte å starte på nummer 3 og finne ut av om jeg hadde rett.

Allerede tidlig i bok 2 syntes jeg mangelen på jentene i den andre gruppen tydet på forskjellsbehandling, og det viste seg mot slutten at jeg hadde rett. Da guttene måtte tåle ekstreme utfordringer fra mennesker og naturen, gikk jentene igjennom tuneller. Den eneste oppgaven de hadde var å drepe Thomas noe de antageligvis ikke måtte gjøre uansett. Mens guttene ble kastet ut i verden med ingenting fikk jentene våpen, mat og drikke. Deres historie om at de kom ut raskere av labyrinten og med flere overlevende får meg bare til å tro at de ikke hadde det like tøft. Ikke fordi jeg ikke tror at jentene ikke var sterke nok til å klare det, men jeg tror ikke forfatteren trodde det.

Irritasjonen over hva som er poenget med alt de utsettes for, og hvor umulig det er blir så åpenbart for meg som kvinne. Du merker at det er en mann som har skrevet historien siden han tydeligvis tror at det er bare igjennom tortur og skrekk at man kan kartlegge alle mennesker sine følelser og tanker. Bare glem de mange positive og sosiale, erotiske, koselige og trøstende tingene. Det er ikke det at det er så viktig å ha med alt dette i en bok om verdens undergang, men om du først skal kartlegge alle følelser og tanker ?.

Men nå prøvde man seg på en avslutning som kunne virke god, WICKED ville virkelig redde menneskene og derfor tok livet av noen hundre til (ok de viste kanskje ikke at området deres skulle eksplodere) for å isolere dem slik at resten av menneskene kunne dø ut og de fortsette videre. Men med bare litt over 200 overlevende er de langt under grensen for å lykkes. Men ser man bort i fra slike fakta, så?

 

Den er grei om man kan se i bort i fra fakta, fornuft, logikk og system. Bok 3 var kjedelig og var bare en lang avslutning på bok to.

 7864437

The Scorch Trials (The Maze Runner #2) - James Dashner

Leste du boka før er du ikke overasket over at guttene som overlevde er på vei inn i et nytt mareritt. Du lærer fort om gruppe b som var fult av jenter, utenom gutten som ble sendt opp til slutt. Det er veldig mange likheter mellom historiene deres, men de får høre jentene sin av den ene gutten som nå er satt sammen med dem. Etter noen sjokk og et forsøk på å sulte dem, får de endelig vite hva neste utfordring er. Den er ganske enkel, de skal bare forflytte seg fra et punkt ute i verden til et annet på 2 uker. De er nå smittet med sykdommen de på en måte er med på å finne en kur mot og vil kun få medisinen mot det om de klarer utfordringen.

Å bevege seg fra a til å viser seg å være en veldig dødelig utfordring da det er ekstremt varmt ute på dagen, de har nesten ikke mat og drikke, de må igjennom en by fylt av folk som er smittet og blitt gale av sykdommen og tilslutt møte jentene i gruppe b som har som mål å drepe Thomas. Den informasjonen er alle smertelig klar over da det er tatovert inn på nakken hans.

 

På en måte burde jeg si boken var god siden den fikk meg til å tenke og føle. Men å ligge svimmel i sengen og holde på å kaste opp er ikke helt ønsket effekt av en bok. Ja jeg vet jeg over analyserer litt vel mye og jeg la meg 4 timer for sent fordi jeg ville bli ferdig med boka før jeg la meg. Og ja det er mye følelser i boka, men det var mer det jeg følte ikke stemte som virkelig ikke klarte å slippe hodet mitt.

7631105

bok: The Maze Runner - James Dashner

Egentlig liker jeg best å lese bøkene før jeg ser filmene, men denne gangen fikk jeg ikke engang 24 t forvarsel på filmen, og forsto at det ikke var mulig å komme igjennom boka. Egentlig er jeg ganske glad for det for mamma har et poeng når hun sier jeg aldri blir fornøyd med filmatiseringene. Det var mange irriterende og idiotiske ting i filmen som jeg heldigvis så at ikke var med i boka. Eller de var med, men bare som en del av noe større og derfor ga mening.

Boka handler om Thomas som våkner opp i en heissjakt mens heisen går oppover. Den fortsetter i ca 30 minutter før den stopper opp og en haug med fremmede gutter står over han. De er ikke overasket over at han ikke har en anelse om hvem han er, alle dukker opp der med hukommelsen fjernet. Som han sier selv han kan huske hva en kino er eller restaurant, men aner ikke hvordan han lærte det eller om han noen gang har vært der.

Han har kommet til en liten verden i midten av en gigantisk labyrint. Her er det strenge regler som guttene har kommet opp med selv, og om du ser bort ifra de forferdelige monstrene som kommer ut om natten i labyrinten er livet der ganske greit. De har egen åker og husdyr, andre ting de trenger kommer opp med heisen han kom i hver uke. En gang i måneden kommer det en ny gutt.

Det er en veldig stor overraskelse når det dagen etter dukker opp en person til, denne gangen en jente i koma som har med seg en lapp hvor det står at hun er den siste til å noen gang bli sendt opp. Mens hun ligger i koma klarer Thomas å bryte den viktigste regelen av de alle. Når lederen av løperne som utforsker labyrinten og lederen for området ikke klarer å komme tilbake innen dørene på labyrinten låses for natta, løper han inn for å hjelpe dem.

Thomas og jenta sin ankomst har forandret alt i den lille bosetningen og det blir snart klart at de må finne veien ut av labyrinten straks, eller dø der inne.

 

Boka kan til tider være ganske brutal og minner litt om hungergames serien på mange måter. Her husker ikke guttene noe før de kommer inn i labyrinten, men de blir observert av små kameraer mens de sakte men sikkert dør en og en. Selv synes jeg den var underholdende nok, mye bedre en filmen. Men ikke en bok jeg kommer til å lese flere ganger.

 6186357

 

Bok: Jingo, Discworld #21 ? Terry Pratchett

Dette var den første boken fra nightwatch som jeg ikke elsket. Selv om det dukker opp geniale kommentarer og du ler innimellom manglet den noe av det jeg har elsket i de andre bøkene. Det var litt som om den tok på seg et for stort stykke av diskverdenen. Det er selvfølgelig fult mulig at jeg bare var utslitt og lei etter de siste bøkene og derfor ikke klarte å nyte den helt, men jeg er ikke glad i krig.

 

Det dukker en øy opp utenfor byen og det blir fort konflikt over hvem som eier den nye øya. Det at en prins fra nabolandet blir angrepet samtidig gjør ikke fred noe lettere. Mens mennene trekker til våpnene for å krige prøver politimennene vår å holde orden og ikke bli mer involvert enn de er. Selvfølgelig er de alltid der ting skjer.

Jingo (Discworld, #21)

bilde fra goodreads

Bok: Day by Day Armageddon - J.L. Bourne

Man skulle tro dette var en bok for meg, det trodde i hvert fall jeg, men jeg ble utrolig skuffet. Jeg visste det nesten fra den første siden i boka, men allikevel fullførte jeg den. Den fikk meg til å himle med øynene av idioti og dumskap. Hater du hovedpersonen fra starten av sliter du resten av boka.

Vi følger en militær mann som tilfeldigvis velger å starte en dagbok rett før verden blir spist opp av zombier. Det første han gjør er å droppe militæret og tenke på seg selv, så ja han overlever, men ingen andre. Han og en nabo kjører litt bil, båt, fly etter som hva de skal og hvor de er. De prøver å holde seg skjult samtidig som de må sanke mat og redde noen andre overlevende.

 

Når boka nesten sluttet mitt i en setning forsto jeg at jeg hadde lest første bok av en serie og var irritert over at jeg ikke hadde fått med meg det, samtidig som jeg var lettet over at nå var den ferdig.

74821

bilde fra goodreads 

bok: 14 - Peter Clines

Nate er ganske misfornøyd med livet sitt. Han har en kjedelig og dårlig betalt jobb, ingen kjæreste og snart ingen sted å bo. Han hadde klart å bli lurt med på et treff med en fra jobben og her møter han en mann som vet om et sted hvor det er kjempe billig å bo. Selv flyttet han derfra fordi han fikk seg samboer og trengte noe større.

Etter en visning bestemmer han seg for å flytte inn selv om en av leilighetene har bolter foran døra. Det tar heller ikke lang tid før han oppdager andre små ting med huset han har flyttet inn i som ikke helt stemmer.
han slår seg først sammen med en nabo, men snart blir de flere i jakten på hjemlighetene i huset. Hvorfor har alle som har bodd i leilighet 14 livet av seg, hvorfor er det kun blålys på kjøkkenet til Nate. I en av naboene sine leiligheter er det fast lav temperatur og den ene leiligheten har ikke dørhåndtak. Sakte men sikkert finner de ut mer og mer om huset og hemmelighetene der. Dessverre er dette ikke informasjon som burde bli kjent for alle, spesielt ikke gruppen som ønsker å ødelegge jorden og endelig komme til himmelen.

 

Jeg syntes boka var spennende å lese og koste meg, helt til slutten. Jeg var virkelig ikke glad i alt kaoset etter at de hadde oppdaget husets hjemligheter og syntes han kunne ha avsluttet boka der. Vi får heller ikke svar på hvorfor de i leilighet 14 har tatt livet av seg, jeg så aldri noen logisk forklaring på dette. En kald vegg er vel ikke nok til å dytte folk så av forstanden? 

15062217

bok: Feet of Clay (Discworld, #19)- Terry Pratchett

I mellom bøkene jeg leser, slapper jeg av med en discworld bok. Den enkle humoren og de kjente karakterene i nattvakt bøkene får meg til å slappe av og kanskje til og med le.

Denne gangen er det en morder som legger igjen spor av leiere. Men hvorfor blir folk drept, og hvem gjør det? Og hva har det med disse leiere figurene som jobber som slaver for de i byen?

 

Menneskene, dvergene, trollene, varulven, vampyren og statuen i vakt patruljen har fått noe å jobbe med. 

Feet of Clay (Discworld, #19)

bok: Shadow Falls series - C.C. Hunter

Ble sittende å lese anmeldelsene av bøkene på goodreads og jeg måtte si meg helt enig i de som totalt slaktet boken og de som virkelig elsket den. Jeg var i en periode hvor jeg hadde bombardert hodet mitt med bøker og jeg trengte litt ro, en teit ungdomsbok om overnaturlige og kjærlighet kunne passe fint. Under hele serien satt jeg og vekslet mellom å hate og elske boka. Alt for urealistisk, for en hovedperson og hva er det med disse guttene?

Men selvopptatte, dømmende og egoistiske jenter burde vel også få en historie hvor de kan kjenne seg igjen. Men igjennom serien blir hun mindre selvopptatt og viser seg å virkelig å bry seg om folk. Egentlig kan jeg ikke se så mye positivt om boka, utenom at jeg elsker de som kan se spøkelser, vampyrer og hekser. Den hadde flaks at den traff når jeg trengte litt død underholdning og ikke orket å bry meg for mye om alle feilene i boka.

 

Elsket du twilight vil du sikkert elske denne serien også.

bok:Nice Girls Don't Have Fangs Molly Harper

Enda en vampyr bok og den prøver ikke engang å skjule at historier hvor vampyrer er offentlig ute har blitt store grunnet en annen serie. Men denne forfatteren sin versjon av hvordan de kom ut var mer sannsynlig og morsom. Dessverre var det også den eneste tingen med boka som var verdt å få med seg.

I denne serien har vampyrer kommet ut fordi en mann som ble forandret nektet å akseptere at han mistet jobben sin og saksøkte firmaet. Han mente han burde få jobbe om natten.

Vi følger Jane, en ganske vanlig jente som jobber på et bibliotek. Men en dag gir den onde sjefen henne sparken og gir henne et gavekort til et supermarked som oppsigelse bonus. Hun elsket jobben sin og den var hennes hele liv så hun havner på en bar og drikker seg full. Her møter hun en flott mann som holder henne med selskap til hun er edru nok til å kjøre hjem. Bilen hennes bryter sammen og hun må gå videre, om ikke denne dagen var ille nok kjører en annen bilist forbi og tror hun er en hjort og skyter henne.

 

Hun våkner opp 3 dager senere og den mystiske mannen har gjort henne om til en vampyr. Det er mye å lære seg om den nye tilværelsen og det hjelper ikke at noen er ute etter å ta henne. 

bok: The host ? Stephenie Meyer

The Host.jpg

Jeg hadde sett filmen, ellers hadde jeg nok aldri lest en bok til av Stephenie Meyer. Men hun følger utviklingen sin og dette kan faktisk kalles for en bok.

Vandreren våkner opp med det siste minnet til Melanie, hennes forsøk på å ta livet sitt for å hindre noen av parasittene som har tatt over jorden fra å ta over kroppen hennes. Dessverre lykkes hun ikke og kroppen hennes blir reparert før vandreren blir plassert inni henne og vekket opp. Melanie sitter på minner om de gjenlevende menneskene og hvor de kan befinne seg.
vandreren og søkeren som hjelper henne møter på et overaskende problem da det viser seg at Melanie ikke er borte, men deler hjerne og kropp med vandreren og hun har ingen planer om å hjelpe dem.
sakte men sikkert viser hun vandreren minner fra livet sitt slik at hun også blir forelsket og føler beskyttelse, hun velger å forlate folket sitt både for å redde Melanie og familien hennes.
etter å nesten ha dødd i ørkenen blir hun reddet av menneskene, men hvem vet hvor lenge dette varer. Hun er nå en av fienden og et lite feilsteg kan få henne drept.

måtte forresten se filmen om igjen etter å ha lest boka, den er ganske god om man orker kjærlighets historier.

Stargate fan? Minner disse parasittene om noen? Bare her er de tilsynelatende vennlige i motsetning til den andre serien.

bok: Men at Arms (Discworld, #15) Terry Pratchett

Men-at-arms-cover.jpg

Det er ikke lett å være en mann med et navn, men uten penger. Edward d'Eath har kommet frem til at den beste løsningen på hans problemer vil være om monarkiet kommer tilbake. Han blir helt overbevist da han en dag går ut og ser fortiden vandre forbi han, er det virkelig en konge å går ute i gatene?

Samuel Vimes som er kaptein for vaktene skal gifte seg og slutte i jobben sin om noen få dager, noe som egentlig er greit nå som Lord Vetinari har bestemt at flere minoriteter burde komme inn i gruppa.

 

Men når det eksploderer i bygget til leiemorderne og noe blir stjålet, en klovn dukker opp død og han blir beordret til å holde seg unna, ja da tar han i bruk alle dverger, troll og varulver han har for å løse mysteriet.

 

bok: Guards guards - (Discworld, #8) Terry Pratchett

Det er vanskelig for Carrot og få nyheten om at han adoptert. Foreldrene hans hadde tenkt å gi han de dårlige nyhetene over en lengere periode, men når du starter denne serien med å fortelle at du er en annen type menneske, gjør det vanskelig å skjule resten. Han er ingen dverg, hen er et menneske og nå føler familien at det er på tide at han får leve med sine egne. Siden han kommer fra en viktig dvergfamilie er det bare rett og rimelig at han skal få en viktig jobb, de har søkt om at han kan få bli vakt mann.

I Ankh-Morpork lever de få vaktene som er igjen på å løpe fra kriminalitet og håpe den ikke tar dem igjen. Det er ikke vaktene sin oppgave å holde orden i byen, det er de forskjellige guildene. Carrot sin ankomst til byen skaper mange forviklinger siden han har lest alle lovene til byen, det har ingen andre i byen gjort. Samtidig som mannen som tror han er dverg ankommer, prøver en gruppe å fremkalle en drage slik at de kan velge en helt som kan bli konge. Men det er ikke like lett å kontrollere en drage som man skulle tro, og drager kan fint være konger de også.

Mens dragen gjør fler og fler fremtredener i byen, smitter Carrot sin måte å takle problemer over på de andre vekterne og det kan virke som om de vil gjøre jobben sin.

 

Forresten har Ankh-Morpork en konge arving, for kommer det en drage må det også komme en ekte konge. 

bok: The Broken Empire Trilogy - Mark Lawrence

1. prince of thorns
2. king of thorns
3. empire of thorns

 Når jeg startet på den første boken lurte jeg virkelig på om dette var en bok for meg og jeg kom helt til midten av bok 3 før jeg klarte å overbevise meg selv om at det ikke var det. For mørk og dyster og i lengden ble det rett og slett for mye.

 

Bokserien handler om Jorg, en gang en prins men etter at moren og lillebroren hans ble drept foran øynene på han og faren ikke hevnet seg, stakk han av med en gjeng kriminelle og ble en del av dem. 14 år gammel leder han nå denne gjengen av mordere og voldtektsmenn. Han har sverget hevn for familien sin og må igjennom mange prøver for å finne ut at hevn smaker best når du tenker på det.

Han reiser tilbake til faren sin som har giftet seg på nytt og forelsker seg i sin jevnaldrende tante Catrine. Deres forhold til hverandre, en blanding av tiltrekning og hat går igjennom alle bøkene. Faren hadde håpet han var død og gir han en oppgave for å bli akseptert. Jorg blander logikk og tidligere teknologi og skaper en katastrofe som vil følge han resten av livet. Han klarer faren sin oppgave og blir belønnet med en kniv i brystet, det er bare hans tidligere synder som redder han og han forlater faren sitt slott for å ta hevnen han har ventet så lenge på. Han hadde bestemt seg for å bli konge innen han var 15 og det klarer han.

I bok to og tre følger vi skrittene og kampene for å klare å ta den øverste tronen, han har faren som sin største dødelige fiende, men også magiske ledere sloss om han. Det er en kamp om å få tronen, redde verden og vinne. Det viktigste er å vinne.

 

bok: i shall wear midnight - terry pratchett (discworld 38, Tiffany Aching 4)

I Shall Wear Midnight.jpg

Tiffany har blitt eldre og kommet langt med hekse opplæringen sin. Men hennes tidligere store magiske bragder har vekket oppmerksomheten til en ond fiende av hekser, en ånd som får folk til å hate dem og ville brenne dem. 

vi møter Tiffany under festdagene på sletta, her går hun rundt og passer på at ting går bra og svarer på spørsmålene til barna. Selvfølgelig blander de små blå mennene og osten deres seg inn i lekene og skaper kaos. Nå får vi første gang vite at vennskapet mellom Tiffany og Roland ikke er som det en gang var, Roland er forlovet med en annen jente.

Tiffany tar fortsatt vare på baronen og hun er der på hans siste dag. Hun holder på å fjerne smerte fra han da han forteller at han vet hva som skjedde når hun reddet sønnen hans og at han vil betale henne for det. Hun får en liten sekk med gamle gullmynter og han sier at hun kan ta dem imot selv om hekser ikke tar betalt, hun fikk betaling for noe hun gjorde før hun var heks.

Baronen dør og pleiersken hans som har overhørt deler av samtalen deres beskylder henne for å ha drept han, hun stikker av med pengene og sier at Tiffany har stjålet dem. Tiffany reiser til byen for å fortelle Roland at faren hans er død og hun blir overasket over det hatet hun møte. Inne i byen får hun vite at hun har tiltrukket seg denne onde ånden og at han vil komme for henne, nok en gang er det opp til henne å redde alt. Samtidig må hun kjempe mot anklagelser, hjelpe de syke, passe seg for the wee free men (eller passe verden fra dem) takle det å være andelenes og tenåring. Det blir en hard sommer.

Jeg regner med at dette blir den siste boka om Tiffany siden hun nå vokser opp, det var en utrolig god avslutning og jeg kommer til å savne henne-.

bok: wintersmith (discworld 35) - Terry Pratchett

Wintersmith.JPG

 Tiffany Aching bok 3

Tiffany er hjemme igjen etter sin første runde med opplæring. Hun har allerede klart å gjøre noe med holdningen til hekser i bygda si. De er fortsatt skeptiske til hekser, men hvordan kan de være skeptisk til jenta de har kjent siden hun ble født. Boken starter en stund frem i tid, Tiffany må hjelpe bøndene å redde sauene fra den tunge snøen og selv om hun er sliten stiller hun opp.

Vi hopper så tilbake i tid til rett før hun forlater hjemmet sitt på høsten for andre runde med opplæring i fjellet. Denne gangen skal hun bo og få opplæring av miss treason, en heks med så skummelt rykte at de fleste jentene flykter derfra innen de første 48 timene. Tidlig i oppholdet skal de være vitner til den mørke dansen for sesongene, men tiffany blir påvirket av rytmene og kaster seg selv inn i dansen. Hun danser nå med vinteren og hun har blandet seg inn i historien om vinteren og sommeren. Vinteren tror hun er sommeren og forelsker seg i henne, han gjør alt han kan for å vinne henne, ting som bare vinteren kan, som å lage snøfnugg og isfjell formet som henne.

Samtidig som hun lærer om vinteren sin interesse for henne, tar hun del av det daglige hekse arbeidet i området hun nå bor i. Hun lærer seg mye om løgner og bruk av effekter for å overbevise folk om kreftene deres. Men ting forandrer seg fort da miss treason forteller henne at hun skal dø om to dager. Hun reiser rundt i bygda for å ordne ting og det blir holdt en begravelse før heksa er død. En av de store samtalene i begravelsen er hvem som skal ta over hytta hennes. Tiffany blir oppgitt over at annagramma som er den eldste får den, hun synes synd på annagramma som absolutt ikke er forberedt på hva å være en heks egentlig går ut på, her får hun helt rett.

Jo lengre vinteren jakter på henne, jo mer krefter fra sommeren får hun. Hun kan ikke lengre gå med bare føtter på tregulv fordi plankene starter å vokse. Og rett etter at solen snur får hun hornet med alt i. Det positive med dette hornet er at ingen i området behøver å sulte denne lange og kalde vinteren, men det er litt oppstart problemer og de ender opp med høner nok til hele bygda.

Men når våren skal komme, er vinteren enda sterk og den forfølger Tiffany. Hun reiser hjem hvor hun er sterkest og her under forsøket på å redde sauene blir hun stjelt av vinterkongen. Det er bygd et nydelig palass til henne, men hun har ingen planer om å bli her og la verden bli liggende under is og snø

Nac Mac feegel folket er også opptatt med sitt eget prosjekt som heksene har gitt dem. De må finne og trene opp en helt som kan gå inn i under riket og hente den ekte sommeren.

Enda en bok om en ung heks og hennes venner, de slåssglade blå mennene som kaller seg the wee free men. Det var hele tiden geniale sitater jeg hadde lyst å skrive fra denne boka. Jeg koste meg og stolte på at alt ville gå bra til slutt.

bok: a hat full of sky - (discworld 32) - Terry Pratchett

.A Hat Full of Sky Cover.jpg

 Tiffany Aching bok 2

Tiffany skal endelig reise ut og få opplæring til å bli en ordentlig heks. Hun forlater familien sin og flytter inn til miss level. Misslevel har ikke hatt mange hekser til opplæring fordi de fleste synes hun er for rar. Hun er ett menneske som deler to kropper. Tiffany takler dette greit og starter opplæringen sin og innser fort at å være heks handler mer om å vaske gamle folk og skifte bandasjer enn spennende magiske triks.

