Trichinella\ Trikinose

Trichinella er en parasitt som lever i kjøtt fra kjøttetende eller allt etende dyr, den smittes igjennom å spise infisert kjøtt som ikke er ordentlig kokt eller stekt. mest vanlige smitteskilden er nok gris.
parasitten har hvert utryddet i norge siden 1994 og før dette var det også skjeldent med funn. alle griser som blir slaktet i norge blir fortsatt testet for parasitten.

Ved konsum av infisert kjøtt vil larver trenge inn i lymfevev og sirkulasjon via tarmveggen og utvikles videre i muskulatur. Etter 1-2 uker oppstår vanligvis akutte muskelsmerter og muskelstivhet, feber, ødem (særlig rundt øynene) og hudutslett. Sterk infeksjon kan gi enterittsymptomer, og alvorlig trikinose kan føre til symptomer i sentralnervesystem og hjerte. Trikinose diagnostiseres ved påvising av antistoffer i serum og evt. muskelbiopsi. Behandling bør igangsettes av spesialist i infeksjonsmedisin.

de fleste som blir infisert av parasitten merker få til ingen symptomer, men i alvorlige tilfeller kan sykdommen trikinose som kommer av parasitten føre til døden.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Linn Helene

Linn Helene

32, Oslo

skarp og søt naiv og smart sterk og sliten du vet aldri hvilken side av meg du møter på, den skarpe og skeptiske tunga eller det varme og nesten naive hjertet. jeg er den du oppsøker for hjelp, den som biter fra seg når det trengs. drømmekjæresten min en en dataspillende goth drage. notangel@gmail.com

Norske blogger
CURRENT MOON
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits