hits

night terror

Nok en gang ble jeg rammet av denne forferdelige tingen. Natt terror. Det er ikke for ingenting det har fått dette navnet, forestill deg ditt verste mareritt og gang det med 100, og det stopper ikke når du våkner.
Drømmen var fylt av angst og panikk, jeg husker ikke selve drømmen lengre, men husker at det egentlig ikke var store grunner til følelsen. Følelsene blir så sterke at hodet egentlig ikke klarer å lage en setting hvor de passer, så den blander alt du er redd for i en mix som egentlig ikke er skummel om man tenker tilbake på drømmen senere, bare idiotisk.

Når jeg våknet opp lå jeg på ryggen og stirret ut i rommet, det løp pinnefigurer ut av gardinene og jeg var så redd at jeg ikke turte å lukke øynene igjen. Følelsen av at det sto noe rett utenfor døra og ventet på at jeg skulle lukke øynene et sekund var for sterk. Jeg var bevist nok til å vite at dette bare var angst og jeg valgte å konsentrere meg om pinnefigurene som kom ut av gardinen, jeg så fort at de lignet på disse figurene de viser ved OL, mennesker som driver med forskjellig aktiviteter og jeg klarte å ignorere dem. Jeg var så trøtt at det verket, men jeg turte ikke lukke øynene igjen. Jeg bestemte meg for å kaste sirkel rundt meg, noe jeg gjør når jeg er redd om natta, men angsten var så sterk at jeg ikke klarte det. Jeg kjente en varme komme fra siden av meg og forsto at sirius lå inntil meg, jeg kunne ikke bevege meg eller gjøre noe, men det hjalp å vite at han var der. Vet ikke når eller hvordan det gikk over, det var borte og jeg sto opp for å drikke litt vann, tenkte ikke mere på det før jeg skulle sove videre. Hadde mareritt resten av natten, men ikke noe i nærheten av dette.

Som regel hjelper det å ha kattene på rommet når jeg våkner opp redd, jeg ser hvor rolige de er og vet at alt egentlig er bra. Men om det er nightterrors kan det slå ut feil, våknet en natt og var overbevist om at lille luna var djevelen gjenskapt på vår jord, om jeg lukket øynene ville hun hoppe frem og klore ut ansiktet mitt. Og lille luna da, en sky kosebamse som aldri setter en klo ut meg.

2 kommentarer

Dette er ikke helt natt-terror, men søvnparalyse. Natt-terror kjennetegnes gjerne av at man skriker fordi marerittene er så intense. Hallusinasjoner kan også oppstå, men disse er så skrekkinngytende at man reagerer - man er ikke paralysert, slik du beskriver.

Selv er jeg plaget med både terror og paralyse, men terroren forekommer hyppigere. Og som sagt, det du beskriver her er en veldig typisk paralyse - det oppstår når deler av hjernen våkner mens du fremdeles drømmer, hvilket forårsaker hallusinasjoner samtidig som kroppen ikke er istand til å røre seg fordi den delen av hjernen sover. Det er virkelig, virkelig ille - men det sies at alle kommer til å oppleve paralyse 1-2 ganger iløpet av livet. Noen har dem bare hyppigere enn andre.

Natt-terror derimot, er en tilstand hvor man er istand til å bevege og røre på seg. Her drømmer og hallusinerer man ofte om virkelig ille saker, noe som kan føre til voldelig atferd i søvne, eller skriking. Selv opplever jeg ofte sistnevnte. Og jeg har også en av de typiske natt-terror opplevelsene som omhandler innsekter. Man trenger ikke være redd for innsekter til vanlig, men i terroren så er de gjerne større og aggressive - eller mange. Jeg har drømt at jeg har vært tildekket av tusenvis av maur, at veggene har pydet av edderkopper så store som fotballer, og at ukjente, store innsekter flyr rundt i rommet og prøver å angripe meg. Oprah hadde et program omhandlende natt-terror, og innsektsdrømmer som dette er den vanligste opplevelsen.

Når det kommer til søvnparalyse hallusinerer jeg ofte om en ukjent person i rommet som jeg ikke kan se, men som sleper føttene sine mot meg i senga mi, så jeg hører det, og ute av stand til å bevege meg så ligger jeg egentlig bare å venter på å bli angrepet. Helt forferdelig. Ofte våkner jeg til og klarer å bevege meg akkurat idet den ukjente personen når frem til meg.

Det er ikke gøy å være plaget av paralyse eller terror.

memoria: jeg er plaget av begge deler jeg også, men dette var en kombinasjon. jeg er sjeldent voldelig i drømme siden jeg ikke kan bevege meg i søvne ( jeg snur meg ikke engang) men holdt på å knekke poten til sirius en gang da jeg drømte at det var armen til en som kvelte meg. slanger er mer vanlig i mine drømmer enn insekter og jeg ser nattsvermere som flyr rundt i leiligheten når jeg våkner. men mørket er min store angst og som regel det som er marerittet mitt. jeg pleier å reagere og ikke skrike, selv om jeg mener bestemt at jeg har skreket livet ut av meg har jeg aldri fått klager fra naboen. men jeg står opp og reagerer som om ting var ekte, og disse gåturene igjennom leiligheten kan ikke sammenlignes med noen spøkelseshus jeg har hvert i. men denne gangen lå jeg i senga etter jeg "våknet" . jeg setter skillen mellom styrken på marerittet før jeg våkner om det var night terror, for jeg kan ha søvn paralyse uten marerittene, men marerittene er ubeskrivelige og for meg som regel mørke.

Skriv en ny kommentar

Norske blogger
CURRENT MOON
bloglovin