Det Tiffany ikke vet er at ett vesen like gammelt som universet forfølger henne og ønsker å besette henne. Vesenet er livredd og søker tilflukt i mektige skikkelser, men den ender alltid opp å ta livet av skikkelsen den bor i. Nac mac feegle ( the wee free men) klanen sender ut en gruppe til å passe på henne ved å lage et fugleskremsel og leke som om de er menneske.

Tiffany møter andre hekse lærlinger i en liten gruppe som ledes av Annagramma. Annagramma blir lært opp av en heks som er gift med en trollmann og derfor tror mer på krystaller, sirkler og annen moderne heksekraft.

Vesenet som blir kalt the hiver, klarer å ta over kroppen til tiffany, men hun er ikke en heks som gir opp uten kamp og med litt hjelp fra sine små blå venner klarer hun å kaste den ut av hodet sitt, men problemet er at den fortsatt forfølger henne og venter på et svakt punkt fra henne for å komme tilbake.

 

Det er opp til tiffany å takle denne utfordringen. Hvordan vinner man over noe som er udødelig? Boka er ikke like god som den første, men underholdende og morsom. Du ønsker virkelig å følge denne viljesterke unge jenta.  

bok: the wee Free Men (discworld 30) - Terry Pratchett

Nac Mac Feegle.jpg

 Tiffany Aching bok 1.

Tiffany er en jente på 9 år som ønsker å bli en heks. Det er to grunner til at hun vil bli heks. Den første er at i eventyrboka hun har lest er det bare blonde vakre jenter som blir prinsesser og den brunhårde jenta er alltid tjenestepiken eller heksa. Den andre grunnen er bestemoren sine ord om at noen må snakke for de som ikke kan, og etter at en eldre dame døde fordi landsbygda mente hun var en heks og brant huset hennes og lot henne være ute i kulda bestemte Tiffany seg for at det aldri skulle skje igjen.

Når bestemoren til Tiffany døde etterlot hun et ubeskyttet område og heksa fra drømmene sitt rike prøver å komme inn i vår verden. Først dukker et uhyre opp fra elva og ved å bruke broren som lokkemat tar hun livet av det med en stekepanne. Men når heksa kidnapper lillebroren hennes blir hun rasende og ved hjelp av et lite folk som kaller seg wee free men ,tar hun stekepannen og reiser etter broren inn i drømmenes verden.

Kan en 9 år gammel jente ta plassen etter en mektig kvinne og beskytte hjemmeplassen sin fra alle verdens mareritt? En kjempe fin bok som får deg til å le og lete litt ekstra i krokene etter små blå menn.  

bok: Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch - Terry Pratchett, Neil Gaiman.

Goodomenscover.jpg

Verden er skapt og demonen Crowley har akkurat fristet de første menneskene til å ta en bit av kunnskapens tre. De ble kastet ut av hagen og engelen Aziraphale ga menneskene sitt brennende sverd slik at de skulle kunne overleve. De to vennene er litt usikre på hvem av dem som egentlig gjorde det gode og det onde, best å ikke tenke for mye på det.

Vi er i vår tid og demonen og engelen har bodd på jorden sammen i mange århundrer. De deler leilighet og er gode venner selv om de teoretisk sett jobber for hver sin side. Den ene sin side oppfører seg ikke noe særlig bedre enn den andre sin og ondskapen himmel og helvete slipper løs på jorden kan så vidt måles opp mot ondskapen som menneskene skaper.

Den store kampen er på vei og antichrist blir født. Det er meningen at han skal bytte plass med sønnen til en amerikansk diplomat som akkurat nå blir født i et kloster fullt av sataniske skravlete nonner. Det at det blir født en baby til der samtidig skaper fullstendig kaos og alle babyene blir byttet om. Begge sider tror at det er sønnen til den amerikanske diplomaten som er djevelen sin sønn og han får all oppmerksomheten, men da han skal få en djevel hund i 11 års gave og den ikke dukker opp forstår engelen og demonen at noe er galt.

Mens begge sider ruster opp mot den store krigen, prøver venneparet vårt å redde jorden de har blitt så glad i.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Agnes Nutter var en heks som levde for 300 år siden, hun ga ut en bok med spådommer om fremtiden som aldri solgte bra, dette var fordi alle spådommene hennes var ekte og det var ikke det folk ønsket seg. Generasjoner har prøvd å tolke og leve etter det agnes har skrevet og nå har boka kommet til Anathema. Anathema er også en heks og hun vet at hun lever på kanten av verdens ende. Hun leter etter det som skal ødelegge verden ifølge boka, men synes det er vanskelig å få en nøyaktig posisjon, det er som om det beveger på seg. Den siste dagen møter hun heksejegeren Newton Pulsifer og sammen klarer de å løse spådommene og finner ut av hvor verden skal starte med å gå under.

Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

The them er en gruppe av fire barn på elleve år. De lever i en idyllisk landsby hvor ingenting er forandret på 11 år. Alt her er som en 11 åring ville ha forestilt seg at ting burde være, det snør på julaften hvert år og er fine varme sommerdager. Ja været er så perfekt til årstidene at meteorologene har begynt å legge merke til det. Gjengen blir ledet av Adam young en 11 åring som har oppvokst som et vanlig menneske, men er skapt til å bringe verdens undergang. Det er ikke lett å finne ut at man har slike krefter som 11 åring, at man kan skape verden akkurat slik som man vil. Og hva en 11 åring ønsker og tenker seg er kanskje ikke det som er praktisk, noe menneskene merker seg når folk fra tibet dukket opp fra joden i lange tuneller og det starter å regne fisk som skal få leve på land.

Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

De fire rytterne ? krig, sult, forurensning (som tok over etter pest som ble pensjonert da pencelinen ble oppfunnet) og døden. De kommer ridende på sine motorsykler for å skape verdens undergang, men vi får også følge dem litt før hvor vi får vite litt om hvordan de fungerer i samfunnet vårt.

Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

Det er flere personer med i historien om verdens undergang, men de får du lese om selv.
jeg var ikke helt imponert over boka på starten, men tror dette kan ha hatt noe med at jeg fortsatt var sliten etter sataniske vers, jeg lot boka ligge noen dager og når jeg tok den opp igjen lo jeg og koste meg, som virker mer riktig når man leser denne boka.

bok: The Satanic Verses - Salman Rushdie

The first edition

Min første tanke da jeg startet på denne boka var, hva handler den egentlig om. Jeg syntes den hoppet så veldig men forsto etter hvert at det var så enkelt som at den handlet om disse to indiske skuespillerne, hovedsakelig. Boka starter med noen menn som faller mot jorda, de har forskjellige tanker rundt dette og du lurer litt på hva de egentlig er. Senere finner du ut at de er vanlige mennesker som har vært om bord i et kapret fly som har blitt sprengt i filler i lufta.

Kun to overlever kapringen og deres overlevelse er teoretisk sett umulig, det må ha vært en høyere makt inn i bilde, men hvilken høyere eller lavere makt får vi aldri vite. De havner i sjøen, blir gjort om til havmenn og svømmer til land, her blir de splittet opp mens den ene virker som en djevel og den andre som en engel.

Mens den ene mannen sliter med utseende som en geit/ djevel må den andre slite med drømmer hvor han er engelen Gabriel.

Vi følger engelen igjennom flere historier, den ene er satt tilbake i tid og handler om en ung mann som bor i en by av sand. Denne byen er kjent for alle gudene sine, men han prøver å overbevise verden om at det bare finnes en gud. Han blir satt på prøve og feiler den første prøven, han reiser så ut i ørkenen med de som følger han og bygger seg opp før han kommer tilbake og tar over byen. Islam er nå skapt.

I en annen historie følger vi en ung kvinne som mener hun er gift med Gabriel. I en liten landsby som venter på helgenen sin, dukker den foreldreløse jenta opp en dag dekket av sommerfugler. Hun sier Gabriel har valgt henne og at hele landsbyen skal legge ut på pilegrimsreise til mekka. Det er ikke lov å bruke fly eller biler, de skal gå. Når de kommer til havet vil havet dele seg for dem. Mannen som leder landsbyen er sterkt imot dette, men ser ikke noe annet valg enn å henge på da den syke kona hans følger sommerfugl jenta.

Begge de overlevende møter også konflikter i England, her er det rasekrangel, ungdomsoppgjør, utro koner og sjalusi. Begge sider kan vise ondskap og begge sider kan vise godhet. En av tingene som går igjen i boka er 2 spørsmål, disse er geniale og jeg tenker ofte på dem.

1.       Hva slags ide har du? Når du møter motstand vil du gå med på kompromiss?

2.       hva gjør du nå du har vunnet?

 

Jeg vet nå mer om islam sin historie enn jeg noen gang gjorde før, jeg må innrømme at jeg slo opp ting underveis for å sikre meg at jeg forsto hva som skjedde. Selvfølgelig er ikke tingene i boka nødvendigvis riktige, men de er basert på fakta som man kan følge på siden.

bok: true grit - Charles Portis

True Grit.jpg

For et hopp, fra en helt annen fantasi verden til 1800 tallets Amerika. I true grit møter vi 14 år gamle Mattie som eldste barn i familien må reise inn til storbyen for å ordne opp saker etter at faren har blitt drept av en ansatt på gården. Mattie er en jente med rask munn og skarp hjerne som vet hva hun vil, at hun er ung og jente setter ingen hindringer. Hun vil ha hevn over faren sin død og leier inn en marshall og planlegger å bli med han ut på jakt etter morderen. Hun ønsker en mann med true grit, en som skyter først og spør spørsmål senere.
ting blir mer komplisert når en ranger fra Texas dukker opp og er på jakt etter samme mann. Han vil ta med morderen til Texas og Mattie vil ha han hengt her de er, for her vet hun at dommerne vil gjøre jobben sin. Mattie er ikke en jente som gir seg fort og tilslutt må mannfolkene innse at deres lille jaktgruppe er på tre personer og ikke 2. Mattie får et hardt møte med natur og banditter på denne reisen.

bok: And Eternity (Incarnations of Immortality 7) - Piers Anthony

And Eternity cover.jpg

I denne boka følger vi spøkelses kona til satan ? Jolie, datteren til Orb som spøkelse ? Orlene og den 15 år gamle jenta Vera som har havnet i problemer.

Boken starter med at Jolie merker at Orlene dør og drar til henne for å se hva som har skjedd. Orlene har tatt livet av seg fordi babyen hennes døde og hun har bestemt seg for å følge han videre. Det største problemet er at hun er god og trekkes mot himmelen, mens sønnen var i balanse og er sendt til inkarnasjonenes verden. Jolie har dårlig samvittighet fordi de var hennes oppgave å passe på kvinnen og bestemmer seg for å hjelpe henne i jakten på sønnen. Det som kunne ha blitt bare litt mer enn en rutinemessig oppgave blir veldig komplisert når de finner ut at Nox, inkarnasjonen av natt har tatt babyen hennes. Det er nå opp til Orlene å overbevise Nox om å gi babyen tilbake. Nox viser Orlene skadene på sønnen sjel og sier at det bare finnes en måte å helbrede han, hun må skaffe en ting av hver inkarnasjon.

Orlene som nå er deprimert ønsker å synke ned til helvete og Jolie oppsøker Luna for å få råd til hvordan hun kan holde Orlene oppe. Luna trenger hjelp med en person og forteller at Jolie kan ta med Orlene inn i denne kroppen og ankre henne, men hvis de gjør dette må de hjelpe kvinnen. Jolie takker ja og døden bringer dem til den 15 år gamle jenta Vera som ligger dopet ned på gulvet innelåst. Vera har rømt hjemmefra og startet å selge kroppen sin for penger, hun blir holdt fanget av haliken sin frem til hun er helt hektet på det narkotiske stoffet forsterket H. jenta som er helt nedbrutt lag gjerne spøkelsene ta over kroppen hennes og sammen klarer de å flykte, få seg arrestert og få hjelp fra en snill dommer som kjenner Luna.

Mens Vera er på bedringens vei tar spøkelsene henne med på jakt etter disse verdifulle tingene Orlene må få fra inkarnasjonene. Hvert møte med en inkarnasjon setter Orlene på prøve og hun innser hvor tøff jobbene deres kan være. De alle tre lærer om synd, hva som er synd og hva som burde være synd. Den store kampen mellom gud og satan er like ved enden og verden holder på å bryte i 3. verdenskrig. Mens luna forbereder det viktige valget hvor hun er skjebne til å gi den avgjørende stemmen, lærer kvinnene seg hvordan ting ikke fungerer som det skal. Men det er først når de skal hente den siste tingen, en velsignelse fra gud, at problemet blir klart. Inkarnasjonen av godhet har blitt opptatt av sin perfektet og bryr seg ikke om verden. På verden blir det nå avgjort om de skal erklære posten som tom og ansette en ny til å ta plassen. Det er under dette valget luna sin stemme er viktig, for om valget kommer frem til Nei, faller verden i satan sine hender.

Avtalen engelen Gabriel lagde med satan holder på å bli avgjort. Men om gud skal bli erstattet er det opp til inkarnasjonene å avgjøre hvem. Det må være enstemmig og derfor kan det ikke være en helt god person, for da vil ikke satan stemme ja og den må være god nok til at de andre sier ja. Jolie lærer seg at alle de personene hun har hjulpet til med å observere de siste årene er alle kandidater til å bli den nye gud.

 

For meg ender denne serien med denne boka, det er skrevet en siste bok om inkarnasjonen av natt, som kom ut 17 år etter denne, men den har fått så dårlige omtaler og jeg føler at det er dumt å lese den når det er så fin avslutning og jeg er blitt så glad i serien.

bok: For Love of Evil (6 Incarnations of Immortality) - Piers Anthony

For Love of Evil cover.jpg

Har du lest de 5 tidligere bøkene, vet du når du starter hva som venter deg. Denne personen du følger ender opp med å få en av stillingene som inkarnasjon, denne gangen handler det om inkarnasjonen av ondskap ? satan.

Perry er sønnen til magikeren i byen, han kan sin egen historie om hvordan han ble kjøpt som baby for å bli brukt til ofring, men at presten i bygda lurte trollmannen til å adoptere han. I lys av denne ordningen har han fått den beste opplæringen innenfor kunnskap og magi noen kan tenke seg. Han har invitert en av de unge jentene fra bygda opp til huset sitt, hun hadde ikke noe valg fordi faren hennes skylte faren hans penger. Hun tror hun har blitt sendt der for å tilfredsstille gutten, men han har andre planer. Han vet han kan få hvilken som helst kvinne i bygda, men han vil at kvinnen skal elske han. Han klarer å overtale henne til å komme til å han å få opplæring og mat mens hun blir kjent med han, det fungerer og de gifter seg.

Det har vært uro blant de kristne og flere forsøker å trekke seg vekk fra kirken. Dette reagerer kirken på siden de ikke vil miste makten sin og de starter et korstog. De første som blir angrepet når korstoget kommer til en bygd er magikerne siden de utgjør den største trussel og selv om familien har en plan, fungerer den ikke og både faren og kona til Perry blir drept. Når døden kommer for å plukke opp kona til Perry, blir han overasket siden kona alltid har vært snill og ordentlig. Døden innrømmer at hun har en utrolig godhet i seg, men at det er forbundet en stor ondskap med hennes død og derfor er hun i balanse. Hun kan ikke gå noen steder før denne ondskapen viser seg og Perry bestemmer seg for å feste henne til seg med en blod flekk.

Han flykter fortsatt fra soldatene og det ser ut til at de alltid vet hvor han gjemmer seg og tar livet av de som hjelper han, det er bare tilfeldigheter som har hindret han fra å bli drept enda. Tilslutt forstår han at noen sporer han når han bruker magi og derfor må legge dette vekk. Han møter en gruppe munker som synger for å få inn penger. Han har et medfødt magisk talent som sanger og blir fort tatt inn i denne gruppa. Hans magiske musikk blir ikke sporet opp da det er en annen type magi.
han klatrer i rang og siden han er sint på djevelen som har klart å legge ondskap på kona sin sjel, gjør han alt han kan for å motvirke ondskap. Han spiller i kulissene og har hjelp fra kona, så djevelen oppdager ikke at det er en person som står bak alle fallene hans. Eller oppdaget det ikke før Perry klarer å sette sperre for hans største plan om ondskap. På denne turen hvor de stopper djevelen fra å ødelegge Europa tar spøkelses kona hans over en kropp og de har sex. Dette er en stor synd siden han er en munk og blir enda større da han ikke tørr å innrømme dette ovenfor de han bor med.

En stor synd er alt som skal til for å gi djevelen en hånd over han. Selvfølgelig kan han snu seg vekk, men finner fort ut at han ikke er sterk nok til å motstå fristelsen djevelen tilbyr. Kona hans forsvinner og han ødelegger alt det gode han har bygd opp. Det gjør han vont og han skammer seg, men han kommer seg ikke ut av fella djevelen har satt opp for han. Det er meningen at han skal vite at han kunne ha kommet unna og han hadde vært sterk nok, dette er hans straff. Demonen som er sendt til han blir betatt av han og derfor starter å hjelpe han. Når han holder på å dø og djevelen kommer for han forteller hun ikke djevelen om den gode flekken med blod på armen hans og han ender med å ta livet av djevelen. Med bare sekunder igjen av livet sitt oppfordrer demonen han å ta stillingen som inkarnasjonen av ondskap.

Det er ikke bare å ta over en verden av demoner, han må bevise at han kan håndtere dem og har en måned på å klare dette. Perry er en veldig god mann som nå har kontoret som ondskapen. Han prøver å få hjelp fra de andre inkarnasjonene, men de vil ikke prate med han og ydmyker han. Bare inkarnasjonen av tid er villig til å prate med han. Han klarer å ta makta og gjør en god jobb som satan og når inkarnasjonen av moder natur skifter bestemmer han seg for å ta hevn over inkarnasjonene. Ved å flytte på et menneske bringer han ut den sorte pest på verden. Han ser på at inkarnasjonene jobber livet av seg for å ordne opp i rotet som oppstår på jorden og innser ikke smertene han har påført menneskene før en ung kvinne ofrer sjelen sin for å få en samtale med han, men det er ingen ting han kan gjøre for å stoppe pesten nå.

Han prøver å prate med gud om grensene på godt og ond. Han synes det er alt for mange gode sjeler som havner i helvete, men gud er bare opptatt av hvor perfekt han er og satan lager en avtale med engelen Gabriel om at han skal få den største makten om ham klarer å få overtalt en av kvinnene i tre generasjoner om å bli på hans side. Han får bare vite navnet og blir sjokkert når han finner ut at det er flere århundrer til denne kvinnen blir født.

Vi hopper frem i tid og tar opp igjen historien vi nå har sett fra de andre inkarnasjonene sin side. En god satan som bare vil det beste for menneskene, men som blir motarbeidet av inkarnasjoner som har sterk tro på sin gud. Historien fortsetter litt lengere enn der bok 5 sluttet.

bok: Being a Green Mother (5) - Piers Anthony

Piers Anthony - Being a Green Mother.jpg

Historien om Orb

Vi møter Orb for første gang når hun er fire år og våkner av en fantastisk lyd, hun løper ut for å prøve å finne den, men den forsvinner. I stedet møter hun noen vann nymfer som hun blir venner med, men mens hun er ute i vannet og leker med dem blir hun tatt av strømmen og ført ned mot det dårlige vannet og de syke vann nymfene som vil skade henne. Heldigvis blir hun reddet av faren sin og han er så glad over at hun har funnet den magiske musikken at han ikke er sint på henne for å sette seg selv i fare.

Orb vokser opp sammen med Luna og begge har hvert sitt magiske talent. Luna kan male og Orb synge. De får hjelp av tre nymfen som var så glad i faren til Luna. Første gang de er på besøk hos tre nymfen prøver noen sigøynere å stjele dem. Da sigøynerne innser hvem de er må de gi dem en gave for å stoppe tre nymfen fra å sladre til den store magikeren (faren til Luna) først prøver de å gi dem en gratis lesing av fremtiden, men begge jentene er sperret for dette, men de hadde snakket om en sang og Orb ville vite alt de viste om denne sangen, the Llano. Fra nå av er Orb sin store drøm å finne denne mektige sangen.

Når Luna og faren flytter til USA, legger Orb ut på sin jakt etter sangen. Ved hjelp av å være smart, vakker og ha et utrolig sang talent reiser hun verden rundt i jakt på sigøynerne sin opprinnelse, ryktet skal ha det til at hun kan finne sangen her. Hun har mange opplevelser på turene sine, blant annet forelsker hun seg i den indiske prinsen Mym og får hans barn. Når faren hennes dør må hun forlate barnet til en venninne som skal finne en fin adoptiv familie til datteren og reise hjem.

Hun hører at faren til Luna også er død og reiser over til USA for å besøke henne. Her finner hun ut at luna har forelsket seg i døden og lever opp til sin del av spådommen. Det er tydeligvis hun som kanskje gifter seg med ondskap. Luna og døden hjelper henne med å opprette et band og finne venner som også leter etter denne magiske sangen. De reiser USA rundt på turne samtidig som de leter etter denne sangen. Sakte men sikkert lærer Orb flere og flere deler av the Llano og gjør mirakler rundt seg.

 

En dag kommer moren hennes på besøk som en del av skjebnen og advarer henne om at satan har planer i gang og at moder natur vil hjelpe henne å sloss mot planen hans. Hun lærer seg en del av Llano som skal hjelpe henne, men det er en duett og hun er avhengig av at en annen svarer på hennes rop om hjelp. Når Natasa svarer og synger for henne forelsker hun seg, men flere inkarnasjoner oppsøker henne og varsler henne om at satan ikke er ferdig og de tester Natasa om og om igjen. Kreftene hennes øker og det er nå klart at hun er på kanten til å ta over som den grønne moderen, men ved å gjøre dette gir hun opp livet med Natasa og muligheten til en familie. Valgene som nå står foran henne vil ikke bare påvirke henne, men hele verden.

bok: Wielding a Red Sword (4) - Piers Anthony

Wielding A Red Sword by Piers Anthony.jpg

Mym sniker seg rundt i bakgatene med ansiktet dekket til med bandasjer, han er ikke skadd, han må bare ikke bli kjent igjen. Han stopper ved et omreisende sirkus og når en kvinne med magisk stemme synger bestemmer han seg for at dette er noen han kan stole på. Han banker på døra til Orb og etter å ha forklart at han stammer blir invitert inn. Han ønsker å forlate landet og trenger hjelp, han er villig til å jobbe for å reise med dem. Orb forsikrer seg om at han ikke er en kriminell på rømmen og Mym får jobb med å stelle dyrene, i stedet for bandasjer får han en klovnemaske å skjule seg bak, sirkuset spør ikke spørsmål. Etter en liten stund forteller han at han kan opptre og etter en genial opptreden for sjefen blir han forfremmet til å bli en del av showet, de gir han navnet Mym. Mym kommer godt overens med resten av det omreisende sirkuset og han oppdager fort at dette er et folk som står opp for sine egne, og han har blitt en del av dem.

