hits

Trichinella\ Trikinose

Trichinella er en parasitt som lever i kjøtt fra kjøttetende eller allt etende dyr, den smittes igjennom å spise infisert kjøtt som ikke er ordentlig kokt eller stekt. mest vanlige smitteskilden er nok gris.
parasitten har hvert utryddet i norge siden 1994 og før dette var det også skjeldent med funn. alle griser som blir slaktet i norge blir fortsatt testet for parasitten.

Ved konsum av infisert kjøtt vil larver trenge inn i lymfevev og sirkulasjon via tarmveggen og utvikles videre i muskulatur. Etter 1-2 uker oppstår vanligvis akutte muskelsmerter og muskelstivhet, feber, ødem (særlig rundt øynene) og hudutslett. Sterk infeksjon kan gi enterittsymptomer, og alvorlig trikinose kan føre til symptomer i sentralnervesystem og hjerte. Trikinose diagnostiseres ved påvising av antistoffer i serum og evt. muskelbiopsi. Behandling bør igangsettes av spesialist i infeksjonsmedisin.

de fleste som blir infisert av parasitten merker få til ingen symptomer, men i alvorlige tilfeller kan sykdommen trikinose som kommer av parasitten føre til døden.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Norske blogger
CURRENT MOON
bloglovin