Mym forelsker seg i sangeren Orb og dette er ganske klart for resten av sirkuset. En dag da Orb vil ut å handle i en stor by tilbyr han å passe på henne, de møter på en gjeng ranere og Mym tar liv av dem alle sammen, Orb er gjemt i et hjørne og ser ingenting. Men hans kamp egenskaper sier mer om han en det han ønsker og sjefen for sirkuset sier at han må fortelle Orb sannheten, han er en prins som har rømt hjemme fra. Familien hans har holdt han skjult grunnet at han stammer og har en storebror som vil ta over kongeriket, men selv om han har vært gjemt fra folk har han hatt en prins sin opplæring. Han liker livet sitt her hvor han føler han har funnet en familie som godtar han som han er. Han og Orb blir sammen og har det fint frem til noen soldater kommer og henter han, de har vist hvor han var hele tiden. Broren hans er død og han må komme tilbake til slottet for å gifte seg og ta over kongeriket.

Han har ikke noe annet valg enn å forlate de nye vennene sine, men lover seg selv at han aldri skal elske noen andre enn Orb. Tilbake på slottet blir han låst inne i en av luksus boligene frem til han aksepterer å gifte seg med prinsessen som er plukket ut for han. Han nekter og faren sender damer for å underholde han i denne perioden, først avviser han dem, men når han innser at faren kutter av hodet på hver kvinne han avviser innser han at den kampen er over. Tilslutt sier faren at han skal få slippe unna giftemålet om han aksepterer å først tilbringe en måned med prinsessen på et slott for nygifte, Mym tror han har vunnet og sier ja.

Dette slottet er magisk og gjør at alle der kan høre de andres tanker, derfor er det viktig at det ikke er noen andre til stede. Prinsessen og prinsen tror de skal klare å motstå hverandre, men det er lagt in mange triks for å få dem til sammen og til slutt innser Mym at hun trenger han og han forelsker seg i henne. Kongene er fornøyde og nå må Mym lære seg hvordan han skal styre landet og ekteskapet blir satt litt på vent. Både Mym og Rapture gjør det bra og i et møte med en felles nabo sier kongen der at han ønsker å gifte bort sine to barn med dem og lage en union mellom alle tre landene. Selvfølgelig nekter begge og landene til Mym og Rapture holder på å gå i krig. Det har vært en liten pause uten konflikt på jorden og derfor ble plassen som mars ? inkarnasjonen av krig ledig. Når det ikke er en til å velge ut den nye Mars går det røde sverdet til den i krigen som er sintest, som i dette tilfellet er Mym. Med litt hjelp fra moder natur får han to personer til å ta over som han og Rapture og de reiser til sammen til Myms nye slott.

 

Selvfølgelig står satan klar til å ta imot den nye inkarnasjonen og som de før han må han lære seg hvordan han skal håndtere både ondskapen og den nye jobben sin. 

bok: With a Tangled Skein (3) Piers Anthony

With a Tangled Skein by Piers Anthony.jpg

Niobe er 21 år og blir sett på som sin generasjons vakreste kvinne. Man skulle tro at det å finne en ektemann ville hvert enkelt for denne vakre kvinnen, men familien vil ikke la henne gifte seg under sin status og de fleste mennene har gått ut i krig og død. Familien arrangerer et bryllup med en 16 år gammel gutt fra en god familie og Niobe setter seg sterkt imot, men familiene vinner frem til slutt.
I en hytte i skogen bor de nygifte som begge er overveldet av dette ekteskapet og ikke helt sikker på hvordan de havnet her, men de er lydige barn og innser at slik må det være. Niobe finner ut at mannen gjerne vil fortsette på skole og oppmuntrer dette. De finner en vei rundt sex da dette viser seg å være vanskelig å gjennomføre.

Mens Cedric går på skolen lever Niobe alene ute i skogen, men hver gang hun besøker mannen sin på skolen blir hun litt mer forelsket etter som han utvikler seg til å bli en mann. Da to tenåringsgutter prøver å voldta henne og Cedric dukker opp å redder henne gir hun han hele sitt hjerte.
Sommeren blir mye bedre enn den første tiden sammen, men høsten kommer med nye skoletimer og Niobe oppdager at hun er gravid. Hun vil ikke at Cedric skal komme hjem fra skolen, hun vil at han skal fullføre. Moren hennes kommer å holder henne med selskap og er der for hjelp og rett før Cedric kommer hjem blir det født en liten gutt.

Cedric har ingen planer om å forlate familien sin for å fortsette utdannelsen, det er for mye på spill forklarer han mens han kaster seg ut i en kamp om å bevare våtområdene rundt hjemmet deres. En av ønskene hans er å få lagd en magisk formular som gjør at dyrene som blir skutt på kan skyte tilbake, da ville det blitt litt mer rettferdig jakt mente han.
En dag han tar med sønnen ut på en tur i skogen blir han skutt av en jeger. Mens han ligger for døden på sykehuset oppsøker Niobe døden for å forhandle om livet hans. Hun får på kort tid møte de fleste inkarnasjonene, men de kan ikke hjelpe henne. Det var djevelen som hadde arrangert dødsfallet, men det var meningen at hun skulle ha vært der og ikke Cedric, han hadde vist hva som skulle skje og tatt plassen hennes. Hun hadde en viktig fremtid som skulle hindre satan å ta over verden og han elsket henne. Etter hun har sagt farvel med Cedric og etterlatt sønnen hos noen slektninger hun viste ville ta godt vare på han, blir hun en del av skjebnen.

Hun lever i mange år som en del av skjebnen og følger med mens sønnen vokser opp. En dag under et marked blir sønnen og den 12 år gamle eldre fetteren spådd. De skal begge gifte seg med den vakreste av deres generasjon og få hver sin datter. Den ene datteren skal bli sammen med døden og den andre kanskje gifte seg med ondskapen. Den ene jenta skal bekjempe satan den andre bli en reinkarnasjons. Fetteren gjør det beste han kan for å unngå denne spådommen og gifter seg med en god kvinne som ikke er generasjonens vakreste, de får en datter sammen som er utrolig vakker. Niobe sin sønn trekker seg tilbake for å studere magi og det tar mange år før han møter fetteren sin igjen, da ser han datteren hans og forelsker seg umiddelbart. Under bryllupet blir fetteren sin kone drept og gjør dagen til en blanding av sorg og glede.

Sønnen og konen jobber begge hardt og det virker ikke som om det skal komme noe barn. Niobe besøker fetteren til sønnen sin og etter en lengere samtale forstår de at spådommen handlet om dem to, hun var nemlig den vakreste av hans generasjon. Da di skal besøke den grønne moren for å høre om dette er riktig blir de utsatt for en del tester og under disse testene utvikler det seg kjærlighet. Hun forlater jobben sin og giftet seg med han.

 

Nesten samtidig får hun og sønnen hennes hver sin jente, de var begge nydelige og hadde hver sin magiske evne. De ble begge kaldt opp etter månen, Luna og Orb. Når jentene har vokst opp og mannen hennes er død får hun nok en gang besøk av skjebnen, satan har lagt det opp slik at alle tre formene av skjebnen skal trekke seg samtidig og de tror han prøver å gjøre noe faenskap. De vil at hun skal komme tilbake slik at det finnes noen med erfaring og kanskje klarer å motstå djevelen. Hun har ikke mye å leve for i livet sitt lengre og sier ja. Hun har nå en annen jobb enn den hun hadde første gang og det går ikke feilfritt den første perioden. Hun blir kastet inn i krigen om fremtiden til Luna og datteren Orb og må ofre sjelen sin for å klare det. 

elsker denne serien 

bok: bearing an hourglass - Piers Anthony

Bearinganhourglass.jpg

Denne boka er satt lengere frem i tid enn den første. Vi følger Norton en voksen mann som har valgt å leve utenfor samfunnet i skog og mark. Dette er ikke fordi han er rar eller ikke kan holde en jobb, man må nemlig søke tillatelse for å få bruke den falske villmarken som er bygd på toppen av byene. En kveld når han holder på gå tom for mat får han besøk av et spøkelse som ønsker en spesiell tjeneste. Han kom fra en mektig familie og døde før han fikk barn. Familien løste dette ved å gifte en ung kvinne til spøkelse, hennes oppgave er å få en arving. Spøkelse kan selvfølgelig ikke hjelpe til med dette, så det er hans oppgave å finne en mann som vil gjøre kona hans gravid. Barnet vil ikke ha noen tilknytning til den biologiske faren og arve familiens rikdom. Det er selvfølgelig opp til kona å godta mannen som skal være den biologiske faren, og frem til nå har hun avvist alle de han har foreslått. Hun har den magiske evnen til å kunne se hvem som er den riktige for henne og derfor venter på den rette.

Norton er ikke helt sikker på hvordan han lar seg overtale, men godtar å møte kvinnen som han snart forelsker seg i. forelskelsen er ikke et problem, heller en fordel da han kan bli hos kvinnen, bare ikke gifte seg med henne. Det tar tid før hun blir gravid, men tilslutt gir moder natur henne en sønn og ting forandrer seg. Hun legger all sin kjærlighet og oppmerksomhet på babyen og da spøkelse returnerer og forteller at han gjorde en avtale med moder natur om at han skulle være den biologiske faren, men hadde glemt at det var en dødelig sykdom i familien, han er sikker på at babyen har denne sykdommen. Selvfølgelig prøver familien og leger å gjøre alt de kan, men gutten er ikke til å redde og da guten dør kommer døden og forteller han at han ikke må ta på seg skyld for det kvinnen han elsker har tenkt å gjøre. Nesten to uker etter babyen dør tar kvinnen livet av seg selv, Norton reiser tilbake ut i villmarken.

Spøkelse har dårlig samvittighet samtidig som han liker Norton og prøver først å få han tilbake til sin nye kone, men når Norton nekter dette finner han en annen løsning for å hjelpe på samvittigheten. Jobben som Chronos skal straks bli ledig og det eneste Norton trenger å gjøre for å få denne jobben og bli udødelig er å ta opp timeglasset av gull som vil dukke opp et bestemt sted. I det han tar i timeglasset starter verden å gå baklengs og han opplever mye rart med å hoppe frem og tilbake i tid, heldigvis kommer skjebnen med plakater og hjelper han å få orden på tiden. Nå skal han leve livet baklengs fra resten av verden frem til da han ble født, da tar en annen over jobben hans. Men å være den som styrer tid er ikke lett når du havner midt i et drama mellom djevelen, døden og en kvinne med navnet Luna. Djevelen gjør alt han kan for å stanse Luna fra å gi sin stemme og har ingen begrensninger på hvordan han prøver å manipulere den nye Chronos til å hjelpe han eller gjøre feil.
vi finner nå ut at det er bare snakk om år før Luna skal gi den avgjørende stemmen, så vi møter henne og døden ca 20 år etter forrige bok.

 

Jeg var ikke like glad i denne boken som jeg var i den første. Jeg var overlykkelig da døden dukket opp og var veldig fasinert på starten, men alle eventyrene som djevelen lot han oppleve ble for dårlige og irriterende for meg, små historier innenfor historien som ikke hadde noe med hoved historien å gjøre. Jeg forstår meningen med dem, men siden jeg var lang foran Chronos i forståelse følte jeg det bare var bortkastet tid. Men allikevel en god bok.

bok: on a pale horse - Piers Anthony

Man skal ikke dømme boka på omslaget, og skal være veldig forsiktig med å gjøre det med en annen sin beskrivelse. Kan man forelske seg i døden?
Nå er kanskje forelsket et sterkt ord, men hadde en slik død hvert tilgjengelig ville jeg kunne ha vurdert han.

Zane synes ikke så veldig om livet sitt. Han sliter med dårlig samvittighet etter å ha tatt livet av moren sin som tenåring, han ser ikke hvordan det kunne ha hvert riktig selv om moren var døende, holdt kunstig i live og ba om hjelp til å dø. Alle pengene om mye mer hadde gått til å holde moren i live og han prøvde å gamble med forsikringsutbetalingen for å få nok til å betale regningene. Han er inne i butikken til en magiker som frister han med flere magiske steiner. Døds steinen som viser at han skal dø straks, men om han kjøper steinen kan den guide han til å overleve. Kjærlighet steinen som forteller han at den perfekte kvinne er i hans nære fremtid. Dessverre har han ikke råd til noen av dem, men da mannen i butikken tilbyr han å kjøpe en formue stein, en stein som vil finne penger mot å få hans store kjærlighet, tror han at han gjør et kupp. Depresjonen som slår han når han innser hva han har gitt bort og at han ble svindlet da steinen ikke fant noe annet enn små veksel folk har mistet tenker han på å ta livet sitt. I det han skal trykke på triggeren på pistolen kommer døden inn i leiligheten hans og han ombestemmer seg, men handlingen er så godt i gang at han ikke klarer å stoppe triggeren fra å gå av, men han klarer å snu på pistolen og ved et uhell dreper han døden. Den som dreper døden, får jobben om å være døden videre. Hans kjedelige liv forandrer seg drastisk mens han prøver å lære seg hvordan den nye jobben hans virker, prøver å unngå djevelens spill og møter trollmanns datteren Luna. Han viser seg å være den døden verden trenger, om han kan redder han klientene sine, om de er redd eller noen rundt dem er redd tar han seg tid til å prate med dem og for all del ikke glem at han svarer på brevene menneskene skriver til han.

Historien er satt til en fremtid hvor magi og vitenskap er like godkjent og åpent, selv om jeg må innrømme at det var forfatteren sin fremtid på 80 tallet og du innser fort at den ikke kan bli virkelig siden vi har gått langt forbi teknisk og har lite åpent magi. Men det er fordelen med bøker ,man setter det i sin egen verden. Dette er første bok i en serie som tar for seg de forskjellige udødelige som hjelper verden med å fungere som den skal. Zane levde ikke så godt som menneske, men får virkelig vist sine positive sider som døden. Det er mye balanse mellom godt og vondt i denne boka og du må ikke se bort i fra at du begynner å filosofere litt rundt temaet. Jeg absolutt elsket boka og anbefaler den på det sterkeste.

 

On A Pale Horse cover by Piers Anthony.jpg

#bøker #litratur #bokanbefalling #piersanthony #døden #fantasy #magi

bok: Stolen: A Letter to My Captor - Lucy Christopher

Jeg hater denne boken, ikke fordi den er dårlig, men fordi den er god. Jeg vet egentlig bedre enn å lese bøker om dette temaet, men den fulgte med i bokpakken jeg kjøpte og hadde fått så mye positiv omtale. Jeg angret veldig på at jeg leste den mens jeg om og om igjen i går brøyt sammen i tårer og var utrøstelig. Selvfølgelig syntes jeg synd på Gemma, TY og kamelen (mest kamelen) men ingen av de følelsene kunne sammenlignes med min sorg for meg selv. Det først i løpet av natta jeg klarte å finne den trøsten jeg trengte, og ikke så overraskende så var det i Sirius.

Boka er skrevet som et brev fra Gemma til Ty, her forklarer hun kidnappingen fra sin side, sine følelser og tanker. Det er rett før rettsaken og hun må finne ut av hva hun føler og ønsker. Gemma er en sterk 16 åring som opplever å bli stjålet fra flyplassen i Bangkok og tatt med til ørkenen i Australia. Her blir hun holdt av Ty som har fulgt henne siden hun var 10 år gammel. Han mener han redder henne fra den vonde verdenen og kan ikke forstå hvorfor hun ikke kan gi opp håpet om å rømme og se at dette er for hennes beste.

Som regel blir Australia beskrevet med hav, korallrev og haier, men her er ingen av disse tingene, bare en evig lang sand slette som skjuler mer en det man først ser.  

6408862

bok: Abandon - Meg Cabot

Boken handler om Pierce som møtte en mann som kunne vekker fugler til live når hun var liten. Når hun senere døde som 15 åring møtte hun mannen igjen og uten å vite det sa ja til å tilbringe resten av evigheten med han. Allikevel tok hum muligheten til å redde seg selv og komme til live igjen når den dukket opp. Legene sier det var fordi hun var så nedkjølt at de klarte å vekke henne til live igjen, men Pierce vet hun rømte og smykket rundt halsen er hennes bevis på dette. Vi møter pierce rett etter at de har flyttet tilbake til moren sitt hjemsted, de måtte flykte fra alt som hadde skjedd. Vi følger henne i tre dager, men meste parten av boka går bakover i tid og forteller om hva som har skjedd. Mye kan skje på tre dager.

Jeg tror det er første gang jeg har mislikt en bok så mye som jeg har mislikt denne, hvorfor jeg ikke bare slo den av vet jeg ikke, jeg håpet vel på at den skulle bli bedre og om jeg sa til mamma på kvelden, jeg kan ikke slå av boka og legge meg nå, den har jo endelig blitt verdt å høre på. Så jeg likte vel slutten av boka, det siste kapittelet eller noe slikt. Selv om jeg likte slutten, gledet jeg meg til boka endelig ble ferdig.
Boka er skrevet greit, jeg ble bare veldig sliten av all den hoppingen frem og tilbake i tid. Den var ikke genialt skrevet, noe du ble minnet på i starten av hvert kapittel. Hvis jeg ønsker å lese dantes inferno vil jeg lese den, jeg trenger ikke tunge utdrag i en mye lettere bok. Utdragene bare irriterte da jeg ikke har lest historien og settingene ble tomme ord jeg ikke kunne knytte til historien, den ble bare en påminnelse om at noen har skrevet denne historien mye bedre før. 

Da jeg så hvem forfatteren var, tenkte jeg en liten stund at det kunne være et poeng å lese hele serien før jeg dømmer den, men jeg er rett og slett ikke villig til å betale penger for det og jeg fant den ikke på noen av bibliotekene.  

9397967

12 bøker

Da har jeg 12 lydbøker å velge i mellom, men hvor skal jeg starte?

 

I dag falt jeg for fristelsen å kjøpe humblebumble sin audiobok pakke, kanskje jeg bare liker en eller to av bøkene der, men for 6.25 dollar er det verdt å ta sjansen på + halvparten av pengene går til veldedighet ( jeg valgte 50/50 alternativet)
i tillegg vant jeg jo en lydbok i julekalenderen til lydbok forlaget, så jeg har 12 bøker tilsammen. Noen av bøkene i pakken var fantasy bøker, men de fleste er ikke det, noe som er en utfordring for meg som til nå bare har hørt på fantasy. Men jeg har bestemt meg for at det er på tide å ta en utfordring og se om jeg klarer noe litt tyngre eller virkeligere. I dag står valget mellom disse bøkene:

HB:

 the satanic verses ? salman rushdie
stolen ? lucy christopher
abandon ? meg cabot
junky ? william s. Burroughs
haddix ? margaret peterson
a heartbreaking work of a staggering genius ? dave eggers
blood meridian ? comac mcmarthy
on a pale horse ? piers anthony
true grit ? charles portis
vampirates: demons of the ocean ? justin somper
the orange eats creeps ? grace krilanovich


LBF:
barfotdronningen ? ildefonso falcones

Barfotdronningen  

 

Allegiant -Veronica Roth ( divirgent trilogi bok3)

Allegiant novel cover.jpg

spoilers !!!!

skal jeg skrive om denne boka og tankene mine om den, må jeg ta med slutten, så tenkte jeg skulle advare om dette på forhånd. Dette står i delen om mine tanker og ikke beskrivelsen av boka.

Tris og vennene hennes er anklaget som foredere og venter på avhør, men four advarer dem om at de kommer til å bli satt under sannhetsserumet og at det er opp til Tris å finne på en historie som beviser alle sin uskyld, hun er den eneste som kan lyve under serumet. Det er hardt for four å være ved sin mors siden når han egentlig planlegger å svikte henne og han hopper fort på første mulighet til å forlate byen. De reiser ut for å finne ut av hva som er der ute, men det de finner er langt utenfor deres fantasi. Filmen Tris jobbet så hardt å få ut var delvis løgn, det er en verden der ute, men de var ikke der inne for å hjelpe de utenfor. Mens Tris og vennene oppdager den virkelige verden, sannheten og blir kastet inn i et opprør eller to, fortsetter konfliktene inne i byen og det er på grense til å bli et tredde slag. Noe må gjøres for å stoppe de i byen fra å drepe hverandre og for å stoppe de utenfor med planene deres.

*****

 Det er mye kriging, svikt og forvirring i denne boka også, men når vennene møter resten av verden blir det et fascinerende vindu inn i en fremtid vi ikke vil inn i. Mennesker er like dømmende som vanlig, men har gått bort i fra religioner og hudfarge til å skille dem. Nå er det de genetiske rene og de genetiske manipulerte. De «rene» har satt seg over de manipulerte og prøver å fikse dem igjen, men de behandler dem ikke helt som andre mennesker, de er mindre verdt.
Jeg hadde litt lyst til å legge vekk boka da jeg var kommet ca halvveis, jeg så hvor historien ledet og jeg var virkelig ikke sikker på om jeg orket en runde til. Det skal en sterk forfatter til for å ta livet av hovedpersonen og helten, og jeg er glad hun gjorde det, ellers ville det ha ødelagt hele trilogien, men når jeg inn så dette var jeg redd for en ny runde med krangler og svik, men det ble løst ganske fint. Litt oppgitt over Tris sitt møte med moren når hun dør, men forfatteren følte vel at hun måtte ha en slags god slutt for henne også. Jeg elsket ikke serien, den holdt ikke interessen min hele tiden, jeg kommer ikke til å lese den på nytt, men jeg kan vurdere å se første film, men bare vurdere.

Insurgent ? Veronica Roth ( divirgent trilogi bok 2)

Insurgent (book).jpeg

Erudite gjorde det utenkelige, de tok over hjernen til alle i dauntless og gikk til krig og prøvde å utslette hele Abnegation. Tris tror de er ute etter makten, men etter å ha overhørt en samtale ute hos Candor, tror hun det kan handle om mere. Candor som er delen for fred vil ikke ta del i konflikten som har oppstått, men tilbyr alle en frisone. 

Tris sliter med sorgen over foreldrene sine og av skyldfølelse over å ha drept vennen sin, dette får henne til å ta valg etter valg som setter henne i fare, og ikke før hun innser at hun skal dø, innser hun at hun ikke ønsker å følge dem, men fortsette å kjempe.

Man kan dele boka inn i tre deler

 

1. de overlevende fra abnegation sin flukt og jakt på et sted å være, forsøk på å samle allierte.
2. devirgent og immunitet til serum
3. krigen mellom de gruppeløse og euudite/ tris sin søk etter sannheten.

Det var veldig greit å få med seg hvordan de arbeidet seg opp til en motstandsdyktig hær, og hvor klar de gruppeløse var for denne konflikten. Men i del 2 blir det mye av tris og four sin krangling, tris som synes hun burde ofre seg og tester av serium, hadde 4-5 forsøk på å komme igjennom denne delen, men så fort de var ute av bygningen tok boka seg opp igjen. Lite overraskelser, vel kanskje utenom hemmeligheten om de utenfor.  

bok: Divergent - Veronica Roth

Divergent (book) by Veronica Roth US Hardcover 2011.jpg

Tris lever i en verden hvor mennesker er delt opp i 5 grupper:

abnegation ? for de som er selv oppofrende
amity ? for de fredfulle
candor ? for de ærlige
duntless ? for de modige
erudite ? for de kunnskapsrike

nå som Tris er 16 år skal hun ta testen som forteller henne hvor hun hører hjemme, dagen etterpå skal alle 16 åringene velge hvor de vil høre til. om de vil bli hos familien eller høre på testen og flytte. Dessverre går ikke testen til Tris som den skal, i stedet for å plassere henne i en gruppe har den plassert henne i tre, hun er divergent. Hun blir tidlig advart mot å fortelle noen om dette siden de som er divergent har en tendens til å bli borte.
Under valg seremonien velger hun å bli del av duntless, og det viser seg fort at her er spillereglene helt anderledes enn hun var vant til hos abnegation. 16 åringene blir satt opp mot hverandre i tre runder, og de som ikke klarer seg ender opp en uten en gruppe å være del av og blir kastet ut på gata. Her må hun lære seg å slåss, bruke våpen og møte fryktene sine, men mest av alt skjule for alle de andre hemmeligheten sin.

Jeg leste boka siden vi fikk den med under førpremieren til catching fire, var bedre enn forventet og jeg var veldig glad for at kjærlighets delen var dempet veldig ned.

 

#divergent #veronicaroth #BeatricePrior 

bok: Fragments (Partials Sequence #2) - Dan Wells

13170596

jeg gledet meg virkelig til bok 2 i denne serien, og jeg ble veldig skuffet. Den var grei, men ikke super slik bok en var. Jo bedre bok en i en serie er jo større er skuffelsen når bok 2 kommer og den bare er grei.

I starten av boka får vi være med på at Samm vitner generalen sin dø grunnet datoen, og Kira forlater menneskene for å finne ut mer om seg selv, MR og holdbarhetsdatoen på de delvis menneskene (Partials)
men ikke lenge etter at Kira har dratt, angriper Morgan menneskene sin lille øy og henretter ett nytt menneske hver dag til Kira blir funnet, selv om Kira får vite om dette, føler hun at hun må finne svarene hun leter etter og planen bak alt. Når Samm finner henne igjen legger de ut på en reise igjennom det forlatte USA og et stort område med giftgasser.

Starten på boka er grei og spennende, men når Kira begynner å utvikle følelser for Samm ville jeg bare rope NEI og kaste fra meg hele boka. Det var ikke det at følelsene dukket opp, men den indre krangelen hun har med seg selv mens hun prøver å forstå følelsene sine. Denne indre tankegangen er så brukt i bøker at jeg blir gal. Hvorfor kan ikke to personer være rundt hverandre i lengre tid uten at man skal bli forelsket, og hvorfor må alle kvinner være så svake at de ikke kan noe for at de dolker kjæresten sin i ryggen for en annen. Og så er det alle disse intrigene som oppstår rundt uerklært kjærlighet, akkurat som en verden som har gått under, finne ut at du ikke er et menneske, at en gal leder tar liv av vennene dine, krysse en dødelig syrefullt ørken, løse to dødelige sykdommer, overleve og selvfølgelig ta vare på de du reiser med er nok problemer.

Jeg skal nok lese bok 3, men jeg gleder meg ikke her og nå, trenger nok en pause.   

bok: partials - Dan Wells

Partials (Partials, #1)

Det er 11 år siden the Partisals forsvant etter å ha vunnet krigen mot menneskene ved å slippe ut det ekstremt dødelige viruset MR. Bare en minimal del av befolkningen var immune og de har samlet seg på Long Island utenfor Manhattan. Her lever alle de ca 36 000 menneskene som overlevde, enten i byen eller på gårds samfunn rundt om. Vi følger Kira som var 5 år da verden kollapset, nå er hun 16 og jobber innen for medisin. Hovedoppgaven de har på baby avdelingen hvor hun jobber på er å skrive ned fakta om hvert eneste nyfødt som dør, og det er mange. Det har ikke overlevd en eneste baby på disse 11 årene og i desperasjon for å holde rasen i live har de som styrer bestemt at alle kvinner på 18 og over skal til enhver tid være gravid. Denne loven har skapt splittelser i samfunnet og det finnes en opprører gruppe som vil ta over makten for å beskytte retten til egne valg.

Når adoptiv søstera til Kira blir gravid, bestemmer Kira seg for å løse gåten om sykdommen en gang for alle. Etter noen raske undersøkelser kommer hun frem til at alt rundt mennesker og sykdommen er forsket på allerede, men ingen har sett på en partisal og sykdommen. Siden de voksne fortsatt er livredde disse menneske lignende soldatene, samler Kira en gruppe med venner og legger ut på jakt ett en.

 

Jeg er imponert over at boka klarte å overaske meg, jeg trodde jeg hadde lest så mange i denne sjangeren at jeg kunne se alle mulige veier historien kunne utvikle seg. Boka er på tre deler og beskriver det nye samfunnet veldig bra. Jeg likte boka veldig godt og venter nå bare på filmen ( lager de ikke film av alle bøker for tiden?)

bok: The Fall of Five - Pittacus Lore

15861491

Ungdommene har flyttet inn i ni sin leilighet for å komme seg etter kampen i siste bok. De er nå alle samlet sammen, med unntak av nummer 5, men det tar ikke land tid før de er på sporet av han. Han legger igjen beskjeder i aviser og korn åkre for at de andre skal finne han. Det blir opp til dem å nå han før fienden gjør det, for det er dumt å lage så åpenbare spor.
De finner han og selvfølgelig blir de angrepet på stedet, den store reddingen blir til alle sin overraskelse Sam og faren hans.

Alle reiser tilbake til leiligheten til ni og her deler de historier og erfaringer. Nå må det legges planer for hva de skal gjøre videre, men det slår hardt inn på dem å finne ut at de har en spion blant seg.

Denne boken føltes litt som en oppsummering og lim til neste bok. Dessverre kommer det slike bøker i serier og jeg blir like skuffet hver gang, føles mer ut som om du har lest et kapittel enn en bok.

bok: Treecat Wars (Honorverse: Stephanie Harrington #3) - David Weber, Jane Lindskold

17334535

Dette er tredde boken i serien om Stephanie Harrington og lionheart. Stephanie og carl skal få reise til hoved planeten i systemet deres for å gå et skogvokter kurs, dette blir lionheart og rasen hans sin første reise av planeten, endelig får trekattene vite at lysende på himmelen er andre planeter og at menneskene kommer derfra.

Det blir fortsatt lagt planer for å ødelegge for trekattene sin mulighet til å bli kvalifisert som personer, tenkende vesener, men om de trodde det skulle bli lett å lure Stephanie bare fordi hun var på en annen planet, undervurderte henne og lionheart grovt.

Tilbake på planeten deres er ting heller ikke rolig. En hel gruppe med forskere har kommet for å studere trekattene og alle har sine egne meninger om hva de er og hvordan de burde behandles.

Trekattene har det ikke bare bra de heller, en klan har mistet hjemmet sitt i den store skogbrannen tidligere på året og er på jakt etter nytt hjem. Vinteren kommer med stormskritt og de er utmagrede og er redd for å ikke kunne overleve. De kan ikke gå oppover i fjellene for der er vinteren allerede, og den ene siden er dekket av områder menneskene har tatt. Deres eneste håp om å overleve er å passere en annen klan sitt territorium, men dette vil ikke klanen gå med på siden de også hadde store tap i brannen og sliter selv.

 

Jeg elsker denne serien, men kanskje mest fordi jeg elsker trekattene. Jeg kan lett forestille meg å ha en slik bestevenn jeg også. Det var ikke mye til krig, det var spenning mens konflikten bygget seg opp, men det var vel mer en slåsskamp enn en krig til slutt. Egentlig en veldig rolig bok i serien, du har blitt vant til alle disse utspekulerte skurkene og i denne boka var de rett og slett ikke gode, men legger grunnlag for et større plott.  

se meg

jeg ligger helt stille i gresset og ser på skyene som beveger seg sakte over himmelen, det er utrolig hvilke fasonger de kan ta. De hadde det sikkert mye bedre før i tiden hvor fantasiene lagde bildene og ikke en boks i stua. Det blåser forsiktig og svalende over kroppen min og jeg slipper ett lykkelig gips, den lille smaken av kulde er utrolig god mot det røde og sviende huden. Det er mye fint å si om solen, men den kan å bite fra seg om den vil.
jeg hører en humle smake på blomstene ved siden av hodet mitt og lyden er litt søvn dyssene, å sovne ville nok ikke ha hvert en så dårlig ide, men steinene som presser seg inn i ryggen min og den sviende huden gjør det litt vanskelig. Det kommer lyder fra stien, lyden av mennesker som prater og ler, jeg ligger å hører på at de kommer nærmere og nærmere, før de forsvinner igjen. De er vel på vei til sin egen lille grønne flekk for å nyte sommeren.

Egentlig skulle jeg ha ønsket at det var regn eller snø, ja virkelig dårlig vær. Det ville selvfølgelig ha passert mindre mennesker og hvert kjedeligere om jeg ikke kunne se sky figurene. Det hadde nok hvert mye mer ubehagelig å ligge her på ryggen, men kanskje da ville en av de som passerte forstå at noe var galt, at jeg trenger hjelp, at jeg ikke kommer meg noen vei på egen hånd.

bok: under the dome - Stephen King

Under the Dome Final.jpg

Det har egentlig hvert Ganske godt for hodet mitt å komme meg ut av serie verdenen og inn I en ordentlig bok, men ikke tro at dette stopper meg fra å starte på en ny Fantasy serie. Denne boken er lang og er delt inn i deler, som igjen er delt inn i deler, så jeg ble litt surrete i hode ved å prøve å følge med på hvor jeg var, så valgte å ignorere det og da gikk ting mye bedre. ( jeg hørte på lydbok, hadde nok hvert lettere å få med seg hvor i boka man egentlig var om man leste den) ganske tidlig tenkte jeg på beskrivelsen mange har gitt tv serien game ofthrones, du vet ikke hvem du skal heie på for så fort du har valgt deg en favoritt dør den. Den beskrivelsen passer veldig godt om denne boka også, om du ikke liker dødsfall er ikke denne boka for deg.

En helt vanlig lørdag, en dame lærer seg å fly og en mann holder på å flykte fra byen han bor i etter komplikasjoner med sønnen til en av lederne. En kvinne jobber i blomsterbedet i hagen og en bonde pløyer åkeren sin. Plutselig blir mannen vitne til et dyr som bare deler seg i to, flyet over han kolliderer med løse luften, kvinnen i blomsterbedet får kuttet av den ene hånden sin og bonden kolliderer med luft på åkeren sin. Dette er noen av uhellene som oppstår når noe som ligner på en glasskuppel, plutselig blir plassert over en by. Ingen fra utsiden kan komme inn og ingen fra innsiden kan komme ut.

Dette hadde hvert en forferdelig nok opplevelse for de som var sperret inne og de som ble fraseparert familien sin, men for å gjøre ting verre blir byen styrt av en psykopatisk mann som har blitt rik på å bruke byens penger på å lage narkotika. Han ser på hendelsen som et tegn fra gud på at hans tid som diktator endelig er inne og er ikke redd for å bryte regler, drepe eller manipulere for å få ønsket sitt oppfylt. Sønnen hans som folk tror lider av migrene har egentlig svulst på hjernen, og når boka starter, tar han livet av to jenter, herfra blir han bare verre og verre.

Mannen som prøvde å flykte fra byen viser seg å ha hvert i militæret og ting blir bare verre mellom han og psykopat familien når presidenten prøver å gjøre han ansvarlig i byen. Men selv om vi som lesere får med oss mye av dramaet om makten, er folk flest i byen mest bekymret for oksygenet som forsvinner, varmen som oppstår og det faktum at planter begynner å råtne. Hvordan kan de leve i et miljø hvor planter og dyr ikke overlever.

 

En bok som tar for seg komplikasjoner som oppstår når et lite samfunn blir isolert fra omverden, miljøkonsekvensene av å leve i en boble og hvordan en person sin ondskap kan spre seg. Den handler ikke om å skaffe seg mat, det har de nok av.

#underthedome #StephenKing

Bok: Circle of Flight (The Ellie Chronicles 3) - John Marsden

Denne boken starter med at Ellie kommer hjem til farmen og innser at Gavin har blitt kidnappet, det er rart for henne å kunne ringe politiet når noe går galt, men det er en lettelse også. Dessverre ser det ikke ut til at det er mye politiet kan gjøre siden det er opprørere fra den andre siden av grensen som har tatt han. Kravet til kidnapperne kommer ikke før politiet har dratt, de ønsker Ellie og lederen av opprørsgruppa som hører til i området mot Gavin. Ellie ert desperat hun aner fortsatt ikke hvem lederen i gruppa er (fordi hun ikke er medlem), men når gruppa kommer opp med en plan om å få henne over grensa slik at hun kan redde Gavin, er hun med. Dessverre går ikke ting helt som planlagt og Ellie må bli reddet av gruppen, nå får hun endelig vite hvem som er lederen deres og hun er sjokkert (ikke jeg for jeg forsto det allerede i bok 1)

 

Ellie har nå innsett at det er farlig for hun og Gavin å bo så nære grensa, de på den andre siden vet så alt for godt hvem hun er og hva hun gjorde under krigen. Men hun innrømmer ikke for noen at hun har tenkt å selge gården sin og flytte før barnevernet kommer og skal ta Gavin fra henne. Det har heletiden hvert et spørsmål om hvorfor ingen ser ut til å bry seg om gutten, men når de først gjør det får de en sur dame som allerede har bestemt seg, det tar bare noen dager før Gavin blir hentet og plassert i et barnehjem. Nå starter Ellie sin virkelige store kamp, den eneste måten å få Gavin tilbake på er å bli hans fosterforelder, noe som ikke er lett for en mindreårig jente. Men krigen har forandret mye i landet og hun ville ikke blitt den første mindreårige til å få tildelt omsorgsretten til et barn, så nå må hun ta i bruk sine mektige venner og venner i området for å overbevise retten om at hun kan ta vare på gutten hun nå ser på som en lillebror.

 

 

Når jeg leser denne boka innser jeg at jeg enten har lest alt for mange av hans bøker, eller at ting er veldig lett å se igjennom. Ingen overraskelser og en del merkelige tidbøyninger av samfunnet som virker litt rart.  Selv om jeg virkelig vil vite hvordan det går med Ellie og Gavin, er jeg nå på grensen av hva jeg tåler av dem også. Jeg er glad dette er siste bok. Men jeg likte denne boka bedre enn den forrige, kanskje fordi den satte på plass de siste bitene, men også fordi her var hoved krangelen med samfunnet og ikke med noen soldater på andre siden av grensa. For selv når hun var på endre siden av grensa var slåssingen og skytingen minimal, mer strategi og tanker, og ingen ting som ble sprengt opp.

Bok: Incurable (The Ellie Chronicles, #2) - John Marsden

Det er ikke let å skule drive en farm, gå på skole og oppdra et barn alene. Og enda vanskeligere blir det når vennene dine driver med ulovlige krigshandlinger på andre siden av grensen. Selv om Ellie egentlig ikke vil være med, får hun ingen valg da Gavin sniker seg avgårde for å være med i kampen. Selv om hun bare drar etter for å hente Gavin tilbake blir hun nok en gang alles helt.

 

Mens hun prøver å finne ut av Gavin sin oppførsel, forteller han at røde kors har funnet søsteren hans, men han har holdt det skjult. Ellie bestemmer seg for en gjenforening, men den går ikke helt etter planen når en mann står klar til å drepe Gavin så fort han nærmer seg huset. Endelig får vi hele Gavin sin historie.

 

Noen ganger under krigingen og jakten føler jeg at det er lagt inn bare for å få med tråden av kamper fra den første serien, det kan bli litt mye innimellom når hovedfokuset på historien er et helt annet sted. Boken avslutter med at Ellie godtar å bli med på enda et oppdrag for opprørsgruppa.

Bok: While I Live (The Ellie Chronicles)

Krigen er over og ting starter å gå tilbake til det normale, eller så normalt det kan bli når du har mistet meste parten av landet ditt, fått et nytt naboland og 20.000 mennesker er pakket sammen der det før bare var 8000. familien har økt med en siden ingen har klart å finne Gavin sin familie og han har flyttet inn sammen med Ellie og familien hennes. Ellie, Homer og Gavin er på vei til en piknik da de hører skudd fra gården, de løper så fort de kan ned og finner foreldrene til Ellie drept. Ellie sliter med sorgen over foreldrene sine, det nye ansvaret om å ta vare på en ung døv gutt og advokaten som på liv og død skal selge farmen hennes. For å gjøre ting litt mer komplisert har det dukket opp en gruppe som har i oppgave å gå over grensen til det nye landet og redde folk, levere papirer og andre ikke helt lovlige aktiviteter.

 

Selv om ikke alt er helt realistisk i historien, følger vi fortsatt en sterk jente som vet å hente hjelp fra vennene sine. Men når en av vennene hennes blir fanget på den andre siden av grensen får hun virkelig vist sine sterkeste egenskaper, hun er og blir en kriger.

 

Jeg synes boka var grei, men ikke helt opp i standarden til den første serien

 

bok: The Other Side of Dawn - John Marsden

Gjemmestedet deres er oppdaget og selv om Homer og Ellie klarte å ta livet av alle soldatene, tror de at de bare har noen dager igjen før skjulestedet er omringet av soldater. Militæret i new zealand har endelig anerkjent dem som kjempere og de skal få besøk av en mann som skal være hos dem i 24 t, mer vet de ikke.

De tok feil når de regnet med tiden de hadde på å komme seg unna og allerede neste dag snubler de over soldater som er på vei ned til hell. Nok en gang klarer vennene å bekjempe soldatene og de må nå ta med seg ungene ut av det som tidligere var et trygt sted.

Militæret har sendt dem en mann med gerilja kunnskaper og masse sprengstoff, det er planlagt en stor kampanje mot fienden og de trengs for å gjøre mest skade og uorden fra innsiden. Etter mye om og men går de med på oppdraget mot at mannen tar med ungene tilbake til New Zealand, men en av ungene klarer å bli igjen.

 

I løpet av deres første oppdrag blir vennene skilt og vi følger Ellie videre i kampen, fangenskap, flukt, sorg, seier og glede. Vennenes historie får vi fort oppsummert i slutten av boka. Krigen er nå over og nå starter jobben med å bygge opp landet igjen. 

Det var en god følelse at serien var over og en god tid til å ta en bok pause igjen. Jeg var egentlig ganske fornøyd med den siste boka, men synes forfatteren var litt feig som lot alle vennene overleve (hvis vi ser bort i fra de tre som døde i de tre første bøkene) Egentlig opplever jeg hele serien som to bøker, den første blir de tre første bøkene. Så forandrer han stil og andre småting og de neste fire bøkene blir også som en bok, hvor de i midten kan bli litt kjedelige alene.  

 

bok: The Night is for Hunting - John Marsden

Den tyngste og kjedeligste boka i serien.

Mens jeg har hatt problemer med å slå av de andre lydbøkene, har jeg her slitt med motivasjonen til å slå på igjen når jeg har sluttet. Selve boka er nok ikke særlig tung, men når du kjeder deg blir selv lettleste bøker veldig tunge.

Som vanlig tar boken opp igjen tråden der forrige bok sluttet, vennene har flyktet inn i byen etter at de sprengte opp flyplassen og har her snublet over en gruppe med unger som er ville, farlige og sultene.

Vennegjengen prøver å hjelpe dem og havner midt i en operasjon fra det militæret, som går ut på å hente inn ungene. Vennene redder de fem ungene som blir fanget og tar dem med seg hjem, problemet er at ungene ikke stoler på voksne og samme hva vennene gjør, ser det ut til at ungene aldri vil stole på dem.

Veldig mye av denne boka handler om å jakte på rømte unger, trøste skrikende unger osv. litt krigs handling når de redder ungene i starten av boka og på slutten når de raider et hus for å lage julaften for ungene.

 

Men slutten er genial og du gleder deg til å kaste deg over siste bok i serien. ( kan det kalles siste bok når det er en oppfølgings serie på tre bøker etterpå)

bok: Burning for Revenge - John Marsden

Ingen er så hevnlysten som Lee etter at han fikk vite at foreldrene hans var døde, innimellom tror Ellie at han ikke klarer å se klart og vil sette seg selv i fare.

Gjengen innser at flyplassen er for stort mål, men at de ikke kan sitte stille, så de velger å bevege seg ut i landet.  Men mens de leker seg på en søppelfylling blir de omringet av lastebiler og ser ikke noen annen løsning enn å gjemme seg i en av bilene. Og før de vet ordet av det sitter de inne på flyplassen med lite tro på at de kommer i live ut.

Men de har ingen planer om å gå ut uten en smell, og når de først er her?

Merkelig nok kommer gjengen seg fra utfordringen i live og de flykter til nabo byen, her skal de søke tilflukt i ellies bestemor sitt hus, men når de går inn blir de angrepet av en ukjent fiende som senere viser seg å være en gruppe barn.

 

De får endelig muligheten om å reise tilbake til new zealand, men avslår og blir i landet sitt for å sloss vidre.

fortsatt veldig fengende og jeg går igjennom en bok om dagen, men merker at disse er skrevet litt andeledes en de tre første.

kjærlighet

Jeg vet hva du tenker jeg vet hva du vil, jeg vet at ditt hjerte følger sitt eget spill. Når du kommer og legger deg tett inntil meg, vet jeg du hovedsakelig tenker på deg.

Men innimellom overasker du meg, særlig om jeg er lei meg. Da kommer du forsiktig som en trøstende ånd og viser meg kjærlighetens bånd.  Du tørker vekk en tåre du roer meg ned, og lar meg se at det finnes et håp et sted.

Jeg vet hva du tenker jeg vet hva du vil, jeg vet at ditt hjerte følger sitt eget spill. Jeg vet når du snakker, er det noe du vil. Men ikke alltid lett å forstå hva som skal til.

Jeg styrer og steller, jeg passer på. Men vet at din standard kan jeg aldri nå. Jeg er glad du tolererer livet her, for du vet egentlig selv at du er veldig sær. du vet at jeg prøver du vet at jeg vil, men at jeg ikke alltid klarer å strekke til.

 

For samme hvor mye du maser så elsker jeg deg, du er en del av hjertet i meg. Og selv når vi krangler og jeg blir lei, vet du jeg aldri vil forlate deg.

bok: Darkness, Be My Friend (tomorrow series 4) - John Marsden

Vennene har hatt noen herlige måneder i New Zealand uten krig og med voksne som har hjulpet dem over traumene de har opplevd. De får gå på skole igjen og finner seg venner, men alt er ikke like fint som det virker, dagene er tunge og de har mye å bearbeide. De er nå helter og kjendiser, men vil helst bare komme tilbake til normalen.

Ryktet i leiren er at det skal være et gerilja oppdrag i Australia, og det tar ikke lang tid før vennene innser at de er en del av denne planen. Det er med blandede følelser de reiser tilbake til landet som er i krig, egentlig skal de bare være guider, men siden soldatene fort forsvinner tar de oppdraget om sabotasje på seg selv.

Men deres hell har gått ut og månene i trygghet har gjort dem uforsiktige. Ingen ting går som planlagt og de må nok en gang lære seg å leve med redselen og kunnskapen om at de er mordere.

 

Denne boka føles mest som en bro til en videre historie, når boka sluttet var jeg forvirret et lite øyeblikk før jeg forsto at de her skulle bryte mønsteret. Ingen geniale seire og ingen dødsfall, gleder meg til å starte på neste bok om noen minutter.

bok: The Third Day, The Frost ( tomorrow series) - John Marsden

Ellie og vennene hennes er utmattet etter det siste oppdraget sitt og knust etter dødsfallet av Chris. Etter å ha sittet i ukevis i helvete bestemmer de seg for deres største oppdrag frem til nå, de skal se om de kan gjøre noe med båthavna. På veien dit finner de Kevin, han som kjørte bort med den skutte venninna deres i bok en. Han er del av en arbeidsgruppe og kan ikke rømme fordi de holder familien hans som gisler. De bruker som vanlig hodet og klarer å få han med seg ved å få soldatene til å tro at han er død.

De bestemmer seg for å sprenge opp skipet som ligger i havna, men mye går galt og det er nesten så de ikke slipper unna med prosjektet i live. De gjemmer seg i en skraphandel og finner her en radio hvor de kan få kontakt med New Zealand og militæret, men det er ingenting de kan gjøre for dem.

De bestemmer seg for å ta en ferie og prøver å flykte området, men blir tilslutt tatt. Nå venter uker i fengsel hvor de er livredde for alt, men mest av alt å bli henrettet.

 

Dette er boka jeg ikke klarte å legge vek og måtte ta en hel dag blogg pause for, etter denne tok jeg noen dager fri fra bøkene fordi det var et naturlig stoppe sted. Egentlig har nok de tre første bøkene føltes som en lang bok, og siden de er så korte burde de kanskje egentlig ha hvert det?

Bok: The Dead of the Night ? John marsden

Bok to I tomorrow serien

 

Det har gått noen uker siden elli og vennene hennes sprengte opp en bro og nå begynner de å bli rastløse og vil legge nye planer. Det er en liten ubehagelig følelse etter at alle leste hva elli hadde skrevet om dem, og selv om hun fortsatt skriver er det ikke like stor entusiasme for det. Det har også tatt mye av dem å miste to av vennene sine.

De bestemmer seg for å finne ut av hvor elven deres fører og dukker opp ved en annen leir av overlevende. Først blir de overlykkelige over å ha funnet voksne igjen, men de merker fort at noe ikke er helt som det skal her. Deres store militære oppdrag ser ut til å ha hvert tull og skillet mellom gutter og jenter sliter veldig på ellie.

Men deres trygghet ved å finne andre frie forsvinner fort da gruppen blir lurt av fienden og angrepet. Alle vennene kommer seg ut i tide, men med forskjellige fysiske og psykiske skader.
Det hjelper heller ikke å finne ut av at han som ble igjen for å passe leiren har forsvunnet.

Men når de er oppe blant menneskene og leter etter vennen sin og mat, finner de ut hvor det lokale hovedkontoret til fienden er. De spionerer på det for å se om de finner noe å gjøre, men det er når de ser at lederen av den andre gruppen har gått over til fienden mens resten er drept de bestemmer seg.

Ved hjelp av mye planlegging og masse flaks gjennomfører de sitt tredde angrep på fienden, de flykter tilbake til hell og forstår at de må ha truffet et større mål en de trodde når de ser hvor stor innsats fienden legger i å finne dem. Selv er de deprimerte etter å ha funnet den savnede vennen deres druknet etter en bilulykke på vei hjem fra seieren, det virker som de ikke får glede seg over noen av seierne sine.

 

Bok 2 i serien er ikke like genial som bok 1, men den følger godt etter allikevel. Det er spennende å følge tenåringene på oppdragene de påtar seg og livet de lever. 

Front Cover

Bok: tomorrow when the war began - john marsden

Det var salg på audible.uk.co, to bøker som var filmatisert for prisen av 1. jeg hadde nok håpet på et bedre utvalg men fant to bøker jeg syntes det kunne være spennende å få med seg og kjøpte dem. Boka jeg startet med viste seg å være første bok i en serie og jeg angrer ikke på at jeg startet på den, sliter bare litt med å stoppe.

I boken følger vi 7 tenåringer som bestemmer seg for å droppe bygdefesten og reise ut til et øde sted i skogen. Stedet som er en blanding av fjell og skog er kjent som hell (helvete) og uten om en legende om en morder som flyktet dit skal ingen ha hvert der. De er litt usikre på om det er fysisk mulig å komme seg ned.

Men på vei ned finner de ikke bare en fin campingplass, men også bevis for at myten om mannen er ekte, for noen har bygd en bro der nede.

Det som skal være en uke med camping forandrer seg veldig når de på vei hjem igjen oppdager at noe er galt. Husene er forlatt og kjæledyrene har omkommet, strømmen er borte og det er ingen signaler på radioen, når de legger dette sammen med alle jetflyene de så noen dager tidligere forstår de at landet deres har havnet i krig og er okkupert.

De pakker med seg det de tror de trenger for å overleve og reiser ned til hell igjen. Nå må de bestemme seg for hva de skal gjøre, skal de bare gjemme seg her? skal de finne ut mer? Skal de kjempe? Når de prøver å finne ut hva som har skjedd med familiene sine finner de en tenåring til som har klart å unnslippe og sammen planlegger de å sprenge opp brua som fiendene bruker som hoved åre for trafikken inn i landet.

 

Herlig bok

bok: world war z - Max Brooks

En bok som er avslappende å lese. Greit nok er det ikke et avslappende tema eller handling, det handler om zombier og deres herjinger, men måten boken er lagt opp på, gjør at den blir lett å lese og ta pauser i.

Istedenfor å følge en historie fra start til slutt, får vi lese intervjuene en forfatter gjør med overlevende. På denne måten får vi høre historien fra alle sider og fra mange steder i verden. Vi får med oss tragediene, ofrene, heltene og de overlevende, men uten å måtte bli for knyttet til dem. Dette er ikke historien om noen sin overlevelse, men verden sin reaksjon, handling og overlevelse.

 

Jeg likte denne boken veldig godt.

The cover of World War Z

disse bladene fra bladkongen kunne jeg ha tenkt meg

Siden bladkongen reklamerer så med at de snart er nær sin kunde 2 million i norden og konkurransen rundt dette (de gir hver 100 kjøper fra hvert land et gavekort) tenkte jeg at jeg kunne se igjennom hvilke blader jeg kunne tenke meg å ha og lese.

 

Jeg abonnerer på 3 blader allerede Nemi, Billy og Historie

Step By Step Wire Jewelry Omslag Bead & Button Omslag Art Jewelry Omslag Beadwork Magazine Omslag

Levende Historie OmslagAll Verdens Historie Omslag Archaeology Magazine Omslag Logic Problems Omslag

N Gamer Omslag

bok: Dead Ever After - Charlaine Harris

Dead Ever After | [Charlaine Harris]

Jeg hadde egentlig bestemt meg for å slutte å lese denne serien, de siste bøkene har ikke hvert så gode og det sto på nett at det var planlagt 4 til. Heldigvis tok jeg en titt innom wikipedia siden dens allikevel når jeg regnet med at den skulle kom ut og var lykkelig over å lese at dette ble den siste boka, og selvfølgelig skulle jeg da lese den. (eller høre på siden jeg hører på lydbøker)

Boka har hele tiden ett preg av å være en avslutning, alle personer skal møtes og alle historier knytes opp. Den er også litt forskjellig i måten den er skrevet på, innimellom sett fra andres perspektiv. Den er som de siste bøkene litt kjedelig og føles litt som bare en liten del, ikke en hel bok, litt skuffende.

 

Men valget hun gjorde i slutten av forrige bok har hatt påvirkning i verden rundt henne, men selv dette føler jeg bare er lagt inn halvveis. Kjærester som gir opp uten kamp, kanskje endelig innse hvem som er den store kjærligheten, og mange som har blitt stoppet av sookie vil nå ha hevn.  Men den ender i den lykkelige avslutningen alle har trodd serien måtte få. I usa er de redd for å ikke gjøre folk glade.

retten til å si unnskyld

Du har ikke rett til å si unnskyld til meg, du har ikke rett til å kontakte meg i det hele tatt. Du er lei deg for det du har gjort, og ville følt deg så mye bedre om du fikk sagt unnskyld, men dette er ikke mitt problem, det er meg du har såret og det er jeg som lider, det er opp til meg om jeg vil prate med deg igjen.

Du føler kanskje at dette er egoistisk av meg, men hvorfor skal jeg måtte helbrede deg mens jeg fortsatt ikke er ferdig med å helbrede meg. Hvorfor er din anger viktigere en min smerte? Er det virkelig jeg som er egoistisk fordi jeg vil komme meg videre? Jeg vet det er vondt å ha negative følelser om seg selv, men det skulle du ha tenkt på før du handlet, det var hele tiden ditt valg.

 

Nå ønsker jeg bare å komme meg videre, det at du ikke kan respektere mitt ønske om å få være i fred nå, viser meg at vi må gå våre egne veier fra nå av, du respekterer ikke meg. 

City of Glass (Mortal Instruments 3) - Cassandra Clare

Dessverre har disse bøkene sunket i interesse etter som jeg leste dem, det er noe fra bok en forfatteren ikke klarer å få med seg videre, og jo lengere unna vi kommer den første boka, jo mindre av magien er der.

I denne boken skal clary endelig få bli med til skyggejegernes land, men jace vil ikke ha henne med og prøver å overtale Simon til å få henne til å bli hjemme. Men det som skulle være et kort møte viser seg å bli mer da de blir angrepet og jace ikke ser noen annen mulighet enn å ta med seg Simon til byen av glass, her er han veldig uvelkommen og blir satt i fengsel og forsøkt torturert for at han skal bekrefte en vill historie.

Selvfølgelig lar ikke clary seg stoppe, hun vil dra og finne trollmannen som kan redde moren hennes.

Boken går gjevt og uten alt så mye overraskelser, jeg ble veldig oppgitt da Alex og jace gikk igjennom det å komme ut av skapet for andre gang, glemte hun at han hadde blitt dratt ut av det skapet i bok to?

 

Men slutten var fin, så jeg har bestemt meg for at serien burde slutte her og kommer ikke til å lese de neste to bøkene i serien.

bok: city of ashes - Cassandra Clare

Ting har blitt komplisert for clary. Moren hennes er på sykehuset og ingen vet hvordan de kan vekke henne, hennes store kjærlighet er egentlig broren hennes, og bestevennen hennes er forelsket i henne. Hun prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, men å benekte følelser som er eksisterende kan fort skape problemer.

Jace føler at familien svikter han når de finner ut hvem som er faren hans, og selv om de kanskje bare prøver å beskytte han er dette tungt for en tenåring.

Ting blir ekstremt mye mer komplisert når skyggejegerne sender en inspektør til å avgjøre hva som er sant og ikke, for hun har allerede bestemt seg og hater jace mer enn noe annet, og hun går ikke unna tortur for å vise hatet sitt.

Simon blir gjort om til en vampyr og vi blir bedre kjent med luke sin varulv gjeng.

Valentine tar livet av barn fra underverdenen for å få kontroll over demoner som kan angripe skyggejegerne.

Ja livet er langt fra rolig.

Jeg syntes boken tapte seg en del fra bok 1, flere ganger blir jeg litt lei, men jeg henger med til slutt. Den er et viktig mellom ledd mellom bok 1 og 3, men du føler ikke at det er en bok.

bok: city of bones - Cassandra Clare

Jeg har lest boken før, for mange år siden. Det var vel en av de siste bøkene jeg leste før jeg ikke klarte mer. kjøpte opp alle som var i serien da, men ble ikke mer lesing på meg før jeg fant frem til lydbøkene.

Som jeg husket, likte jeg boka veldig godt.

Vi følger en 15 år gammel jente i det hun oppdager at verden ikke er helt slik hun trodde. På et utested som er åpne for alle aldre, blir hun vitne til at tre ungdommer tar livet av en fjerde, problemet er at ingen andre ser dem og ungdommene mener de dreper en demon.

Hun som et vanlig menneske skal ikke kunne se dem og de forstår ikke helt hvorfor, men brikkene faller sakte men sikkert på plass når moren hennes forsvinner og det viser seg at hun også var en demon jeger, hun hadde bare tatt med seg datteren og flyktet.

Vi følger henne og vennene hennes mens hun prøver å få tilbake glemte minner, lærer om en verden av demoner og om en mor som var gift med en demon jeger som virkelig var ond, men som alle tror er død.

Bok: beautiful redemption - Kami Garcia and Margaret Stohl

Hoved tanken min under denne boka var hele tiden, de burde ha gitt seg mens leken var god.

Ethan er død og prøver å komme tilbake, ved hjelp av kryssord klarer han å kommunisere med ella slik at hun kan hjelpe han.

En bok som hovedsakelig er skrevet for å binde sammen løse tråder og ta livet av de onde slik at man ikke behøver å skrive flere bøker.

Ingen overraskelse om hvordan det slutter.

Bok: beautiful chaos - Kami Garcia and Margaret Stohl (bok 3)

Bøkene har fortsatt min interesse, men jeg må innrømme at jeg innimellom blir irritert over hvor idiotiske de er. Men det er vel lettere å se ting når man står på utsiden eller bare leser om det.

Balansen mellom alt er ødelagt etter at lena valgte og både bli lys og mørk på sin 17 måne.

Hvis ikke balansen blir gjenopprettet vil den dødelige sin verden gå under.  Men det er vanskelig å finne en løsning og bekjempe de onde når alle som har krefter mister kontrollen. Link har blitt en vampyr som ikke drikker blod men som lever av mennesker sine drømmer og den mystiske john breed er borte.

Vi får bedre kjennskap til flere av lena sin familie i denne boka og lærer oss at de gode kan også gjøre feil.

Og den som er to må ofre seg for at en ny orden skal starte og balansen gjenopprettes, men hvem er den som er to? vi har mange muligheter.

Det skjer mye i boka og det er vanskelig å få frem alt uten å si for mye, men når jeg setter meg ned og skriver merker jeg at det føles som om jeg skriver om to bøker og ikke en. Den første halvdelen som omhandler det å komme tilbake på skolen og søket etter john breed. Og del to som omhandler søket etter han som er to og rettsaken til miriam.

Før jeg leste bok 3 leste jeg den lille novellen som er skrevet om link, dette følte jeg var en fordel.

bok: Beautiful darkness: Kami Garcia and Margaret Stohl

bok 2 i serien - Caster Chronicles

Selv om man tror man våkner til en helt vanlig ny dag, vil tapet som akkurat har skjedd forfølge deg.

 

Ethan prøver å komme nær Lena, men hun skyver han bort. Tapet av onkelen hennes skjærer i henne og når hun møter noen venner blir hun overbevist over at hun allerede har blitt mørk. Hun flykter sammen med kusina si og en mystisk gutt som har dukket opp, de er på vei til et sted som i følge legendene ikke har mørk eller lys magi, bare magi i ren form.

Det hun ikke vet er at det ligger en felle for henne der, og det blir opp til Ethan og vennene hans å reise igjennom de underjordiske tunellene for å redde henne.

Jeg var litt sliten etter de siste to bøkene mine, og gledet meg ikke akkurat til å kaste meg over en ny kjærlighets historie, men denne boka viste seg å være mørkere og mye mer fylt av magi enn den forrige. Den ble fort hørt ferdig og allerede startet på neste bok.

bok: The twelve - justin cronin

 

.The Twelve Cronin.jpg

Oppfølgeren til the passage

Jeg gledet meg til å lese videre om amy, peter og resten av gjengen som vandret på tvers av usa 100 år etter at verden hadde «gått under».  Men siden det ble tatt med en del flere halv monstre i denne boka, måtte vi nok en gang igjennom 20 kapitler med at verden gikk under. Og den delen kan jeg trygt si at jeg var lei av, vi hadde forstått det nå. Det var dramatisk og forferdelig om menneskene var verre enn monstrene.

Men etter hvert kom boka inn i sporene til forgjengeren igjen og jeg kunne glede meg over jakten på de 12 monstrene. Spent var jeg, og veldig skuffet når jeg forsto i hvilken retning historien gikk. Jeg måtte påpeke til noen at jeg trodde det skulle komme flere bøker, men de kunne da ikke ta livet av alle monstrene i denne boka da?

Vel jeg hadde rett, det kommer en bok til, jeg gjetter den vil hete zero.

Men jeg er usikker på om jeg kommer til å lese den eller ikke, jeg ble ganske lei i løpet av denne boka.

Bok: beautiful creatures - Kami Garcia and Margaret Stohl

BeautifulCreaturesGarciaStohl.jpg

Etter å ha sett filmen var jeg veldig usikker på om jeg orket å prøve meg på boka, men jeg kom frem til konklusjonen om at den kunne umulig bli verre enn filmen og jeg hadde rett. Etter å ha lest boka likte jeg filmen enda mindre og det var ganske godt gjort.

Boken er en søt kjærlighetsroman sett fra gutten sitt perspektiv.

Han bor i en liten by hvor alle skjenner alle og vær dag er lik den forrige, han bruker bøker til å drømme seg fri fra rutinene. Det er ikke lenge siden moren hans døde i en bil ulykke og faren hans har låst seg inn på kontoret og jobber med en bok, han dukker bare opp til måltider i pyjamas, sover om dagen og skriver om natta. Ting hadde virkelig hvert harde om det ikke hadde hvert for hushjelpen dems, hun er en seer og spår folk sin fremtid i kort.

Men dette året starter det en ny jente på skolen hans, en jente som er sjanseløs når det kommer til venner. Ikke bare er hun vakker og mørk, men hun er niesen til mannen som har låst seg inn i det store herskapshuset og som ingen har sett på mange år (i hvert fall ikke så lenge han har levd).

Jenta visser seg å være en kaster (en med krefter) og jenta han har drømt om i flere måneder. Hvorfor drømmer han om henne og hva er disse kreftene hennes. Vil han klare å stå sammen med henne mens byen starter en heksejakt og bursdagen hennes nærmer seg?

Byen er en ting, men bursdagen er verre, når en kaster blir 16 år må hun velge om hun vil følge den mørke eller lyse veien, men i familien hennes får de ikke velge, noe velger for dem og hun har ingen anelse om hvem hun kommer til å være etter 16 års dagen.

En bok med magi, forbannelser, mysterier, spøkelser, vampyrer og mye kjærlighet.

bok: the passage - Justin Cronin

Så mye tanker som surrer rundt i hodet mitt, dette var en lang bok i flere deler som alle hadde forskjellige innvirkninger på meg. Mens jeg elsket enkelte deler ble andre forutsigende eller langtekkelige. Jeg brukte lang tid på å finne ut av hva boka egentlig handlet om, når folk spurte meg svarte jeg vampyrer, eller zombier eller jorda går under eller noe slik. Beskrivelsen passer fortsatt enda.

De fleste delene er skrevet som om de skulle ha hvert en bok i en serie, noe som gjør at både skriftmåte, historie punkt og andre detaljer forandrer seg. Det er mange opp og nedturer i spenningskurven og det kan fort bli litt mye når man prøver å svelge boka på noen få dager.

Hovedpersonen i boka blir presentert med en gang. før Amy var jenta som levde 1000 år var hun en alminnelig jente. Så du får fort mistanke om vampyrer.

Det dukker opp en del andre ledene figurer i boka etter som du kommer til de forskjellige delene, men det er og vil alltid være Amy som er hovedpersonen.

Første del handler om hvordan viruset oppstår og hvem Amy er. Her møter du mange personer som ikke har betydning for historien videre, men det virker som om det er meningen at du skal forstå handlingene til folk ved å få detaljerte beskrivelser av alle.

Når vi hopper over til del to møter vi en dame som skriver om evakueringa hun opplevde som liten, vi har da nesten hoppet 100 år frem i tid og historien tas opp igjen her.

Første koloni består av 92 sjeler og de er avhengig av lyset for å overleve, det er her vi møter Peter som er den andre ledene figuren. Når han møter Amy og forstår at det er noe spesielt med henne, bestemmer han og noen venner av han seg for å reise igjennom USA for å finne hemmeligheten rundt henne, de håper på å finne andre overlevende, strøm og kanskje en kur.

Historiene faner seg ut og inn igjen mens vi følger alle sammen.

Jeg elsker slike historier og har storkost meg igjennom det meste, jeg har derimot ikke satt så veldig pris på de religiøse undertonene som dukker opp innimellom.

Etter en liten pause skal jeg starte på bok to i det som skal bli en trilogi.

 The Passage book cover

bok: fire season - David Weber, Jane Lindskold

Fire Season (Honorverse: Stephanie Harrington, #2)

Når vet du at du elsker en bok serie? ? når du akkurat er ferdig med siste bok skrevet og du bare må starte på nytt igjen.

Fire season fortsetter der hvor - a beautiful frindship- sluttet. 

Stephanie og Carl er ute og kjører bilen til Carl. Det er Stephanie som kjører selv om hun ikke har lov enda, hun ønsker nemlig å få midlertidig kjørebevis på 15 års dagen sin, ikke bare tillatelse til å øvelseskjøre.

Siden de kjører sakte og lavt velger Lionhart å henge hodet ut av vinduet for å oppleve vinden og for å kunne bruke sansene sine. Mens han koser seg og registrerer hva de flyr over ved å bruke lukte sansen dukker lukten av brann opp. Litt usikker på hva han skal gjøre siden alle instinkter i han sier at brann er farlig, men han vil hjelpe, kommer han frem til at han skal varsle menneskene han er sammen med.

Siden ungdommene nå har fått jobb i skogvokter programmet, melder de inn skogbrannen og flyr nærmere for å ta en bedre titt. Lionhart tenker at han skal sende ut et varsel til folk som kanskje er i nærheten og plukker opp to at to trekatter sitter i toppen av et tre mens flammene brenner under dem. Det blir opp til Stephanie og Carl å få reddet dem.

Folket vet hva slags skade skogbrannene i denne årstiden kan gjøre, og den eneste måten de kan forsvare seg mot flammene på er å flykte, og håpe at de får med seg kattungene og de eldre før flammene tar dem. Brutal virkelighet, men slik har det alltid hvert.

Det kommer også en ny gruppe med forskere til planeten. Etter alt styret med den falske professoren ble det satt opp et team av profesjonelle forskere som skal avgjøre om trekattene er tenkende personer eller bare dyr. Lederen for gruppen har også med seg sønnen sin som er nesten på alder med Stephanie. Han er med fordi han er fasinert av trekattene og jenta som fant dem.

Dessverre er faren hans en fanatiker og han må passes på før han setter hele forskerteamet han har med seg i livsfare.

Stephanie må lære seg å være rundt ungdommer på hennes egen alder og blir rasende da hun finner ut at foreldrene hennes har planlagt en stor fest på bursdagen hennes. Men det viser seg at Stephanie har venner og disse er ekstra gode å ha når de to gigantiske skogbrannene starter. 

Den ene truer menneskene og den andre en hel klan av trekatter, samtidig har forskerteamet hvert savnet i 5 dager.

Blue eyes

A boy and a girl together, walking hand in hand, but why is the boy always looking down. Hiding every feeling, hiding every thought, to meet this girl`s eyes will surely end the world.

But the girl is shorter, and a tricky thing. She walks right up to him and turn to look at him. Then their eyes meet each other both shining blue, the girl is smiling widely and whisper in his ear, this I will keep secret, these beautiful eyes of yours, if you will let me see them meeting mine again.

Wild fire

In this grey and white building, in a corner of the room, a quiet girl is sitting trying not to be seen.

In a circle people are sitting waiting for some news, everybody quiet, and everybody friends.

And in the door this girl came, crashing through the crowd, tearing down the building as she settled down. And in the middle of the circle the red haired girl sat down, smiling like nothing happened and shining like the sun. The quiet girl in the corner watching open eyed this beautiful fire running strait in to her line to see.

bok: A beautiful friendship ? David Weber

 

A Beautiful Friendship cover.jpg

Stephanie Harrington er en misfornøyd jente på 11 år. Familien hennes flyttet fra planeten hun hadde vokst opp på til Sphinx, en planet som enda ikke var helt kolonisert. Hennes største ønske på Meyherdhal (hjemme planeten) var å starte på de unge sitt skogvokter program, her på sphinx får hun ikke lov til å gå vekk fra tomta alene, hun er kjempe skuffet.

Sphinx er en planet med lange og harde årstider, en sesong varer ca 15 t måneder (15 måneder på jorda) og da familien hennes ankom planeten hadde vinteren akkurat startet. Nå var det vår, men gleden er ikke så veldig stor når man har så begrenset frihet.

Stephanie forstår hvorfor foreldrene er så strenge, det hadde ikke hvert morsomt å møte på en 5 m lang hexapuma eller en av de ukjente rovdyrene på planeten.

For at ikke Stephanie skal kjede seg slikt på tomta dems setter moren hennes henne i gang med ett mysterium på planeten. Faren hennes tar med henne inn til byen og lærer henne og andre å fly med hengglidere.

Stephanie er en del smartere enn de andre på hennes alder og foreldrene hennes er ikke akkurat overasket over at hun får en ide som kan løse mysteriet om hvem som stjeler selleri ut av drivhusene til folk. Ikke vet de at hun har tenkt å gå ut og se dyret med egne øyne.

 

Climbs quickly er en speider for folket, han har i oppgave å holde øye med disse to leggede som har kommet til planeten dems for ca 100 år siden. Det var egentlig en tilfeldighet som gjorde at de først hadde gjemt seg for de ny besøkende, men etter som det kom flere og flere av dem valgte de å gjemme seg.

Disse med to ben virket som hjernedøde dyr, i hvert fall pratet de ikke slik som folket gjorde, med hjernene sine. Men de viste tegn på intelligens på andre måter, hvordan de dyrket frem mat og beveget seg fort igjennom lufta. Men mest spennende var den ene planten de hadde. Den gjorde at signalene til folket ble mye sterkere og var rett og slett herlig.

Selv om folket i klanen hans var litt skeptisk til hans interesse ovenfor de på to ben, fikk han fortsette på jobben, om å spionere på dem.  En kveld da en storm er på vei bestemmer han seg for å snike seg inn i drivhuset og smake på denne utrolige planten han hadde hørt så mye om. Han hadde også tenkt å ta med litt tilbake til klanen sin, men blir overasket av Stephanie på vei ut.

Hun sto å tokk bilder av han og han følte et sterkt bånd til denne ungen, han kunne nå også føle hjernen til jenta og følelsene hennes, men hun var stum og døv. Siden jentungen ikke gjorde noen tegn til å true han løper han hjem til klanen.

Men noe merkelig har skjedd, samme hvor han er, vet han også nøyaktig hvor jentungen er. Og han oppdager med skrekk at hun vet hvor han er også når hun kaster seg ut på en farlig flytur over skogen for å finne han igjen. Han drar for å møte henne, for å beskytte klanen. Men jentungen kolliderer i et tre og tar stor skade, og hun har falt ned like ved en hexapuma sitt rede. Han ser ingen annen løsning enn å kalle på klanen for at de skal hjelpe henne.

Slik starter vennskapet i mellom to raser som er like usikre på hverandre og ikke har noen form for kommunikasjon. Nå er det opp til Stephanie og familien til å beskytte denne nye rasen. Stephanie kaller dem skogkatter. Store kattelignende dyr med seks ben og fingre. 

nå er ikke livet så kjedelig lengere

 

bok: Bitter Blood - Rachel Caine

Bitter Blood (The Morganville Vampires, #13)

Det er ikke mye igjen av magien og den gode følelsen fra bok 1. for hver bok som kommer føler jeg at historien blir dårligere og dårligere og jeg ønsker at det snart skal stoppe, men enda leser jeg dem.

Jeg må innrømme at det var en prøvelse å komme igjennom denne siste boka og da den var ferdig var jeg sikker på at hun endelig hadde avsluttet serien, men på nettet blir jeg motbevist. Det er to bøker til planlagt.

I boka fortsetter vi å følge Clair og vennene hennes i byen full av vampyrer. Nå tar vampyrene av og dropper alt av skuespill om at de prøver å være venner med menneskene. De nå 5 beboerne av glasshouse havner selvfølgelig i midten som vanlig.

Det har flyttet inn en ny jente i huset, ikke det at det var noen valg, Miranda døde i forrige bok for å redde Clair, og vi vet jo at huset tar vare på alle som dør i det.

bok: mannen som ville dø lykkelig

Boka handler om kurt andre Olsen, en vellykket arkitekt og kvinnejeger. Livet hans blir snudd på hodet da han finner ut at han har magekreft og bare 6 måneder igjen å leve.  I stedet for å føle frykt eller fortvilelse bestemmer han seg for å selge alt han har og reise rundt om i verden, hans mål er å dø lykkelig.

Allerede på første tur finner han ut at å reise verden rundt alene kanskje gjør deg mer ensom enn lykkelig, og uten noen venner å prate om blir kanskje målet å få så mange som mulig til å komme til begravelsen hans?

Fra å leve ett helt vanlig og kjedelig liv kaster kurt andre seg igjennom eventyr etter eventyr. Alt fra geniale gjennomtenkte svindler til idiotiske plott på Cuba. Og man må for all del ikke glemme jentene, for jenter er det mange av, men viktigst er skjønnheten fra Grenada.  

Det er vel vanlig at man mister litt kontroll på følelser og tar av litt når man skal dø? For hodet fungerer bare ikke som det en gang gjorde. Men vil han dø lykkelig?
Boken er fin og lettlest, men jeg slet litt siden jeg er mest vant til lydbøker. Jeg er ikke frisk nok til å starte og lese ordentlige bøker igjen merker jeg. Men siden boka var lettlest og jeg kunne ta tiden til hjelp kom jeg igjennom. Jeg var virkelig dypt inn i boka på starten, men ca. halvveis mistet den meg litt og jeg måtte ta meg sammen for å gidde å lese resten.

Det ble for mye tull for meg, jeg rett og slett syntes at mannen var en idiot og kunne ikke vente på at han skulle dø. Men de fleste personene han møtte på var ikke så mye bedre.

ikke forsto jeg at boka var satt langt tilbake i tid heller, ikke før han skulle reise til vest Tyskland. Jeg måtte bite meg litt i leppa før jeg forsto at historien sikkert var skrevet som om den var p den tiden, jeg hadde rett og slett ikke reagert på manglende mobiltelefoner og internett. Men det forklarte noen av irritasjonsmomentene tidligere i boka.

Jeg hatet slutten, men kanskje det bare er jeg som hater slutter, Eller så er de så ekstremt vanskelige å lage at veldig mange ikke får det til. For dette er helt klart ikke første gangen jeg har påpekt dårlig slutt på en bok.

Boka var helt midt på treet, ikke noe å slakte, men heller ikke noe å skryte av. 

 jeg fikk i oppgave om å lese og anmelde boka igjennom likenshare

bok: Seraphina - Rachel Hartman

Seraphina er en ung kvinne som akkurat har flyttet hjemme i fra, hun har hele livet levd i skyggen og gjemt seg, men hun ønsket en jobb og søkte på en stilling på slottet som assisterende musikk ansvarlig. Hun fikk jobben og faren var veldig sint og sjokkert når hun flyttet, men seraphina var sikker på at hun kunne klare å jobbe og holde seg skjult samtidig.

Det er ikke det at folk ikke skal se henne, det er bare det at de ikke må legge spesielt merke til henne, de må ikke bli interessert i henne, for da kan de finne ut hennes og farens mørke hemmelighet, hun er halvt drage.

Det er akkurat 40 siden dragene og menneskene skrev under på en avtale som skapte fred i mellom rasene, men selv om det var fred var det enkelte ting som var utenkelig, og resultater av dette var djevelens verk, det verste av det verste.

Seraphina jobber hardt med å hjelpe til å planlegge 40 års jubileet da hun finner ut at noe ikke er som det skal, noen vil ødelegge freden. Hun får venner når hun begynner å etterforske og sliter med å holde hemmeligheten sin ovenfor dem. Det dukker etter hvert opp andre halv drager også, alle har hvert i hodet hennes hele tiden og alle har de en eller annen merkelig egenskap.

Sammen med prinsen, prinsessa og vennene fra hodet hennes prøver de å redde en fred imellom rasene.

 

 

Jeg rett og slett elsket boka, jeg elsker drager og jeg elsker Fantasy. Det var akkurat riktig blanding av drama, spenning og humor. Trist at boka er over, anbefales?

bok: miss Peregrine`s home for peculiar children - ransom riggs

jeg må slutte å lese bak på bøkene og lage forventninger om hvordan bøkene skal være, for meg passer det bedre å dømme boka etter coveret da, men igjen hadde jeg nok blitt skuffet her.

skuffet over skrekkfilmen jeg hadde sett kvelden før, bestemte jeg meg for å kjøpe en skummel bok. jeg leser egentlig ikke skumle bøker så det var en første gang for meg. jeg valgte en bok som sto i nyheter hylla, bildet på boka virket lovende og beskrivelsen bak enda bedre. jeg valgte å kjøpe boka i stedet for å høre på den som lydbok fordi den er satt sammen av historie og bilder. vanskelig å få frem bilder på lydbok.

med ord som : a spine- tingling fantasy illustrated whit haunting vintage photograpy, hadde jeg stor grunn til å forvente noe annet en det jeg fikk. og ikke misforstå meg, jeg likte  boka, den var bare så ekstremt langt unna det jeg forestilte meg av beskrivelsen, den var nemlig helt feil.

beskrivelsen bak på boka:

It all waits to be discoverd in miss peregrine`s home for peculiar children, an unforgettable novel that mixes fiction and photography in a thrilling reading experience. as our story opens, a horrific family tragedy sets sixteen - year- old Jacob journeying to a remote island of the coast of wales, where he discover the crumbling ruins of miss peregrine`s home for peculiar children. As jacob explores its abandoned bedrooms and hallways, it becomes clear that miss Peregrin`s children were more than just peculiar. they may have been dangerous. they may have been quarantined on a desert island for good reson. and somehow - impossible though it seems - they may still be alive.

min beskrivelse:

Jacob har hele livet sitt hørt på bestefaren sine historier om da han var liten og bodde på et barnehjem  utenfor wales. Bestefaren har fortalt om barna som levde er som kunne sveve, løfte utrolig ting, bli usynelig og en hadde til og med vepser i magen. bestefaren har også fortalt om monstrene han har måtte sloss med, og beskrevet dem i detaljer.

etter som Jacob blir eldre har han valgt å ikke tro bestefaren sin, og mens han lever sitt stille og kjedelige normale liv ringer bestefaren han. monstrene har kommet og faren til Jacob har tatt nøklene til våpen skapet hans, han har nemlig blitt litt rotete med årene. Jacob reiser hjem til bestefaren for å se til han men finner han drept i et skogholt bak huset. Jacob mener han så monsteret fra bestefaren sine historier men politiet mener det er ville hunder som har skylden.

etter en lengre tid med mareritt og psykologbesøk finner han første hint av bestefaren sine siste ord, det som virket som en døende manns bablerier begynner å få mening og han overtaler faren sin til å bli med han på tur til øya der bestefaren vokste opp. han håper å finne svar på spørsmål om bestefaren sin, men finner et bombet hus. barnehjemmet ble bombet under krigen og kun en overlevde, bestefaren hans.

men mens Jacob leter igjennom ruinene for å finne ut noe mer om bestefaren hans dukker barna opp, de er sjokkert over at det er Jacob og ikke bestefaren som er der og de flykter. Jacob følger etter dem inn i en gammel hule og kommer ut igjen 3. november 1940, dagen da barnehjemmet ble bombet. barna er spesielle og lever i en tidssirkel, de lever samme dag om og om igjen. de kan huske hver dag som har gått, men kan ikke forlate stedet. for de er spesielle og det finnes onde monstre som jakter på dem, her inne er de trygge.
Bok: Deadlocked - southern vampiere mysteries - trueblood - Charlaine Harris

kapittel 2, eller slik føles det i hvert fall etter å ha lest den forrige boka. jeg sa jeg følte den bare var et kapittel og sluttet midt i historien, denne boka starter like brått på. endelig skal noen tråder i serien avsluttes, eller kanskje ikke bare noen, kanskje et fint sted å avslutte serien? greit nok sitter man ikke på alle svar, men man kan jo tenke litt selv også.

Sookie bor fortsatt sammen med Claude og Dermot, men Claude blir tatt med til fairy for å finne ut hvem det var som forhekset Dermot. Dermot blir værende igjen i vår verden og skal holde kontroll på alle feene som holder til i Claude sin klubb, noe som er lettere sagt en gjort da de begynner å bli rastløse og vil ut.

Felipe de Castro kommer på Besøk til Eric for å finne ut av hva som skjedde med hans utsendte vakt for område. det er viktig for alle at han ikke finner ut at de drepte han. dessverre blir møtet dems fort avbrutt av at det dukker opp et lik på plenen til Eric sitt hus. Sookie hadde tatt Eric i å ta blod fra henne rett før og politiet sin mistanke er rettet mot de inni huset. Sookie og vampyrene vet bedre da kvinnen hadde med seg feblod for å være uimotståelig.

samtidig som dette foregår er det drama med kjæresten til Sam, hun er sjalu av seg og liker virkelig ikke Sookie.

Sookie må også forholde seg til at Eric ble forlovet bort av han som lagde han, og nå har dronningen kommet for å kjempe om Eric.  

Sookie er ofte på grensen til sammenbrudd og hun sitter med gaven Fintan ga til bestemoren hennes, et magisk objekt som gir henne et ønske, så lenge det kommer fra hjertet. Det hjelper ikke at flere virker interessert i denne tingen og at hun er redd for hva som skjer hvis den havner i feil hender eller hvis hun bruker den. 

som jeg sa mange tråder blir bunnet sammen og avsluttet i denne boka, hun velger også å bruke den magiske gaven, men jeg skal ikke avsløre til hva.

 

jeg er kjent for å ha sanndrømmer, men dette tror jeg er første gang jeg har drømt avslutningen på en bok. og selv om jeg er ganske sikker på at delen jeg drømte opp kom fra det blå, må det ha hvert en kobling igjennom bøkene som jeg la sammen i søvne.

men jeg kan love at jeg var overasket da slutten kom og det viste seg at drømmen hadde hvert rett.

boken går opp en del karakterer fra den forrige rett og slett fordi den har en avslutning, noe jeg har savnet i de siste bøkene som er skrevet. men den var ikke alt oppslukende, spenningen blir litt borte når du vet at heltene overlever tilslutt. ville gi opp boka på starten, men den bygde seg opp. 
bok: magic study - maria v. snyder

bok 2 i study serien starter i det yelana og Irys beveger seg inn i jungelen. hun har forlatt Sitia sammen med resten av de kidnappet barna fra barnehjemmet for å treffe sin virkelige familie. Irys har gått fra klan til klan og levert tilbake de savnede barna. nå er det yelana sin tur, men hun føler det er annerledes for henne enn for de andre, hun er voksen og det er 14 år siden hun ble kidnappet. 

familien hennes er fra Zaltana klanen og bor i tretoppene midt i jungelen.  møtet går ikke helt som planlagt, selv om mor og far er lykkelig for å få datteren sin tilbake går broren hennes rundt å sprer rykter om at hun er en spion fra Sitia og ikke hans egentlige søster. siden han har sterke magiske krefter og kan føle folk sin aura tror folk på han.

Yelena skal begynne på magiskolen og bli lært opp av Irys, men det viser seg at veien dit ikke er så enkel. det er heller ikke lett for handlekraftige Yelena å leve et liv som er styrt av lærere og et styre med mange personer som alle skal si sitt før ting blir gjort. Yelena skremmer dem med sine kraftige krefter samtidig som de jakter på en mann som kidnapper og dreper 13 år gamle jenter.

når jeg begynte på bok 2 angret jeg litt på at jeg ikke stoppet etter bok 1, det var en fin avslutning på bok 1 og jeg syntes det fort ble for mye intriger i denne boka. selvfølgelig var det morsomt å lære mer om yelana sine krefter, å møte personer som fattiggutten ( fisk?) og hesten hennes kiki. selv om den ikke levde helt opp til bok 1 koste jeg meg med den.

 
bok: poison study - Maria v. snyder

Yelena er på vei opp fra fangehullet, hun vet at det er hennes tid til å bli hengt, hun er en morder. overraskelsen blir derfor stor når hun blir tilbudt jobben som giftsmaker for kommandøren. reglene er vist slik at den neste til å bli henrettet skal få tilbudt jobben etter at den forrige dør. Hun er ikke dum, et liv med fare for gift er bedre enn ingen liv i det hele tatt, hun må bare overleve opplæringen først.

alle er dessverre ikke like glad for yelena sitt lille smutthull, generalen som var faren til han hun drepte, lever for å se yelena drept.

 Yelena opplever at det ikke bare er sinte fedre og gift som blir farer i det nye livet hennes, hekser jakter på henne og sinte hushjelper gjør allt de kan for å gjøre livet hennes surt. sakte men sikkert får vi også bakrund historien hennes som forklarer hvorfor hun tok livet av sønnen til han som tok til seg henne og 30 andre foreldreløse barn.

dette er første bok i study serien som følger yelena, selv om det er en serie er hver bok enkeltstående og avsluttes.

historien er satt til en fantasiverden og landet  Sitia, et tidligere kongerike som falt for kommandanten sin hær for 15 år siden. landet er nå blitt et diktatur med strenge leveregler, det er delt inn i 7 territorier som igjen styres av hver sin general. alle må gå i uniformer og bidra til samfunnet, men folk ser ikke nødvendigvis på dette som et nederlag, mange er glad for å bli kvitt den undertrykkende kongen.

jeg ble mye mer fasinert av historien enn jeg hadde trodd, utviklingen av yelena sin karakter og den sakte introduksjonen av nye karakterer gjorde boka god å komme igjennom. jeg var veldig fornøyd.
bok: dødslekene (hunger games) - Suzanne Collins

denne anmeldelsen handler om første bok, ikke hele serien!!!

USA eksisterer ikke lengere, og i nærheten av rockymountan har det dukket opp ett land. dette landet kalles Panem og består av en hovedstad og 12 distrikter. menneskene i hovedstaden er de som bestemmer, distriktene er underlagt dem og lever i fattigdom og med hardt arbeid. distriktene sin eneste oppgave er å levere mat og råstoffer til hovedstaden.

for ca. 80 år siden hadde det hvert ett opprør fra distriktene, og da hovedstaden vant ødela de og drepte distrikt 13 og innførte the hunger games. the hunger games er et realety program hvor hvert distrikt må sende en gutt og en jente, disse blir plukket ut igjennom en loddtrekning, og meningen med programmet er at barna skal drepe hverandre slik at bare en står igjen.

Katniss er 16 år og lever i distrikt 12 , dette distriktet sin oppgave er å skaffe kull fra gruvene. Hun kommer fra den fattigste delen av distriktet, her lever hun med sin lillesøster primrose og mor. faren døde 4 år tidligere i en gruveulykke og det har hvert katniss sin oppgave å ta vare på familien siden. hun skaffer familien mat ved å snike seg under det "elektriske" gjerdet som er skapt for å holde villdyrene ute ( og menneskene inne) hun vet straffen for jakten er døden, men ingen av de som bor i distriktet bryr seg, fordi alle setter stor pris på den matten som kommer. Katniss har også en jakt venn som hun har jaktet med i flere år, han heter gale og er 18 år.

vi møter katniss og gale for første gang den dagen deltagerne til the hunger games blir trukket ut. vi får vite litt om forskjellen mellom de rike og de fattige og hvor mye større sjanse det var at de fattige barna ble trukket i motsettning til de rike. de har begge mange muligheter til å bli trukket og de ser ikke frem til trekningen. primrose, katniss sin lillesøster er 12 år og skal være med på uttrekninga for første gang, det er en stor overaskelse når hennes navn blir trukket ut og en gennerell sorg i hele distriktet, de hater når 12 åringer blir trukket. 

grunnet sin kjærlighet til lillesøsteren sin melder katniss seg som frivillig til å ta hennes plass og resten av boka følger vi henne og gutten som ble plukket ut igjennom møtet med hovedstaden, forbredelsene og selvfølgelig igjennom de dødlige lekene.

***************************************************************************************************************************

etter å ha lest boka sitter jeg igjen med følelsen av en blanding av battleroyal og en klassiker vi ikke nevner navnet på , bare lite versjonen. det er helt klart at battle royale er mer i fokus på selve dødsfallene, mens her er det mer fokus på følelser og dødsfallene blir på en måte dempet ned av dette. selv om historien klarer å holde seg i boka faller den en del ned ved å være så forutsigbar. det dukker ikke opp noen uventede plott eller noe pluttselig spenning. en gjevn strøm av ord som skaper en historie. 

jeg skal ikke gå inn i alle tankene jeg har om enkelte deler av boka, med reddsel for å avsløre for mye. men jeg sitter ikke igjen med en god følelse når den er ferdig, føler jeg har lest en kopi av andre bøker. derimot er jeg villig til å gi bok to en sjanse også, men mest for å se hvordan hun planlegger å bygge historien videre. det er de neste to bøkene som avgjør hvor mye kopi man føler det er.

( hun har ikke brukt battle royale som inspirasjon til bøkene, og jeg innser at det er vanskelig å skrive en slik bok uten å bli koblet opp mot de,. men slik er det ofte når et tema har hvert oppe før)

bok: grave suprise ( Harper Connelly series 2)- Charaline Harris

Harper Connelly har blitt leid inn av en professor på et collage, han har en klasse hvor han prøver å henge ut alle synske som de svindlerne de er. 
i området til skolen ligger det en gammel kirkegård, og for ikke lenge siden fant noen gamle papirer som beskrev hvem de døde var og hvordan de døde, den ultimate sitvasjonen for å avsløre en svindler som sier hun kan vite hvem de døde er og hva de døde av.

klassen synes det er ubehagelig da Harper om og om igjen får rett, det er ikke så skummel sitvasjon for henne som har en ekte gave. overaskelsen blir stor for alle da hun kommer til den siste graven og ikke finner ett lik, men to. det nyeste liket er av en 11 år gammel jente Harper var leid inn for å finne to år tidligere.

det hjelper ikke at familien til jenta har flyttet hit, for det må jo være en samenheng med dem her samtidig som liket dukker opp? og enda større blir mysteriet når ett tredde lik blir dumpet i graven noen dager senere. nok en gang befinner Harper og stebroren seg i et drama de ikke kommer unna.

bilde lånt fra amazon.co.uk     

I denne boka blir vi introdusert til flere overnaturlige fenomener, både synske personer og spøkelser dukker opp. forholdet i mellom Harper og stebroren blir mer komplisert, for det er ikke å komme unna at de egentlig ikke er bror å søster. de var bare to ungdommer som flyttet sammen fordi foreldrene dems giftet seg.... vi blir mer kjent med andre personer i harper sitt liv, selv om de ikke har noen stor rolle. først i denne boka det begynner å utvikkle seg til en serie.

spennende start, men ble litt paff i midten. vet ikke om dette var fordi jeg da hadde hørt på i for mange timer i strekk, eller om det var boka. det dukket mange teorier opp i hodet mitt mens jeg leste og selvfølgelig var en av disse riktig 8 det skulle bare mangle med så mange teorier) fortsatt er bøkene mest basert på krim.
 

bok: grave sight ( Harper Connelly series 1)- Charaline harris

Haper Connelly er en kvinne i 20 årene som reiser rundt med stebroren sin og finner lik. da hun var en tennåring ble hun truffet av lynet og fikk en merkelig "gave", hun kan lokalisere døde kropper og de forteller henne hvem de var og viser henne dødsøyeblikket, sett fra dems synspunkt.

hun og stebroren dukker opp i en liten by hvor de har i oppgave å finne en savnet jente. kjæresten hennes ble funnet død for flere måneder siden, anntatt selvmord. nå i senere tid mistenker de at han kan ha tatt liv av henne først. Harper møter en bygd som egentlig har liten tro på hennes talent, men når de rike ber om noe...

det tar ikke Harper lang tid å finne jenta, og hun kan fort avkrefte teorien om mord/selvmord. selv om hun prøver å unngå å bli dratt inn i dramaet i bygda, vil ikke dramaet gi slipp på henne. flere døde dukker opp og mysteriet blir mer og mer komplisert. 

politiet lar dem ikke dra før saken er avklart, så Harper klarer ikke å la være å blande seg inn.


jeg slet litt med å komme meg igjennom boka, men det kan ha hvert fordi jeg måtte lese den. den fantes ikke på lydbok tilgjennlig i Norge. siden jeg har hvert så dårlig har det hvert vanskelig å bruke ekstra krefter på å lese. ( resten av serien finnes på lydbok) ideen om jenta som ble truffet av lynet og kan finne døde folk er spennende. men uten om hennes evne er boka veldig lite overnaturlig og mest krim. og ikke akkurat agatha christie... sidenjeg brukte et år på den lille boka ble jeg egentlig aldri sittende igjen med noe spesielt inntrykk av den. jeg var lettet da den var ferdig fordi jeg da kunne gå over på lydbøkene. men det må jo bety noe at jeg ikke ga opp...

bok: the power of six - Pittacus Lore ( oppfølgeren til i am number 4)

spoiler - leses på eget ansvar
jeg satt lenge å tenkte på hvordanjeg skulle skrive om denne boka uten å avsløre for mye, og tilslutt ga jeg opp. mye av det jeg har å kommentere omhandler selve historien og dens utvikkling.

The power of six er oppfølgeren til storselgeren i am number 4. vi fortsetter å følge john smith (4), sam goode og Maren Elizabeth ( omtalt mest som 6) i det de rømmer fra paradise med FBI etter dem. Ettersom skolen ble total ødelagt og det ble funnet 5 døde lærere tror FBI at det er en terror handling og John Smith blir etterlyst i hele USA.
4 og 6 må flere ganger bruke kreftene sine for å slippe unna poilitiet, når de er i ro trener de på kamp. Sam viser seg å være en utrolig god kjemper.

det oppstår et kjærlighetsdrama da både John og Sam blir intresert i 6. Jhon strever med dårligsamvittighet både ovenfor kameraten sin og Sara (kjæresten hans), Sam derimot prøver å være sterk og ikke klage over vennenes openbare flørting. dette dilemmaet blir ikke løst i denne boka, så her kan det skje mye. 6 liker foresten begge to.

vi får også vite historien til 6 og historien til sam sin far i løpet av boka. på flukt fra politi og mogadorians og på jakt etter hint og de andre, følger vi gjengen igjennom stater og tilbake til Paradise før 4 og 6 deler seg opp. 6 reiser til spania fordi hun tror det er en av dem der som trenger hjelp. John og sam reiser til mogadorian sin hule for å hente 6 og hans arv. 

her redder John nummer 9.

 

samtidig som vi følger den kjente gjengen i usa, følger vi en jente i spania ( bytter mellom kapittler i mesteparten av boka) Marina er 17 år gammel og bor i et barnehjem/ kloster i en liten by i spania, hun er nummer 7. hun og hennes cèpan Adelina fikk en hard start på jorden. etter å ha vandret fattig fra land til land og ikke møtt vennlighet valgte Adelina å slutte å tro på Lorien og ble nonne, derfor lever de i klosteret.

Marina er helt alene, hun passer ikke inn sammen med de andre barna og hun hater gudstjenester og plikter. helst vil hun være ute i grotta si, hvor hun maler bilder på veggen og trener opp kreftene sine. hun føler seg sviktet av Adelina som skulle ha hjulpet henne og prøver å prate med henne innimellom. Hun er ekstremt opptatt av Terroristen John Smith i usa, hun er sikker på at han er en av dem og at han er nummer 4 ( hvorfor skulle eller mogatorians jobbe så hardt med å ta han). 

på barnehjemmet kommer det en 7 år gammel jente som akkurat har mistet foreldrene sine i en bilulykke, Marina blir trukket mot denne jenta som fort blir hennes beste venn. Ella og Marina blir et team og siden Ella er så flink til å gjemme seg bort spør Marina henne om hjelp til å finne arven sin, som Adelina har gjemt bort ett sted i klosteret. 
samtidig som Ella kommer dukekr det opp en mann som viser spessiell interesse for Marina, hun mistenker fort at man er en mogador. redd prøver hun å overtale adelina til å hjelpe henne, samtidig som hun vil beskytte Ella.
 

 - slaget i spania blir byggd opp lengere enn det i usa, men alikevel foregår de samtidig. dette gjør at det blir mye hopping fra den ene kampen til den andre og jeg som allerede sliter med intensiteten av en, ble virkelig sliten av å prøve å følge med på to. kansje dette er lettere om du leser boka selv og ikke hører på lydbok. for i lydboka bytter de på mellom to lesere.

 - jeg likte å få mer bakrundshistorie om de 10 og hvorfor akkurat de var plasert på jorda, ikke så veldig store overaskelser da. savnet litt forklaring på hvordan 10 kom seg til jorda, vi vet hun var i den andre raketten, men den var jo ikke sterk nok til å nå jorda. kansje vi får forklaring på dette i neste bok.

 - jeg likte hvordan Sam og faren hans var direkte knyttet til John

 - mange deler av bok 1 var veldig rettet mot gutter, jeg er litt usikker på hvordan det vil gå med bok 2 som er mer 50/50. 

 - jeg forstår ikke tittelen på boka, den omtaler 4,6,7,9,10. de er 7 voktere igjen. kreftene til nummer 6 var godt omtalt i bok 1, hun er heller ikke hovedperson i boka ( det er 4 og 7). de er tre som reiser rundt i usa ( med hadley 4). og vi har kun fått møte 5 av vokterne. 

selv om det er ting jeg ikke liker med boka, elsker jeg konseptet så mye at boka blir en vinner alikevel. jeg håper at de fleste irritasjonsmomentene blir dekket over etter som resten av bøkene kommer.

 

bok: Den lange veien hjem, Cynthia Voigt

13 år gamle Dicey sitter i bilen sammen med sine 3 søsken, de er i en by langt fra hjemmet sitt og mamma har forlatt dem. ihvertfall har de ikke sett henne på en dag og daisy tror ikke hun kommer tilbake. det er ikke noe å gå hjem til, familien leide et nedfallent hus ved sjøen som sikkert var blitt leid ut til noen sommer turister nå. ikke hadde de noen venner eller annen familie der heller, nei de må bevege seg fremover.

dicey tror at det var noe galt med mamma og hun viste at de var på vei til mammas tante i brigdeport. en tante som skrev julekort hvert år, de hadde adressen hennes skrevet på papirposene de hadde pakket klærene sine i.
Dicey er redd for at om politiet finner dem vil de splitte dem opp og sette dem på foster hjem, det viktigste er å holde sammen. de har ikke nok penger til å ta bussen til brigdeport og bestemmer seg for å gå.
boken følger tillermanbarna Dicey på 13, james på 10, maybeth på 9 og sammy på 7 år mens de går langs usa sin øst kyst for å finne sin mors tante og kansje ett hjem. historien er skrevet fra daisy sitt synspunkt og du får med deg hvordan hun tenker for å klare å få med seg søsknene tryggt frem. deres største utfordring er å ikke bli oppdaget og skaffe mat. det er slik med denne verdenen at den er tilpasset voksene med penger, og ikke barn uten.

vi følger den igjennom vanskeligheter og ser hvordan de holder sammen når ting blir vanskelig. frykten og sorgen over mamma og hva som kan ha skjedd følger dem hele veien, værst er det for sammy. 

men når de endelig kommer frem til grandtanta sitt hus er ingen ting slik det skulle være, hun hadde lyvet i kortene sine. dicey må ta valget om de skal bli her hvor de vil bli tatt vare på, selv om de antagligvis blir splittet, eller om de skal prøve å finne bestemoren politiet fortalte henne om. bestemoren skal vist være sprø og mamma pratet aldri om henne, men det må da være bedre enn at maybeth blir sendt på spesialskole for trege barn og sammy blir plasert i fosterhjem?

 

dette var en bok jeg elsket som liten, for det er en barnebok. jeg elsker jo overlevelses historier og det er mye slikt her. innimellom må man ta seg i nakkeskinnet og dra seg inn i boka igjen etter at du fallt ut over all dollar tellingen, men du er spent på hvordan det skal gå med barna.

man merker også fort at boka er skrevet i en annen tid enn den vi lever i ( starten av 80 tallet), folk sin reaksjon og handling over fire barn som sover ute alene blir ikke sett rart på og det er få som spør dem om ting. de lever i en tryggere verden, men kanskje fordi de ikke ser farene? for dem har de jo allerede opplevd det værste, å miste mamma. det dukker opp en skummel sitvasjon som viser at verden ikke er så trygg alikevel, men dems evne til å alltid møte på snille hjelpsomme mennesker er unik.

jeg koset meg veldig med boka, men klarer ikke å forestille meg hvordan andre vil se den. temaet faller så veldig for mitt hjerte at jeg føler jeg ikke kan analysere den rettferdig.

 

bok: The secret circle ( hele serien) L.j. Smith

jeg velger å skrive om hele serien i ett innlegg fordi det er å trekke det langt å kalle det flere bøker. Historien er så sammen satt at det burde hvert satt sammen i en bok.

jeg hørte på første bok som lydbok, men så kjøpte jeg alle tre bøkene i en samling på to bøker. de selges i pocet med bok 1 og halve bok 2, og andre halvdel av bok 2 og bok 3. så skulle jeg få med meg hele bok 2 måtte jeg kjøpe nr 1 også.

serien handler om Cassie, en jente på 16 år som er på ferie, ikke langt fra hvor bestemoren hennes bor. Moren og bestemoren har ikke møttes siden Cassie ble født og det er litt merkelig at de skulle besøke henne nå. noen dager før de skulle dra dit får moren en telefon og forteller cassie at det er forandringer i planene, bestemoren er ikke så bra og kan ikke bo alene lengere, så de skal flytte inn til henne.

Cassie hater huset, bestemoren og den nye skolen. hun hadde allerede første dag kommet i krangel  med den mest populære gjengen på skolen. en gjeng som både de andre elevene og lærerne frykter. hun blir utstøtt og lengter hjem. det eneste som holder henne oppe er steinen hun fikk av en gutt tidligere på sommeren, en gave for at hun reddet livet hans.

men ting forandrer seg da Cassie møter Diana, lederen av denne gruppen. de blir umidelbart bestevenner og cassie blir endelig tatt inn i varmen. men det er noe mystisk med denne gruppen hun nå delevis er med i. Sakte men sikkert finner cassie ut at hun er en heks, og vi følger henne igjennom første halvåret mens hun får venner, fiender, vekker opp onde spøkelser og hevner moren sin.

hun prøver å løse mysteriet om hvorfor alle 11 i sirkelen er født i løpet av en måned, og hvorfor så mange av foreldrene dems døde samtidig.  hun går fra å være en sjenert jente til å finne sin egen styrke.

 

jeg likte denne boka godt.. det var ikke veldig store overaskelser eller plot i boka. det var en vanlig ungdomsbok som tar for seg marerittet med å være tenåring samtidig som man er heks. den handler om å finne styrken sin, kjærlighet, venner og selvfølgelig om samhold. men jeg likte boka mest fordi det var en søt hekse historie. jeg har en liten svakhet for dem.

bok: Blood Drive - Anna Strong Series - Jeanne C. Stein

vampyr bok

Anna strong er en dusørjeger som jobber sammen med partneren sin David med å bringe inn krimminelle. under noe som skulle hvert ett lett oppdrag for noen måneder siden ble Anna angrepet av en vampyr og gjort om. nå balanserer hun livet sitt i mellom å leve det så normalt som mulig, skjule forandringen for kjæresten og partneren og unngå politimesteren som også er en vampy og som ønsker at hun skal ta kontroll over arven sin. 

en dag inviterer x kjæresten til anna sin bror, seg selv til middag hos foreldrene hennes. en sliten dame som familien ikke har sett siden broren døde dukker opp og forteller at hun vil ha Anna sin hjelp til å finne datteren sin. hun har hørt om jobben til Anna og tror hun kan oppsøke den rømte tennåringen og bringe henne trygt hjem. for å overbevise Anna at hun burde hjelpe henne og ikke ringe politiet forteller hun at broren hennes er faren til jenta og at moren tror hun ar involvert i drapet på en venninne. 

Anna og foreldrene får høre om den pedofile læreren som de to jentene skulle avsløre. selv hadde hun ikke hvert skeptisk til læreren før nå. moren til Anna er rektor på skolen hvor læreren jobber, hun får hjelp av Anna til å utforske læreren som viser seg å være en shapeshifter.

Merkelig nok finner Anna jenta hjemme i sitt eget hus, men jenta sin historie er ikke lik moren sin. nå er det opp til Anna å finne ut av ting å ordne dem.

 

egentlig ganske grei bok, bedre enn den første i serien. jeg hørte på hele uten noen frivillge stopp og var ganske spent til tider.

bok: The Becoming - Anna Strong Series, Jeanne C. Stein

nok en bok om vampyrer, denne bokserien er rettet for litt mer voksene lesere enn mange andre.

Anna stong er en dusørjeger, sammen med partneren sin david ( tidligere fotballstjerne) er de på jakt etter en kjeltring som ikke har møtt opp i retten. han er mistenkt for svindel og forlot familien sin i det han rømte. Anna og david tror dette skal bli en enkel sak, men blir overasket av en kjempe sterk og rask rømling.

Anna tar mest skade under angrepet, hun blir voldtatt og har nesten mistet allt blodet. det er utrolig at hun overlever.

når hun våkner på sykehuset sliter hun med minnenne sine og følelsene sine, mens david vil passe på henne insisterer Anna og legen på at hun skal dra hjem.
hjemme møter hun legen på nytt, han forklarer Anna at han er en nightwatcher og at hun er blitt en vampyr. men vampyrer er ikke helt som legenden sier, de har utvikklet seg og tåler nå sol og dagslys. men man må selv holde kroppen i form som ett vanlig menneske. legen forklarer henne ting hun kan vente seg av forandringer de nærmeste dagene.

boka handler om hennes første tid som vampyr, hvordan hun lærer om vampyr jegere, jakter på bestevennen sin David som har blitt kidnappet, hvilke forandringer hun gjennomgår, og selvfølgelig hvem det er som absolutt prøver å ødelegge det gamle livet hennes. heldigvis har hun legen som er hennes guide igjennom det hele og selvfølgelig den mystiske vampyren som passer på henne,men ikke viser seg.

følelsene mine for boka gikk litt opp og ned, først la jeg den bort etter sex intriger jeg er så lei av, men tok den opp igjen senere og da likte jeg den mye bedre. skal nok kjøpe bok 2 også.

 

bok: Charlie and the chocolate factory - Roald Dahl

jeg har selvfølgelig sett filmen, men jeg leste ikke boka som barn. jeg husket svakt komentarer om ting som ikke var helt likt med filkmen og boka ( noe som er vanlig) så jeg bestemte meg for å høre på boka også.

jeg hørte på den som lydbok.
lengde: 3 t 35 min
lest inn år: 2001
lest inn av: david thorpe

jeg ble ganske tidlig litt usikker på om boka var en omskrivning etter filmen, eller om filmen kunne ha hvert så lik. på starten slet jeg med å finne forskjeller, hvis dette var orginalen har de hvert flinke til å lage film lik boka.
selv om det var lite spenning i boks siden jeg hadde sett filmen var den hærlig å høre på. jeg følte virkelig at jeg var med på turen rundt om i fabrikken. og jeg kan forstå at dette er et spennende og fantastisk eventyr for barn.
litt askepott setting, med den fattige gutten som vinner biletten som vil gi han og familien sjokolade for resten av livet. for ikke å snakke om alle de andre opplevelsene han får.

anbefalles på det sterkeste

Norsk lyd og blindeskrift biblotek (NLB)

Mange tror at NLB bare er for blinde personer, men dette er ikke sant. jeg er selv bruker av dette flotte bibloteket og ønsker å dele informasjonen om den til andre som kan finne glede og nytte av tilbudet.

Norsk lyd og blindeskrift biblotek er et gratis tilbud til personer som for en eller annen grunn sliter med å lese vanlige bøker. lese og skrive problemer? hyperaktiv? jeg vet ikke alle ting som kan gi det rett til å melde deg inn, men det er mange fler en folk er klar over.

bibloteket tilbyr også pensum bøker til studenter som trenger dem på lyd.

i år kom de også med tjenesten at du kan laste ned lydbøkene direkte på maskinen, i stedet for å vente med å få dem i posten. dette er ettkjempefint tilbud når du plutselig får lyst til å høre på en bok.

selv har jeg hvert medlem av NLB i 2 år. Det er enkelt å bli medlem, men i motsettning til andre biblotek må du her ha en lege erklæring på at du har behov for medlemskapet ( at du på en eller annen grunn sliter med å få lest skrevede bøker)

bibloteket tilbyr tjenester som å velge ut bøker for deg etter tema og kriterier du sender inn eller du kan lete frem de bøkene du ønsker på nettsiden dems.

tilbudet sin svakeste side til nå har hvert tilgangen på engelske bøker og fantasy bøker som jeg er glad i, men det med de engelske bøkene jobber de med og tilbudet har blitt mye sterkere dette året. jeg håper de får lest inn litt fler fantasy ungdomsbøker etterhvert.

Norsk lyd og blindeskrift biblotek

Dagbladets tegneseriekonkurranse 2011 (del 3)

«Drops»


Hitil den serien jeg har likt best, flere av stripene traff meg veldig godt. slik som denne hvor han klager over elektronikken, gjør aldri det jeg..... selvfølgelig ikke alle jeg likte like bra, men slik er det alltid i tegneserier. den stripa om hun som trengte å skaffe seg en blogg var den som jeg la best merke til, det var fordi jeg tenkte det samme om hun mens jeg leste.

«Inu»

en enkel tegneserie, men den klarer alikevel å levere innimellom. tegningene kunne kansje hvert litt mer animerte. blir litt stivt. dette er helt klart humor for kvinner.

«Mush92»Nok en serie som ikke passet for meg, humoren fallt ikke i smak (var ikke der) tegningene gjorde meg litt svimmel.

«På kanten»


lettlest og enkelt tegnet, handler om en mann som står på kanten av et tak. jeg så ikke så mye humor i denne serien, kansje ment å være filosofisk?

«Ramalama»det er kansje ikke lett å være mor og kone, men man kan lage morsommere striper om det en dette. la meg bare ta frem betty, husmor og morsom og langt bedre enn dette.

«Skrifterommet»
et godt konsept, folk som forteller ærlig om seg selv. alikevel klarer ikke stripene å fenge eller skape følelser. du føler at det er du som sitter bak glasset og må hære på absolutt allt folk har å si om seg selv.

 

Dagbladets tegneseriekonkurranse 2011 (del 2)

«Ida Gylff»

Dette er nok en stripe mange bloggere vil kjenne seg igjen i, men få innrømme at de tenker. Denne tegneserien setter bloggin i norge helt på spissen. jeg følte at mange av poengene traff, men innimellom ble det totalt bomskud. det er jo ikke en hemmelighet at vi i norge blogger mest om oss selv og mote. kansje folk flest gjør det.

«Bøllefrø»

serien handler om en gutt som ikke får så bra start på den nye skolen sin og havner utenfor. alle stripene som tar for seg dette var kjedelige. det morsomste og søteste i serien var gullfisken. men kjærledyret sine tanker er en ganske godt brukt ide og alle disse stripene fikk man følelsen av at man egentlig hadde lest før.

«Alpha-folka»


Nok en serie som gikk rett over hodet på meg, den var rett og slett kjedelig. vel uten om akkurat denne stripa her da. den var genial.

«Gele»


Og enda en serie jeg ikke forstår meg så mye på, jeg klarte ikke å kobble jenta til noen alder eller personlighet. egentlig ble det bare mye tegninger og kjedelig å komme seg igjennom.

Dagbladets tegneseriekonkurranse 2011 (del 1)

«Tiende sirkel»rett og slett en serie jeg ikke forstår meg på, jeg tror den holder på i helvete. på en bar der nede. men ikke forstår jeg ikke hvor, men ikke humoren heller. den går meg rett og slett hus forbi.
Syntax Erroren tegneserie som baserer seg på enkeltruter med ett poeng, rutene har ingen samenheng. slike serier kan være veldig morsomme, men mange av de her hadde en tragisk undertone i seg.

«TrendZ»


det er mye i moter og trender man kan ha det morsomt med, mitt problem med denne serien er ikke tema, men jeg forstår aldri om hovedpersonene er menn eller kvinner. dette gjør en del av stripene uforstårlige.

«Paradis»


vel er ikke første gangen noen har prøvd å lage tegneserie av at gud skaper menneskene eller verden, desverre gir dette et lite utvalg å gå på. denne serien er også laget litt mer mannlig og det kommer frem i enkelte litt grove sener, som denne da gud tar ribbeinet til adam for å lage kvinnen. humoren her er også litt tragisk og rakker ned på kristendommen.
bok: Bite Club - Morganville vampiers - Rachel Caine

hitil den siste boka i serien om byen Morgenville, der hvor vampyrer og mennesker lever side om side. vel, det er kansje å overdrive siden vampyrene driver byen og menneskene er fanget der inne.
vi følger Claire som i løpet av flere bøker i serien har lært seg å leve i denne skummle byen hun begynnte på skole i. hvordan kunne vel foreldrene hennes vite at når de sendte henne til college i nærheten som 16 åring, at de sendte henne rett inn i vampyrenes rede.

Nå er det ett år siden clair flyttet inn i byen og hun h ar for lenge siden akseptert vampyrene, selv om hun er på menneskene sin "side" ser hun fortsatt på vampyrer som levende vesner med følelser.

livet til claire blir ikke lett når en i klassen hennes blir drept og hun finner liket, den onde vampyren som prøvde å ta over byen har rømt og er livsfarlig og noe rart skjer med kjæresten hennes shane. han blir voldligere og voldligere og sintere og sintere, kan det ha noe med den nye gymmen som har åpnet i byen.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

når bishop dukket opp i boka ville jeg bare lege den fra meg, etter som historiene om han har hvert i så mange av bøkene nå. jeg var virkelig lykkelig da den delen av serien var over. men jeg bestemte meg for å holde ut.
dette er en av bøkene i serien som er ganske frittstående, den har ikke allt for mange tråder til historier som allerede har startet i en annen bok. selv om det er en fordel å kunne historien til alle personene da.

den er også skrevet fra både claire g shane sitt synspunkt, slik at du får med deg mer av historien.

egentlig synes jeg ikke oppdelingen virket så veldig bra, å følge tankene til shane var bare som om forfatteren ville legge inn unskyldninger for han. det var flere ganger i løpet av boka jeg vurderte å gi opp siden jeg kjedet meg. har nok bestemt meg for at dette blir den siste boka i serien jeg leser. forfatteren burde også ha avsluttet serien her.

bok: i am legend - Richard Matheson

SPOILER ADVARSEL BÅDE FOR BOK OG FILM

jeg sitter her og er rystet, det tok meg litt mindre enn to dager å komme igjennom i am legend på lydbok, mine tanker om boken før jeg leste den var hovedsaklig basert på filmen, jeg ble overasket....jeg valgte boken siden den handler om tre av de tingene som fasinerer meg mest i litratur. apocalypse, overlevelse og vampyrer.

boka var god og spennende og slutten var ikke forventet. aldri helt den store thriller følelsen, men virket ikke som om den gikk for det heller. innimellom ble det litt tungt med all fagpratet og litt hardt for meg med selvmordstankene men i boka veldig forståelig.

boka handler om en mann som opplever å være det eneste mennesket på jorden etter at en vampyr infeksjon smitter alle andre. med andre ord, det er han mot vampyrene.
boka tar for seg litt av hva han må gjøre for å overleve, hvordan han fyller dagene og etterhvert hvordan han lærer seg mer og mer om vampyrene. Innimellom hopper vi tilbake i tid til da infeksjonen startet og kona hans og datteren hans døde, minner er viktige og harde.

det er to store forskjeller i mellom boka og filmen. det første er selvfølgelig årstiden og hva slags informasjon man har tilgjenngelig. boka er skrevet i 1954 og filmen lagd i 2007.* (det er lagd flere filmer på boka)
andre forskjellen er hvorfor han er en legende, og her er boka mye bedre enn filmen. filmen forteller at han ble en legende for de han fant kuren og reddet menneskene, rett og slett en helt.
i boka derimot er menneskene fortapt og det skapes en ny rase av levende vampyrer, disse vampyrene ser på han som verdens værste skapning fordi han dreper dem og dermed har han byttet plass med vampyrene. han er den skummle legenden om monsteret som dreper deg mens du sover. dette innser han i det han skal dø. genial slutt.

både film og bok er veldig triste, men jeg likte boka best.

*Filmer basert på og inspirert av I am Legend:
The Last Man on Earth
The Omega Man
I Am Legend
I Am Omega
Night of the Living Dead.

bok: Dead Reckoning - Charlaine Harris

nyeste boka i true blood serien eller southern vampier series som den ble kalt før tv serien dukket opp. Dette er en bok jeg har ventet et helt år på, ulempen med å lese dem så fort. jeg var både fornøyd og skuffet over boka på en gang.

denne boka har to hovedtemaer krigen i mellom erick og victor og sandra pelts sitt raseri mot sookie, samtidig starter nye konflikkter å vise seg og sookie får endelig vite hvorfor hun er telepatisk.

først å fremst elsker jeg sookie stachouse, i hvertfall den som fremstilles i boka. å lese videre om hennes balanse mellom å være "normal" og hennes venner i den overnaturlige verden er spennende. det er alltid en blanding av kjælighet, krig og konflikter i bøkene.

desverre er bøkene blitt som en såpeopera med en episode hvert år, du føler hele tiden at du starter på en historie som ikke fullføres, noe som er riktig siden den historien kan fullføres i neste bok eller 4 bøker senere. hun er flink til å holde tråden igjennom bøkene og historiene, slik at du ikke sitter å tenker hva skjedde nå. det er heller ikke for mye gjentagelser av ting som allerede har skjedd.

jeg hadde virkelig håpet av denne boka skulle handle om konflikten i mellom de overnaturlige og menneskene, de fleste leserne mener at det er en krig på vei. men hun haler ut historien på en måte som egentlig gir deg lyst til å stoppe å lese. dette startet med forrige bok, som jeg sa føltes ut som første kapittel i en bok, denne boka føltes ut som andre.

menjeg kommer sikkert til å glede meg til neste bok også....

 

Billy tilbake

satt å så på SVU på tv`n da telefonen min ringte, det var kusina mi som fortalte at hun akkurat hadde fått en kasse med Billy blader og en koffert på døra. hun skulle tøye ut så jeg rakk så vidt å rope, er på vei!!! før hun la på telefonen.
sirius så på med store øyner mens det meste av elektronik ble slått av i lynhastighet og jeg forsvant ut av døra.

heldigvis hadde jeg hvert smart nok til å gripe med meg stokken i hastverket for når jeg hadde kommet halveis minnet kroppen meg om at jeg hadde satt meg godt til rette forran tv`n fordi jeg hadde vondt. men gleden av å få bladene mine tilbake var drivkraft nok.

når jeg kom inn til kusina mi kastet jeg meg bare ned på gulvet og begynte å gå igjennom bladene, hvert blad gjorde meg lykkelig. egentlig ganske rart å tenke på at det finnes så mye glede i noen blader, men tror mye har med måten de forsvant på. etter å ha tatt opp hvert enkelt blad pakket jeg dem sammen igjen og kusina mi bærte dem ned i kjelleren dems (de har lås på boden) der skal de ligge til jeg får flyttet dem opp på loftet mitt (også lås på)

bok: i am number 4 - Pittacus Lore (James Frey and Jobie Hughes)

konseptet i denne boka var så bra at jeg hadde allerede lagd meg mange historier i hodet før jeg begynte å lese boka. det er et konsept som rett og slett satte tankene i spill.

En planet blir angrepet av en annen, for å redde folkeslaget sitt sender de 9 barn og guidene dems ut i verdensrommet for å vente der til krigen er over. desverre blir planeten så ødelagt at de ikke kan retunere dit enda, så de setter kursen mot Jorden. nærmeste planet som kan holde liv.
selvfølgelig kommer fienden dems etter dem, men de er beskyttet av en sjarm som gjør at de kun kan drepes i rekkefølge. når de kommer på jorden sprer de seg, for om de møtes vil sjarmen brytes og de er fritt vilt.
når en blir drept blir de andre merket med en sirkel på benet sitt, slik at de vet hvor mange de er.
etter som de blir eldre vil du utvikle krefter, hva slags krefter dette er viser seg etterhvert mens de kommer.

boken starter med en førhistorie hvor nummer 3 blir drept, vi skal følge nummer 4, jhon Smith.
han oppdager at nummer 3 er død på en fest og han og guiden hans må flytte nok en gang, denne gangen flytter de til ohio - paradise. hovedoppgaven til jhon er å holde seg anonym, noe som ikke er så lett når han forelsker seg i x kjæresten til skolens bølle. det hjelper heller ikke at kreftene hans begynner å komme, og de viser seg ikke alltid på de riktige plassene. med andre ord han gjør ikke en så god jobb med å holde seg anonym.blir de oppdaget, ser noen at han ikke er som andre er det viktig å bare dra fra allt og flytte til et annet sted, men nå som jhon er forelsket nekter han og uten å mene det setter han sitt eget liv og alle vennene sine i fare ved å bli.

første del av boka er som en ungdomskjærlighetsroman med litt overnaturlige sider i, innimellom blir man litt oppgitt over dem og intrigene på skolen. helt klassiske jeg må ikke bli oppdaget sitvasjoner som er i alle serier, bøker, filmer osv... hvor en har super krefter. den blir aldri kjedelig, men du klarer å tenke på andre ting innimellom. ingen overaskende plott.
andre del av boka derimot er overfyllt med krig og død, de skal virkelig ta igjen for all romansen på starten og innimellom må du rett og slett ta pustepauser i mellom all slossingen (for de gjør det ikke). rett og slett for mye av det gode, til alt slutter med løfte om mere krig og drama i senere bøker.

det blir lagt mange tråder til en ny bok, denne skal hete power of six og handler om nummer 7 (virker det som)

all krigingen gjorde at jeg måtte ta meg ett par dager for å få hodet mitt til å egentlig komme igjennom ting. boka var fin, kansje ikke det man vil kalle en genialt bra bok, men det er ikke slike jeg er ute etter. synes midt i mellom er helt greit. den legger seg sammen med alle de andre greie fantasy bøkene som kommer for tiden.
bedre en twilight, langt fra harry potter... men som sagt elsker konseptet og gleder meg nå til å se filmen.

 

bok: De hellige hulers land - Jean M. Auel (spoiler)

Dette er en bok fans av jordensbarn serien har ventet på i hele 9 år (jeg viste ikke at det hadde gått så lang tid), dette er ikke så overaskende for detgikk 12 år i mellom bok 4 og 5 også.
den siste boken i serien er på ca 800 sider og handler om Ayla, Jondalar og Jonayla i årene Ayla trenes opp til å bli en av de hellige zelandoinene.

Min aller første tanke når jeg var ferdig med boka var at har du lest de andre har du lest denne. ikke bare består boka av veldig mye repitisjon, men hun har gått helt tom for ideer om nye ting som kan skje med hovedpersonene.
den første delen av boka som omhandlet familien sommeren etter at forrige bok sluttet likte jeg godt, selvom det ble en merkelig skuffelse etter jordskjelvet som avsluttet denne delen. I alle andre bøker har jordskjelv hatt en overnaturlig betydning om død eller kraftig forandring i Ayla sitt liv, her var forandringen at de hoppet 5 år i tid.

boken heter de hellige hulers land og du skal derfor ikke bli så veldig overasket over å finne ut at mesteparten av boka handler om å gå igjennom hellige huler, se på malerier og høre mulige tolkninger. dette kan til tider bli ganske mye og ensformig, men se på det som en usedvanlig mulighet til å få forklart disse hulene i frankrike.
repitisjoner av morens sang valgte jeg rett og slett bare å hoppe over.

En veldig positiv ting med boka er at hun har begrenset seg veldig når det kommer til sex senene sine, det er kun to beskrivende sex episoder i boka og man kan lett hoppe over dem uten å gå glipp av noe i historien (hun er ikke veldig flink til sex beskriving)

andre positive ting med boka:

- du føler at du kommer nærmere familie og venner siden boka strekker seg over en lengere periode
- du får et bedre bilde av folket til jondalar når de reiser rundt i zelandonienes område for å se hellige huler
- du får forklaring på drømmen ayla hadde i bok 3 om sønnene sine
- Danug og Druwez fra mamutoiene kommer på besøk og du får vite litt om hvordan det har gått med folk fra reisen.
- Ayla oppnår det målet hun ble født til, å forandre mennesker for alltid
- Dyrene er like hærlige som allid, spessielt ulv (skulle ønske han bodde her)

Jean M. Auel har funnet en genial måte å få folk til å lese og tenke over hennes tolkninger av arkeologiske funn, selv om historien etterhvert blir litt tynnet ut og at ingen av bøkene kan slå de første gir hun oss et fagelig innblikk som en skole skjeldent kan bringe frem.
beskrivelser av planter, redskaper og våpen er så detaljert at du nesten får lyst å gå ut å prøve selv.
det som er viktig å huske når man leser bøkene er at selv om fremgangsmåter og redskaper er detaljert beskrevet er tolkninger av oppførsell, relgion og måten de lever på funnet opp av forfatteren. dette er hennes tanker om funnene og ikke en fasit.

bok: The Dead Girls' Dance/The Morganville Vampires series - Rachel Caine/Roxanne Longstreet Conrad

Dette er bok to i serien om 16 år gammle Claire Danvers. hun har nå overlevd ett fullt angrep på huset hun bor i og reddet seg og vennene sine ut av en vanskelig sitvasjon med vampyrene. reglene for byen hun bor i begynner å synke inn.

akkurat da det ser ut til at hun og vennene hennes er trygge kommer faren til shane inn i byen, han har med seg en motorsykkelgjeng og dems mål er å utrydde vampyrene en gang for alle. og de går frem med planene sine uten å tenke på hvem de drar med seg i fallet.

shane sliter med å velge mellom faren og vennene sine og allt topper seg når han blir arrestert for drapet på en vampyr. straffen er å bli brent i live. claire har tre dager på seg til å finne bevis for at shane er uskyldig og redde han. desverre er ikke allt så enkelt siden mange andre har selv brikker med i spillet og planer de vil ha gjennomført.

bok 2 i serien er ganske likt lagt opp som bok 1 og du får en spennende bok, men kansje litt for mange spenningskurver så du blir litt svimmel etterhvert. også en bok jeg likte godt.

 

bok: glass houses/ morganville vampier series - rachel caine/Roxanne Longstreet Conrad

dette er en ungdomsbok som følger Claire Danvers, en 16 år gammel jente som er et geni. hun har fullført highschool og fått tidlig innpass på universitetet. hun kunne ha kommet inn på hvilket som helst, men foreldrene var skeptisk til å sende henne alene ut i verden så ung. de lagde en avtale at hun skulle gå ett år på texas prairie university i morganville, siden dette var nærmere hjemmet hennes.

Allerede på starten kommer hun i konflikkt med skolens "dronning" og forstår fort at denne jenta vil kunne ta livet av hene uten å blunke. hun rømmer ut i byen for å finne et nytt sted å bo, men aner ikke hvilken verden hun kaster seg inn i. morganville er nemlig styrt av vampyrer og de som er i byen må følge reglene dems, noe hun sakte men sikkert finner ut.

hun finner et sted og bo og venner i glass huset, her bor Michael, en ung mann som sover om dagen og er våken om nettene. eve, en ghoth jente som jobber i edn ene kaffebaren i byen og shane, michaels bestevenn som hovedsaklig spiller zombie spill på tv`n.

konfliktene oppstår da hun sakte forstår hvilken verden hun har kommet opp i og at jenta som hater henne er ordførerens datter. hennes sans for rettferdighet, evne til å ikke holde kjeft og nyskjærrighet setter henne straks inn i konflikter med vampyrene.

vampyrene i morganville er slik vi ser for oss vampyrer, egoistiske rovdyr. men i denne byen er det satt opp regler som skal prøve å holde ting i ro. ikke alle er like glad for disse reglene. jeg likte boka ganske godt.

 

Vampire Academy - Richelle Mead

dette er første boken i en serie som følger Rosemarie Hathaway ( Rose) og Vasilisa Dragomir (Lissa) en dhampir og en moroi. følelsen min når jeg leste denne boken var at det egentlig ikke var ment som en serie, men en enkelt stående bok. den er i en helt annen stil en resten av bøkene i serien.

Boken starter med at Rose og Lissa blir fanget av vaktene på vampyr skolen sin, de har hvert på rømmen i to år, men vi vet enda ikke hvorfor de har rømt, historien bak blir sagte fortalt igjennom boka. Rose som er en dhampir sliter mer med å komme tilbake på skolen enn Lissa. Dhampirer er halvt Moroi (gode vampyrer) og halvt mennesker og deres oppgave er å beskytte Moroi mot Strigoi (onde vampyrer). hun får all skylden.

Rose og Lissa har hvert bestevenner siden førskolen og Rose har som sitt livs mål å beskytte Lissa. Lissa er den siste gjenlevende i sin slekt etter at familien døde i en bilulykke, hun er en prinsesse.

mens vi følger jentene i den harde oppgaven med å komme seg inn på skolen opplever de ekkle ting, som for hver gang løser opp en liten bit av historien dems. slik som hvorfor etterlater noen halvdøde dyr i senga til lissa. sammen med tennåringsdramaer som kjærester, rykter og karakterer er dette en helt grei bok.
The Southern Vampire Mysteries - Dead Reckoning

var nettopp inne på wikipedia og fant ut at den nye boka i true blood serien kommer i mai og heter Dead reckoning. som stor fan av bøkene gleder jeg meg utrolig mye. det virker som om hun gir ut en bok i året, og i mai. veldig spent på om det blir krig eller ikke, men det tyder jo på det da. forrige bok synes jeg egentlig var et forkapittel og ble veldig skuffet, selv om det var godt med en puste pause fra alle de intense historiene.

Night world 3 (L. J. Smith)

 

Inneholder novellene:

Huntress ? Hun er leder for en fryktet vampyr gjeng. Mens de jakter på mennesker i en park husker hun plutselig foreldrene sine sin død. Hun innser plutselig at hun er halvt vampyr og halvt menneske, selv om dette skal være umulig. Hun forlater vennene sine for å leve som menneske og vampyrjeger. Men en dag tar cirkle daybrake kontakt med henne, hennes tidligere gjeng har en wild power. En av fire krefter som er avgjørende når slaget mellom det gode og onde kommer. Hun må risikere livet sitt for å dra tilbake og sikre at denne personen ikke blir drept.

Black Dawn ?Broren hennes er savnet og hun tar opp jakten på han, hun blir tatt til fange av slavehandlere og blir sendt til et område hvor det bare bor folk fra Night world. På veien drømmer hun om en gutt som prøver å redde henne. Det viser seg fort at denne gutten i drømmen hennes er prinsen over dette riket og styrer det. Han er også en wild power og de andre vampyrene vil ha han på sin side. Klarer hun å finne frem til gutten i drømmene sine og redde dem begge, samtidig slippe alle slavene løs?

Wichlight ? en normal shopping dag på senteret utvikler seg til et mareritt  for en ung kvinne. Hun blir angrepet av mange mostere og så kidnappet. De forteller henne at hun er en wild power, hun skal være med i kampen mot de gode og onde, hun er en heks og at hun skal gifte seg med en shape shifter. Hun nekter å tro på dette og nekter å samarbeide?

Endelig begynte krigen, selv om hver novelle fortsatt handler om soulmates så trappes kampen mellom det gode og onde seg opp, nå er det på tide at man viser hvilken side man står på. Jeg har ikke lest ferdig den siste novellen grunnet at jeg venter på at siste bok i serien skal bli gitt ut, den skulle blitt gitt ut i 1998, men nå sier de den kommer neste år.

Night world 2 (L. J. Smith)

 

Inneholder novellene:

Dark Angel ? Gillian tror hun hører et barn rope om hjelp i skogen og går inn for å finne det. Istedenfor å redde et barn detter hun i en elv. Hun klarer å komme seg på land, men siden det er midt på vinteren fryser hun i hjel. Men i stedet for å dø får hun en ny sjanse av en gutt som kaller seg angel. Han blir med henne ned på jorden å sørger for at hun får alt hun ønsker seg. Men etter hvert blir metodene brutale og hun begynner å lure på hvem denne Angel egentlig er.

The chosen ? som en liten jente ser hun fetteren sin bli angrepet og moren drept av en vampyr, men ingen tror på henne. Hun blir plasert hos tanta si, men i løpet av kvelden begynner det å brenne og tanta dør også. Hun vokser opp til å bli en fryktet vampyr jeger, hele livet sitt har hun dedikert til å rydde ut the nightworld, men så forelsker hun seg i en vampyr. Ikke hvilken som helst, men en av de værste.

Soulmate ? Hannah drar til en psykolog fordi hun skriver lapper til seg selv med varsler. Eneste problemet er at hun ikke kan huske å ha skrevet dem. På en av dem står det at hun skal dø før hun blir 17 år. Det viser seg at hun har en gammel sjel og ett eller annet skjedde i hennes første liv som forfølger henne.

Fortsatt godt tvinnet historie, tiden går også i mellom alle historiene og vi får vite litt om hva som skjer med de andre. Men savner litt oppfølging da alle novellene slutter midt i en historie. Blir litt huller.

Night world 1 (L. J. Smith)

 

 

Inneholder novellene

Secret Vampire ? her følger vi Poppy og bestevennen hennes James. Poppy finner ut at hun har en dødelig sykdom og vil dø i løpet av sommerferien.Den eneste som kan redde henne er bestevennen hennes fra barneskolen, James.  Han har aldri fortalt henne det, men han er en vampyr. Men å forandre ett menneske er i mot hans lover. Elsker han henne nok til å redde livet hennes?

Daughters of darkness ? tre vamyr søstere som er lei av reglene til nightworld, rømmer til tanta si. Her skal de leve uten å bruke vampyrkreftene sine, men når de kommer frem er Tanta drept. Nabojenta ser at de begraver tanta si og tror de er skyldige, så mens de jakter på morderen jakter nabojenta og broren hennes på dem. Samtidig er broren dems Ash sendt for å hente dem tilbake.

Spellbinder ? to kusiner, oppdratt som søstere begynner å sloss mot hverandre om en gutt. De stammer begge fra den største heksefamilien og ting går ikke alltid som planlagt når magi er inn i bildet.

Jeg syntes ikke novellene var så veldig spennende, men det var en søt kjærlighetshistorie, historiene er flettet godt sammen og etter disse novellene er det klart at det er noe mer bak en bare søte kjærlighetshistorier.

 

Norske blogger
CURRENT MOON
bloglovin